Spring naar bijdragen

TTC

Members
 • Aantal bijdragen

  12064
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over TTC

 • Rang
  CrediOrca

Contact Methods

 • Website URL
  https://panarchisme.wordpress.com/

Profile Information

 • Religie
  Ietsisme

Recente profielbezoeken

3451 profielweergaven
 1. TTC

  Onwetendheid (gedegen herstelonderzoek)

  Er is nog een manier die finaal exact op hetzelfde neerkomt, behorend tot dezelfde familie. Stel dat je nog een schuld hebt dan boek je die over naar je eigen vermogen, de schuldeiser kan op zijn beurt de vordering overboeken naar z'n bankrekening. Leg deze drie naar denkpiste kwalitatief verschillende opties naast elkaar en het komt steeds op hetzelfde neer.
 2. TTC

  Onwetendheid (gedegen herstelonderzoek)

  Technisch gesproken de eenvoud zelve, veel andere variaties zijn te bedenken. De prijs van onwetendheid en gebrek aan interesse in het leven als dusdanig.
 3. TTC

  Onwetendheid (gedegen herstelonderzoek)

  Ik sluit m’n herstelonderzoek af in een wereld waar optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen veel te moeilijk bleek, wat aanvankelijk tot veel frustratie leidde transformeerde echter naar compassie en medeleven zonder verwijt aangezien het in alle onwetendheid geschiedde. Verder blijf ik hopen dat er meer naar elkaar zou geluisterd kunnen worden, eenvoud, communicatie en wederzijds begrip is namelijk minder makkelijk dan het lijkt, ondanks het vanzelfsprekend zou kunnen zijn.
 4. TTC

  Onwetendheid (gedegen herstelonderzoek)

  Als we wisten wat we deden dan hadden we geen onderzoek nodig, zo zal morgen die geambieerde paradigmashift van de nieuwe GGZ misschien een combinatie worden van wat we vergeten zijn en dat wat we nog nooit gezien hebben. Wat we vergeten zijn lijkt dan het meest praktische om ons over te ontfermen, op basis van wat we reeds weten en ook door iedereen gekend en eenvoudig begrepen kan worden. Maar is dat werkelijk zo?
 5. TTC

  Onwetendheid (gedegen herstelonderzoek)

  Heel af en toe stellen OPS-lijders vragen waarop amper iemand een antwoord op heeft, ondanks in veelvoud het antwoord al gegeven werd. Het is dan ook fascinerend om te achterhalen hoe dat nu precies komt maar dat betekent ook dat de betrokkene zich nog meer zorgen begint te maken. Ergo, als ervaringswerkers in de GGZ gevraagd wordt om te getuigen in de hoop lotgenoten hiermee te kunnen helpen dan is dat geen garantie op succes, ondanks de oefening oneindig kan herhaald worden, wat vermoeiend is.
 6. TTC

  Onwetendheid (gedegen herstelonderzoek)

  Mijn mening is dat weinig GGZ-experten begrijpen waar het inhoudelijk nu precies over gaat, ondanks alle bewijslast die klanten aanleveren. In dit geval spreken we dan over de omgevingsfactoren waarop het zelf op deze of gene manier reageert, in combinatie of interfererend met innerlijke groeiprocessen naar steeds meer bewustwording waarbinnen ethiek een steeds prominentere rol krijgt. Hoe het zelf of het individu hiermee omgaat is nog een andere kwestie, net zoals het onbegrip kan blijven aanhouden door geen of nauwelijks aandacht te hebben voor dat wat inhoudelijk gezegd wil worden en voor iedereen vrij beschikbaar is. En wie hier middels een gedegen zelfonderzoek het fijne van wil weten komt misschien zeer bedrogen uit, niet omwille van het gebrek aan kennis en expertise maar misschien net daarom, de kloof steeds groter waardoor de wereld als weerzinwekkend en mensonterend gepercipieerd kan worden.
 7. TTC

  Onwetendheid (gedegen herstelonderzoek)

  Volgens Sartre, pas als de mens zich los weet te maken van de voorstelling die hij van zichzelf heeft of die anderen van hem hebben, en in alle vrijheid zijn keuzes maakt, vanuit het 'niets' zonder doel of opdracht, kan hij existeren als authentiek persoon. Vreemd is het, en met niets kunnen we ons verlossen van onze geldketenen, daarom de stelling dat niets helpt.
 8. TTC

  Onwetendheid (gedegen herstelonderzoek)

  Hoe graag ik het ook anders zie, als mensen willen blijven geloven dat er geen pasklare oplossingen zijn voor begrotingstekorten, staatsschulden, pensioentekorten en diens meer dan is geloof een kwestie van desinteresse voor dat wat we eenvoudig zouden kunnen weten. En het is pas wanneer we dat wel weten dat het ons zorgen kan beginnen baren, als vanzelfsprekend gezien de impact op het maatschappelijke welzijn. Maar hoe dan verder? Volgens existentialisten en absurdisten is de wereld irrationeel en niet vatbaar voor menselijke logica, logischerwijs zouden we dan een ander soort logica nodig hebben om er wel enig inzicht in te kunnen verwerven. Ja, op die manier komen we al snel tot van die vreemde begrippen zoals paraconsistente logica, ben er echter niet zeker van of elke GGZ-expert hiermee rekening houdt om psychische ongemakken vanuit verschillende invalshoeken te beschouwen. Maar sowieso, dat het verwarrend is of kan worden mag alvast wel duidelijk zijn, wees voorzichtig.
 9. TTC

  Onwetendheid (gedegen herstelonderzoek)

  Ken je dat, je licht werpen op de duisternis om er dan door opgeslokt te worden? Het is een andere manier om te zeggen dat een herstelonderzoek je ook dermate kan begeesteren dat er nooit een einde aan komt, het willen weten zonder bevrediging en zonder aandacht voor wat anderen je misschien al honderd keer gezegd hebben. Tot het besef daagt, plotsklaps.
 10. TTC

  Onwetendheid (gedegen herstelonderzoek)

  Ik blijf het fascinerend vinden hoe krachtig eenvoud is, in sommige gevallen zelfs overweldigend en schokkend. Dat is waar de oefening in essentie over gaat, niet over raketwetenschap die veel mensen al bij aanvang afschrikt. Niettemin is de oefening doordacht en in de eerste plaats bedoeld voor GGZ-experten om hen zelfstandig en ervaringsgericht toe te laten verbanden te leggen met diverse psychische ongemakken. Dit lukt logischerwijs enkel als men ook bereid is deze oefening aandacht te schenken, ze op te lossen om pas dan te gaan interpreteren en naar waarde in te schatten. Zover komt het echter zelden waardoor nu net die kracht van eenvoud z’n doel niet mist, net zoals omdenken en kinderlijke speelsheid niet. Maar over welke oefening gaat het dan precies? Exact, ook daar gaat het onderzoek over, over in het duister tasten.
 11. TTC

  Onwetendheid (gedegen herstelonderzoek)

  Ja, wie de sprong waagt van de onderhoudsniveaus naar de zijnsniveaus kan zich daar serieus in verslikken, gekende materie.
 12. TTC

  Onwetendheid (gedegen herstelonderzoek)

  Magie betekent verduistering, je zal je werk nog hebben. Zeg dat wel, het is leven in een letterlijk tragisch absurde wereld, met straks WOIII als een normaliteit.
 13. TTC

  Onwetendheid (gedegen herstelonderzoek)

  Als we met logisch redeneren kunnen begrijpen hoe een waan tot stand komt, noemt het dan nog steeds een waan of gewoon het logische resultaat van deze of gene manier van denken? Is het dan niet louter kunst om een en ander te corrigeren wanneer blijkt dat een misschien initieel goedbedoeld systeem z’n perverse effecten laat opmerken? En is het dan ook niet logisch dat hoe langer we deze trend aanhouden hoe radicaler aanvankelijk de sociale alternatieven lijken? Is het dan niet allemaal een kwestie van perceptie, doelstelling en cognitieve flexibiliteit? En wat betekent dendritische overprikkeling binnen deze context, is dit slechts een woord voor intellectuelen of nu net dat waar psychisch kwetsbare mensen nu eenmaal gevoeliger voor zijn? Ja, ervaringswerkers in de GGZ kunnen meer vragen stellen dan GGZ-experten misschien willen horen, nog minder over nadenken omdat het misschien ook zou kunnen betekenen dat er iets niet volledig klopt in de wijze hoe lotgenoten beoordeeld worden, het is louter een gok gedreven vanuit hartenpijn, eenzaamheid en verdriet.
 14. TTC

  Onwetendheid (gedegen herstelonderzoek)

  Spreken over wanen is altijd heikel, het is daarom misschien beter om te spreken over verschillende referentiekaders die kunnen leiden tot cognitieve dissonantie. Ondanks dit een onbehaaglijk gevoel kan opwekken laat het meer openheid toe, dat wat we kunnen begrijpen onder open dialoog maar toch niet altijd zo makkelijk is dan de theorie doet vermoeden. Dit geldt zeker wanneer de kloof tussen de verschillende referentiekaders zo groot wordt dat dialoog niet meer mogelijk is zonder een radicale transformatie van hoe we naar een probleem kijken. Maar net dat laat het idee van wanen en bijhorende neveneffecten ontstaan, alsof we dat zouden uitlokken door nu net die open dialoog in alle integriteit en vreedzaamheid te ambiëren. Makkelijk is het niet, communicatie, het delen van inzichten en herstel. Maar trek je het niet aan, in de buitenwereld zwijg ik wel om niet onnodig tot last te zijn, het is sowieso al erg genoeg.
 15. TTC

  Onwetendheid (gedegen herstelonderzoek)

  Als we tien jaar ervaringsgericht herstelonderzoek kunnen samenvatten op een A4’tje, zou het dan niet kunnen zijn dat het in kleine dingen zit? En zouden we dat wel geloven als het finaal kinderlijk eenvoudig blijkt te zijn? Hoe denken lotgenoten hierover? Ja, maar dat staat zelfs niet ter discussie, waarom zou het?
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid