Spring naar bijdragen

pyro

Members
 • Aantal bijdragen

  183
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over pyro

 • Rang
  CrediGup

Recente profielbezoeken

Het blok recente bezoekers is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. pyro

  Tiende van je loon

  Die gemeenten die ik ken (cq heb gekend) die de tiende als geloofsartikel presenteren, hebben geld nodig. Meestal voor een nieuw kerkgebouw. De gedachtengang die erachter zit is dus vrij prozaïsch, althans in de mij bekende gevallen. Er zullen ook best voorgangers zijn die dit ideëengoed propageren met minder of geen belangenverstrengeling in het spel. In elk geval, vaak wordt zo'n leer ook nog gekoppeld aan een heel welvaartsevangelie, en dat kan best wel ver gaan... nee ik ga het hier maar niet uitdiepen verder. Maar het is niet mijn ding, noch die verplichte tiende noch een vanzelfsprekende koppeling van geloof met materiële welstand.
 2. pyro

  Noa Pothoven overleden

  De gezondheidszorg is wel te kort geschoten, als ik dit zo lees: https://www.gelderlander.nl/home/noa-16-uit-arnhem-is-nu-al-klaar-met-haar-verwoeste-leven~a01a7bd1/ Er zitten wel een paar diepere kanten aan het verhaal. Dit meisje is jarenlang letterlijk gedwongen in leven te blijven. Die dwangmaatregelen zelf alleen al hebben trauma's opgeleverd en het psychisch lijden vergroot. Dat leidt tot de ethische vraag in hoeverre je gerechtigd bent iemand onder dwang een levensplicht op te leggen.
 3. pyro

  Zelfs niet in geval van verkrachting en incest!

  The Black Mathematician schreef: "Ik open dit topic niet met de intentie om abortus te bediscussiëren. Ik ben meer geïnteresseerd in de standpunten van de tegenstanders van abortus omtrent deze uitzonderingen. Of van de voorstanders van abortus wat hun gedachte zijn over de intenties van de uitzonderingen." Het gedeelte in mijn bericht wat jou kennelijk zo ergert illustreert mijn standpunt op één van de door TBM bedoelde uitzonderingen, te weten de vraag hoe ver een zwangerschap gevorderd mag zijn wil abortus nog moreel gerechtvaardigd zijn. Omdat de grenzen mij in dat geval niet precies duidelijk zijn koos ik in eerste instantie voor het markeren van extremen. Ik ga het hierbij laten wat jou betreft omdat ik net als TBM een genuanceerd gesprek zoek. Jouw reacties dragen daar niet toe bij, komen op mij over als ruzie zoeken.
 4. pyro

  Zelfs niet in geval van verkrachting en incest!

  Ik neem de vrijheid mijn standpunten te illustreren zoals mij goeddunkt. Ik verzoek je je pogingen mijn bijdragen te modereren op te geven.
 5. pyro

  Zelfs niet in geval van verkrachting en incest!

  Omdat het in de kiem smoren van volstrekt onschuldig, uiterst kwetsbaar en onmondig menselijk leven mij bijzonder tegenstaat, ben ik in principe tegen abortus. Tenzij er medische gronden voor zijn. Ook kan ik me voorstellen dat er bij verkrachting geldige psychologische redenen aan te voeren zijn. Een tijdje geleden zag ik op facebook een observatie-camera filmpje van een jonge vrouw die bezig was haar baby pijn te doen. Het verhaal erbij was dat zij door verkrachting zwanger was geworden, psychologisch niet in staat bleek voor het kind te zorgen en nu uit de ouderlijke macht was ontzet. Het betrof een land waar abortus in zulke gevallen verboden was. Ik kon het niet aanzien, heb betreffende bevriende facebook gebruiker gevraagd het filmpje weg te halen wat ook gebeurde. Maar dat terzijde. Een ander geval is wanneer de foetus al levensvatbaar is. Ik hoorde eens een abortuskliniek verhaal waar de baby er in slaagde te huilen voordat het werd gedood, tot volslagen ontzetting van de moeder natuurlijk. Mogelijk was dit een pro-life horrorverhaal, maar het idee van het doden van een levensvatbare foetus is gevoelsmatig toch iets van een andere orde dan het verwijderen van een paar bevruchte celletjes. Dat illustreert het wel. Waar je technisch gezien de grens zou moeten leggen weet ik niet precies, overigens. Ook al ben ik dus in principe tegen abortus, wil dat nog niet zeggen dat ik vind dat zo'n standpunt wettelijk aan iedereen opgelegd zou moeten worden. Ik neig eerder tot de gedachte dat het de persoonlijke keuze en verantwoordelijkheid van de vrouw is. De eerder genoemde morele overwegingen zoals levensvatbaarheid mogen wat mij betreft wel in de wet worden vastgelegd.
 6. pyro

  Inspiratie van de Bijbel?

  1. ja, ik vind het op z'n best een nogal ongelukkig gekozen term die makkelijk tot allerlei misverstanden leidt. 2. er is natuurlijk een hoofdstroming en die is voor mij het belangrijkste referentiekader om 'de geloofstraditie' te begrijpen, hoe rijkgeschakeerd en helaas ook verdeeld die zich in de loop van de tijd ook heeft ontwikkeld. Wat betreft aliens en geloof, daar heeft Guy Consolmagno een interessant boek over geschreven: 'would you baptize an extra-terrestrial...' Eigenlijk geloof ik dat het mogelijk is veelkleurigheid te verstaan op een niveau waar scheuringen en verdeeldheid hun betekenis verliezen. Je mag mij een idealist noemen.
 7. pyro

  Inspiratie van de Bijbel?

  1. Onderscheid tussen zelf tot een conclusie komen en aangeleerd zijn is niet zo makkelijk te maken als het op het eerste gezicht lijkt. We zijn immers allemaal ondergedompeld in sociale context met alles wat daarbij komt kijken. De bijbel is een verzameling geschriften die op enkele concilies (Hippo, Carthago) officieel als canon is vastgesteld. Ik zie die geschriften in de context van de Joodse en Christelijke geloofstradities waar ze in zijn ontstaan en bekrachtigd. Het zijn getuigenissen uit geloof tot geloof, kort gezegd. Qua leergezag kun je dus niet de bijbel op een voetstuk zetten en ahw voor zichzelf laten spreken, anders kun je inderdaad een verbale oorlog-om-gods-waarheid krijgen. Leergezag sluit eerder aan bij de geloofstraditie zoals die zich ontvouwd heeft door de eeuwen heen. 2. Christus is het Woord, de inspiratie komt voort uit de navolging van Hem. Christenen volgen een Persoon, we zijn niet het volk van het Heilige Boek of iets in die trant. 3. Bijbelteksten in zichzelf zijn dode lettertjes, maar God kan ze wel tot leven brengen door geloof.
 8. Bij christelijk geloven gaat het om openbaringskennis denk ik, voor een deel kan je het rationeel beredeneren en voor een ander deel schiet de ratio gewoon te kort, is het God die je verstand verlicht met een besef / begrip wat voor jezelf te hoog zou zijn. Het is iets wat je gegeven is maar dat stelt je tegelijkertijd in een nederige positie. Er is een mate van geloofsopenbaring, net naar gelang God het geeft. Het maakt je tot een schuldenaar tegenover degenen die God om welke reden dan ook zo'n besef (nog) niet heeft gegeven. Een schuldenaar zijn is natuurlijk iets anders dan de houding van, wel even komen vertellen hoe het allemaal zit. Het blijft lastig een mysterie in een dogma te vatten, zowel qua inhoud als qua houding. Ik denk dat het van twee kanten fout zou kunnen gaan - je vindt dat je het mysterie kent, en dan ga je het vanuit de hoogte prediken. Of je kent het mysterie niet, maar je gaat het niet-kennen als norm stellen of het dogma zelfs bestrijden. In beide gevallen is er denk ik een gebrek aan eerbied voor de geloofs mysteriëen en daarmee een verkeerd omgaan met de dingen die God aan eenieder persoonlijk geeft...
 9. pyro

  De kennis van Eva of het gebrek daaraan

  Wat betreft het kwaad, het is de bedoeling dat mens daarover heerst. Dat gold in de hof voor Adam en Eva, en het geldt nu Christus onze geestelijke staat hersteld heeft. Voorbeeldje: als iemand een demon uitdrijft, moet die de geestelijke macht die hij aanspreekt, kennen, weten met wie hij de confrontatie aangaat. Omgekeerd kent die boze geest degene die uitdrijft. En het gezag waarmee die dat doet. God heeft ons dus wel degelijk de mogelijkheid gegeven het kwaad te kennen - als ervaringsdeskundige indien we dat verkiezen, dan zijn we er de slaaf van. Of wanneer we onze ware roeping volgen als heerser erover, als koning of als priester.
 10. pyro

  Wat komt er op T.V ?

  Op 6 januari vertoond in de kloosterserie: La Grande Chartreuse, Grenoble. Een bijzondere aflevering met de vroegere abt van dit karthuizer klooster, waar het zo streng aan toe ging dat slechts bij hoge uitzondering toestemming werd gegeven een film op te nemen in 2002 en 2003: Into great Silence. Bol.com schrijft over die film: "Into Great Silence is een zeer nauwkeurige, gedeeltelijke stille meditatie over het kloosterleven in zijn meest pure vorm. Geen muziek, behalve de liederen in het klooster, geen interviews, geen commentaar. Het veranderen van de tijd, de seizoenen en de steeds terugkerende elementen van de dag, van het gebed. Een film die bijna een klooster wordt, in plaats van er één weer te geven. Een film van Philip Gröning over bewustzijn, absolute aanwezigheid, over mannen die hun leven hebben gewijd aan God in de allerpuurste vorm." Aflevering van 6 januari was dus over de abt die destijds toestemming gaf en nu aan het eind van zijn leven nog eenmaal werd geïnterviewd. Zie uitzending gemist https://www.npostart.nl/de-mooiste-kloosters-van-europa/06-01-2019/KN_1703784
 11. pyro

  Duiveluitdrijving in de 21e eeuw

  Klopt als een klopgeest... 😑
 12. pyro

  Kerken blijven hard slinken.

  Dat is een bevooroordeelde houding tav een andere manier van denken. Niet prettig, zolder.
 13. pyro

  Kerken blijven hard slinken.

  welke wonderen en (in de alledaagse werkelijkheid) niet kloppende zaken zou jij dan wel scharen onder absolute waarheid? en waarom?
 14. pyro

  Kerken blijven hard slinken.

  Met 'absolute waarheid' kom je niet zo ver in de natuurlijke wereld. Als in Jesaja 55 bijvoorbeeld staat: 'de bomen in het veld zullen in hun handen klappen', komen weinigen op het idee dat bomen handen hebben in plaats van bladeren. En dat bergen en heuvels spraakorganen hebben om te kunnen juichen.
 15. pyro

  De Bijbel onder een vergrootglas

  Nacht und Nebel, tja daar zeg je zo wat... Floris schrijft bijv ook over een atheïstische kamparts die zijn leven redde, en dat die tegen hem zei : 'nicht dein Gott rettet dich jetzt, sondern ich!' en Floris die dan opmerkt: 'natuurlijk gebruikte God hem om mijn leven te redden, maar die arts had dat niet in de gaten'. Hoe betrekkelijk worden dingen als het er echt op aan komt... Ja, Rudolf the dead-nosed reindeer, zeg maar...
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid