Spring naar bijdragen

Willempie

Members
 • Aantal bijdragen

  3914
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over Willempie

Recente profielbezoeken

Het blok recente bezoekers is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. Willempie

  Drie-eenheid en het debat

  Het spijt me maar dit is inherent tegenstrijdig. Ook dit is totale onzin. Gaan engelen sterven? Je weet niet eens wat eeuwig betekent. Laat staan dat jouw zogenaamde dilemma zin heeft. Ook dit is onzin.
 2. Willempie

  De gave van het geloof.

  Ik begrijp best wel wat je bedoelt. C.S. Lewis had soortgelijke gedachten. Ik raad je zeer aan om "Surprised by Joy" van hem eens te lezen. Daar is ook een Nederlandse vertaling van, meerdere zelfs.
 3. Willempie

  De gave van het geloof.

  Is dat eigenlijk niet hetzelfde? Geloven in kerkdogma's is natuurlijk niet hetzelfde maar daar spreekt de Bijbel dan ook niet over. Voor mij persoonlijk betekent geloven onvoorwaardelijk vertrouwen in onze Schepper, die het heus wel het beste zal weten en heus wel het beste met ons voorheeft. En mijn ervaring is is dat telkens wanneer het er werkelijk op aan komt, God getrouw blijkt te zijn. Het is best wel enorm ontroerend om dat keer op keer te mogen ervaren en elke ervaring versterkt ons geloof.
 4. Willempie

  Drie-eenheid en het debat

  Dat x tijd geleden kunnen we m.i. gemakkelijk veel te causaal en werelds/natuurwetenschappelijk beschouwen. Dan krijg je zoiets als: "God heeft triljarden jaren niets gedaan maar uiteindelijk dacht Hij: 'Kom, laten we eens iets scheppen.'" Mijn probleem met kerkdogma's is dat we geestelijke zaken op een natuurwetenschappelijke wijze proberen uit te leggen. Dat kan nooit goed gaan want dan maken we er iets simplistisch van. God spreekt en het is. Niet: God sprak eens, zoveel miljarden jaren geleden, en het was. Daarom spreekt de Hebreeuwse tekst ook niet in de verleden tijd. Dat heeft allemaal betekenis. Dat het Woord uit God voortkomt betekent niet dat dit ooit in een ver verleden niet zo was. Het is altijd zo, ook hier en nu. Dat is, volgens mij, ook wat het betekent dat God onveranderlijk is. Mijn dubbeltje.
 5. Willempie

  Drie-eenheid en het debat

  Wat ik bedoel is meer als volgt. Persoon A: Het Woord komt uit God voort. Persoon B: Nee, God is het Woord. Allebei Bijbels te onderbouwen maar zodra daar onenigheid over ontstaat hebben beide personen ongelijk want dan blijkt daaruit dat ze het allebei niet begrijpen. Een onjuist en suggestief voorbeeld.
 6. Willempie

  Drie-eenheid en het debat

  Dan kan het ook nog eens zo zijn dat beide visies onvolledig en dus onjuist zijn. Dit is helemaal niet aan de orde. Een onjuiste vergelijking dus. Ik denk dat we niet eens weten wat dat is, eeuwig. Moeten we dat zien op een lineaire tijdschaal? Zoals de meeste natuurwetenschappers dat doen?
 7. Willempie

  Drie-eenheid en het debat

  Mijn visie, voor wat die waard is, is dat de Bijbel onomstotelijk leert dat God, zijn Zoon en de Heilige Geest met elkaar zijn verbonden, in die zin dat ze onafscheidelijk zijn en één van zin en wil. Echter, zodra mensen dat in een dogma proberen te vatten haak ik af. Dat is als proberen God in een doosje te stoppen en er een etiketje op te plakken. Zo'n menselijk formule is simplistisch, banaal, onvolledig en dus onjuist. Daar worden dan ook hele rare conclusies uit getrokken. Bovendien wordt er de indruk gewekt dat we gered dienen te worden door geloof in menselijke formules. Zo werkt dat natuurlijk niet. Ik ben gered door God. Jezus is mijn volmaaktheid omdat Hij alles al voor mij heeft volbracht en de allerhoogste prijs heeft betaald voor mijn behoud en zijn Geest woont in mij om mij te leiden, te troosten en te helpen. Zo lees ik dat in mijn Bijbel, zo ervaar ik dat en wat andere mensen allemaal leren en anderen verplicht op proberen te leggen zal me eerlijk gezegd worst zijn. Bovendien heb ik een sterk vermoeden dat christenen die zo op de kerkdogma's hameren niet zo vast staan in hun geloof en bang zijn het kwijt te raken. Zelf ken ik die angst niet. Mijn vertrouwen in God en Zijn werk en plan overtreft al mijn vragen. Ik begrijp natuurlijk lang niet alles maar dat hoeft ook helemaal niet. Dan leert de kerkgeschiedenis ons ook nog eens dat die nadruk op kerkdogma's het christendom ontzettend veel schade heeft toegebracht. En dat gebeurt trouwens nog steeds. Daarvoor hoef je alleen maar te zien hoe er hier telkens weer ruzies door ontstaan. Ik heb nu, voor de zoveelste keer, mijn mening gegeven maar heb er geen enkele behoefte aan om mezelf te verdedigen tegen mensen die me allerlei onzin in de schoenen proberen te schuiven. Ik ga er dus geen ruzie over maken en zal proberen niet langer te reageren op mensen die menen dat ik het fout zie en zelfs durven te suggereren of openlijk uitspreken dat ik geen christen zou zijn. Dan ben ik voor die mensen maar geen christen. Het zij zo. Het gaat tenslotte om onze persoonlijke band met onze hemelse Vader en niet om wat anderen daar allemaal van vinden.
 8. Willempie

  Heilige Geest volgens het jodendom

  Dat is waar maar heeft helemaal niets met het onderwerp te maken. Je wilt gewoon graag praten maar hebt weinig te zeggen.
 9. Willempie

  De gave van het geloof.

  En ik zeg dat jij dat vooral doet.
 10. Willempie

  De gave van het geloof.

  Jij doet dat vooral.
 11. Willempie

  Leven wij in een democratie ?

  De schuld ligt niet bij de slachtoffers.
 12. Willempie

  Heilige Geest volgens het jodendom

  Ieder mens is vrij om eigen keuzes te maken. Dit is geheel in overeenstemming met de Bijbel. Je ziet het dus gewoon verkeerd.
 13. Willempie

  Heilige Geest volgens het jodendom

  Ik pas niet in een hokje en zeker niet in die jij voor mij hebt bestemd. Ik heb niets tegen jou en probeer je niet in een negatief licht te plaatsen. Ik heb alleen het idee dat jij zelf in een hokje zit en het niet kan verdragen als anderen vrij zijn.
 14. Willempie

  Leven wij in een democratie ?

  Dus de fout ligt bij de slachtoffers? Je doet me denken aan de mensen die beweren dat de uitroeiing van twee derde van de Joden hun eigen schuld was.
 15. Willempie

  Heilige Geest volgens het jodendom

  Ik pas zeker niet in het hokje dat jij voor mij bestemt. Je doet me een beetje denken aan de overlevering van Sodom en Gomorra. Iedere vreemdeling werd opgemeten en als die niet voldeed aan de standaard werd er een stuk van hem of haar afgehakt. De boodschap van die overlevering zal je hopelijk duidelijk zijn.
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid