Spring naar bijdragen

Peter79

Members
 • Aantal bijdragen

  1054
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over Peter79

 • Rang
  CrediBakvis

Profile Information

 • Geslacht
  Man

Recente profielbezoeken

1283 profielweergaven
 1. Peter79

  Het boek Job

  En zo wordt het boek Job in zijn tegendeel omgedraaid: Job had zijn lijden lijdzaam moeten ondergaan, zoals zijn vrienden hem voorhielden. Genegeerd wordt dat Job recht had gesproken ten aanzien van God en voor zijn vrienden moest bidden.
 2. Peter79

  'Eeuwig' is niet voor altijd.

  Bij ons werd vroeger onderscheid gemaakt tussen "geloven" en "geloven in". Je gelooft de Bijbel, je gelooft het evangelie, maar je gelooft in God. Dan zou "geloven in" iets relationeels zijn, dat je niet met een object als de Bijbel kan hebben. "Ja zij gelooft in mij, ..."
 3. Peter79

  Nieuw Hier!

  Welkom Joy!
 4. Peter79

  De opstanding

  Volgens mij zegt Vrieze dat ook
 5. Peter79

  De opstanding

  Al veel eerder. Je ziet het al in het Abrahamitisch verbond. In Genesis 12:3 zegt God dat via Abraham alle families van de aarde zullen worden gezegend. Om ALLE families te kunnen zegenen, ook die al lang overleden zijn, is dus een opstanding nodig. Het is de wettelijke basis voor het Messiaanse Koninkrijk. Via Abraham is de Messias, Jezus, tot de mensheid gekomen. De vraag is natuurlijk hoe dat dan in het onderwijs van Mozes, dan wel in het bredere verband van het Oude Testament, besloten ligt. Het kan natuurlijk zijn dat Jezus de opstanding hineininterpretiert in het OT en dat zou ook het geval kunnen zijn met bovenstaande Abrahamtekst. Daarom een wat langer theologisch citaat uit Vriezen (1949) Hoofdlijnen der theologie van het Oude Testament:
 6. Peter79

  De opstanding

  Daarmee zeg je niets nieuws, in een bijbelstudieforum draait het er toch om hoe je dat onderbouwt. Van het onderbouwen van standpunten leer je ook iets over de Bijbel. Dat zou ik tenminste interessant vinden. Uiteraard is dat zo. De Bijbel toont een visioen en de tijd zal leren wat er van dat visioen waar is. Maar met een bijbelstudie kan je wel duidelijker krijgen hoe dat visioen eruit ziet. We kunnen niet toetsen aan de toekomst, wel aan overgeleverde teksten. En uiteraard is er dan ook de mogelijkheid om te zeggen "agree to disagree". Maar dat op voorhand al zeggen, ontneemt de mogelijkheid tot een boeiend gesprek over dat bijbelse visioen.
 7. Peter79

  De opstanding

  Ik heb niet willen suggereren dat het op de nieuwe aarde hetzelfde zal zijn als op deze aarde. Daarom is het ook een verheerlijkt lichaam. Het is de toon die de muziek maakt. We kunnen elk moment de keuze maken om er met een positief been in te stappen in plaats van met een gestrekt been erin te gaan.
 8. Peter79

  De opstanding

  Misschien is er toch een gesprek tussen jij en ik mogelijk, ik zal mijn reactie wegeditten als het nog kan.
 9. Peter79

  De opstanding

  Het wordt er niet duidelijker op als ik allemaal informatie uit andere topics ook moet kennen om hier een gesprek te voeren. En jouw vraag begrijp ik niet, waarom mag God niet alle mensen volmaken?
 10. Peter79

  De opstanding

  Ik beschuldig Bastiaan niet, waarom lees je dat er in? Bastiaan heeft het over sommige mensen; het lijkt alsof hij daar niet bij hoort, ook omdat hij citeert vanaf internet. Er is geen ad hominem. Gnostisch is een kwalificatie. Ik mag laten weten waar ik sta, ik schep daar duidelijkheid over. Is dat bedreigend? Daarom ervaar ik jouw toon als aanvallend. Waarom bemoei je je met een reactie van mij op Bastiaan, terwijl we in het verleden al niet goed contact hadden? Waarom zet je dat weer op scherp? Waarom trek je die conclusie? Ik vraag ernaar omdat dat duidelijkheid schept over waar iemand staat. Dat is volgens mij wel degelijk relevant, want Bastiaan komt met verschillende teksten. Gnostici zullen de AG niet onderschrijven, verwacht ik, maar de Vergadering der Gelovigen en aanverwante kerken doen dat wel.
 11. Peter79

  De opstanding

  edit: misschien is een gesprek zonder nare vooroordelen toch mogelijk.
 12. Peter79

  De opstanding

  Ik weet bij jou nu niet of je willekeurig iets van internet plukt om mijn standpunten af te zwakken, of dat je praat vanuit je eigen overtuiging. Het is belangrijk voor mij dat ik weet of iets jouw persoonlijke overtuiging is. Ik wil graag met medegelovigen praten, elkaar helpen in het dienen van de Heer.
 13. Peter79

  De opstanding

  @Plume waarom zo'n aanvallende toon?
 14. Peter79

  De opstanding

  Ik ken dat blaadje en ik ben een keer aangelopen tegen de leer van Jakob Klein Haneveld. Ik had dat niet achter je gezocht of is dat wat je aanspreekt? Ik vind gesprekken met die mensen wel heel moeilijk, omdat de wetenschap waarvan zij gebruik maken gestopt is bij de Statenvertaling. Ik zou in een spagaat komen als ik enerzijds hun bijbelvisie aanhang en anderzijds volop in het leven van nu wil staan.
 15. Peter79

  De opstanding

  Het is inderdaad duidelijk dat degene die dit geschreven heeft een andere mening is toegedaan. Is dat ook iemand die de Apostolische Geloofsbelijdenis ("opstanding des vlezes") niet onderschrijft? Verder lees ik in dit citaat geen onderbouwing en ik begrijp ook niet waarom de schrijver Jakobus en Paulus tegen elkaar op zet. Hier lijkt de bron echt wel gnostisch te zijn. De genoemde teksten geven echter geen enkele onderbouwing. Bij de bestudering van de Bijbel zal men de schrijver voor alles moeten beoordelen naar het milieu, waaruit hij voortkomt en waarop hij zich beroept. Wat Paulus zegt moet eerder worden bezien in het licht van het Oude Testament en het rabbijnse Jodendom (Bron H. Ridderbos, 1973, Paulus; ontwerp van zijn theologie). Er is geen enkele noodzaak om Paulus op te zetten tegen Jakobus of de evangelisten. De tweespalt tussen aardse en hemelse bestemming vervalt. Een verheerlijkt lichaam (zoals Jezus na de opstanding had) is nog steeds een lichaam op aarde.
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid