Spring naar bijdragen

Olorin

Members
 • Aantal bijdragen

  30399
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over Olorin

 • Rang
  Credible Leviathan

Recente profielbezoeken

2035 profielweergaven
 1. Olorin

  Protestantse of orthodoxe oecumene?

  Ik denk inderdaad ergens rond die tijd. Je kreeg ervoor wel al dat men uit elkaar groeide. Maar dat was naast de liturgie (waarvan ik zelf denk dat het geen probleem is) ook een politiek ding. En toen kreeg je een gerzie in de 11e eeuw op politiek vlak (wereldlijk en kerkelijk) en daarbij gedoe van oorlogen mbt Islam enzo. Maar zowel van Orthodoxe als Katholieke zijde hebben ze elkaar in de ban gedaan. Naar mijn mening is het grote schisma vooral een gevolg van een hoop politieke ellende en een stel ego's. Nadien heb je eeuwen de tijd uit elkaar te groeien (ik denk dat dat uit elkaar groeien tegenwoordig nog gelukkig best beperkt gebleven is). Ik hoop nog mee te maken dat we weer dusdanig naar elkaar kunnen groeien zodat we weer één kunnen zijn, met voor mijn part interne verschillen die er mogen zijn.
 2. Olorin

  't Stamcafé; we praten over van alles!

  Grappig dat je aannames over me doet wat ik wel en niet weet. Wat is de verhouding tot de aarde? Wat moet je doen om dat leefbaar te maken? Wat moet je doen om de aarde leefbaar te maken? Laten we beperken tot het voldoende adem kunnen halen en straling, temperatuur en de dingen die er op volgen negeren.
 3. Olorin

  't Stamcafé; we praten over van alles!

  We zijn de aarde flink aan het verzieken, maar het moet wel veel erger worden wil Mars een beter alternatief worden. Ik bedoel, er groeit daar al helemaal niks en de lucht is daar niet vol gif omdat er praktisch geen lucht is.
 4. Olorin

  't Stamcafé; we praten over van alles!

  Wie weet... Momenteel is het lig een stuk onleefbaarder dan de aarde. Straling is een probleem. Die serie laat trouwens mooi zien wat een gedoe het is. Het kan misschien wel, maar waarom is dat een redding? Het is een nog moeilijkere plek. Trouwens geweldige soundtrack heeft die serie. Van Warren en Cave. Bekend van "Nick Cave and the bad seeds".
 5. Olorin

  Trump heeft omstreden tv-predikant in dienst

  Tja... Mijn mening is dat het een kunstje is voor het winnen van electoraat. Ik had al een afkeer van de man toen het een mislukte zakenman was en nog niet eens kandidaat president was. Toen vond ik het al een charteraar die het vooral moest hebben van marketing (en geld van papa) en niet van een echt product. Toen vond ik hem al een narcist. Tegenwoordig in de DSM 5 bestaat die term niet. Ik bedoel Trump heeft een anti-persoonlijkheidsstoornis, net zoals mensen die we vroeger psychopaten en socioparen noemden. Anywy, tot hij president werd was hij niet bepaald religieus in overtuiging en in praxis. Als hij dan nu een reli gekkie werft voor zijn politieke campagne, veel plezier ermee. Sommige Amerikaanse "right wing" witte evanglicals vinden die kerel blijkbaar tof. Misschien dat zij eens die slecht films waar ik niet in geloof moeten kijken over de "Rapture". Daar zitten nogal wat Trumps in. Al geef ik toe dat die acteurs wat jonger, fysiek sterker en minder verband door de zonnebank zijn.
 6. Olorin

  "Faillissement dreigt voor het Vaticaan"

  Het Vaticaan =/= "het moederbedrijf'. Voor het Vaticaan bestond, was er al de RKK. Het Vaticaan is eigenlijk pas een vrij recent iets. Zo heb je in het verleden bijvoorbeeld de pauselijke staat gehad. En op andere momenten had je geen eens een staat. En weer op andere momenten was het bestuur niet eens in Rome. Er is een reden waarom er maar twee Vaticaanse concilies zijn geweest en beide nog relatief recent. Je zou het Vaticaan als een locatie voor het bestuurscentrum van het dagelijks bestuur kunnen zijn, waarvan het staatshoofd ook leider van de Kerk is. Een soort dubbele pet als het ware. De kerkelijke hiërarchie loopt namelijk niet synchroon met de Vaticaanse hiërarchie. De curie is een soort pauselijke hofhouding, terwijl de kerkelijke hiërarchie via de (aards)bisschoppen loopt en daarvan kardinalen weer een functie bij bepaalde zaken hebben. Bisdommen hebben een bepaalde mate van zelfstandigheid. En dat geldt al helemaal op fincieel gebied. Religieuse ordes trouwens ook. Stel dat het Vaticaan failliet zou gaan (ik betwijfel of dat kan en hoe dat überhaupt zou moeten gebeuren), dan kun je (wie??) dat geld niet verhalen ook het bisdom van Utrecht, of op de orde van de Trapisten. Andersom werkt dat ook niet overigens. De Notre dam is bijvoorbeeld geen eigendom van het Vaticaan. En de oude Anglicaanse kerken zijn dat ook niet, ook al waren die ooit katholiek in de middeleeuwen tot koning Henry VIII met de paus brak. Voorlopig nog niet. Wereldwijd nog steeds groei in aantallen (percentueel niet trouwens, maar dat danken we ook mede aan de Soenitische Islam). Flink wat delen in de wereld die nog best wel katholiek zijn en bepaalde andere delen waar je secularisatie ziet, is het ook nog vrij relatief. Krimp is nog wat anders dan verdwijnen. Ook in Nederland trouwens, daar heb je een flinke krimp, maar er zijn ook nog steeds nieuwe leden (incl. volwassenen). Dat ze in NL een stuk kleiner gaat worden durf ik wel vanuit te gaan, maar dat is nog wat anders dan een einde. En wereldwijd is die trend er (nog) niet.
 7. Olorin

  Ken Jij "God" En "Jezus" echt?

  Ik herinner me een tijd dat een topic als dit gesloten. werd omdat het niet aan de regels van dit forum voldoet. Bijvoorbeeld: voertaal is hier Nederlands en dat is die tekst niet.
 8. Olorin

  Sabbath

  Zaterdag is Sabbath. Ik ben geen Jood en doe niks me de sabbath.
 9. Olorin

  "Faillissement dreigt voor het Vaticaan"

  Landen schijnen niet failliet te kunnen gaan. En al zou dat wel kunnen, tja... Heb je wat gebouwen waar kunst op de muur geschilderd is. Kun je misschien een museum van maken, of decadente club? Misschien dat een rijke miljardair in de st Pieter wilt wonen? Het bestaan van de Katholieke Kerk staat niet op het spel. Die is niet gebonden aan het Vaticaan.
 10. Olorin

  Af van Google

  Ik denk het niet. Voor je telefoon moet je sowieso dan geen Android gebruiken. En als browser geen Chrome. Makkelijkste optie is IOS met Safari of Firefox. Maar dan ben je er nog niet (afgezien dat je dan in het vangnet van een andere Grote jonge zit). Je komt wellicht een eind met een TOR browser. Die is op firefox gebouwd (en het werkt vervelend!). Wil je het helemaal absurd doen, dan moet je überhaupt al je externe contact via TOR laten draaien, maar dat is wel ingewikkeld (Je kunt op internet wel handleidingen vinden). Qua zoekmachine zou ik Duckduckgo gebruiken, maar die is wel slechter dan google. En voor de rest: Heeeeeeeeel veel op internet gebruikt Google. Dus jij gaat naar een niet-google-website en die is ondertussen aan google analytcs gekoppeld. Ik denk dat je er niet aan gaat ontkomen.
 11. Olorin

  Vraag maar raak

  Die van mij is een cirkel. Het symboliseert de letter O van Olorin. Het zou heel leuk zijn als ik zou vertellen dat de paarse kleur refereert aan een hoop dat mensen in de GLBTI gemeenschap veilig op straat kan lopen zonder mishandeld te worden enzo. Maar om eerlijk te zijn: De website heeft die kleur voor me uitgekozen.
 12. Olorin

  Ordained priesthood

  Vanuit een katholiek perspectief: Katholieken aanbidden geen beelden. Ze hebben beelden. Het is niet anders dan dat protestanten niet een kaal kruis aanbidden, of de bijbel aanbidden. Of dat Joden niet in de woestijn de ark van het verbond (waar beelden van engelen op stonden) aanbaden. Het beeld wordt niet aanbeden. Ik kan me goed voorstellen dat wanneer je een katholieke kerk binnen loopt en je ziet mensen knielen voor een beeld, je dat idee krijgt. Maar het beeld wordt evenmin aanbeden als dat de Joden in de woestijn die kist aanbaden. En wat betreft dat heilig verklaren: We worden volgens de bijbel allemaal opgeroepen heilig te zijn. En iedereen in de hemel is heilig. Zie bijvoorbeeld het bijbelboek Openbaringen wie heilig wordt genoemd. Dus, apostel Paulus is heilig, Maria is het, Fransiscus van Azissi is het, en al die andere geloven die in de hemel zitten zijn dat net zo goed. Waarom dat heilig verklaring bestaat kan ik wel uitleggen, maar dat is misschien iets voor een ander topic (of ik post het hier als je wilt, maar dan gaan we wel erg afdwalen.) Punt is, katholiek gezien is iedereen in de hemel heilig, en hier op aarde trouwens ook. Dat beeld op het kruis: Als je in de bijbel leest wat voor beschrijving God geeft voor de tabernakel en de tempel, dan is zo'n kruis met beeld best eenvoudig toch? Ik snap denk ik je redenatie, maar ben het er niet mee eens. Uiteindelijk is alles hulpmiddeltjes voor mensen. Wij zijn heel zintuigelijk ingesteld als schepsels. Woord is een zintuig, geur, beeld en voelen zijn dat ook. God kan ook mij bereiken zonder dat ik lees, toch kiest Hij er voor ons de bijbel te geven. En wat zijn letters? Uiteindelijk ook symbolen. Stel je was een oude Egyptenaar, dan was je schrift allemaal afbeeldingen. Er zit ontzettend veel kracht in beeld en symboliek. Een katholieke mis is ook heel beeldend wat dat betreft. Naast alle teksten uit de bijbel heeft ook elk gebaar van de priester een betekenis. Ik ook niet Maar ik noem de pastoor ook geen vader, terwijl in Engelse landen het heel gewoon is om father+voornaam te zeggen. Maar ik ben ook een beetje raar en trouwens van huis uit evangelisch.
 13. Olorin

  Ordained priesthood

  [Reactie op je laatste post: quoten lukte me niet goed.] Ben ik niet met je eens. Vanuit het Hebreeuws zie je ook dezelfde taal terugkeren. En al zou dat niet zo zijn: In het Latijn heeft dat woord Pater ook primair betekenis op familie. Sterker nog, het breder dan wat wij hebben. Zo kent het latijn ' pater familias'. Dat is het hoofd van de familie. Wij kennen dat in Nederland niet, maar dat zou als ik Italiaan was geweest mijn opa zijn geweest. "Father" en "Vader" . is vertaling van Latijns "Pater" en dat woord heeft wel degelijk die betekenis. Als ik je argument mee volg zou dat dan eerder een beperking van onze taal zijn dat we veel het zelfde woord geven. Maar zoals ik zei, die mening deel ik niet. In Hebreeuws heeft het ook die familiaire betekenis. Met de opmerking dat ouders in die context wel een respectvolle status enzo hebben. En ik snap je opmerking over de uitspraak van Jezus. Maar die interpreteer ik niet op een manier dat ik mijn papa geen vader meer mag noemen. Dit is ook een bepaalde "retoriek" die je in dat bijbelboek vaker terug ziet. Wat hier heel belangrijk is, is de context van dit betoog van Jezus. Het hele hoofdstuk, de reden waarom Hij dit zegt en wat Hij er mee bedoeld te zeggen. Jezus probeert hier geen semantische discussie aan te zetten.
 14. Olorin

  Ordained priesthood

  Uiteraard is dat zo, maar dat is toch niks nieuws? Jezus is door zijn eigen discipelen in de steek gelaten en eentje heeft hem zelfs hartstikke verraadden. Het zelfde met de Joodse koningen. Notabene David heeft flink foute dingen gedaan. De wijze Kong Salomon heeft een triest einde. Vanuit Katholiek oogpunt is de Kerk heilig, maar de mensen die de Kerk vormen kunnen best rotte appels zijn. Inclusief pausen. Het ambt is heilig, maar dat zegt niks over de persoon. Iedere christen is volgens de bijbel tot heiligheid geroepen, velen stellen goed teleur. Het feit dat iemand een priester of zelfs de paus is, zegt ook niks over of het een goed persoon is. Wel zegt het dat die persoon een roeping heeft. En des te meer zal het die persoon worden aangerekend als die dat beschadigd. Uiteindelijk gaat God over wie gered is en wie niet. Dus wij kunnen daar niks over zeggen. Maar katholiek gezien zijn er genoeg geestelijken (waaronder pausen) die in staat van doodzonde waren en het er somber voor ze uit iet als ze buiten Gods genade zouden staan.
 15. Olorin

  Ordained priesthood

  Ben ik niet met je eens. Ik noem mijn vader ook vader. Ik noem hem papa, dat is eigenlijk nog dichter bij het Latijnse pater. Het is juist andersom: Ik noem mijn vader niet vader met een verwijzing naar God, maar God noemen we Vader als verwijzing naar onze hemelse vader. We spreken God juist heel familiair aan. Onze vader in de hemel. We kunnen hem ook de Almachtige noemen, dat mag ook. Maar zo noem ik mijn papa niet en zo noemt ook niemand de paus. Ik bedoel te zeggen, volgens mij draai je het om. We noemen de paus of je vader niet naar God, maar we noemen God onze vader. Wat in zekere zin ook goed te verdedigen is. Hij is niet alleen onze schepper, maar we mogen zijn kinderen zijn. Het benadrukt de persoonlijke band met onze schepper. Iemand die om ons schepselen geeft.
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid