Spring naar bijdragen

Olorin

Members
 • Aantal bijdragen

  30268
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over Olorin

 • Rang
  Credible Leviathan

Recente profielbezoeken

1077 profielweergaven
 1. Olorin

  Actieve donorregistratie.

  Misbruik noem ik het als je een Oekraïne referendum afkondigt, maar het een statement tegen de EU noemt. Misbruik noem ik het als je een referendum over de donorwet afkondigt, maar het een statement tegen de afschaffing van de referendumwet noemt. Het sleepwet referendum ging werkelijk over de sleepwet. Was ook niet geïnitieerd door geen stijl gelieerde figuren trouwens. (Ik heb sowieso weinig sympathie voor die mensen, ik heb weinig geduld met hypocrieten.) Gebruik van de mogelijkheden is juist het argument wat tegenstanders van het referendum aanhalen (het kabinet bijvoorbeeld). M.i. ondergraaf je ermee juist ook het hele middel. En tja, wat D66 wel en niet wil boeit me weinig. Die club staat bepaald niet hoog op mijn lijstje partijen waar ik nou snel ook wil gaan stemmen. Die referendum draai van ze is al helemaal bizar.
 2. Olorin

  Onderzoek: het Dunning-Kruger effect bestaat echt

  Ow absoluut. Helemaal tenenkrommend. Een blik BN-ers ipv. vak-deskundigen. Het meest trieste vond ik nog wel een keer bij DWWD, waar de deskundige de mond werd gesnoerd en dat ex-LAKS jochie een ruim podium kreeg. Ja, genuanceerde uitspraken met veel twijfel is blijkbaar slechte tv. botte simpele statements dan weer wel.
 3. Olorin

  Actieve donorregistratie.

  In zichzelf wel. Maar ik heb een probleem met de initiatiefnemers. Door het te misbruiken voor iets anders onderbouw je nou net het argument van de tegenstanders van het referendum. Zelfde verhaal met dat Oekraine ding. Afgelopen referendum was een ander verhaal. Dat waren gewone mensen waarbij het werkelijk over het onderwerp zelf ging. Het was geen statement tegen iets waar de vraagstelling niet op gericht was.
 4. Olorin

  Actieve donorregistratie.

  Het ' leuke' is dat op het moment ze een lichaam nog actief houden ivm orgaandonatie, ze bij een een 'geen donatie' de plug er al hadden uitgetrokken. We hebben het trouwens over machines die een lichaam zonder hoofd ook aan de praat houden. Je kunt ook een losse arm op die manier in leven houden. Voor hersendood zijn in NL hele zware testen. ------------ (want dit is een nieuwe post maar wordt samengevoegd) Iets anders, We krijgen mogelijk een referendum over de nieuwe donorwet. Danken we aan Geen Stijl. Ben er niet zo blij mee omdat ik een hekel heb aan geen stijl en omdat ze dit onderwerp misbruiken voor een ander punt (ze zij tegen afschaffing van het referendum). Dus ' het volk'. kan zich straks misschien uitspreken, mits de regering niet net op tijd is met het afschaffen van het referendum. Ik vind het wel fascinerend. Bijvoorbeeld of ik veel betrokkenheid ga zien van partijen die tegen referenda zijn, maar toevallig bij dit onderwerp een sterke mening hebben.
 5. Olorin

  Onderzoek: het Dunning-Kruger effect bestaat echt

  Ja, dat zijn Nederlanders. Die denken overal verstand van te hebben en met hun oordeel paraat te staan.
 6. De ironie wil nou net dat je eigen satanistische frame een drogreden is. Of in normale mensentaal: Je eigen beginpost was een drogreden door mensen met een andere opvatting in feite zich in het satanische hokje te laten plaatsen. Jammer dat je niet ziet dat ik eigenlijk je eigen opmerkingen naar je aan het terugkaatsen ben. Je bent zelf aan het doen wat je anderen beschuldigt.
 7. Olorin

  Jehovah's getuigen

  Het woord 'occult' leidt echt onder inflatie zeg. Welke esoterische kennis zie jij bij de Jehova's getuigen terug dan? Volgens mij zijn ze juist over hun theologie heel erg open en geloven ze ook niet dat je redding met die geheime 'insider' kennis samenhangt. Is het een sekte? Vind ik een lastige. Ze hebben sektarische trekjes vind ik, maar ook niet in alle opzichten. Ik vind bijvoorbeeld dat ze wel heel ver gaan in het niet contact hebben met 'afvalligen'. Er is bijvoorbeeld wel een definitie van een afvinklijst. Heb je genoeg vinkjes, dan ben je een sekte. Eigenlijk voldoet elke groep wel aan een paar punten. Maakt je geen sekte. Sommige organisaties hebben ze haast allemaal. JG hebben ze niet allemaal, maar hebben er m.i. net iets teveel. Is het een christelijke stroming? Dat is echt een definitie kwestie. In literatuur wordt de gnostiek ook wel eens een christelijke stroming genoemd. Anderzijds zie je wel eens (op dit forum bijvoorbeeld) een grens bij de geloofsbelijdenis van Nicea wordt gelegd. Jehovah's getuigen geloven die belijdenis niet (volledig), maar protestanten, katholieken en Jehovah's getuigen lijken veel meer op elkaar dan de gnostiek. Maar je kunt je afvragen wat je er mee opschiet met mensen binnen of buiten een hokje te plaatsen. Ik zou het positiever benoemen, namelijk wat het christendom voor jou wél is, niet waarom iets het niet is. Vanuit dat oogpunt kun je zeggen dat de JG's iets heeeeel erg belangrijks niet met ons delen, maar gelukkig een heleboel ook. Nicea is wat mij betreft namelijk wel een ontzettend mooi iets wat het het wezen van God beschrijft. Maar het is geen volledige samenvatting van het christelijk geloof. Geloof, hoop en liefde komt niet in de tekst voor. Jezus' samenvatting van de tien geboden evenmin.
 8. Olorin

  Vrijmetselarij

  Ze hebben nogal de schijn tegen zich gehad omdat ze wat geheimzinnig waren (tegenwoordig valt dat denk ik bestwel mee. Ben ook wel eens in een loge op open monumentendag binnen gewandeld). En wat geheimzinnig is, schept speculatie. Dat geheime en die rituelen is denk ik ook wel iets wat mensen erg aan kan spreken. En het is ook wel iets typerends voor die tijd.
 9. Olorin

  Reis van de Held, Jezus.

  Als ik nou C.S. Lewis zou zijn geweest (of voor mijn part de gemiddelde middeleeuwse theoloog), dan zou ik zeggen: 'Fantastisch he, dat al die heldenverhalen voorafschaduwingen zijn van het evangelie van Jezus!'
 10. Olorin

  Oosters orthodoxe vriend, kindje op komst

  Nou, de bijbel (incl. citaten van Jezus) zegt wel wat meer en ook ook bepaalde plaatsen wat anders dan dat. Ik ben altijd wat terughoudend om over "bijbels" te spreken, aangezien er nogal wat verschillende teksten bestaan. Het is in principe een stukje moraalleer, met daarachter een stuk theologie, die zich uiteindelijk (deels) op de bijbel beroept. Maar zo heb je ook andere moraalleer die dat zelfde doet. Met als gevolg gelovigen die de bijbel heel serieus nemen, maar er toch wat anders tegenaan kijken (sommigen zullen meer mogelijkheden zien, anderen minder).
 11. Olorin

  Lavendel is here

  Welkom!
 12. Maar in die zin ben ik inderdaad niet blij met dogmatisch fundamentalisme zoals ik hier tegenkom. Gelijk het met pedofilie en verkrachting vergelijken, het verwerpen. Is het niet ironisch dat juist die houding zo ontzettend dogmatisch fundamentalistisch is? Een prijs betalen, ja, dat heb ik wel eens vaker gehoord inderdaad in die kringen.
 13. Olorin

  Vrijmetselarij

  De bijbel zegt er niet zoveel over omdat (zoals Robert ook al zegt) de vrijmetselaars toen niet bestonden. Als antwoord op je vraag: Het is geen christelijke stroming, omdat je ook prima niks met het christendom vandoen hoeft te hebben als lid. Het is in feite een groep met een bepaalde filosofie die te combineren is met religies of geen religie. Dus je kunt christen zijn en lid zijn van die organisatie, of je kunt ook niks met het christendom ophebben en lid zijn. Wel heb ik het idee dat je wel op een bepaalde manier in het geloof moet staan, wil je het met elkaar kunnen combineren. Het vraagt denk ik wel een zekere vrijzinnigheid en relativisme.
 14. Ik vind het vooral holle termen, dingen als 'dogmatisch' en ' fundamentalisme'. Dikwijls vind ik de grootste anti-dogma mensen zelf nogal dogmatisch en fundamentalistisch. En een vraag zo ontzettend gekleurd stellen biedt ook niet echt een open houding. Beetje als "Vind je de schilderijen van Dali kunst, of vind je die gruwelijke wansmaak ook echt mooi?" Ik denk niet dat je als Dali liefhebber je echt uitgenodigd voelt daar op in te gaan (ik vind Dali's schilderijen trouwens mooi). Als ik eerlijk ben vind ik juist die formulering juist getuigen van een zeker dogmatisch fundamentalisme. Je zet er in feite als een dogma neer waarin anders denkenden aan Satan/het kwaad worden gekoppeld.
 15. Olorin

  Credible op iPhone

  Klopt. Op mijn computer heb ik trouwens ook last van die fade (macOS, Safari). De rest lijkt wel goed te gaan.
×