Spring naar bijdragen

Desid

Members
 • Aantal bijdragen

  1464
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over Desid

 • Rang
  CrediBakvis

Recente profielbezoeken

1484 profielweergaven
 1. Ik heb haast niets uitgelegd. Je leest allerlei dingen die er niet staan.
 2. Desid

  Een niet-christen leest de Bijbel

  Ten opzichte van wat een latere toevoeging?
 3. Desid

  Een niet-christen leest de Bijbel

  Dat geeft al meteen weer de kwaliteit van je onderzoek aan. 'geïnspireerd' is het sleutelwoord hier. Je moet hier twee dingen bij bedenken. 1. Wat wetenschappers steeds doen is nieuwe ideeën en hypothesen publiceren. Veel hiervan doorstaat de toets der kritiek uiteindelijk niet. Het is daarom niet raadzaam helemaal op eigenzinnige ideeën van wetenschappers af te gaan zonder te toetsen hoe collega's zo'n idee hebben gerecipieerd. 2. Als je afgaat op een beperkt aantal studies, daardoor geïnspireerd wordt en vervolgens daar je eigen idee van spint, kun je die wetenschappers niet meer voor je karretje spannen omdat ze in het meest positieve geval slechts een aspect van jouw idee kunnen aanleveren. Het is verstandiger af te gaan op de beproefde ideeën, zeker als je niet de wetenschappelijke knowhow hebt om een en ander te beoordelen. En terecht, omdat je nooit met onderbouwingen komt. Kun je dit onderbouwen?
 4. Nee dat is een groot misverstand. Het benaderen van de oorspronkelijke tekst gaat om het benaderen van wat auteur x in geschrift y precies heeft opgeschreven. Dat geldt voor de geschriften in het NT, maar ook voor elk ander geschrift van vóór de boekdrukkunst (en ook daarna maar dat is minder problematisch). Misschien is wat auteur x heeft opgeschreven wel allemaal onzin, maar dat doet er niet toe, want het gaat om het benaderen van de oorspronkelijke tekst. Welnee! Ik weet niet hoe je hierbij komt. Dus als ik het goed begrijp weet jij het beter dan academische Latinisten hoe je een tekst reconstrueert? Ook hier lijk je het spoor bijster. "Vertalingen die eeuwenlang van monnik op monnik zijn gegaan"? Monniken (maar ook allerlei andere professionele schrijvers) hebben eeuwenlang gewoon de Griekse tekst van het NT overgeschreven. Heeft niets met vertalingen te maken. Verder kan het gemakkelijk zo zijn dat een 10e-eeuwse tekst op een bepaald punt accurater is dan een 5e-eeuwse tekst.
 5. Desid

  Een niet-christen leest de Bijbel

  Nee want er bestaat niet zoiets als wetenschap natuurlijk.
 6. Je moet het dan wel goed gebruiken. Een scheermes in onvaardige handen levert geen prettige aanblik op. Het aanknopingspunt van deze discussie was het benaderen van de oorspronkelijke tekst. En dat is wat filologen doen, bij alle soorten teksten uit de oudheid en van korter geleden. Ik heb zelf bijvoorbeeld meegeholpen bij een uitgave van een tekst van Marius Victorinus (4e eeuw), waarvoor ik manuscripten moest collationeren (= verschillen noteren met een bekende tekstvorm). Op basis daarvan reconstrueerden we dan wat de oudste tekstvorm was. Daarvoor gebruik je bepaalde beproefde methoden. Precies hetzelfde gebeurt bij het reconstrueren van de oudste tekstvorm van het Nieuwe Testament, de tekstvorm die aan de basis ligt van heel de bekende overlevering. Het zoeken bij het tastbare bewijs houdt dus niet snel op, want op basis van het tastbare bewijs valt te reconstrueren wat de oudste tekstvorm geweest moet zijn. Wat heb je dan? Bijvoorbeeld bij het eerste evangelie de oudst benaderbare tekstvorm van Het evangelie naar Matteüs. De sprong naar wat Jezus en zijn eerste leerlingen gezegd hebben, is weer een heel ander verhaal. Dat heeft niets te maken met de discussie over de oorspronkelijke tekst van het Nieuwe Testament.
 7. Desid

  Een niet-christen leest de Bijbel

  Nogmaals: zendeling heeft geen inhoudelijk weerwoord. Hij kan alleen maar zijn overtuiging uitzenden, zoals hij zelf aangeeft. En aangezien het wetenschappelijk niet door de beugel kan wat hij beweert -- en het van leugenachtigheid getuigt als hij een beroep doet op de wetenschap -- is het diep triest dat deze persoon in de leugen zijn laatste levensdagen slijt.
 8. Volgens jouw logica zou ik een internationaal boek over Kierkegaard en zijn leerlingen per se in het Deens moeten publiceren. Je begint aan de verkeerde kant. Of een boek in een bepaalde taal is geschreven moet uiteraard beginnen bij het tastbare bewijs.
 9. En je zit daar dus fout, want Grieks spreken was niet slechts voor een Joodse minderheid. Je zegt tegenwoordig ook niet dat Nederlands in het algemeen geen Engels spreken. Maar dit is verder niet relevant, want het ging hier om de benadering van de oorspronkelijke tekst van het Nieuwe Testament. Dat heeft nog niets te maken met de taal die Jezus en zijn leerlingen spraken.
 10. Desid

  Een niet-christen leest de Bijbel

  Toch wordt Paulus ontzettend kwaad als men hem negeert of zijn gezag miskent. Hij dreigt met de stok te komen.
 11. Desid

  Een niet-christen leest de Bijbel

  Een betrouwbare bron is bijvoorbeeld Wibilex: https://www.bibelwissenschaft.de/wibilex/das-bibellexikon/lexikon/sachwort/anzeigen/details/lukasevangelium-evangelium-nach-lukas/ch/b4a6de1cd2e0eafb59806e1decc676b2/#h3 Of debijbel.nl, daar vind je bijvoorbeeld dit: https://www.debijbel.nl/kennis-achtergronden/bijbelboeken-artikelen/2537/handelingen-auteur-en-datering.
 12. Desid

  Een niet-christen leest de Bijbel

  Ook, maar Handelingen biedt een verhaal dat zo'n 60 jaar na dato is geschreven. Als je het vergelijkt met wat Paulus zelf zegt, ligt het voor de hand dat het verhaal in de loop van de tijd behoorlijk is veranderd.
 13. Desid

  Een niet-christen leest de Bijbel

  Er is geen enkel bewijs dat Paulus mensen vermoord heeft. En verder is het gevaarlijk op Handelingen af te gaan voor het beeld van Paulus' ommekeer.
 14. Desid

  Een niet-christen leest de Bijbel

  Nope. Welles. Aha. Dus ik mag iemand niet 'een figuur' noemen. Maar jij mag wel beoordelen of iemand Christus kent en dat oordeel uitspreken. Er komt een bepaalde gelijkenis van Jezus bij me op.
 15. Desid

  Een niet-christen leest de Bijbel

  Hoe weet jij dat nou. En ook ik houd alle mogelijkheden open, maar ik denk dat oudere lieden haast nooit van mening veranderen omdat hun intellectuele geweten maar al te vaak is toegeschroeid.
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid