Spring naar bijdragen

pyro

Members
 • Aantal bijdragen

  140
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over pyro

 • Rang
  CrediGup

Recente profielbezoeken

Het blok recente bezoekers is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. pyro

  Muziek topic

 2. pyro

  De EO glijdt af

  Helpt elkaar, koopt Nederlandsche waar! Maar tegenwoordig komt alles uit China...
 3. pyro

  Zwarte Pieten discussie

  Ja, als de vruchten goed zijn is de boom het ook. Zijn de pepernoten slecht dan moet het wel een valse piet zijn.
 4. pyro

  Zwarte Pieten discussie

  Inderdaad. Het kinderfeestje had een opvoedkundige bedoeling, wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe enzo. En de sociale functie van saamhorig samenzijn, met liedjes, zelfgemaakte surprises en gedichtjes. Die sfeer van saamhorige gezelligheid is onder regie van den Haag omgeslagen in een ideologische strijd over politieke denkbeelden. En tja, als we eenmaal sinterklaas met maatschappelijke onrust associëren in plaats van een lief feestje, zijn we snel klaar denk ik. De nationale intocht staat inmiddels op losse schroeven heb ik gelezen, onze actievoerende vrienden vinden roetveegpieten ook maar niks. Roet is racistisch want het is zwart. Nou ja, dromen van een witte kerst schijnt ook niet in de haak te zijn. Sneeuw is immers racistisch want het is wit. Zolang je maar aandacht krijgt voor de goede zaak, zal zo'n actievoerder denken.
 5. pyro

  Zwarte Pieten discussie

  Gewoon voor de lol denk ik, 't is ten slotte een kinderfeestje he. Er kraaide nooit een haan naar, maar het wordt pas een probleem als de volwassenen ruzie gaan maken over politieke correctheid.
 6. pyro

  Zwarte Pieten discussie

  Toch wel, hoor. Antilliaanse pieten zijn helemaal roetzwart geschminckt. Ze hebben daar ook pieten in andere kleuren trouwens.
 7. pyro

  Zwarte Pieten discussie

  Ik denk dus dat (sommige, de meer radicale) moslims een cultureel-religieus probleem met sinterklaas ervaren. Dat het een blanke baas met negerknechtjes zou betreffen (racistisch motief)... ik ken niemand die zich daar druk over maakt. Hooguit dus die actiegroepen, maar die geven zelf ook toe dat ze sinterklaas niet racistisch vinden. Die zoeken gewoon een podium om te pleiten voor schadevergoeding op morele gronden. Als ze klaar zijn met sinterklaas gaan ze gewoon verder met Piet Hein of Michiel de Ruyter ofzo.
 8. pyro

  Hoe spreekt God vandaag?

  @Robert FransHelder antwoord. Persoonlijk neig ik naar het denkbeeld dat alle sacramenten en de hele traditie waarin deze zijn ingebed ultimo hun basis hebben in geloof. Als God het geloof, de hoop en de liefde geeft die wij nodig hebben, zou ook de versplintering van het christelijke landschap overwonnen moeten kunnen worden uiteindelijk. Denk ik 🤔
 9. pyro

  Zwarte Pieten discussie

  Neuh. Sinterklaas werd als NL feest in suriname geadopteerd en heeft daar nooit voor problemen gezorgd - mijn surinaamse vrouw vindt dat ook en die weet waarover ze praat, heeft daar dertig jaar gewoond. Actiegroepjes die een podium zoeken (terecht of niet) voor het slavernij verleden zijn op geld uit, schade vergoeding o.i.d. Ik denk persoonlijk niet dat er veel meer dan dat achter zit. Zelf herinner ik me een voorval uit de jaren zeventig, ik was nog klein. Sinterklaas met zwarte piet in een winkelcentrum, toen Sinterklaas werd aangevallen door een man van zo te zien noordafrikaanse herkomst. Ik snapte dat toen niet, maar als volwassene kan ik de achtergrond van die agressie beter plaatsen inmiddels.
 10. pyro

  Zwarte Pieten discussie

  Sinterklaas was een kinderfeestje totdat Den Haag er een politiek correcte maatschappelijke discussie voor volwassenen van heeft gemaakt. Die kneuterige oerhollandse gezelligheid met kromme gedichtjes en gefröbelde surprises, die sfeer is verleden tijd nu het feest is opgeofferd aan de multi culturele samenleving. Overigens denk ik persoonlijk dat de eigenlijke reden van de politiek geregisseerde inmenging niet om een slavernij verleden gaat, maar om een cultureel issue met de islam. Het gaat immers over een katholieke bisschop die niet voor niets uit Spanje komt (in plaats van de historische locatie van deze heilige, het huidige Turkije). In Spanje is de islam overwonnen terwijl in Turkije het tegenovergestelde is gebeurd. Zoals het feest het voorstelt, wordt een stel onderworpen moren rond een christelijke machthebber getoond. De overwinning van het christendom over de islam dus. Een potentiële aanleiding voor extremistische moslims om hun propaganda agenda op te richten. Dat heeft met een miljoen moslims in NL een behoorlijke doelgroep met voorspelbaar polariserende maatschappelijke gevolgen. Dan kan je beter een beetje zaniken over racisme en slavernij enzo. Dat kan veel minder kwaad.
 11. pyro

  Muziek topic

 12. pyro

  Hoe spreekt God vandaag?

  Interessante gedachte. Sluit het idee van zo'n steeds langer wordende wijdingslijn aan bij gedachtengoed dat in de bijbel wordt beschreven? Ik zeg overigens met opzet niet dat ik het idee wil toetsen aan de bijbel (zoals rechtgeaarde protestanten met hun bijbel in de hand nog wel eens gewoon zijn te doen). Het is meer belangstelling hoe ik de aansluiting zou kunnen zien met het begin van de traditie. Daarnaast: is God niet groter dan zo'n wijdingslijn, kan Hij niet op andere wijze mensen roepen voor een geestelijke bediening?
 13. pyro

  Wie kan de wonderen uit de Bijbel geloven?

  De vraag of je een niet-rationeel verklaarbare gebeurtenis letterlijk moet nemen als een soort bewijs dat God almachtig is en 'dus' de natuurwetten overruled, heb ik nooit interessant gevonden. Volgens mij is dat ook niet de bedoeling waarmee die zaken beschreven zijn. Wel interessant is de geestelijke betekenis die een wonder als teken m.i. altijd met zich meebrengt. Bijv. er staat geschreven dat Jezus vele blinden en doven genas, dit wijst erop dat Jezus nieuwe wegen tot geestelijke zienswijzen en verstaan opende. Let wel ik ben nu niet aan het proberen het wonder 'weg te redeneren'. Wat mij betreft kan het ook letterlijk zo gebeurd zijn, ik vul dat alleen niet in omdat het letterlijke gebeuren in mijn beleving niet is wat de verhalen te zeggen hebben.
 14. pyro

  Wel of geen onthouding?

  Je 'enigzins orthodoxe oogpunt' doet totaal geen recht aan de gevoelige, kwetsbare topicstart. Maar het werpt wel enig licht op het soort 'afkeuring' waar je kennelijk op doelde.
 15. pyro

  Wel of geen onthouding?

  Nou, als Christen wil je de zegen over je relatie voordat je met sex begint: de inzegening van je huwelijk. Dat is in de traditie altijd zo geweest en dat is niet voor niks. Zonder nou direct aan afgekeurd worden te denken, geeft de beschreven gang van zaken, 'sex gelegitimeerd door een geregistreerd partnerschap' me wel de indruk van een devaluatie van iets heiligs.
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid