Spring naar bijdragen

Desid

Members
 • Aantal bijdragen

  1375
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over Desid

 • Rang
  CrediBakvis

Recente profielbezoeken

1345 profielweergaven
 1. Desid

  alverzoening

  De rook uit Gods neus ook, met of zonder lidwoord.
 2. Desid

  alverzoening

  Dat is denk ik een interessante godsdienstwetenschappelijke analyse van later tijd. Ik betwijfel of het ook zo bewust gekozen is. De god van Israël, JWHW, werd waarschijnlijk eerst ten zuiden van Palestina vereerd, en is vandaar naar het noorden gekomen. Er zijn inscripties gevonden over JHWH en zijn Asjera, wat zowel op zijn vrouw kan slaan, als op het altaar/boom/stele van de cultus. Ná de ballingschap zie je bij o.a. Deuterojesaja een universeler beeld van God ontwikkelen, zeg maar de oppergod zonder pantheon.
 3. Desid

  Wetteloosheid

  Ik ben vaak genoeg ingegaan tegen de rommel die je hier steeds blijft plaatsen. En altijd, als puntje bij paaltje komt, stop je met inhoudelijk reageren, of vind je een slap excuus om weg te lopen. Je kunt mij dus niet kwalijk nemen dat ik nu slechts noteer dat je weer eens onzin uitkraamt.
 4. Desid

  alverzoening

  Maar toch zie je bij een pantheon meestal een mannelijke oppergod. Er staat ook niet dat je Gods 'hand' niet letterlijk moet interpreteren. Het is gewoon een kwestie van traditie & theologie.
 5. Desid

  alverzoening

  Ik weet niet of het écht uniek is, maar dit lijkt inderdaad een 'mutatie' in de godsdienst van de Joden te zijn. Hierbij moet je wel verschil maken, of het fenomeen formeel onacceptabel was, of dat het onacceptabel was dat men deze verering toebracht aan déze mens. Voor de eerste 'leden' van de Christuscultus moet de opstanding (die zij geloofden te hebben plaatsgehad bij Jezus) geïmpliceerd hebben dat Jezus werd bevestigd de messias te zijn, en daardoor de op één na hoogste positie kreeg. Volgens een oude hymne kreeg Christus daarbij de godsnaam. Christus werd dus in Gods glorie opgenomen en moest daarom wel verering ontvangen. Dit is wat schetsmatig (het si laat), maar ik denk dat het zo ongeveer gegaan moet zijn. Omdat men in een patriarchale samenleving de Allerhoogste nu eenmaal als man verbeeldt.
 6. Desid

  alverzoening

  De gedachte dat God een man is, is zwaar ketters. God is man noch vrouw. God heeft geen geslacht. We spreken God meestal als mannelijk aan, omdat dit nu eenmaal de gewoonte is. Hetzelfde geldt voor Gods neus, zijn ogen, zijn hand, zijn achterste, zijn dronken roes, enzovoort. Dat letterlijk nemen is godslasterlijk.
 7. Desid

  alverzoening

  Het hele dorp had gemeenschap met haar?!? Wat een slet.
 8. Desid

  Wat de Bijbel afgoderij noemt

  Interessant! Hou je dan ook op allerlei anti-christelijke crackpots na te wauwelen? Oke, is nu elke scheet van een konijnenvoerdeskundige ook een wending in het biologische onderzoek? En een blogje van een holocaustontkenner een wending in het historische onderzoek? Ga toch fietsen. Dit is volstrekt oninteressant.
 9. Desid

  Satan is Lucifer

  Je kunt over dit onderwerp het beste de wetenschap maar volgen. En daar dan een theologische duiding bij lezen.
 10. Desid

  Satan is Lucifer

  Er is geen enigma. Er is een hoop misinformatie, die graag verspreid wordt, onder meer door Jehovah's Getuigen.
 11. Desid

  Satan is Lucifer

  Jawel, het was 25 december van het jaar nul klokke 3:33. Dat is appels met peren vergelijken. Dat snap je zelf hopelijk ook wel.
 12. Desid

  Satan is Lucifer

  Zelfs als je bepaalde gebruiken tot andere religies/culten zou kunnen herleiden (wat veel minder voorkomt dan velen menen), dan nog interpreteer je Paulus hier verkeerd. Hij zegt dat je niet moet deelnemen aan die vreemde cultus, maar je mag gerust aan die goden gewijd vlees eten als je daar zelf geen probleem mee hebt; je hoeft er niet over in te zitten. Zo is het ook met 'heidense' gebruiken. Stel dat het paasei 'heidens' is van oorsprong (wat niet het geval lijkt), dan mag je volgens Paulus daar gewoon aan meedoen, zo lang je niet daadwerkelijk andere goden vereert. Het staat helemaal niet vast dat ze dat zijn. Er is geen nuance hier. Je komt hier steeds aan zetten met (grotendeels) verzonnen dingen. Dan is het flauwekul. Ja maar je kunt daar toch lezen dat de link met Eostre op zijn minst erg discutabel is? En ik heb er al op gewezen dat dit een lui artikel is. In werkelijkheid is er geen enkele band tussen Eostre en Pasen, behalve dat Pasen (soms) in de maand valt die destijds naar Eostre genoemd was. Als Pasen nu in maart valt, wil dat toch ook niet zeggen dat Pasen opeens aan Mars is gelinkt? Je schijnt niet te begrijpen dat die gelijkenis er dus helemaal niet is, of schromelijk overdreven wordt.
 13. Desid

  Satan is Lucifer

  En dat toont precies je vooroordeel. Je hebt zelf niet door dat je alleen maar binnen je eigen hokje denkt. Er is geen "rest die er dan wel toedoen". Je hebt daar nog niets van laten zien. Dat is flagrante onzin. Over Eostre is niets meer bekend dan haar naam en dat er een maand naar haar vernoemd was. En het zou nogal vreemd zijn als mensen in zuid-oost Europa aan paaseieren gingen doen in verband met een Angelsaksische godin! Er staat nog helemaal niets rechtop. Je verwijt mij dat ik mij weiger me te verdiepen. Dat is nogal belachelijk; ik heb er een wetenschappelijke studie over gevolgd. Degene die nauwelijks op mijn tegenwerpingen en vragen om bewijs in gaat, ben jij. En eerder zei je dat je gewoon aan je idee vasthoudt, ook al zijn de feiten tegen je. Dus dat 'onderzoek' van jou is irrationeel, omdat je slechts je eigen idee bevestigd wil zien en daarom niet meer kritisch kan kijken.
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid