Spring naar bijdragen

Willempie

Members
 • Aantal bijdragen

  2944
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over Willempie

 • Rang
  CrediRog

Recente profielbezoeken

Het blok recente bezoekers is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. Willempie

  Waarom vieren Christenen niet de feesten uit het OT?

  Hij was een hater van het Jodendom. Dat zegt mij al genoeg. Ik vermoed dat hij het christendom, dat ondanks alle vervolgingen een factor van betekenis was geworden, heeft willen misbruiken om eenheid in zijn rijk te bewerkstelligen. Nochtans heeft hij zich op zijn sterfbed laten dopen. Het eindoordeel laten we maar aan God over.
 2. Willempie

  Waarom vieren Christenen niet de feesten uit het OT?

  O mensen! Het is bijzonder moeilijk met jou een normaal gesprek te voeren. Ten tijde van de Romeinse keizers was de achtdaagse week al lang afgeschaft, ondanks de "wijsheid" van Wikipedia.
 3. Willempie

  Is de Statenvertaling nog van deze tijd?

  Dat klopt en ik waardeer jouw bijdragen enorm. Ik hoop niet dat je er door alle weerstand (ook van mij soms misschien) hier mee stopt.
 4. Willempie

  Waarom vieren Christenen niet de feesten uit het OT?

  Dit helpt wel, hoewel er bij mij nog vragen overblijven. Dank je hiervoor.
 5. Willempie

  Is de Statenvertaling nog van deze tijd?

  Ik denk dat je daarin gelijk hebt. Nochtans heeft hij veel kennis waarvan je kunt leren. Je hoeft niet alles van hem aan te nemen maar de kennis die hij heeft over de Bijbel en de kerkgeschiedenis is nochtans waardevol. Vind ik.
 6. Willempie

  Het Beest

  Dat is dan ook de visie van veel Bijbelleraren. Eigenlijk zie je het voor je ogen gebeuren. Het herstelde Romeinse rijk in de vorm van de Europese gemeenschap, in samenwerking met de Islamistische, wordt steeds onbestuurbaarder. Het is nu wachten op de geslepen persoon die de boel overneemt. Macron heeft zijn dictatoriale beleid tijdelijk wat gematigd, omdat zijn volk het niet langer pikt. Frans Timmermans die nu mogelijk de leiding over ons allen overneemt is in mijn ogen volslagen crimineel. Het ziet er niet zo goed uit.
 7. Willempie

  Is de Statenvertaling nog van deze tijd?

  Vrijzinnig! Ik wordt door sommigen ook als vrijzinnig beschouwd, omdat ik me, na bestudering van de oorsprong ervan, niet zomaar neerleg bij de kerkdogma's. Ik loop dat niet overal te verkondigen omdat ik mensen niet in de war wil brengen. Alleen zodra mensen verstoten dreigen te worden omdat ze zekere kerkdogma's niet kunnen aanvaarden wordt ik actief beschermend. Ik geloof echter wel dat de Bijbel God's Woord is, maar tevens dat al ons spreken erover beperkt is. Indien Desid vrijzinnig is zoals jij dat bedoelt, heb je waarschijnlijk wel gelijk. Dat neemt niet weg dat we nog steeds met hem kunnen communiceren en zelfs van hem leren. Verwerp elkaar niet te snel!
 8. Willempie

  Het Beest

  Zoals ik al zei komt alles maar dan ook alles wat van belang is in Openbaring voorbij, ook wat Johannes in zijn andere epistels schrijft. Maar ik zal een beginnende Bijbellezer inderdaad ook niet aanraden om in Openbaring te beginnen. Openbaring vereist gegronde kennis van de eerdere Bijbelboeken. In groepsverband werkt dat wat anders, indien daar kennis aanwezig is.
 9. Willempie

  Waarom vieren Christenen niet de feesten uit het OT?

  Interessante link. Wat ik altijd een beetje mis is het etymologisch aspect. In het Engels en Nederlands is de laatste dag van de week vernoemd naar Saturnus maar in veel andere talen, zoals bijvoorbeeld het Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees en Russisch heet de sabbat gewoon de sabbat of is de naam tot de sabbat herleidbaar. Dit toont m.i. aan dat de sabbat in het verleden een veel grotere betekenis heeft gehad dan nu algemeen wordt aangenomen. In het Portugees heet de maandag "segunda feira" hetgeen zoiets betekent als de tweede marktdag. Dat impliceert dus dat de zondag de eerste marktdag was. Nu weet ik niet of die dagen al zo heetten voordat die landen werden gekerstend. Ik heb hier tot nu toe weinig literatuur over ontdekt. Misschien weet iemand hier meer over? Ik vind het jammer dat het ene interessante onderwerp steeds wordt weggedrukt door het andere. Ik kan er nu zo snel geen oplossing voor aandragen maar die zal er vast wel zijn. Ik zal er eens over na ga denken maar mogelijk zijn hier reeds mensen die dit dit "probleem" zomaar gemakkelijk weten op te lossen.
 10. Willempie

  Het Beest

  Ik neem aan dat je niet bedoelt dat je Bijbelstudie een nutteloze bezigheid vindt. Alles wat van belang is komt overigens in Openbaring voorbij.
 11. Willempie

  Het Beest

  Mensen die niet naar de kerk gingen maar toch wel interesse in de Bijbel hadden. En waarschijnlijk ook wel in vriendschap.
 12. Willempie

  Het Beest

  Ik ben de studie met een groepje gestart vanwege een kerkelijk (Presbyteriaans) echtpaar dat aangaf het boek niet te lezen omdat ze het te eng vonden. Al snel kwamen er steeds meer mensen bij, ook van andere kerken en zelfs mensen die nooit naar de kerk gingen. We hebben er zo van genoten (ook van elkaar) dat ik er nog naar terug verlang. Met de meesten hebben mijn vrouw en ik nog steeds goed contact. Het was in het buitenland. Er bestaan natuurlijk ook goede, gedegen boeken en studies over het boek, zonder al te veel gespeculeer en, als je wilt, kan ik wel wat aanbevelen.
 13. Willempie

  Het Beest

  Vrijwel direct nadat je begint te lezen. Vers drie van het eerste hoofdstuk. Vanwege het voorlezen en het luisteren. Het is geen gemakkelijk boek en het verwijst voortdurend terug naar oudere Bijbelboeken. In een groep is nu eenmaal meer algemene Bijbelkennis aanwezig dan in een enkel individu en je kunt dan veel van elkaar leren. Het houdt je ook in balans omdat er meerdere visies en uitleggingen bestaan die elkaar kunnen aanvullen. Het heeft mij en een groepje interkerkelijken en zelfs buitenkerkelijken twee jaar gekost om ons er doorheen te worstelen, bij een wekelijkse gezamenlijke studie. We hebben daar allemaal veel zegen van ondervonden en ontzettend veel van geleerd. Om het boek goed te bestuderen ga je zo'n beetje door de hele Bijbel heen. Openbaring is een soort culminatie van de Bijbel en de geschiedenis. Volgens sommige Bijbeluitleggers wordt in de brieven aan de gemeenten zelfs de hele kerkgeschiedenis in chronologische volgorde verteld. We zouden dan nu leven in het tijdperk van Laodicea, hoewel de kerken van de eerdere brieven ook nog wel bestaan. Je merkt wel dat ik zeer enthousiast ben over het boek en om het een beetje kort te houden stop ik maar weer. Ik zie dat mijn reactie die van Robert Frans heeft gekruist. Dank je Robert Frans.
 14. Willempie

  Het Beest

  Mijn reactie was wat onvriendelijk, waarvoor mijn excuses. Ik bedacht later dat er christenen zijn die Openbaring niet lezen, omdat ze er niets van begrijpen of er zelfs bang van worden. Ik ken zelfs een dominee (doctor maar liefst) die Openbaring nog nooit heeft gelezen. De rest van de Bijbel leest hij volgens mij trouwens ook nauwelijks of niet. Nu is Openbaring wel het enige Bijbelboek waarin staat dat er een bijzondere zegen verbonden is aan het lezen en voorlezen van het boek dus ik raad iedere christen aan het wel te gaan lezen en bestuderen, bij voorkeur in groepsverband. In Openbaring komt alles bij elkaar, als je me kunt volgen. De hele Bijbel komt er in voorbij. Vraag gerust meer als je wilt. Ik zal niet meer zo raar reageren. Maar dan alsjeblieft niet weer zo stellig zeggen dat de Bijbel ergens niet over spreekt terwijl je het in werkelijkheid niet weet. Goed?
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid