Spring naar bijdragen

Olorin

Members
 • Aantal bijdragen

  30357
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over Olorin

 • Rang
  Credible Leviathan

Recente profielbezoeken

1724 profielweergaven
 1. Olorin

  Ontspanning

 2. Ik herinner me een tijd dat argumenten by link verboden was. Ik vind dit doorgaans een boeiende kijk in de psyche van de persoon die de opmerking maakt. Ik raad je de podcast van Fr. Roderick aan. Ik vond die wel interessant. https://trideo.com/en/fatherroderick/angels-and-umbrellas/ Ik vind hem best genuanceerd. Hij zet vraagtekens bij de kwantitatieve gegevens. Maar de kwalitatieve data (de gesprekken zelf) daarentegen binnen bij hem bepaalde puzzelstukje op hun plek te vallen. En ik vind zijn reflectie er op eigenlijk ook best wel een interessante insteek. Hij praat niet goed wat die priesters doen, maar erkent wel de pijn van die mensen.
 3. Olorin

  Ontspanning

  Zegt iets over je eigen kookkunst.
 4. Olorin

  Kalotheïsme

  Ik hang voor het gemak het idee aan dat het kwaad bederf van het goede is. Dus goed kan prima zonder het kwaad bestaan. Het goede is de appel, als de appel rot is, is kwaad het bederf. Noem het Platonistisch, of Augustinus-iaans zo je wil.
 5. Gaat me als inclucivist wat ver. Als je mij een 'wie is Jezus' vraag hier stelt, krijg je een antwoord wat hopelijk geen woorden als drie eenheid en twee naturen bevat, maar er wel volledig mee in overeenstemming is. Ik ben meer van wat christendom wél is, dan van wat christendom niét is. Lijkt me een positievere insteek. Dat is ook een houding die katholieken en protestanten en katholieken meer bij elkaar gebracht hebben. Niet te min: Als ik het christendom zou uitleggen za ikJezis definiëren binnen de drie eenheid en de twee naturenleer, zonder de woorden te gebruiken. En de rest afwijkingen noemen.
 6. Olorin

  Dogma

  En jij?
 7. Olorin

  Traditie

  Traditie = overlevering. Apostolische Traditie is wat de apostelen ons overgeleverd hebben. Een bekend voorbeeld is de Bijbel. Vanuit Katholiek en Oosters Orthodox perspectief: God inspireert mensen en openbaart dingen. Die mensen geven dat onder leiding van de Geest door en denken er over na. Sommigen schrijven wat op. Andere mensen maken ook teksten. Weet we wat, we maken eigen lijstjes van teksten die wij als het meest belangrijk zien wat Gods openbaring is/bevat, of soort van. Want die lijst stond onder discussie, niet veel gescheeld en bepaalde boeken waren er bij gevoegd, of afgegaan. Maar het doet niks af aan teksten of overdracht wat buiten die lijst valt. De opstellers geloofden van alles buiten de lijst en de kerkelijke liturgie die ze volgende staat er ook niet in, terwijl een stokoud geloof is, is wat we bidden we geloven. Protestanten, tijd later: Oei, onze katholieke priesters liegen ons voor omdat die centjes wil... Wat is nog waar? Weet je wat, die lijsten zijn oké, de rest? Kijk zelf maar mits het niet botst hoe wij er tegenaan kijken, en anders zit er vast wel nuttigs tussen. Annpabaptisten en gros Nederlandse evangelischen: Het is niet het lijstje, dus onzin!
 8. Olorin

  Nashville-verklaring

  Moet je aan de opsteller vragen. Ik geloof in dat daar de tekstbetekenis ligt (illocutionair noemen ze dat). Hoe het op mij over komt is lig waardeloos. Mensen in een hoek weg zetten en totaal niet de handreiking. Weg jagen vooral. Ik vind dat het ook niet uitdraagt wat de bijbel en Jezus uitdraagt.
 9. Olorin

  Dogma

  Dat is vind ik een ongegronde waarheidsclaim. Ze bestaat gewoon, niks is gewoon, niks is een logische noodzakelijkheid zonder het aan te tonen. En dan nog is het aantonen te ontkrachten, mogelijk. Pluto is niet veranderd, maar he feit dat het een planeet is, is dat wel. Dat is het hele punt. Onze perceptie van der werkelijkheid (inclusief feiten) is aan verandering onderheven. We kunnen de wereld een bol noemen, maar als ons hele paradigma over ruimtelijke vormen op de schop gaat, is ook dat verloren. Ken de the linguistic turn? Dogma's en feiten zijn verschillende dingen, klopt.
 10. Olorin

  Dogma

  Nee hoor. Als je die redenering volgt geldt het namelijk ook voor je eigen redenering. Mwa, valt vind ik knap tegen. Dat Pluto een planeet was, zou 10 jaar geleden een feit zijn geweest. Er bestaan helemaal geen objectieve ankerpunten. Alles is perceptie en een menselijk construct in onze hoofdjes.
 11. Olorin

  Dogma

  In theorie wel. Maar het is niet zo dat wanneer bepaalde mensen het een dogma noemen, het ook waarheid is. Eigenlijk dus precies zoals waarheid. Waarheid = waarheid. Maar er kunnen veel mensen iets waarheid noemen, maar dat maakt het nog geen waarheid. Ja zou ook kunnen zeggen dat dogma's dingen zijn waarvan de aanhanger gelooft dat het absolute onveranderlijke waarheid is. Voor christenen is bijvoorbeeld dat Jezus de zoon van God is een dogma. Voor bepaalde christenen is het gegeven dat ze geen dogma's aanhangen een dogma.
 12. Olorin

  We gaan ze halen.

  Het is een Amerikaanse term idd. Maar binnen de EU is mensenhandel ook strafbaar. Ik heb het zelf niet bedacht wat ik schrijf, maar uit een nieuwsbericht van justitie (ik meen de minister) dat het een misdrijf zou zijn mochten ze mensen vanuit Griekenland meenemen. Ik ben het er overigens erg mee eens om dit tegen te gaan. Ik vind het vooral een probleem dat bepaalde Europese landen een loopje nemen met de verdeelsleutel en zo grenslanden opzadelen met het probleem. Wat dat betreft zou ik willen dat de EU meer tanden zou hebben, om intern lidstaten aan hun eigen afspraken te houden. Anyway, ondertussen is het van de baan, aangezien ze niemand mee hebben kunnen krijgen.
 13. Olorin

  Kerstwensen 2018

  Fijne feestdagen en iedereen vrede op aarde enzo.
 14. Olorin

  We gaan ze halen.

  Dat. En het Blijkt. 0 terug. Ik vind het echt lief van ze, maar het heeft geen resultaat. Als justitie echt gemeen is kunnen ze ze voor human trafic in de bak gooien. Goede bedoeling, praktijk niet haalbaar. Maar zegt wel wat over het probleem in de EU met de grenzen en. asiel opvang.
 15. Olorin

  Kerken blijven hard slinken.

  Verbaast me ook niks. Die duiding (van beide) komt me een beetje als natte vingerwerk over. De cijfers zit m.i. in hun scope en definitie keuze. Hoe denk je hier over Lobke? https://www.nd.nl/nieuws/opinie/opinie-na-pauze-van-zeven-jaar-schreef-ik-me-in.3226901.lynkx Karel Smouter ken ik (naast persoonlijke ontmoeting uit een muziek scene waar ik ook andere (ex)crediblers van ken) van de Correspondent, maar met name ook stevige (en m.i. goede) artikelen over wantoestanden rond TRIN.
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid