Spring naar bijdragen

MasterJapie

Members
 • Aantal bijdragen

  1498
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

 1. MasterJapie

  Man pleegt zelfmoord op 60e verjaardag, laat website achter.

  We'll just have to agree to disagree ;P Daar kan ik het echt niet mee eens zijn. Als mijn lichaam het zou begeven dan zou ik niet jarenlang in leven willen worden gehouden door machines terwijl ik vast zit in m'n eigen hoofd, wachtend tot m'n hersenen eindelijk m'n lichaam volgen en afsterven, puur en alleen omdat het leven objectieve waarde heeft ongeacht mijn lichamelijke staat. Voor mij heeft mijn leven op dat moment geen enkele waarde meer. Wat geeft het leven waarde, volgens jou? Wat maakt het leven waard om te leven? Voor mij is het in de ochtend kunnen opstaan, naar buiten in de zon kunnen lopen, de interactie met andere mensen, relaties opbouwen en onderhouden, genieten van muziek, mijn carrière, etc, etc. Neem al die dingen weg en mijn leven heeft voor mij geen waarde meer, en de mogelijkheid om dan op euthanasie over te gaan is voor mij een groot goed. Ja, dat zag ik later inderdaad pas. Ik las namelijk eerst dit deel van z'n site: Despite what you might think or what the conventional wisdom is regarding suicide, none of those reasons apply to me. 1) I had no health issues. I was only sick three times in my adult life that I can remember – and all three were self-induced (accidental). I didn’t miss a scheduled day of work in over 25 years. I had no diseases. I never drank. I never took drugs. I never smoked. Thus, I had no physical problems other than occasional acid indigestion – but, that was usually after eating a whole pan of brownies! So, I admit, I did have brownie issue. Maar beginnende dementie valt volgens mij wel degelijk onder 'health issues'. Ik denk wat het bijzonder maakt is het feit dat hij nog geen ernstige ziekten had. De tekenen van dementie waren er, maar verder was hij gezond. Hij besloot er gewoon uit te stappen voordat die gezondheid hem afgenomen zou worden, en dat komt niet vaak voor. Vaak is iemand al behoorlijk dement voordat diegene er in een enkel moment van helderheid genoeg van heeft en zelfmoord pleegt.
 2. MasterJapie

  Man pleegt zelfmoord op 60e verjaardag, laat website achter.

  Helemaal niet.Als men in een objectieve moraal gelooft dan is het logisch om te proberen volgens die moraal te leven. Het willen volgen van die moraal is het automatische gevolg van het erkennen ervan. Het gaat niet om het verabsoluteren van de eigen subjectieve moraal maar het proberen om de eigen subjectieve moraal in overeenstemming te brengen met de erkende objectieve moraal. Sorry, ik zie het verschil niet. Als je wilt leven naar een absolute moraal zal je die moraal eerst moeten kennen. En iets zegt me dat je die absolute moraal uit de Bijbel haalt...een verzameling geschriften dat op werkelijk elke manier denkbaar te interpreteren is. Er staan bijvoorbeeld regels beschreven voor het houden van slaven. Of je dat interpreteert als teken om slaven te mogen houden of niet ligt aan je eigen, subjectieve moraal. Wat is de objectieve waarde van het leven? Wat houdt dat in? En zaken zoals dit bevorderen een gemeenschap juist. Om open en eerlijk met elkaar te kunnen praten over de dood, en elkaars wensen daarin, zonder bang te hoeven zijn om te eindigen in een psychiatrische instelling in een kamer met kussens als muren.
 3. MasterJapie

  Man pleegt zelfmoord op 60e verjaardag, laat website achter.

  Ondanks je hoogdravende en waarschijnlijk misplaatste leuke kwoot hierboven, snap je nog steeds niet wat respectloos wel en niet betekent inzake Wietse zijn reactie op t topic Ah, lekker doordraven Prima, respectloos was de verkeerde term. Misplaatst/nutteloos zou beter zijn geweest. En m'n uitspraak die je quote was niet misplaatst hoor. Zo'n reflexreactie als "heh gedver wat naar" als je een onderwerp over zelfmoord ziet laat mooi zien wat voor een taboe hier wel niet op ligt.
 4. MasterJapie

  Man pleegt zelfmoord op 60e verjaardag, laat website achter.

  Je gaat ervan uit dat ik het relativistisch standpunt onderschrijf dat iedere levenswijze en iedere menselijke keuze evenwaardig is. Ja, ieder mens is anders en ieder mens heeft een ander leven. Diversiteit is een goed dat gekoesterd en bescherm moet worden. Maar ik geloof ook in een objectieve moraal waarin goede en slechte keuzes zijn, juiste en onjuiste beslissingen. Daarnaast geloof ik ook dat de mens in grote mate volgens culturele tendensen opereert. Maatschappijen veranderen door trends en ontwikkelingen binnen die cultuur. Sommige trends zijn positief en andere negatief; de laatste leiden tot verval en uiteindelijk ondergang van culturen. Daarop is mijn opvatting gebaseerd. Capisci? Dat begrijp ik inderdaad. Ik ben het niet helemaal eens wat betreft de werkelijkheid van de objectieve moraal, want die objectieve moraal lijkt altijd verdacht veel op de moraal die men toevallig zelf hanteert. Maar wat ik niet begrijp is hoe het vrijwillig beëindigen van je eigen leven op de manier waarop deze man dat deed een negatieve trend is dat zou kunnen leiden tot de ondergang van onze maatschappij.
 5. MasterJapie

  Man pleegt zelfmoord op 60e verjaardag, laat website achter.

  Logisch, als je gelooft dat God bestaat hoort daar natuurlijk ook een geloof in het leven na dit leven bij, en geloof je dus ook dat je er iets van zal merken. En als God inderdaad bestaat zal je dat inderdaad merken. Maar als God niet bestaat zou je er niks van merken. Je kan zelfs niet verdrietig of teleurgesteld zijn om het feit dat er geen God is, je bent er gewoon niet meer en denkt en voelt helemaal niks. Dat zeg ik ook niet. Ik zeg dat het geloof in God jou rust kan geven vlak voor je dood, niet dat je rust zou willen vlak voor je dood en dus maar in God gelooft. Jij zegt zelf dat je niet zou kunnen leven zonder een hoger doel. Als je niet in God zou geloven zou je dus behoorlijk in paniek raken, denk ik? Maar je gelooft wel in God, je gelooft dat je leeft voor een hoger doel, en dat kan je op je laatste momenten erg veel rust geven, en of God bestaat of niet is dan irrelevant.
 6. MasterJapie

  Man pleegt zelfmoord op 60e verjaardag, laat website achter.

  Goed punt Ik denk dat het een soort van rust kan geven als je voor je dood weet dat mensen je zullen herinneren. Of dat na je dood werkelijk zo is is voor jou dan natuurlijk irrelevant, maar het gaat volgens mij meer om die momenten voordat je doodgaat. Als er na de dood geen God blijkt te zijn zal je daar ook weinig van merken Maar het kan voor je dood erg veel rust geven als je gelooft in een leven na de dood, of er nou werkelijk een leven na de dood is of niet.
 7. MasterJapie

  Man pleegt zelfmoord op 60e verjaardag, laat website achter.

  Ik ben het half met je eens. Het leven zelf is prachtig mooi om mee te maken. Wat dat betreft is het alles behalve nutteloos, of je nou een religie hebt en leeft naar een hoger doel of niet. Dit gaat vooral om wat je tegen het einde van je leven wilt gaan doen. Als de eerste tekenen van dementie zich aan beginnen te melden en je waarschijnlijk over een paar jaar afhankelijk zal moeten zijn van anderen, en je eigenlijk gevangen zal zitten in je eigen hoofd... Deze man zei dat als hij kinderen gehad zou hebben, of als z'n ouders nog in leven waren geweest, of als iemand ook maar afhankelijk van hem zou zijn geweest hij de gedachte van zelfmoord gelijk van zich af geworpen zou hebben. Maar niemand is afhankelijk van hem, en die vrijheid gaf hem de mogelijkheid om deze keuze te maken. En dan ben ik het met je eens, want wat is dan inderdaad nog het nut om door te blijven leven, wetende dat over een paar jaar je persoonlijkheid en herinneringen (waarschijnlijk) langzaam zullen verdwijnen. Als religieus persoon kan je er natuurlijk van overtuigd zijn dat God dit niet wilt en dat je het daarom niet doet, dat God als het ware nog afhankelijk van jou is en jou nodig heeft. Als niet-religieus persoon is het dan misschien inderdaad wat makkelijker om over te gaan op deze keuze. Andersom is het misschien makkelijker voor een religieus persoon om het bijltje erbij neer te gooien bij ziekte. Mijn pa had besloten om te stoppen met de chemokuren, en ik denk dat het geloof in een leven na dit leven daar een best grote rol in heeft gespeeld. Met chemo had hij misschien nog 2-3 jaar door kunnen gaan. En als hij er nou enorm veel pijn van ondervond zou ik hetzelfde gedaan hebben, maar de enige last die hij ondervond was vermoeidheid, waardoor hij 2-3 uur langer in bed lag en in de middag nog een dutje moest doen. Ik zou op die manier nog wel 2-3 jaar door kunnen gaan, maar als ik zou geloven in een paradijs waar ik na de dood terecht zou komen dan zou ik misschien meer geneigd zijn om de ziekte z'n vrije loop te laten gaan...
 8. MasterJapie

  Man pleegt zelfmoord op 60e verjaardag, laat website achter.

  Iedereen is anders. Iedereen leeft het leven op hun eigen manier. En als we mogen leven op onze eigen manier, en onze eigen keuzes mogen maken, waarom is het dan raar om ook dood te willen gaan op onze eigen manier? Waarom moeten we allemaal op dezelfde manier dood moeten gaan? Wachtend tot ons afgetakelde lichaam erbij neervalt... De meesten geven daar begrijpelijk wel de voorkeur aan, of dat nou om religieuze redenen is of het zo lang mogelijk in leven willen blijven, of iets anders. Maar niet iedereen is hetzelfde, dus men zou ook begrip moeten hebben voor het feit dat er mensen zijn die hun dood zelf in de hand willen hebben. Maar zodra men hierover begint na te denken en er met anderen over gaan praten worden ze volgepropt met anti-depressiva omdat er wel iets mis met ze moet zijn om dood te willen gaan... Ik vind het juist een goede ontwikkeling dat men dit taboe op deze manier doorbreekt.
 9. MasterJapie

  Man pleegt zelfmoord op 60e verjaardag, laat website achter.

  Natuurlijk kan iemand dit een naar onderwerp vinden. Misschien is het dan juist goed om je er eens in te verdiepen.. Je mag het best een naar onderwerp vinden, maar de reactie kwam nogal respectloos over "he gedver..". Maar misschien moet ik jou daar niet op afrekenen...Ik denk dat die negatieve reflexreacties een symptoom zijn van het falen van de maatschappij om zich neer te leggen bij de onvermijdelijkheid van de dood. Er ligt nogal een taboe op. Ik beweer niet dat deze man 'meer' is dan anderen. Dit is gewoon een erg interessant geval omdat er geen sprake is van de gebruikelijke redenen die iemand kan hebben om zelfmoord te plegen. Hij vond 60 gewoon een mooie leeftijd om ermee te stoppen, en was bang dat als hij dit nog een paar jaar zou uitstellen dat deze keuze hem ontnomen zou worden. En wat het nog interessanter maakt is de website die hij gemaakt heeft. Dat maakt hem niet 'meer', maar het maakt dit wel tot interessantere gespreksstof op een forum dan 'gewone' zelfmoordgevallen. En als je de tijd had genomen om het door te lezen zou je erachter komen dat hij zijn leven helemaal niet zwaar vond en dat dat geen reden was voor z'n zelfmoord. Hoeft ook niet, maar als je er geen aandacht aan wilt geven reageer er dan ook niet op Als je toch zo nodig wilt reageren doe dan op z'n minst een beetje moeite om je in dit geval te verdiepen om het topic op gang te brengen. Met een onderwerp als dit verwacht je toch iets meer dan alleen "hè jakkiebah".
 10. MasterJapie

  Man pleegt zelfmoord op 60e verjaardag, laat website achter.

  Misschien moet je het eerst even doorlezen... Het gaat ook niet om geschiedenis schrijven. Hij wilde op zijn eigen manier het leven uitstappen. Daar ging het om. Deze website is een manier voor hem om z'n leven vast te leggen, iets tastbaars achterlaten voor vrienden en familie om door te lezen zodat ze misschien iets meer begrip kunnen opbrengen voor de manier waarop hij het leven heeft verlaten. En ook een beetje om de angst om vergeten te worden te sussen. Dat het nu de hele wereld overgaat had hij natuurlijk niet kunnen voorzien
 11. MasterJapie

  Man pleegt zelfmoord op 60e verjaardag, laat website achter.

  Hij legde juist uit dat eenzaamheid niet de reden was voor zijn zelfmoord. http://www.martinmanleylifeanddeath.com/suicide_preface Geen gezondheidsproblemen Geen problemen met de wet Geen financiële problemen Niemand in zijn directe omgeving is onlangs gestorven. Hij was erg actief in de gemeeschap en was niet eenzaam Hij was niet depressief De reden voor zijn zelfmoord is denk ik wat hij daaronder schrijft: I decided I wanted to have one of the most organized good-byes in recorded history and I think I will be successful. The key has always been to do it before it becomes impossible to accomplish what I’m doing now – because then it’s too late and I would simply be along for the ride to the inevitable cliff. And, that has always been an unacceptable conclusion to my life. Er is geen sprake van eenzaamheid, wanhoop, etc. Dit was een uiterst rationele beslissing waar hij overduidelijk erg veel over heeft nagedacht. Hij was bij z'n volle verstand en genoot van het leven. Hij wilde gewoon het einde van z'n leven in z'n eigen handen hebben.
 12. MasterJapie

  Man pleegt zelfmoord op 60e verjaardag, laat website achter.

  Een nogal respectloze reactie tegenover deze man... De dood is een onderdeel van ieders leven en we krijgen er allemaal mee te maken. Nogal kinderachtig om hier van tevoren al een oordeel over te vellen omdat je de dood een ongemakkelijk onderwerp vind. Lees het op z'n minst even door voordat je hier je ongenoegen uit..
 13. Een man heeft gisteren zelfmoord gepleegd, maar niet voordat hij eerst deze website had gemaakt, speciaal voor de gelegenheid. http://www.martinmanleylifeanddeath.com/ Waarschijnlijk is de website down vanwege de vele bezoekers, dus bij deze een alternatieve link: http://www.zeroshare.info/ Het is erg ongebruikelijk om iemand z'n dood zo te zien plannen, en om te zien hoe hij overal aan denkt en overal rekening mee houdt, maar wat je er ook van vindt; het is enorm interessant om door te lezen.
 14. MasterJapie

  Wat maakt dat je gelooft of atheïst bent?

  Juist, dat bedoel ik ook. Maar als een dergelijk persoon er nooit zou zijn geweest zou je nooit met het geloof in God bezig zijn geweest. Logisch, natuurlijk, want als je nog nooit van God gehoord hebt kan je hem geen erkenning geven voor gebeurtenissen in je leven. Maar dat is een beetje mijn punt. Als je nog nooit van wiskunde gehoord hebt zal je uiteindelijk toch neerkomen op het feit dat 1+1=2. En dat je de lengte van de zijden van een rechthoekige driehoek kan berekenen met a2 + b2 = c2. Als je nog nooit van natuurkunde gehoord hebt zal je uiteindelijk toch neerkomen op het feit dat de zwaartekrachtconstante op aarde 9.8m/s2 is. Maar als je nog nooit van God gehoord hebt kan je onmogelijk uitkomen bij de God van de Bijbel. En dat is omdat je moet zijn verteld over God voordat je in Hem kan beginnen te geloven. Het hele christendom is eigenlijk gebaseerd op het langste spelletje 'doorfluisteren' ooit.
 15. MasterJapie

  Wat maakt dat je gelooft of atheïst bent?

  Ik bepaal niks. Dat is slechts mijn mening. Het is overduidelijk dat christenen er anders over denken, want die geloven wel in God, maar niet in kabouters, dus voor hen is het bestaan van God wel degelijk waarschijnlijker dan het bestaan van kabouters. Voor mij daarentegen is het allemaal hetzelfde. Maar ik neem dat jouw mening wel ergens op is gebaseerd? Jij vindt dat christenen het nog niet waarschijnlijk hebben kunnen maken dat God bestaat. Dat is een mening, waar je vast wel je redenen voor hebt. Om wat voor waarschijnlijkheid moet het voor jou persoonlijk gaan? Welke regels heb je daar voor jezelf voor? De enige reden dat jullie nu in God geloven is het feit dat jullie ooit is verteld dat God bestaat. Of dat nou jullie ouders waren, een vriend, een priester, een buurman, iemand op het internet, of een vreemdeling op straat, op een moment in jullie leven hoorden jullie voor het eerst over God's bestaan. Het verschil tussen jou en mij is dat ik die persoon toen niet geloofde, en nu nog steeds niet. Het feit dat erg veel mensen die persoon wel geloven en vervolgens de gebeurtenissen en ervaringen in hun leven een bovennatuurlijke interpretatie geven maakt het voor mij niet waarschijnlijker. En de persoon die jullie voor het eerst over het bestaan van God vertelde moest dat ook ooit in zijn of haar leven door een persoon verteld zijn. En die persoon ook, etc, etc, tot je een paar duizend jaar terug de tijd in bent gegaan en je uitkomt bij 1 persoon. En sprak die ene persoon de waarheid en werd hij echt door God beïnvloed toen hij het had over het ontstaan van het universum, adam en eva, etc, etc, of verzon hij iets om maar een verklaring te kunnen hebben? De eerste optie vind ik zeer onwaarschijnlijk tot het onmogelijke aan toe. Dus kom ik uit op mijn mening waarin ik moet stellen dat ik het bestaan van God enorm onwaarschijnlijk vind, en moet ik ook stellen dat het in die duizenden jaren sinds die ene persoon niet waarschijnlijker is geworden.
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid