Spring naar bijdragen

Patrick Matthias

Members
 • Aantal bijdragen

  75
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over Patrick Matthias

 • Rang
  CrediGup
 • Verjaardag 10/05/1991

Contact Methods

 • MSN
  patrick510@live.nl

Profile Information

 • Locatie
  Rotterdam
 • Interesse
  Studie, kerk, politiek, bedrijfsleven
 • Beroep
  Student
 1. Patrick Matthias

  Vrije wil?

  *Ja verdorie hee, typ ik een heel verhaal, post die alleen wat ik aanklikte als quote... Geef me even Spons, ik zit een beetje druk en heb geen tijd het een 2e keer te typen helaas. Leuke discussie in elk verhaal
 2. Patrick Matthias

  Vrije wil?

  Ik vraag mij af of ik neurowetenschap überhaubt wel als argument wil zien. Volgens de neurowetenschap typ ik dit omdat stofje a met stofje b reageert dat dus vervolgens mijn vingers activeert die een voor mij willekeurige combinatie van toetsen aanraken maar wel een verhaal vormen. Dit even in extremis, maar wel een juiste weergave. Om de andere kant maar eens te benaderen: De eigen verantwoordelijkheid valt totaal weg: M.a.w. ik vermoord iemand, maar dat is omdat stof a met stof b reageerde etc., dus ben ik (in hoeverre 'ik' dan nog bestaat) niet verantwoordelijk voor die daad, maar de reactie in mijn hersenen. Om deze reden wordt de vorm van wetenschap die jij hier aanhaalt behoorlijk bekritiseerd. In lijn met die reden ligt de ontkenning van de vrije wil. De logica bewijst echter onomstotelijk het bewijs van een vrije wil, om maar even te beginnen bij het hof van Eden, vanuit christelijk perspectief dus: God schiep de mens met een vrije wil omdat hij wilde dat wij God lief zouden kunnen hebben. Dat wilde God niet voor ons bepalen, maar wijzelf. Daarom moest de 'boom des levens' ook in de tuin van Eden staan, omdat we dan ook konden kiezen voor het niet samenzijn met God. Liefde en keuze gaan daarom hand in hand. Maar die keuze vloeit niet voort uit de creatie van God, want God is ook de ontwerper van ons brein. God heeft niet bepaald dat een reactie leidt tot een keuze, want anders wat God uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor die keuze. Ik hoop dat het een beetje een duidelijk/begrijpelijk verhaal is zo! Er zijn overigens bijna net zoveel wetenschappelijke essays voor dit onderwerp geschreven als dat er tegen geschreven zijn, maar persoonlijk neem ik deze toepassing van neurowetenschap niet zo heel erg serieus dus.
 3. Patrick Matthias

  Vrije wil?

  Ik vraag mij af of ik neurowetenschap überhaubt wel als argument wil zien. Volgens de neurowetenschap typ ik dit omdat stofje a met stofje b reageert dat dus vervolgens mijn vingers activeert die een voor mij willekeurige combinatie van toetsen aanraken maar wel een verhaal vormen. Dit even in extremis, maar wel een juiste weergave. Om de andere kant maar eens te benaderen: De eigen verantwoordelijkheid valt totaal weg: M.a.w. ik vermoord iemand, maar dat is omdat stof a met stof b reageerde etc., dus ben ik (in hoeverre 'ik' dan nog bestaat) niet verantwoordelijk voor die daad, maar de reactie in mijn hersenen. Om deze reden wordt de vorm van wetenschap die jij hier aanhaalt behoorlijk bekritiseerd. In lijn met die reden ligt de ontkenning van de vrije wil. De logica bewijst echter onomstotelijk het bewijs van een vrije wil, om maar even te beginnen bij het hof van Eden, vanuit christelijk perspectief dus: God schiep de mens met een vrije wil omdat hij wilde dat wij God lief zouden kunnen hebben. Dat wilde God niet voor ons bepalen, maar wijzelf. Daarom moest de 'boom des levens' ook in de tuin van Eden staan, omdat we dan ook konden kiezen voor het niet samenzijn met God. Liefde en keuze gaan daarom hand in hand. Maar die keuze vloeit niet voort uit de creatie van God, want God is ook de ontwerper van ons brein. God heeft niet bepaald dat een reactie leidt tot een keuze, want anders wat God uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor die keuze. Ik hoop dat het een beetje een duidelijk/begrijpelijk verhaal is zo!
 4. Patrick Matthias

  Geven aan de armen

  Die regel is Oud Testamentisch en gaat niet letterlijk meer op. Leuke richtlijn, maar meer ook niet als je het mij vraagt. Jezus gaf ons een ander handvat: Namelijk dat wij rentmeester zijn. Dit houdt in dat we ons bezit hebben gekregen van God en daarom verantwoordelijkheid afdragen aan God bij de besteding van oa ons geld. Het gaat erom welke waarde we eraan hechten. Is geld voor jou een middel om alleen in je eigen luxe te voorzien? Ik denk dat we wel van luxe mogen genieten, maar dat de kanttekening gemaakt moet worden dat we wanneer we meer krijgen dat ook is om onze geefstandaard te verhogen. Daarnaast zou de regel van de tienden in onze maatschappij ook anders liggen. De bijbel bedoelde de tiende ook om voor bijvoorbeeld armen en zieken te zorgen. In onze democratie is dit al inbegrepen, waarmee delen van inkomens met 52% belast en op z'n laagst boven de 20%. Afdragen aan onze medemens doen we in feite al.
 5. Patrick Matthias

  Wat vinden jullie van abortus op mensen?

  Ik zeg toch ook niet dat dat voor iedereen geld? Ik baseer mijn mening inderdaad op mijn geloofsovertuiging net zoals mijn houding ten opzichte van mensen, mijn principes en tijdsbesteding. Maar daarom zit ik ook hier. Ik weet dat ik het anderen niet op kan leggen, maar vanuit diezelfde overtuiging hoop ik ook dat anderen dezelfde keuze willen maken. De vraag of ik die mening aan anderen op kan leggen beantwoord ik graag aan de hand van Mattheus 22:21: '(...) ‘Geef dan wat van de keizer is aan de keizer, en geef aan God wat God toebehoort.’'. Naast rechtmatig eigenaarsschap laat Jezus ook zien dat kerk en staat gescheiden zijn. Hij bedoelt hier dus onder andere mee dat de kerk de staat niet regeert. Op basis van deze tekst zal een wetgeving dus niet regelrecht uit de bijbel kunnen komen, hoewel het christelijk geloof dan alsnóg voor onze democratie, grondwet, gelijkheid onderling etc. de basis vormt. Wat ik wél zal doen als ik het beleid mocht maken is vanuit mijn mening, gebasseerd op mijn geloof, argumenten zoeken die ook tegen niet-christenen stand houden. Dit omdat ik ervan overtuigd ben dat God het beste wil voor zijn kinderen en de regels die hij ons meegeeft het best voor ons zijn. En op een christelijk forum is dat steekhoudend. De waarheid van het christelijk geloof mag wat mij betreft in twijfel getrokken worden in andere topics.
 6. Patrick Matthias

  Wat vinden jullie van abortus op mensen?

  Die gevoelens zijn ook gebaseerd op rationele argumenten. Hoe ik erover denk wordt ook goed omschreven in het YT filmpje welke ik ooit heb gepost en die jij toen hebt bekeken. Ik zie abortus echt als een heel slecht iets wat niet goed te praten is. We zijn hierin als mensen echt te ver gegaan om de "meest veilige plaats op aarde" binnen te dringen en zelfs hier te moorden. Er staat dat God zelf ons vormt in de moederschoot (baarmoeder). Dat wij hier binnendringen en het kind met een tang vermorzelen omdat het even niet uit komt, we nog op vakantie willen, het kindje een hazenlip heeft etc. valt gewoon niet goed te praten. Zelfs na verkrachting is het niet goed te praten het kindje te doden voor iets wat de vader heeft geflikt. Mensen denken hier gewoon niet goed over na en omdat de baby zich nog onzichtbaar in het lichaam bevind, lijkt het minder erg? "Ignorance is bliss".. Het is ook opvallend te noemen dat in de VS er in een aantal staten een wet is aangenomen die bepaald dat vrouwen die een abortus willen, eerst een verplichte echo moeten laten maken waar het hele babietje duidelijk wordt getoond. Elk onderdeel laten ze zien. Deze wet heeft zo'n enorme tegenstand gehad vanuit de atheistische, pro-abortus hoek. Blijkbaar zijn ze bang dat er dan teveel kinderen toch blijven leven o.i.d.? Hoewel ik het laatste deel van je post te suggestief vind, heb je helemaal gelijk verder. Daarnaast is de tendens die je eromheen noemt dat als een kindje 'even niet goed uitkomt' ook gewoon kwalijk. Hoewel ik vind dat er een enkele uitzondering bestaat bij verkrachting oid, al is adoptie in die ook een goede optie, ben ik er inderdaad ook op tegen. Wat in deze discussie op mij indruk heeft gemaakt komt uit een boekje: Heaven is for real. Dit gaat over een 4 jarig jongetje dat in de hemel is geweest tijdens een operatie (de vraag of je dat gelooft vind ik een andere discussie die niet voor dit topic geschikt is), maar daar ook zijn ongeboren zus heeft ontmoet. Dit staaft dus de gedachte dat een kind in de buik van de moeder al een levend wezen is, MET ziel. Voor mij staat abortus sindsdien gelijk aan moord, en inderdaad; op de veiligste schuilplaats op aarde.
 7. Patrick Matthias

  Het Grote Orgeltopic

  Yeah, de kogel is door de kerk. Na een leuk pianoverleden met 8 jaar les heb ik toch gekozen om na een pauze in muzieklessen te beginnen aan orgellessen. Man, wat is er veel moois gemaakt voor dit instrument!
 8. Patrick Matthias

  [Kletstopic] 9561

  Pfff... Ik wordt gek hier! M'n bijbelchip is weer eens uitgevallen waardoor ik m'n stille tijd niet meer in is geprogrammeerd.. Daardoor is m'n voedingschip overstuur geraakt en nu heb ik dus twee verschillende supplementen genomen en voor 3 dagen voedsel binnen dus ik voel me misselijk. En de bespaarde tijd door stille tijd wordt nu ingevuld door m'n testosterongenerator waardoor ik nu met m'n tong op de grond achter alles wat vrouwelijk is, maar zonder succes uiteraard omdat ik te graag wil. En ik kan me morgen pas laten herprogrammeren.. :S
 9. Patrick Matthias

  Jeugdsentiment

  écht een Held!
 10. Patrick Matthias

  Korte vragen Geloof Algemeen

  Nope, ik ben even de auteur kwijt en ik heb geen zin om te googlen, maar er is een boek dat heet de 5 talen van de liefde. Dit heeft betrekking op de verhouding tussen een man en vrouw en hoe deze het liefst de liefde naar elkaar uitspreken/laten zien. Zo zijn de talen van de liefde: Door woorden, aanraking, cadeau's, tijd en dienstbaarheid. De voorkeuren van iemand kunnen verschillen. Zo herken ik me heel erg in aanraking en dienstbaarheid, terwijl cadeau's me echt helemaal niks interesseren. Een goede vriend van mij overstelpt z'n vriendin bijna met cadeau's omdat hij zo zijn liefe naar zijn vriendin communiceert. Daar zitten verschillen in van mens tot mens. Waarom zeg ik dit? Zo'n goed boek kan natuurlijk niet anders geschreven zijn dan door een christelijke en mooie baas Hij heeft dit zelfde concept gebruikt voor je relatie met God. Alleen zijn er niet 5, maar volgens mij 8 talen om in contact te komen of je te verdiepen in God. Dit zijn o.a. Bidden, preek luisteren, bijbellezen, zingen, dienstbaarheid, bescheidenheid en nog drie die ik zo even niet op kan noemen. Hoe de mens zijn band met God onderhoudt verschilt naar deze 8 criteria. De één vind God helemaal in de bijbel, de ander doet dit door te zingen en weer een ander stelt zich dienstbaar op en klust hard voor de Heer. Dat is helemaal niet raar dus! Wel moet je uitkijken natuurlijk dat je dan bijvoorbeeld je gebedsleven of bijbellezen laat verwateren, omdat je je volledig richt op één vorm van communicatie. Allemaal horen ze erbij, maar het is normaal dat je je fijner voelt bij de ene vorm dan bij de andere vorm.
 11. Patrick Matthias

  Christendom & islam

  Het Christendom gebruikt dit zoals hierboven gezegd inderdaad niet nee, maar ik ben eigenlijk wel benieuwd of jij ons dan kan vertellen waarom de islam dit wél doet!
 12. Patrick Matthias

  Crea-topic!

  En? Is het gelukt?
 13. Patrick Matthias

  Vakantieplannen

  Dat is dan twee dagen hopen op één vakantiedag
 14. Patrick Matthias

  Bier en sterke drank topic

  Die dingen zijn ook alleen maar geschreven uit ontwetendheid over opvoeding. Die mensen denken dat verbod leidt tot ook daadwerkelijk niet drinken. Komt daarbij hebben ze tot hun 16e niet gedronken en dan raken ze op hun verjaardag vol enthousiasme het vat aan en dan gaat het dus verkeerd omdat ze er niet mee om kunnen gaan. Ik kreeg m'n eerste biertje toen ik 14 was van m'n vader. Je kunt zeggen dat is vroeg, maar in dat jaar was het alleen heel af en toe bij speciale gelegenheden. TOen ik 15 was kwam m'n vader eens in de zoveel tijd met een biertje aanlopen tijdens het eten of als we 's avonds voro de tv zaten. Hij gaf hiermee een signaal af van 'je kunt hier best een biertje drinken als je dat wilt'. Veel van mijn leeftijdsgenoten hadden dat thuis niet. Zo snel als dat ze drank konden kopen zaten ze buiten met een kratje en de verhalendoos over dronkenschappen werd na elk weekend meer en meer gevuld. Ze dronken stiekem, wat leidt tot overmatig veel drankgebruik omdat het nou eenmaal spannend is om tegen je ouders in te gaan en omdat ze eindelijk alcohol mochten wat op zichzelf ook spannend was. Het verschil: Mijn vrienden vragen zich nog steeds af wanneer ik een keer dronken wordt 'want iedereen is het geweest'. Ik heb er altijd open emt m'n ouders over kunnen praten wat leidde tot verantwoord drankgebruik. (niet dat ik nooit aangeschoten ben geweest, maar meer dat ik het er nooit uit heb hoeven gooien) Opvoeding is hierin heel belangrijk. Het is trouwens niet zo dat je kunt 'leren drinken'. Op het moment dat je gewenning merkt ben je alcoholist, dat staat buiten kijf. Wat wel kan is 'leren omgaan met alcohol'. En daar moet nou net even de nadruk liggen. Dat ik op m'n 14e al een biertje kreeg zal vast niet goed geweest zijn voor m'n lichaam, al vraag ik me af wat 1 biertje nou aan kan stichten, maar het is omdat wij hier op ons 16e al verantwoord met alcohol om moeten kunnen gaan. En daar zijn gewoon te jong voor, dus omhoog die grens naar de 18 jaar. Dan kun je vanaf je 16e gaan leren drinken thuis en op je 18e zelf je verantwoordelijkheid proberen te nemen. Want tot je 16e niks en je daarna elk weekend lam zuipen is pas schadelijk!
 15. Patrick Matthias

  Fotografie - de hardware

  M'n 50D met daarbij een goedkope standaardlens: 18-55 mm, 3.5, vanwege ik ga mee met Beter Uit en dan houdt ik het liever veilig. Gezeur van lenzen passen niet zo goed bij m'n body ben ik niet zo van, kan ook met dat lensje erop geschroefd fijne foto's maken! Body van de 50D is dan ook erg makkelijk te bedienen, dat scheelt wel!
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid