Spring naar bijdragen

Desid

Members
 • Aantal bijdragen

  1389
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over Desid

Recente profielbezoeken

1423 profielweergaven
 1. Desid

  Daniël en eindtijd

  Die vergeet ik helemaal niet. Die zijn gewoon irrelevant voor de huidige stand van de wetenschap. De WTG gaat hier tegen de wetenschap in. In andere discussies geef je het vaak als een pluspunt dat het WTG de wetenschap volgt, en dat is voor jou dan ook een gezaghebbend argument tegen anderen. Waarom is dat hier nu opeens niet zo?
 2. Desid

  Daniël en eindtijd

  Het is wel goed vertaald. Alle wetenschappers menen dat het hier om een schijf gaat. Behalve WTG-ers en creationisten. Dit is dus typisch een voorbeeld van waar WTG-ers tegen de wetenschap in gaan. Je gebruikt het woord 'codex' onjuist. Een codex is een handschrift dat geen boekrolvorm heeft, maar katernen. Een voorloper van ons moderne boek dus. Vrijwel alle NT-bijbelhandschriften (in het Grieks of oude vertalingen) zijn codices. En de oudste codices bevatten lang niet altijd de beste tekst. Het is veel ingewikkelder dan dat. Bij de Hebr. Bijbel zijn Hebreeuwse handschriften meestal rollen. Handschriften van het christelijke OT in het Grieks zijn daarentegen weer meestal codices.
 3. Desid

  De grote misleiding

  Je hebt hier vele keren laten blijken dat je weinig van de Schrift snapt. Je hebt vele keren laten blijken dat je bij het minste of geringste aan het twijfelen slaat. Je overschreeuwt jezelf dus.
 4. Desid

  De grote misleiding

  Nee je laat je meevoeren in zulk soort denken en dan denk je dat die dingen gaande zijn.
 5. Desid

  De grote misleiding

  Als je een gezond, volwassen geloof hebt en dus immuun voor praatjesmakers en misleiders?
 6. Desid

  Joods-christelijke dispuut over het Nieuwe Testament

  Deze hele controverse rondom dit vers kun je precies zo al in teksten uit de oudheid vinden. Natuurlijk is dit een uiterst zwakke plek in de christelijke uitleg van het OT; althans, als men wil volhouden dat Jesaja hier onproblematisch en direct over Jezus spreekt. Ik denk dat christenen dat ruiterlijk zouden moeten toegeven, en op een andere manier tegen zulke teksten zouden moeten leren aankijken. Een deel van de christenen, zoals ik, doet dat ook al. Het probleem voor de Joodse exegese is wel, dat de profetie nogal enigmatisch blijft. Er wordt nergens goed duidelijk, wie de jonge vrouw en de baby nu eigenlijk zijn. Voor de wetenschappelijke exegese is het ook nog een open vraag, hoewel men meestal kiest voor een identificatie met een familielid van Achaz. In een recente commentaar zoals die van Williamson in de ICC-serie zegt hij dat het eigenlijk om een bedreiging van de Achaz-dynastie zou gaan en de 'ons' in 'God met ons' de Jesaja-groep zou zijn.
 7. Desid

  Offeren

  Volgens een vroegchristelijke uitleg representeren de 3 driejarige tamme dieren de drie generaties in ballingschap, en omdat er staat "en in de vierde generatie zullen zij terugkeren". De duiven worden niet gedood omdat ze heenwijzen naar de bevrijding uit Egypte. De tortelduif vliegt als het ware weg uit Egypte naar de woestijn, waar dat dier zich ophoudt, en de duif op de generatie die zich in Kanaän vestigt, want de duif is een tam dier dat zich bij huizen ophoudt. De roofvogels staan voor de Egyptenaren. Er is een vergelijkbare Joodse uitleg. Best wel aardig gevonden vind ik, omdat de duiding overeenkomt met de context. In een modern commentaar zoals van Westermann staat dat de roofvogels inderdaad een slecht voorteken worden gezien, als inleiding op de voorspelling. Maar hij constateert dat voor een verbondssluiting/eedzwering maar één dier nodig is. Hier worden toevalligerwijs alle voor offeren in de tempel geschikte dieren genoemd. Wellicht was er een oudere versie met één dier, en heeft een schrijver dit 'verbeterd' omdat hij het vreemd vond dat God een soort zelfvervloeking zou uitspreken. Wie namelijk tussen de dieren doorloopt, wenst zichzelf de dood toe als hij de eed breekt.
 8. Desid

  Nepbijbels: Is jouw bijbel echt?

  Waar slaat dit nou weer op? Nu ja, niet verbazend. Besef wel dat je je volstrekt belachelijk maakt en dat er niemand is die je serieus neemt.
 9. Desid

  Nepbijbels: Is jouw bijbel echt?

  Je weet dus geen antwoord?
 10. Desid

  Nepbijbels: Is jouw bijbel echt?

  In Acts 9:5 staat, KJV 1611: And he trembling and astonished, said, Lord, what wilt thou haue mee to doe? And the Lord said vnto him, Arise, and goe into the citie, and it shall be told thee what thou must doe. Dit is een vertaling van: τρεμων τε και θαμβων ειπεν κυριε τι με θελεις ποιησαι και ο κυριος προς αυτον αναστηθι και εισελθε εις την πολιν και λαληθησεται σοι τι σε δει ποιειν. Kun jij mij verklaren waarom in deze Griekse tekst geen ἀλλά staat voor ἀνάστηθι? Dat staat namelijk wel in alle Griekse handschriften. Het gevolg is dat de KJV hier, tegen alle Griekse handschriften in, vertaalt 'Arise, and goe' en niet 'But/however, arise and goe'. Wat is de verklaring hiervoor?
 11. Desid

  Nepbijbels: Is jouw bijbel echt?

  Niemand neemt dit soort knettergekke standpunten toch serieus? (Behalve dan de enkeling die zelf... juist ja ... is.)
 12. Desid

  De Opname

  Wat een belachelijke flauwekul.
 13. Desid

  Profeten extremisten?

  De profeten in het Oude Testament zijn goed vergelijkbaar met religieuze functionarissen, zoals zieners, aan andere hoven in het oude oosten. De koning raadpleegde deze bij belangrijke besluiten, en soms kwamen deze profeten en zieners met eigen adviezen. De profeten hoorden dus in principe bij het establishment en kunnen dus zeker niet gezien worden als extremisten of terroristen (als je al zo'n onzinnige vergelijking zou willen maken). Soms gingen profeten tegen de koning in, en dan delfde de profeet meestal het onderspit tegen de militaire en politionele macht van de koning.
 14. Desid

  Hoe we aan de Bijbel gekomen zijn

  Jij hoort hier weinig over omdat - als je in een qua Schriftleer behoudende kerk zit, is dat 'gevaarlijk' en 'moeilijk', en wordt het daarom vaak maar vermeden; - als je in een wat vrijere kerk zit, is het interessant voor de liefhebbers maar gaat het daar niet om in de kerk. Als je zelf op zoek gaat zul je zien dat er enorm veel over geschreven is. Keurig keurig, jij krijgt dit keer geen billenkoek maar een stickertje van je sekteleiders.
 15. Desid

  alverzoening

  De rook uit Gods neus ook, met of zonder lidwoord.
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid