Spring naar bijdragen

Cbr

Members
 • Aantal bijdragen

  47
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over Cbr

 • Rang
  CrediGup

Recente profielbezoeken

Het blok recente bezoekers is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. Cbr

  Wat is de beste religie in de wereld?

  Dat is een lang verhaal Ik ben niet gelovig opgevoed, maar daar was er Een het niet mee eens. Eenmaal aangeraakt ben ik gaan zoeken naar een Kerk die bij mij paste. Ik werd altijd sterk aangetrokken tot de kerken die ik noem algemene Kerken (dus: katholiek/orthodox), vanwege de liturgie en de traditie. Ook bij de doopsgezinden heb ik heel erg mooie vieringen meegemaakt. Helaas nergens een plek gevonden in het helaas wat gebroken kerklandschap. Tot ik bij toeval binnenliep bij de oud-katholieken. Daar ben ik na een jaar gedoopt. Zie de Apostolische geloofsbelijdenis. (Dit klink makkelijk, gewoon naar een eeuwenoud document verwijzen, maar het is zeker geen gemakszucht...) Iemand vroeg me ooit "Waar gaat het christendom om?" ik antwoordde "de barmhartigheid van God". Dit terwijl de meeste mensen het christendom in eerste plaats als opdracht zien en bijvoorbeeld antwoorden: "Jesus volgen", "er zijn voor anderen" of "God liefhebben". Al die dingen zijn belangrijk, maar ik associeer het geloof blijkbaar in eerste plaats met de barmhartigheid/grootsheid/goedheid van God. Pas daarna vloeit er denk ik een opdracht uit. Ik ben er in ieder geval heel blij mee. Dat ligt aan de viering. Op zondag beginnen we om half tien met de eucharistie. Dat is een mooie viering, we beginnen met de schuldbelijdenis en daarna volgen er diverse lezingen. Na de derde lezing (dat is altijd een lezing uit een van de evangeliën) wisselen we de vrede-groet met elkaar uit (we wensen elkaar de vrede van Christus door het schudden van de handen). Daarna volgt de eucharistie en communie. Hoe dat in elkaar steekt kunnen we beter een ander topic aan wijden. Daarna zingen we nog een aantal liederen. Na ongeveer 5 kwartier is de viering voorbij en kan iedereen naar huis, een deel van de gemeenteleden blijft altijd om koffie te drinken. Op dinsdag hebben we daarnaast altijd completen. Eeuwenoude gezangen die we als gemeenschap zingen, afgeleid uit de kloostertraditie. We beginnen met een aantal inleidende gezangen en een stilte. Daarna worden er psalmen gezongen. Het geheel duurt iets minder dan een halfuur. Ik noem mezelf in eerste plaats christen. Een tegenvraag: vanwaar deze vragen?
 2. Beste allemaal, Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in dit subforum is het volgende artikel wellicht interessant om te lezen: http://www.nieuwemoskee.nl/2015/09/de-k ... ige-geest/ reacties alhier van harte welkom
 3. Cbr

  Shemitah

  Natuurlijk bedoelde ik niet dat je dat zomaar altijd en voor iedereen iedere zeven jaar moeten toepassen. Wel gaan er erg veel mensen onder schulden gebukt die dat misschien niet zagen aankomen. Ik hoop dat we voor hen ook oplossingen kunnen bedenken. Verder zie ik in dit 'gebod' een vroege aansporing om mensen (na verloop van tijd) te vergeven, ook wanneer het niet om geld gaat.
 4. Cbr

  Tiende/kerkbelasting/giften

  Robert Frans heeft al een beetje uitgelegd hoe de Katholieken de betekenenis van een Sacrament vaak zien. Om je een overzichtje te geven; in de meeste kerken kent men (een deel van) de volgende zeven sacramenten: - Doop - Vormsel - Eucharistie/avondmaal - Huwelijk - Wijding (tot priester) - Verzoening/Biecht - Ziekenzalving Bijna iedere kerk ziet in de Doop en in de Eucharistie/avondmaal een sacrement. De Orthodoxe en Katholieke kerken zien al deze dingen als een sacrament. Een uitvaart staat niet op dit lijstje, en is dus ook geen sacrament. Wel kan er tijdens een uitvaart een Eucharistie/avondmaal plaatsvinden. Dat is op zichzelf dan wel weer een sacrament.
 5. Cbr

  Shemitah

  Toch is het interessant om na te denken wat je moet doen met tegoeden die je van iemand hebt die ze eigenlijk niet kan betalen? De regel was bedoelt binnen de eigen maatschappij, en daarbinnen was het goed om elkaar af en toe met een schone lei te laten beginnen. We lenen niet meer veel geld aan elkaar rechtstreeks uit, daarvoor hebben we nu de banken. En ik vraag me nog steeds weleens af of het niet beter zou zijn om mensen die hun schulden niet meer kunnen dragen niet met een schone lei te laten beginnen, eenmalig. In plaats van ze nog twee-drie jaar lang op een minimunniveau te laten leven...
 6. Cbr

  Tiende/kerkbelasting/giften

  Bij ons in de Kerk wordt er heel bewust geen geld gevraagt voor het Doopsel, voor een huwelijk is het gebruikelijk dat er een bijdrage wordt gedaan. Als "richtlijn" wordt gevraagd dat je als actief lid 3% van je inkomen afdraagt. Er zijn mensen die minder geven, maar wel vrijwilligerswerk doen, en mensen die meer geven omdat ze hun geld toch niet op krijgen. Volgens mij moet iedereen hier naar eigen geweten bedenken wat hij/zij een juist bedrag vindt.
 7. Cbr

  De Heilige Geest in het Oude Testament

  Leuke vragen, Oceansoul. Ik ga er eens over nadenken. Er zijn natuurlijk veel gelijkenissen tussen het oude en het nieuwe testament.
 8. Cbr

  De toekomst van Credible

  Wordt er wel ergens een archief bewaard en beschikbaar gehouden voor de geschiedschrijvers en googlers onder ons?
 9. Cbr

  [speltopic] Of... Of...

  Goede series Petrus of Paulus?
 10. Cbr

  Taize viert feest en herdenkt

  75-jarig, de gemeenschap rekent vanaf het moment dat broeder Roger, op zijn vijfentwintigste, in Taize is gaan leven. Het heeft daarna nog even geduurt voordat er andere broeders bijkwamen. Het is een erg mooie plek, en een goede manier op je geloof te herbronnen. Zeker de moeite om eens heen te gaan!
 11. Cbr

  (Christelijk) goed doel & tiende

  *verwijdert*
 12. Cbr

  christenen zijn moeilijk met daten

  Komt vast goed
 13. Cbr

  Vragen Islam?

  Thanks Moslimah voor al je antwoorden op deze soms lastige vragen! Ik snap alleen niet waarom mensen zo graag wetenschappelijk bewijs van je willen zien. We hebben het hier immers over jouw standpunten en waarop jij (en jouw geloofsgemeenschap) die op baseert. Dat hoeft helemaal niet wetenschappelijk te zijn, en dat is wat mij betreft helemaal niet zo interessant. on topic: Hoe is het voor jou om hier in dit land moslima te zijn? Merk je iets van discriminatie? Weet je nog toen je voor het eerst echt je hoofddoek omdeed? Voelde dat heel normaal of was dat een speciale dag? (Hoe) kan ik als Christen het beste een keer een viering meemaken in een Moskee zonder mensen te beledigen of uitingen te doen die niet passen bij mijn geloof? Vrede tijdens deze Ramadan!
 14. Cbr

  Vragen over de RKK-leer deel 4

  Over elders ter communie gaan door Rooms-Katholieken: Zoals ik het heb begrepen 'mag' dat voor Roomse mensen bij oud-katholieken zeer wel, zolang de Mis inderdaad niet door een vrouwelijke priester is gedaan.
 15. Cbr

  Streaming vieringen

  Hoi allemaal, Zijn er mensen die ervaring hebben met het streamen van de vieringen? Wij hebben best wat ouderen bij ons in de Kerk die helaas niet meer altijd naar de vieringen kunnen komen. Wij zouden dus graag de viering streamen. (alleen geluid of beeld en geluid) Misschien heeft hier iemand al ervaring mee? Bijvoorbeeld met de beste technische oplossingen of met de rechten van de nieuwere muziek die wij zingen (bijvoorbeeld van Huub Oosterhuis). Als er ervaringen mee zijn dan is de input heel erg welkom!
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid