Spring naar bijdragen

HJW

Members
 • Aantal bijdragen

  3115
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Alles door HJW geplaatst

 1. HJW

  Oorzaak van het lijden

  Zoals altijd geldt: het zijn mijn gedachten, niet meer en niet minder. Er zijn verschillende visies uiteraard mogelijk. Ik licht er 4 uit, gebaseerd op wat de achterliggende werkelijkheid zou kunnen zijn. 1. Er is geen god, alles is toeval op basis van blinde biologische processen. Het lijden vloeit voort uit "produktiefouten". Er is wat geknald en daaruit zijn planeten gevormd en het is goed voorstelbaar dat dat samenklonteren tot planeten niet geheel vlekkeloos is verlopen. Vandaar schuivende platen op deze aarde. En alle andere natuurrampen. Ook de mens is een gevolg van een productieproces (zwangerschap) en daar kan ook van alles mis gaan. Heel verklaarbaar. Ik ben geen aanhanger van deze visie, maar het geeft wel een heel logische verklaring voor het lijden. Lijden hoort erbij, is niet te voorkomen en er is weinig tegen te doen. 2. Er is een bovennatuurlijke schepper. Zeg maar: de reguliere godsdiensten. Lijden is dan een straf van God op de zonde (christendom) of gevolg van karma of het gevolg van hechting.......Deze verklaring voor het lijden is niet te rijmen met een liefdevolle God. Ik kan er geen logische verklaring achter vinden en kan de uitleg van Flash Gordon dan ook wel volgen. Maar het gevolg is wel een lijdende Godheid en dan ? Hoe ziet het er dan in de eeuwigheid uit ? Bestaat daar ook lijden ? Iedereen lijdt, ook de mens die zichzelf onthecht heeft verklaard. Ook die wordt ziek. Ik heb moeite om in deze basisvisie een oplossing te vinden. 3. Wij zijn onderdeel van de goddelijkheid. Het goddelijke en wij zijn één, we zijn het alleen vergeten. Probleem is dat wij, om welke reden dan ook, onze eenheid niet meer beleven. Een beetje als de verloren zoon die van Huis is weggegaan. Het lijden ontstaat door verlies aan bewustzijn van eenheid. Oplossing van het lijden ligt dan in het herstel van die eenheid. Spreekt mij wel aan, het geeft voor mij een leefbare verklaring van het lijden. En het geeft ons de vrijheid om er zelf iets aan te doen, het te beëindigen. 4. Het leven is een droom. Een soort Matrix-omgeving. Ik dacht hier aan en kwam het later tegen in Een cursus in wonderen en ook bij Deepak Chopra. Lastig punt is dat de droom wel heeeel erg echt aanvoelt. Einden aan het lijden komt door het wakker worden, het uitstappen uit de Matrix-omgeving. Groot voordeel van deze visie is dat het het lijden nooit daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Dat spreekt mij zeer aan. Voor mij is het lijden on-natuurlijk. Letterlijk. Het gaat tegen onze natuur in. Dat voel ik heel sterk. Het is geen onderdeel van wie wij werkelijk zijn. Daarmee is het lijden wat mij betreft ook zinloos, het dient geen doel. Persoonlijk denk ik op dit moment dat optie 3 de meest waarschijnlijke is, en ik hoop stiekem dat het optie 4 is. Benieuwd naar jullie gedachten hierover.
 2. HJW

  Israël 2018

  Je hoeft geen judaïst te zijn om jouw sektarisch antisemitische gif te doorzien.
 3. HJW

  Israël 2018

  Het is meerdere mensen wel duidelijk wat je doet.
 4. HJW

  Israël 2018

  Ik zie blind fanatisme. Rucksichtslos. Dat fanatisme jou niet onbekend is, is mij bekend. Er wordt nergens gezegd dat Fritsie tot het doden van joden oproept. Je hoeft niet alles te ridiculiseren. Antisemitisme is breder dan dat. Het is en blijft gif wat hij spuit.
 5. HJW

  Israël 2018

  Is niets overdreven aan. Het enige overdrevene is het gif van Fritsie. Daar heb jij geen moeite mee ?
 6. HJW

  Israël 2018

  Het is puur antisemitisch gif wat @Fritsiehier allemaal neerkalkt. En het is niet sluimerend, het is veel erger dan dat. Het is een walgelijke vertoning.
 7. HJW

  De hel

  Hoe heb je dat ontdekt ?
 8. HJW

  De hel

  Nee. Niet Jomanda. Gewoon in zijn algemeenheid. Vraag is of je een boek als leidend neemt of ook persoonlijke ervaringen. En wat als die ervaringen niet overeenstemmen met het boek. Wat is dan leidend ?
 9. HJW

  De hel

  Maar wat als buiten de kerk en de bijbel om er een wonderbaarlijke genezing plaatsvindt ?
 10. HJW

  De hel

  Dat was de vraag niet. Je begint te ontwijken.
 11. HJW

  De hel

  En de ervaringen worden getoetst aan het boek ? Want wat als de ervaringen afwijken van het boek ? Geloof je dan de ervaringen of het boek ?
 12. HJW

  De hel

  Dat gaat daar helemaal niet over. Het gaat over mensen die zichzelf (in hun geloofsleven) beter achten dan een ander. En daarvan ben jij een sprekend voorbeeld. Dat was helemaal het punt niet. Punt was dat er veel verdeeldheid is onder christenen, over allerlei teksten. Daar dan even de JG uitpikken is bewust misleidend. Waarom moet dat in een boek staan ?
 13. HJW

  De hel

  De opmerking ging over de vele verschillen in christenland. En om dan jouw andere geloof te stellen tegenover de JG's en dan te stellen dat jij Jezus verkondigt en zij niet.........dat is bewust misleidend. Er hoeft niemand gered te worden, en dat is dan weer tegen het zere been voor veel wettische christenen.
 14. HJW

  De hel

  Nee hoor, want jouw mening wijkt van vel christelijke stromingen af. Dus dit is een onjuiste voorstelling van zaken en geeft blijk van superioriteitsgevoelens. Lucas 18 verduidelijkt hoe Jezus daar over denkt.
 15. HJW

  't Stamcafé; we praten over van alles!

  Ja, bij mij is dat anders. Alles wat ik hier weergeef, zijn mijn gedachten en overtuigingen en niet de absolute waarheid. Lees voor de duidelijkheid mijn bijdrage in het topic over de verering van Maria. Ik geef aan Thorgrem aan dat ik het mooi vind wat het voor hem/jullie betekent. Zelf heb ik helemaal niets met de vermeende eeuwige maagdelijkheid van haar. Ik geloof er zogezegd geen bal van. Maar voor jullie is daar iets van God aanwezig, in haar verering. God laat zich voor jullie kennen in de Maagd Maria. Dat dat geheel buiten mijn visie is (de maagdelijkheid), daar trekt God zich niets van aan. Mijn visie is niet zaligmakend en mijn gedachten zijn (tot op heden) menselijk en dus beperkt.
 16. HJW

  De hel

  Volgens jou mankeert er aan een ieders oren iets, hier op dit forum. Alleen die van jou schijnen te functioneren. Je hebt het elke keer wel op iemands oren gemunt. Dus mijn opmerking is gewoon terecht. Dat het jou niet uitkomt, is wat anders. Heb je al wat naasten gevonden ?
 17. HJW

  De hel

  En bij Sjako's oren, en bij Robert Frans' oren en bij Bonjours oren en bij Thorgrems oren en bij Gaitema's oren en bij Antoons oren en bij Fritsies oren en bij Lobkes oren en bij Desids oren en bij Tomega's oren en......en.....en.....en......
 18. HJW

  De hel

  Dan heb je de verkeerde boeken gelezen, want je weet opvallend weinig van het joodse geloof. Ik heb er wel eens wat vaker over gevraagd, maar je hebt over het algemeen geen idee wat zij geloven. Het waren idd verwachtingen. Net zoals jij nu ook verwachtingen hebt over de wederkomst. Als er dan iemand is die claimt de teruggekeerde Christus te zijn, dan zul je die niet op zijn woord geloven, maar leggen naast jouw verwachtingen. Die jij dan op de bijbel hebt gebaseerd. Als jij dan ziet dat die claimer niet de bijbelse verwachtingen inlost, zul jij die persoon niet als de teruggekeerde Christus erkennen. Hetzelfde hebben de joden destijds gedaan. Voor jou is het glashelder, voor Fritsie ook en voor Kaasjeskruid ook en voor anderen ook. Voor iedereen is het glashelder, en toch denken jullie allemaal anders. Dat kan alleen als de tekst daar de ruimte voor biedt.
 19. HJW

  De hel

  Ik beweer en jij zegt....... Wat je niet doet is je eens verdiepen in de messias verwachtingen die er toen zoal speelden. De joden deden dat wel, hadden hun verwachtingen en hielden dat naast Jezus. En toen bleek dat hij niet voldeed, het was hem niet. Dat is niet wat ik maar even beweer, maar wat voortkomt uit kennis van de geschriften. En dat is een punt waar jij geen aandacht voor wilt hebben. Verschuilen achter de bijbel is niet nbetjes. Jij oordeelt wel degelijk en ook nog frequent. Dat beweer jij telkens. Wel opvallend dat jullie als christenen het dan zo fundamenteel met elkaar oneens zijn op veel vlakken. Als de bijbel werkelijk glashelder was geweest, dan was dat niet aan de orde geweest.
 20. HJW

  De hel

  Ze hebben hem niet aangenomen, want het was hem niet. Uitstekend onderbouwd. Slechts een klein gedeelte ging mee. Voor de overgrote meerderheidwas het wel duidelijk dat Jezus niet de messias was.
 21. HJW

  De hel

  Dat jij denkt dat dat de waarheid is, is je persoonlijke geloof. Dit krijg je als je je niet verdiept in het jodendom. Dan snap je dus niet waar de teksten uit de tenach over gingen. Mooie spiegel voor jou........
 22. HJW

  De hel

  God die een wet geeft waar niemand aan kan voldoen. Lekkere God is dat.
 23. HJW

  De hel

  Je maakte een onderscheid op menselijk vlak en daar zie je geen verschil. En dan hop je zo even door naar dit. Theologie van die tijd, tientallen jaren na Jezus' leven eens een keer opgeschreven. Dat zeg je goed: het is wat jij gelooft. Geen absolute waarheid, maar jouw persoonlijke geloof. Ook jouw persoonlijke geloof.
 24. HJW

  De hel

  Ik zie geen verschil tussen christenen en niet-christenen. Christenen zijn geen betere mensen dan niet-christenen. Dat jij deze mening hebt, is wel helder. Ook in jouw leven is het blijkbaar belangrijk om een extern houvast te hebben die je de wet voorschrijft. Dat is jouw persoonlijke behoefte. Als jij je daar prima bij voelt.......vooral blijven doen. Maar niet iedereen heeft die behoefte en het goddelijke voorziet ook in een weg naar Huis voor andersbehoeftigen. Dat jij dat niet ziet en niet wilt zien, zegt iets over jou en niets over het goddelijke. God trekt zich weinig aan van beperkte visies van mensen. Jij wilt God gevangen houden in jouw overtuiging. Hij dient zich te houden aan jouw voorwaarden. Maar het goddelijke is veel groter dan dat en is religie overstijgend. Dit zegt niets over het goddelijke, het zegt alleen iets over jouw beperkte perceptie.
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid