Spring naar bijdragen

Bonjour

Members
 • Aantal bijdragen

  2235
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over Bonjour

 • Rang
  CrediBakvis

Profile Information

 • Religie
  Geen

Recente profielbezoeken

Het blok recente bezoekers is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. Bonjour

  Wie kan de wonderen uit de Bijbel geloven?

  In de evangeliën is niets wat het lijkt. Alles staat voor iets anders. Een vijgenboom is echt geen vijgenboom.
 2. Bonjour

  Wie kan de wonderen uit de Bijbel geloven?

  In het Nederlands daardoor ook. De zin "Kaasjeskruid werd door zusters en broeders verzorgd in het ziekenhuis" betekent niet dat je familie die taak op zich neemt.
 3. Bonjour

  Wie kan de wonderen uit de Bijbel geloven?

  adelphoi is de term die steeds gebruikt wordt en die staat zowel voor letterlijke broers als voor geloofsgenoten. Maar onderschat de mythologie niet in de evangeliën. Een timmerman was in die tijd een beroep met aanzien. Er was een gezegde "Dat probleem kan alleen door een timmerman opgelost worden. " en dat ging niet alleen over timmermansproblemen. En toevallig is Jezus de zoon van een timmerman. Ook de broers van Jezus hebben een dergelijke betekenis. De broers staan volgens Carrier voor Israël, maar de motivatie voor de bewering staat niet in het boek. Hij wijst er wel op hoe weinig er over de broers verteld wordt in de rest van het verhaal, handelingen in het bijzonder.
 4. Bonjour

  Wie kan de wonderen uit de Bijbel geloven?

  Volgens mij moet het 'broers' en 'zussen' niet letterlijk genomen worden. Als ik het goed heb, wordt er altijd maar één term in de originele geschriften gebruikt en die slaat op de geloofsgenoten van Jezus.
 5. Bonjour

  Wie kan de wonderen uit de Bijbel geloven?

  Dat een werk op de literatuur lijst staat betekent nog niet dat het inhoudelijk als waar moet worden genomen. Ik had op mijn literatuur lijst War of the Worlds staan van H.G. Wells. Ook zonder aan te nemen dat de Bijbel waar is, kan je je erin verdiepen. De Bijbel heeft intern heel veel verbanden. Het is goed die boven water te krijgen.
 6. Bonjour

  Eenzaamheid, concrete tips?

  Er zijn wat simpele gesprekstechnieken om een gesprek op gang te krijgen. Stel je komt op een verjaardagsfeest naast een man te zitten die je niet kent. Daarvoor kan je van te voren een lijst vragen opstellen. War ken je de jarige van? Delen jullie hobby's? Wat vind je leuk aan die hobby? Het doel is iemand op de praatstoel te krijgen. De meeste mensen praten graag over zichzelf. Wanneer je iemand hebt die sociaal ook vaardig is, krijg je ook vragen terug. Zorg ervoor dat je dan ook wat te vertellen hebt. Wat vind je leuk aan piano spelen? Wat speel je? Zorg voor antwoorden die meer dan 1 zin bevatten en kijk de mensen aan en dergelijke. Als je een beetje hierover nadenkt en oefent, krijg je zelfs een leuk verhaal van een postzegelverzamelaar. Zorg ook dat je een mening hebt over de actualiteit. Iedereen ontmoet wel andere mensen. De kunst is mee te doen aan gesprekken. Nu je hier bent en waarschijnlijk ook christelijk bent, oefen door een mening te geven hier en daar. Urbanus krijg vaak de opmerking dat ie zo gevat was. Hij antwoordde dat ie eens een lijst had gemaakt met 300 dingen die tijdens een optreden kunnen gebeuren. En daar had ie vervolgens een gevat antwoord op ingestudeerd. Oefenen.
 7. Bonjour

  Wie kan de wonderen uit de Bijbel geloven?

  Ik denk wel dat je kan proberen er wat aan te doen. Maar ik beoordeel je stukken er niet anders om.
 8. Bonjour

  Wie kan de wonderen uit de Bijbel geloven?

  Dat wordt me vaak verteld, dat het geloof zo redelijk in elkaar steekt en dat daaruit de wetenschap is voortgekomen. Voor jou is het dus gewoon een dogma dat je dus aanneemt zonder verder naar de consequenties te kijken. Prima.
 9. Bonjour

  Wie kan de wonderen uit de Bijbel geloven?

  Maar je gelooft niet in de koe die een lam baarde. En dat komt uit het werk van een echte historicus, hetgeen aantoont hoe kritisch men in die dagen was ten aanzien van verhalen waar wonderen in voor komen. Dus wanneer we aannemen dat de evangeliën van na het jaar 70 zijn, kan er dus heel goed een wonderverhaal vermengd zijn met de werkelijke gebeurtenissen. De auteurs van de evangeliën zouden het niet gecontroleerd hebben of kunnen hebben. Dat laatste omdat door de oorlog waarheidsvinding echt niet gemakkelijker werd. En je veegt even van tafel hoe mooi de evangeliën zijn. Dit zijn geen verhaaltjes over wat er gebeurd is. Dit zijn literaire, zorgvuldig samengestelde werken. Je moet goede argumenten hebben om dan met een uitspraak te komen dat het echt gebeurd is. Een argument kan zijn dat het gewoon een onderdeel van je geloof is en dat je dat als dogma accepteert. Maar anders moet je de tegenargumenten opzoeken en weten te verwerpen.
 10. Bonjour

  Wie kan de wonderen uit de Bijbel geloven?

  Er zijn talloze fantasieverhalen geschreven in de setting van WO II. Die hebben allemaal archeologische en historische bewijzen. Dat toont gelijk aan dat dit nooit andere gedachten zal opleveren. Het is totaal geen argument. Alleen als je een verhaal vindt van een tijdsgenoot die een verhaal uit de Bijbel bevestigd, heb je een punt. Dus een Egyptisch stuk over de Exodus, een Romeins stuk over de opstanding.
 11. Bonjour

  Wie kan de wonderen uit de Bijbel geloven?

  Dat geldt dus andersom ook. Je moet het van kaft tot kaft geloven. Dus ook alle onzin en tegenstrijdigheden die erin staan. Dat geeft stof tot nadenken. Let trouwens een beetje op je werkwoorden. Ik geloof niet, een christen gelooft. Ik heb nooit geloofd.
 12. Bonjour

  Wie kan de wonderen uit de Bijbel geloven?

  Jezus doet alles wat Mozes ook deed, maar dan 2 keer. Mozes splitste het water. Jezus bedwingt het water in de storm of hij liep erop. Etc. De wonderen zijn gekozen en hebben een functie in het verhaal. Je moet eerst die samenhang bekijken en je dan afvragen of het wonder gebeurd is. En vergelijk dat ook met de wonderen waarin we niet geloven. Heeft een koe ooit een lam gebaard? Daarnaast worden er talloze wonderen genoemd die ook in andere bronnen voor zouden moeten komen. Dat worden ze niet.
 13. Bonjour

  Meeste Nederlanders niet religieus

  Gif laten drinken. Echte christenen kunnen daartegen.
 14. Bonjour

  Wel of geen onthouding?

  Ik snap die move van dat geregistreerd partnerschap niet. En ook niet dat er vervolgens discussie ontstaat of dit wel of niet getrouwd is. Sowieso telt het burgerlijk huwelijk niet voor jullie trouwstatus. Jullie zijn pas netjes getrouwd als dat kerkelijk gebeurt. Hoeveel tussenstapjes je ook verzint. Maar ondertussen heb je wel een probleem mede veroorzaakt, want je hebt wel aan elkaar verbonden. Dan kan ik me ook best voorstellen dat de natuurlijke driften steeds verder oplopen.
 15. Bonjour

  Is de Statenvertaling nog van deze tijd?

  Waarom denk je dat ik hierover vooringenomen ben? Ik heb tijden gedacht dat Mozes heeft bestaan. Totdat ik de boeken van Mozes eens heb gelezen. Heb je wel eens nagerekend hoeveel kinderen een joodse vrouw moest baren om een populatie van 2 miljoen te krijgen. En de farao riep de 2 vroedvrouwen bij zich. Maar goed, stel dat het minder waren dan 2 miljoen, we laten de wonderen weg. Wat blijft er over? En ik hoef niet overal een neming over te hebben. Ik heb geen mening over de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring. Kan heel boeiend zijn, maar nu even niet. En ik wil wel een mening hebben over of ik christelijk wil zijn of niet, dus verdiep ik me daarin. En dus verzamel ik voors en tegens. En het maakt me eigenlijk niet eens uit of de basis voor de boeken gebaseerd is op een historisch man waaromheen mythische verhalen zijn gevormd, of dat het puur mythe is. Beide versies bewijzen nog niet dat er een joodse god is. Dat lijkt me een aardige neutrale houding. Kan jij hetzelfde zeggen? Geen Mozes betekent dat Jezus het over een mythe had. Wat blijft er dan van hem over?
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid