Spring naar bijdragen

Alle activiteit

Deze tijdlijn wordt automatisch bijgewerkt     

 1. Afgelopen uur
 2. Opkomst van religies

  Klopt, dus dat ondergraaft ook nog eens de kaart. Maar hetzelfde geldt voor de islam: pas vanaf ongeveer de 13e eeuw was de islam dominant qua aantallen. Tot die tijd leefde zelfs het grootste deel van de christenen in het M.-Oosten. Klopt, dus dat ondergraaft ook nog eens de kaart. Maar hetzelfde geldt voor de islam: pas vanaf ongeveer de 13e eeuw was de islam dominant qua aantallen. Tot die tijd leefde zelfs het grootste deel van de christenen in het M.-Oosten.
 3. Vandaag
 4. Stephen Hawking

  Nee geen oordeel, wel het hopen en weten waar god toe in staat is. En dat is mijn hoop. Stephen wees god geduriglijk zijn leven openlijk af, hoop dat hij niet zo gestorven is.
 5. Gisteren
 6. Mijn dank aan credible als een puzzelstuk

  Ik veroordeel de TS evenmin. Zoals aangegeven beoordeel ik een situatie, zoals Jezus in jou voorbeeld dat ook doet. Jezus zegt niet: ik vind geen schuld in u. Nee, Jezus stemt in met de aanklacht en geeft een opdracht mee: zondig niet meer. Hoe kan Jezus dit zeggen zonder zonde te constateren? Ik blijf bij mijn mening dat het verstandig is voor de TS om de schuld alleen daar te leggen waar die hoort: bij haarzelf. Zonder haar daarbij ter dood of naar de hel te wensen/veroordelen.
 7. Hoe & wat ik geloof

  Oh iedereen heeft aanvaringen met de TS gehad, maar wanneer je daar niet zo van slag door was haalde je de juweeltjes er wel uit. Maar als protestantse vrijzinnige heb ik me altijd verbaast dat vrijzinnige rooms-katholieken zich gewoon orthodox noemen. Ik begreep dat Remco van Mulligen oud- Katholiek is geworden kwam dat nog hard aan voor sommige R-KK ers? Flash kwam het hard aan?
 8. Hoe & wat ik geloof

  Ook wel eens aanvaringen gehad, gelukkig wel bijgelegd.
 9. Mijn dank aan credible als een puzzelstuk

  Verkeerde insteek als ik naar Jezus luister in Joh 8:9 Toen ze dat hoorden gingen ze weg, een voor een, de oudsten het eerst, en ze lieten hem alleen, met de vrouw die in het midden stond. 10Jezus richtte zich op en vroeg haar: ‘Waar zijn ze? Heeft niemand u veroordeeld?’ 11‘Niemand, heer,’ zei ze. ‘Ik veroordeel u ook niet,’ zei Jezus. ‘Ga naar huis, en zondig vanaf nu niet meer.’. Hij veroordeelt niet maar zegt zondig niet meer.
 10. Hoe & wat ik geloof

  TS herinner ik vooral in het begin als zeer intelligent en zeer irritant. Eigenlijk is dat nog niet veel veranderd
 11. Opkomst van religies

  Best veel van de oude religies hebben nog bestaan in die gebieden. Ik weet niet in hoeverre de kaart accuraat is, maar weet wel dat de kerstening traditioneel iets te rooskleurig is neergezet. Het Romeinse rijk is bijvoorbeeld nooit volledig christelijk geweest.
 12. Hoe & wat ik geloof

  Ja, vervelende eigenschap van hem. TS herinner ik me vooral in het begin als iemand die ook eindelijk een keertje als christen normaal dacht over de wetenschap het nodige aan kennis in huis had. Waar ik wel veel an gehad heb is dat hij die combinatie wel mooi onder woorden wist te brengen. Verder is die een katholiek. Niks mis mee natuurlijk, maar het is een beetje een raar geloof. Wat ik heel fijn vond is dat als ik hem vroeg naar nogal zwarte passages in de kerkgeschiedenis ik van hem gewoon een eerlijk antwoord terug kreeg zonder enig goedpraten of verdediging. En hij is wel één van de mensen waar ik best wel wat over het katholieke geloof geleerd heb. Juist dat stukje van beleving. Hij had ook de vervelende eigenschap me op een gegeven moment te zeggen dat ik eigenlijk al een crypto katholiek geworden was. Had hij achteraf gelijk in.
 13. Na lange tijd weer eens naar de viering/dienst

  Wat is 'lang'. Wel dat het heel onregelmatig werd en dat het van iedere week naar meer dan een maand niet, met dan een paar keer wel, dan een tijdje niet. Bij mezelf wordt de drempel ook steeds hoger om dan weer wel te gaan. Ik merk dat er blokkades ontstaan. En als ik dan eindelijk wel ga merk ik (meestal) dat het me wel goed doet, dat ik dingen wel gemist heb. Naar een nieuwe kerk gaan is een kwestie van binnen stappen. Maar ik maak niet echt contacten met die mensen. Mijn kerk is redelijk introvert (dat is katholicisme over het algemeen best wel vind ik, misschien voel ik me er daarom ook wel prettig bij juist), en ik ook. En ik doe niet echt mijn best om mensen daar te kennen. En mijn vrienden zijn in de meerderheid agnost of atheïst. (Waaronder trouwens ook katholieke atheïsten.) Een paar vrienden die christen zijn, zijn van een nogal andere richting.
 14. Hoe & wat ik geloof

  Alleen jammer dat we de laatste tijd zo langs elkaar lopen. Dat ligt met name aan mij, ik bezoek zowel FT als Credible veel te weinig, waardoor elke keer als ik weer eens na lange tijd terugkom hij weer vertrokken lijkt te zijn :-(
 15. Stephen Hawking

  Oordeel je nu over zijn hart? Was dat nu niet iets waarover wij nadrukkelijk níét mochten oordelen?
 16. Mijn dank aan credible als een puzzelstuk

  Graag gedaan! Inderdaad, heel lang verhaal (voor mijn eigen gevoel een kleine deel van mijn leven), ik scrol naar boven en naar beneden, woow als je al die letters en woorden ziet, inderdaad heel erg lang Heel erg bedankt voor de tijd die jullie hebben genomen om het te lezen en de bemoedigingen, Jezus maakt vrij!
 17. Mijn dank aan credible als een puzzelstuk

  Onzin, ik kan prima vertroosten. In dit geval doe ik dat niet omdat ik daarmee negatief gedrag zou bevestigen en daar schiet niemand wat mee op.
 18. Stephen Hawking

  Geniaal brein, dwaas hart... al hoop ik dat dit nog veranderd is in zijn laatste dagen.
 19. Mijn dank aan credible als een puzzelstuk

  @Nadiya Wat een boeiend verhaal, gelukkig een goede afloop. Gelijk heb je, iemand die Jezus heeft leren kennen kijkt niet naar een ander. Die weet dat ie zelf niet beter is uiteindelijk. Dan het je genoeg aan jezelf. Verwijderd eerst de Balk uit eigen oog, en daarna de splinter bij een ander. Eenmaal bezig met de Balk valt de splinter in het niet. Hem zij al de eer, Blijft dicht bij jezus. Alleen daar vindt je waar geluk. Waarom altijd aanvallend en nooit vertroostend ?
 20. Mijn dank aan credible als een puzzelstuk

  Ik veroordeel niemand, ik beoordeel de situatie aan de hand van je geleverde info.
 21. Mijn dank aan credible als een puzzelstuk

  Nadiya, een indrukwekkend (en lang ) verhaal! Dank daarvoor!
 22. Religieus horizontalisme

  Je vroeg om Bijbelse onderbouwing. Ik vond Matteüs 25: 31-46 heel passend: 'Wanneer de Mensenzoon komt, omstraald door luister en in gezelschap van alle engelen, zal hij plaatsnemen op zijn glorierijke troon. Dan zullen alle volken voor hem worden samengebracht en zal hij de mensen van elkaar scheiden zoals een herder de schapen van de bokken scheidt; de schapen zal hij rechts van zich plaatsen, de bokken links. Dan zal de koning tegen de groep rechts van zich zeggen: "Jullie zijn door mijn Vader gezegend, kom en neem deel aan het koninkrijk dat al sinds de grondvesting van de wereld voor jullie bestemd is. Want ik had honger en jullie gaven mij te eten, ik had dorst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen mij op, ik was naakt, en jullie kleedden mij. Ik was ziek en jullie bezochten mij ik zat gevangen en jullie kwamen naar mij toe." Dan zullen de rechtvaardigen hem antwoorden: "Heer, wanneer hebben wij u hongerig gezien en te eten gegeven, of dorstig en u te drinken gegeven? Wanneer hebben wij u als vreemdeling gezien en opgenomen, u naakt gezien en gekleed? Wanneer hebben wij gezien dat u ziek was of in de gevangenis zat en zijn we naar u toe gekomen?" En de koning zal hun antwoorden: "Ik verzeker jullie: alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan." Daarop zal hij ook de groep aan zijn linkerzijde toespreken: "Jullie zijn vervloekt, verdwijn uit mijn ogen naar het eeuwige vuur dat bestemd is voor de duivel en zijn engelen. Want ik had honger en jullie gaven mij niet te eten, ik had dorst en jullie gaven me niet te drinken. Ik was een vreemdeling en jullie namen mij niet op, ik was naakt en jullie kleedden mij niet. Ik was ziek en zat in de gevangenis en jullie bezochten mij niet." Dan zullen ook zij antwoorden: "Heer, wanneer hebben wij u hongerig gezien of dorstig, als vreemdeling of naakt, ziek of in de gevangenis, en hebben wij niet voor u gezorgd?" En hij zal hun antwoorden: "Ik verzeker jullie: alles wat jullie voor een van de onaanzienlijken niet gedaan hebben, hebben jullie ook voor mij niet gedaan." Hun staat een eeuwige bestraffing te wachten, de rechtvaardigen daarentegen het eeuwige leven.'
 23. Hoe & wat ik geloof

  Geloof in God = ratio, niet geloven in God = irrationeel.
 24. Hoe & wat ik geloof

  @The Black Mathematician, De band die de TS en jij hebben is me al langer opgevallen, mooi is dat. Ik kom reacties als de jouwe ook tegen op Freethinker. Hoe rationeel we ook kunnen zijn, toch hebben velen de emotie nodig die sommigen in geloof ervaren, anderen in muziek, kunst etc. Of beiden. Ik "geloof''niet in alleen rationeel zijn, al ben ik blij dat sommigen me af en toe rationeel een spiegel voorhouden.
 25. Mijn dank aan credible als een puzzelstuk

  Dit is 8 jaar geleden gebeurd en ik sta nog steeds achter de gevoelens en waarnemingen die ik toen beleefde tijdens de abortus. Inderdaad, ik heb de abortus gepleegd, het was ik bij wie het leven er uit werd gezogen. Maar ik weet ook zeker dat als de omstandigheden anders waren, als ik mij niet liet leiden door angst en anderen dan zou dit niet gebeurd zijn. Ik kan blijven denken, wat als, wat als. Dat is wat de duivel wilt. Ik kan alleen sleutelen aan mij zelf en dus sterker zijn tegen woorden en meningen die mensen hier over hebben. Die sterkte vind ik niet door mij te gaan verzetten, door voor verantwoording af te leggen voor mijn zondes bij de mens. De Here doorgrondt mijn hart en kent mijn leven, Hij was er toen bij en is er vandaag ook bij. Dankjewel Kaasjeskruid voor de strijd die je in mij liet voelen, daardoor besef ik waarom ik angst en schaamte voel, het gevoel heb dat ik mijn leven moet verantwoorden voor mensen. De vergeving van de Here is als een rots, die ik zelf laat wankelen in mijn hart door het verdriet van het verleden. Ik vergeet het kostbare bloed van Jezus. Zo'n mooie dienst gisteren en ik heb echt aan je gedacht, wanneer Jezus ons roept en zegt: Ga met mij mee! Waarom zou ik moeten vrezen wat onderweg gebeurd en onderweg gebeurt het dat mensen mij veroordelen, het gebeurt dat mensen van alles vinden, het gebeurt dat mijn angst sterker word, het gebeurt dat ik door verdriet Zijn bloed vergeet. Maar Hij is er bij en ik ga met Hem. Verder ga ik niet meer in op jou woorden, op jou mening. Ik ga in op Jezus vergeving en liefde. Dat mag je zoals eerder als ontwijkend zien, maar ik wijk liever uit naar Jezus, Hij doorgrondt mijn hart en kent ieder stap uit mijn leven.
 26. Hoe & wat ik geloof

  Mooi topic dit. Diverse gesprekken met de TS hebben zeker mijn wereldbeeld beïnvloed, waar ik hem erg dankbaar voor ben. Ik ben atheïst en mijn liefde voor wetenschap heeft daar een belangrijke rol in gespeeld, maar ik heb onder andere naar aanleiding van die gesprekken de conclusie getrokken dat mijn ongeloof geen rationele grond heeft. De uitspraak dat God niet bestaat is in mijn ogen ook onbewijsbaar, maar waarom noem ik me dan geen agnost? Het komt uiteindelijk op gevoel neer en ik had en heb niet het gevoel dat God bestaat. Het is altijd lastig om te zeggen dat je iemand begrijpt. Begrijp je het werkelijk? Of is het beeld dat je denkt te begrijpen misschien een heel ander beeld dat de ander in gedachten heeft? Ik denk dat ik inmiddels het antwoord van de TS mijn vraag van destijds begrijp en toch zal ik er nooit genoeg van krijgen van zijn topics als deze. Je blog heb ik destijds ook met veel interesse gelezen, hoewel ik er niet direct op geantwoord heb. In ieder geval heb ik al lang het gevoel dat de TS iemand is die dichter bij me staat dan de meeste mede-atheïsten. Wat de kunst betreft denk ik dat we ook op dezelfde pagina zitten. Ik noem mezelf ongelovig, maar misschien kan je kunst mijn religie noemen. Zeker wat muziek betreft, ik speel al jaren fanatiek in amateurorkesten, er waren tijden dat ik wekelijks in het Concertgebouw zat. Maar ook de beeldende kunst raakt me steeds meer en meer. De laatste jaren ben ik behoorlijk verslingerd geraakt aan film, waarbij ik ook een voorkeur lijk te hebben voor de artistiekere films, waarin poëzie belangrijker is dan een consistent verhaal. Zoals Angel's Egg. Onbegrijpelijk, maar zo ontzettend mooi qua beeld en muziek. Een film die overigens behoorlijk veel religieuze motieven kent. Het is ergens wel gek. Ik kijk enerzijds graag zo rationeel en logisch als het maar kan naar de wereld, maar kunst is alles behalve dat. Ik denk dat de ratio inderdaad ontoereikend is om alles te beschrijven en voor mij vult kunst denk ik die leemte.
 27. Stephen Hawking

  Aan hem heb ik denk ik het meeste mijn ongeloof te danken. Ik verslond zijn boeken als tiener en kwam op een gegeven moment voor mezelf tot de conclusie: God is helemaal niet nodig om alles te verklaren. Een paar maanden realiseerde ik me dat ik inmiddels ook niet meer in God geloofde. Wellicht was ik ook zonder die boeken tot die conclusie gekomen, maar toch. Mijn promotor kende hem overigens persoonlijk. Blijkbaar zijn ze een keer met een groep naar de disco gegaan waar Hawking van te voren ingeprogrameerde pirouettes maakte met zijn rolstoel. Ik heb het idee dat hij alles uit het leven heeft gehaald wat erin zat voor hem en daar heb ik misschien nog wel meer bewondering voor dan zijn schitterende resultaten.
 28. Afgelopen week
 29. Opkomst van religies

  Ja, maar de video klopt dan ook niet. Vrijwel hele gebied dat de Islam verovert, was eerst christelijk.
 1. Meer activiteit laden
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat.