Spring naar bijdragen

TTC

Members
  • Aantal bijdragen

    25.656
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Alles door TTC geplaatst

  1. Soms de indruk dat regressietherapie ons terug naar de lagere school brengt, zodat herstel nog maar bitter weinig met leeftijd te maken heeft.
  2. De onvolledigheid van het formele systeem van de Principia Mathematica en aanverwante systemen, aangetoond door Kurt Gödel in 1931, betekende vrijwel het einde van het logicisme. Het einddoel van een volledig en bewijsbaar consistent formeel systeem dat de gehele wiskunde beschrijft, bleek onmogelijk te realiseren.
  3. Een synthese is een samenvoeging van ongelijksoortige zaken, zodat er iets nieuws uit ontstaat.
  4. Psychologen zijn al lang afgestapt van persoonlijkheidstypologieën die uitgaan van een beperkt aantal afzonderlijke hokjes waar iedereen in moet passen. Het menselijk gedrag is zo complex en er zijn zoveel individuele verschillen dat je mensen niet kunt indelen in enkele voorgevormde categorieën zonder tot simplificaties of stereotypen te vervallen.
  5. Waarom binnen mindfulness een aantal ankerpunten zo belangrijk kunnen geacht worden, verklaart zichzelf door de toepassing. Het is echter niet de enige manier om tot dat besef te komen, maar sowieso staat aandacht en de bereidheid tot introspectie wel centraal, wat niet verplicht kan worden.
  6. Het diagram bestaat uit negen basismodellen van ons gedrag. Elk mens herkent de negen modellen meestal wel in zijn eigen leven, maar er is er bij de meesten wel één dat dominant is. Het dominante model verklaart waarom wij ons op een bepaalde manier gedragen of een bepaalde kijk op de wereld hebben.
  7. In de internationale betrekkingen is bipolariteit een situatie waarin twee machtsblokken of machtscentra bestaan. Voorbeelden in de recente geschiedenis zijn de periode vlak voor de Eerste Wereldoorlog, toen strakke allianties twee kampen vormden, en de Koude Oorlog, toen de wereldpolitiek beheerst werd door twee supermachten, de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie.
  8. De standaardmanier om te bepalen of een deur links- of rechtsdraaiend is, is om voor de deur te staan met je rug tegen de scharnieren aan. Als de deur naar je toe opent en het scharnier zich aan de linkerkant bevindt, dan is het een linkerdraaiende deur. Als het scharnier zich aan de rechterkant bevindt, dan is het een rechterdraaiende deur.
  9. Als je er niets over hoort, kan het ook niet verkeerd zijn.
  10. Kintsugi, ook wel Kintsukuroi genoemd, is de Japanse kunst van het repareren van gebroken keramiek met goud- of zilverkleurige lak. In de Japanse schoonheidsleer dragen de sporen van breuk en herstel bij aan de schoonheid van een voorwerp.
  11. In een potje waarin al eens geroerd werd, hoeven we niet nog eens te roeren.
  12. Het is wellicht pas wanneer het ons daagt, dat we het ook anders kunnen bekijken.
  13. Hoe binnen Hegeliaans dialectische processen meer wrevel kan ontstaan dan ons lief is, heeft wellicht te maken met de methode die hij suggereert. Maar ook binnen therapeutische relaties kunnen dergelijke spanningsvelden opgewekt worden, zodat beoogde transities van rups tot vlinder tot een nachtmerrie kunnen verworden.
  14. Beetje de kluts kwijt, zo lijkt wel.
  15. Er zijn lokale en globale bifurcaties, bij lokale bifurcaties verandert de stabiliteit rond een evenwichtspunt of -traject.
  16. Dat hoort tot mystieke belevingen Sjako, van een andere orde.
  17. Sommigen noemen het sluipwegen, anderen denksporen.
  18. Workshop afgerond met als ezelsbruggetje 3F4B5G, wat niets te maken heeft met algoritmen die systemen doen draaien op een manier dat we er nog amper wegwijs uit raken.
  19. Soms denkend dat een aantal WOIII gaat missen, apart alleszins.
  20. Het denken leent zich om te analyseren, zien doen we met ons hart.
  21. Het panarchisme als filosofische stroming leent zich om helder te maken wat memetica precies wil zeggen, maar finaal betekenisloos door alle wereldbeelden die in praktijk door elkaar heen lopen.
  22. Net omwille van de toepassing kan biflatie als onpersoonlijke katalysator misschien niet eens bewust naar de achtergrond verdreven worden, mogelijk gemaakt door systeemconfiguraties waarin paradoxen en/of anomalieën die de normaal vorm geven zich kunnen nestelen. Vanuit die optiek kan biflatie aangewend worden voor fundamenteel onderzoek, om op basis van logische argumentatie een aantal gehanteerde logica’s in vraag te stellen. Dit maakt termen zoals niet-monotone logica en/of paraconsistente logica niet ongebruikelijk. In deze zin is biflatie een hulpmiddel voor analyse, het zegt echter niets
  23. Zelfs al zou je weten langs welke kan debet en credit staan, een paradigma waarin een reeks paradoxen de normaal vorm geven is, om niet te zeggen quasi onbegrijpelijk, ondoordringbaar.
  24. 'Brieven als Buit' is een open corpus bestaande uit 38.000 buitgemaakte brieven uit de 17e en 18e eeuw van zeevarenden aan thuisblijvenden en vice versa, samengesteld door Marijke van der Wal tussen 2008 en 2013.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid