Spring naar bijdragen

Dat beloof ik

Members
 • Aantal bijdragen

  1815
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over Dat beloof ik

 • Rang
  CrediBakvis

Profile Information

 • Geslacht
  Man
 • Religie
  Nee, dat heb ik achter mij gelaten.
 1. Na lange tijd weer eens naar de viering/dienst

  Toch ! Herkenbaar, haha !
 2. Na lange tijd weer eens naar de viering/dienst

  Wat ik mij hier bij af vraag: is het binnen de katholieke kerk niet meer zo dat er bij verhuizing vanuit de nieuwe pastorie contact wordt opgenomen met de nieuwe bewoner ? Ik kan mij vanuit gereformeede (zelf) en katholieke (vrouw) achtergrond nog herrinneren dat dit vroeger nog wel het geval was.
 3. Stephen Hawking

  Ik denk dat hij altijd eerlijk is geweest over wat hij dacht over een God. Zijn inzicht heeft zich daarin ontwikkeld van "als we een theorie van alles kennen, kennen we ook God" tot "we hebben geen God nodig om het universum te verklaren". Uiteindelijk wees hij elke vorm van religie af en concludeerde dat er geen leven is na de dood.
 4. Russels theepot

  Ik schreef dan ook "aan de hand van wat WE waarnemen" en niet wat ik waarneem. We nemen allemaal waar dat links van jouw tekst een vierkant staat met een O er in. Dat is zo, er staat werkelijk een vierkant met een O er in. En dat weten we omdat iedereen die er naar kijkt een vierkant ziet met een O er in. Over de kleur heb ik waarschijnlijk een ander beeld dan jullie, want het is werkelijkheid dat ik kleurenblind ben voor paars/blauw en die omgeving. By the way, niet voor rood, ik denk dat als een agent mij een bekeuring wil geven als ik door rood rij, ik niet aan moet komen met "Agent, dat rode licht is slechts uw interpretatie van de werkelijkheid". Je laatste zin is niet waar, want alles wat je 'interpreteert' valt door onderzoek (waarneming, meting, wat dan ook) te bewijzen. Of niet natuurlijk.... Ook de stelling dat er theepot rond Mars cirkelt of dat er monster in het meer van Loch Ness zwemt is te onderzoeken. Al hebben sommige mensen er dan wel moeite mee als het antwoord blijkt te zijn "geen Nessie".
 5. Russels theepot

  O, ik dacht dat dat inmiddels overduidelijk was maar zal dan wat mankementen in de analogie opsommen. 1. Een theepot is een creatie van de mens, dus intelligent ontworpen en vervaardigd. 2. Het maakt helemaal niet uit of er een theepot in een baan om de zon vliegt. 3. Er is niemand die beweert dat er zo'n theepot door de ruimte vliegt. 4. Er is niemand die zo'n theepot aanbidt of er op vertrouwt. 5. Een theepot is materieel en dus meetbaar. En zo kan ik nog wel even doorgaan maar ik hoop dat dit voldoende is. Het probleem met absurdistische en valse analogieën is dat ze in de eigen staart bijten. Ze kunnen namelijk net zo goed toegepast worden op immateriële zaken en aannames waarin atheïsten geloven. Ze hebben geen zin en niemand wordt er wijzer van. 1. Klopt, maar waarom gaat de vergelijking daarmee mank ? Er zijn veel mensen die beweren dat dit voor de christelijke God ook zo is, een creatie van de mens. 2. Klopt, maar waarom gaat de vergelijking daarmee mank ? 3. Klopt, maar waarom gaat de vergelijking daarmee mank ? Russell's stelling zegt niet dat die theepot er werkelijk is maar zegt "als ik zou stellen dat" 4. Klopt, maar waarom gaat de vergelijking daarmee mank ? 5000 jaar gelden waren er ook geen christenen. Russell's stelling geeft dan ook aan "maar wat als dit erkend zou worden in antieke boeken... etc" 5. Klopt, maar waarom gaat de vergelijking daarmee mank ? Russell wilde met zijn stelling juist laten zien dat het bestaan van een god, net als van een theepot, bewijsbaar moet zijn. Dus ik zou zeggen: ga nog even door want wat je inbrengt is dus , zoals ik hierboven heb onderbouwd, totaal niet voldoende. Inderdaad kan deze stelling toegepast worden op allerlei immateriële zaken, ongeacht wie daar waarde aan hecht. Het heeft dus zeker zin, want je kunt zin van onzin scheiden.
 6. Russels theepot

  Kun je wellicht ook uitleggen waarom je vind dat de vergelijking mankt gaat? Dan hebben we een gesprek op inhoud in plaats van een Welles-nietes spelletje.
 7. Russels theepot

  Dat is nu net de vraag, of die theepot bestaat. Zelf ben ik er van overtuigd dat die theepot helemaal niet bestaat. De term 'objectieve werkelijkheid' is verwarrend. De werkelijkheid is altijd objectief en vastgesteld aan de hand van wat we waarnemen. Soms geven we aan 'werkelijkheid' een heel andere betekenis, als iemand een psychose heeft dan beschrijven we dat als 'voor hem is dat werkelijkheid'. De denkfout is om het beeld dat zo iemand dan heeft écht als werkelijkheid te definiëren, dat zou raar zijn want op grond van waarnemingen kun je de beelden in zijn psychose makkelijk als niet werkelijk zien: iemand kan denken dat hij kan vliegen, maar in werkelijkheid kan hij dat uiteraard nooit. Dat heeft alles met onze ratio te maken. Verder kan een theepot nooit objectief zijn; hij is er of hij is er niet en het beeld van een theepot (een menselijk bedenksel dus) moet daarbij onderscheiden worden van een fysieke theepot.
 8. Saaiste bijbelpassages

  Ik denk dat de geslachtsregisters bij iedereen wel naar voren komen als saaiste passage, bij mij ook. Daarnaast vind ik Openbaringen echt niet om door te komen; bij de meeste Bijbelboeken heb ik nog wel een idee waarom mensen schreven wat ze schreven, maar bij Openbaringen kan ik werkelijk geen touw aan wat dan ook knopen.
 9. Een aantal vragen voor een schoolopdracht!

  Ik had dat uit de vraag niet zo begrepen, ook al omdat de vragen werden gesteld het in het kader van het vak levensbeschouwing.
 10. Welke hardware/software gebruik je om hier te komen?

  Een Windows 10 laptop. Wat gewoon he .
 11. Actieve donorregistratie.

  Die 5 minuten komen niet uit de lucht vallen. Google bv eens op 'hersenactiviteit na 5 minuten hartstilstand'.
 12. Eindtijd

  Ah, je hebt weer eens gebruik gemaakt van je "antwoord generator in geval je geen antwoord weet".
 13. Q (lite)

  Nee, het meegaan met de visie over hoe iets zou kunnen zijn gegaan, kan NOOIT leiden tot de conclusie hoe iets werkelijk is gaan. Dit is een veelgemaakte denkfout. Het meegaan met een visie over hoe iets zou kunnen zijn gegaan kan alleen leiden tot wat het al is, nl een visie over hoe iets zou kunnen zijn gegaan. Ik begrijp waar je standpunt vandaan komt, je geeft nl. een andere betekenis aan het begrip waarheid: Waarheid betekent dat woorden en feiten overeenkomen. "Sneeuw is wit" is een waarheid, ook al kan sneeuw volgens jouw levensovertuiging alleen maar groen zijn. De correcte benaming voor iets dan samenvalt met jouw levensovertuiging is 'gelijkgestemd'. Als twee mensen het er over eens zijn dat FC Grenswachters uit het mooie grensdorpje Putte het beste voetbal ter wereld speelt, zijn ze gelijkgestemd, maar het is niet waar. Voor "Grenswachters speelt het beste voetbal ter wereld" kun je heel veel andere persoonlijke meningen invullen.
 14. Eindtijd

  Het boek Job zal daar wellicht iets over kunnen vertellen, maar ook dat blijkt voor verschillende interpretaties vatbaar. Wat denk jij dan dat het boek Job daar over verteld, wees eens duidelijk in plaats van mee vragen op te roepen.
 15. Eindtijd

  Dit zegt alleen iets over de mening van jou en van sommige mensen. Andere bijbeluitleggers menen weer iets anders. De vraag was wat er gaat gebeuren en het enige antwoord daarop is "dat weten we niet". Dit vind ik een vreemde opmerking. De man had nota bene de ziekte van parkinson, vocht in zijn hersenen, last van zijn gebroken heupen en on top it all, prostaatkanker. Dan moet je toch bij jezelf achter de orenkrabben en denken waarom God het nodig vond om Billy Graham hiermee te straffen en waarom zou hij dan nog vele Grahams doen opstaan ? Het zou me niets verbazen als later blijkt dat hij op het einde zijn geloof heeft verloren. Nog los van de vraag hoe de christenen die denken dat kanker een voorbode is van hel hierover denken.
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat.