Spring naar bijdragen

Appie B

Members
 • Aantal bijdragen

  1287
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

1 Volger

Over Appie B

 • Rang
  CrediBakvis

Profile Information

 • Geslacht
  Man
 • Religie
  Geen

Recente profielbezoeken

1087 profielweergaven
 1. Appie B

  Kindermisbruik binnen JG-gemeenschap

  Daders worden goed gepraat, slachtoffers worden schuldig bevonden. Walgelijk! Maar ik zal het wel niet ‘begrijpen’.
 2. Appie B

  Filmscenes

  Deze mag, gezien mijn avatar, niet ontbreken.
 3. Appie B

  Wat is de basis van de menselijke moraal?

  Dat zeg je correct in een seculiere staat mogen mensen nog net blijven geloven. Als het aan de fanatieke atheïsten ligt mag dat echter alleen nog achter je eigen voordeur. Zodra je de deur uitstapt word je geacht atheïst te zijn. En dat heet dan geen dogma maar is het wel in de praktijk. Kom kom, je hoeft jezelf niet in een slachtofferrol te drukken. Je mag gewoon geloven wat je wil en we hebben vrijheid van meningsuiting en dat is goed gewaarborgd in de seculiere staat die Nederland heet. Wat betreft de "fanatieke atheïsten", daar heb je volgens mij weinig van te duchten. Die zitten waarschijnlijk alleen op een forum te discussiëren met gelovigen. Maar als je je buiten de deur uitspreekt over je geloof, dan mag je een tegengeluid verwachten. Dat heet vrijheid van meningsuiting en die geldt voor iedereen.
 4. Appie B

  Wat is de basis van de menselijke moraal?

  Maar dat is wat Thinkfree zei. Je moet dus zelf wat beter lezen. Waarbij Thinkfree "seculiere mensen" gelijkstelt aan "ongelovigen", terwijl wij er dus over eens zijn dat gelovigen de seculiere staat wilden. Je hoeft dus niet (on)gelovig te zijn om een seculiere staat te wensen.
 5. Appie B

  Wat is de basis van de menselijke moraal?

  Semantiek. Nee, duimzuigerij. Maar laten we er eens eentje uitpikken waarvan jij vindt dat het een dogma is. Je snapt er niets van. Het waren juist de christenen die een scheiding wilden tussen kerk en staat. Precies mijn punt, dat zeg ik dus: diegenen die een seculiere staat wilden waren niet ongelovig. Je hoeft dus niet ongelovig te zijn om een seculiere staat te willen. Even goed lezen wat er staat.
 6. Appie B

  Wat is de basis van de menselijke moraal?

  "ongelovigen" Dacht ik al. Je hebt de misvatting dat voorstanders van een seculiere staat per sé allemaal ongelovigen zijn. Dat is onjuist. https://sites.google.com/site/humanismemetanderewoorden/iii-mening/3-de-humanist-en-zijn-postulaten Postulaten zijn geen dogma's. Dus nogmaals, wat zijn de dogma's van het humanisme?
 7. Appie B

  Wat is de basis van de menselijke moraal?

  Je weet toch hoe het werkt? Diegene die de claim doet, moet hem onderbouwen. Het valt me dat wanneer je een ongefundeerde claim doet, je dan de ander laat zoeken. Daar trap ik niet in. Wederom uit de duim gezogen dus.
 8. Appie B

  Wat is de basis van de menselijke moraal?

  Zoek die zelf maar even op. Ok, die zijn er dus niet. China. Ok, dat is ook niet mijn ideale overheid. Verre van.
 9. Appie B

  Wat is de basis van de menselijke moraal?

  Sinsdien gaat het alleen maar bergafwaarts, Ik ben een andere mening toegedaan. Seculiere mensen? Wat zijn dat? Bedoel je mensen die voorstanders zijn van een seculiere staat? En zij het niet ingevoerd hebben, wie dan wel?
 10. Appie B

  Wat is de basis van de menselijke moraal?

  Wat zijn die onbetwistbare standpunten? En nu nog de praktijk. Tot nu toe is daar niet zo veel van terechtgekomen. Het blijft vooralsnog dus een utopie. Ik weet niet of je het door hebt, maar je woont in een seculiere staat. In Nederland is er scheiding tussen kerk en staat en mag iedereen geloven wat hij/zij wil. Daar heb ik al duidelijk nee op geantwoord. Daarom ben ik ook ontzettend gekant tegen (seculier) socialistische overheden. Dat veelkoppige monster is dus één van de vruchten tot nu toe. Kun je een voorbeeld van een seculiere socialistische overheid geven?
 11. Appie B

  Wat is de basis van de menselijke moraal?

  Je beschouwt dus alle regeringen van de landen landen op de lijst als theïstisch. Ik weet niet of je dat wel zo kunt noemen. Is de regering van Singapore theïstisch? Om maar een voorbeeld te noemen. Zijn alle parlementaire democratieën op de lijst theïstisch? Zie je dat zo? Even afgezien van de landen op de lijst over theïstische overheden: Beschouw je de Nederlandse overheid als theïstisch? Of de Franse of de Portugese? Ik zeg dat al die landen die jij in je lijstje had niet niet-gelovige regimes waren, zoals eerder werd beweerd. Is er een wezenlijk verschil tussen geloof en levensbeschouwing? Het Humanisme rust niet op dogma's. Het blijft inderdaad een discussie. Ik denk dat de conclusies voornamelijk worden bepaald door de levensovertuiging van de waarnemer. Of je ziet wat je graag wilt zien. Ik ben juist niet van mening dat secularisatie iets goeds is omdat er niets beters voor in de plaats komt. Ik ben voor volledige vrijheid van geloof. Ieder mens mag geloven wat hij wil. Dan begrijp je niet wat seculier (humanisme) of een seculiere staat inhoudt: Dat betekent juist dat je de vrijheid hebt om te geloven wat je wilt. En dat de staat dit niet mag opdringen aan de ander. Of zou je willen dat de staat het ene geloof voortrekt op het andere?
 12. Appie B

  Wat is de basis van de menselijke moraal?

  Leg eens uit dat ieders eigen levensbeschouwelijke interpretatie van een paar miljoen mensen van de menselijke moraal beter is dan de door een paar miljoen mensen gedeelde moraal vanuit de interpretatie van een geloof. Omdat geloof en religie op dogma’s rusten die voor die gelovigen heilig zijn. Wat je dan krijgt is dat de meerderheid van die gelovigen gaat bepalen op basis van die dogma’s. Hoe zou jij het vinden als de staat waarin je woon bepaalt op basis van de islam? Dat gaat problemen opleveren. Ik ben voorstander voor scheiding tussen kerk en staat. Voor de duidelijkheid: een seculiere staat betekent dus niet dat mensen niet mogen geloven.
 13. Appie B

  Wat is de basis van de menselijke moraal?

  Klopt, Humanisme is een levensbeschouwing En er niks inconsequents aan seculier humanisme voor een atheïst. Niet als tegenhanger maar als voorbeeld van een seculier land waar de wetgeving homoseksuelen weliswaar beschermt maar het "potenrammen" eerder toeneemt dan afneemt. Dat geeft gewoon te denken. Dat geeft te denken dat het nog niet perfect is inderdaad. Niet dat seculariteit niet de oplossing zou zijn. (Uit je eigen link van Antihomoseksueel geweld blijkt trouwens dat het de laatste jaren afneemt). Dit is een zeer gewaagde uitspraak van je. Weet je toevallig ook hoe het daar in de praktijk werkelijk toegaat? En hoe zit het dan met het aantal gelovigen in die landen? En het feit dat de moraal in die landen bij uitstek voortkomt uit het christendom? Dit is gewoon een oprechte vraag en niet bedoeld als kritiek op jouw denkwereld. Zelf zou ik dan eerder Israël noemen en als goede tweede Estland. Wat is er gewaagd aan? Het is gewoon waar: https://nl.wikipedia.org/wiki/Homovriendelijk Het blijft een discussie of het allemaal te danken is aan het christendom. Een deel wél, maar het grootste gedeelte komt volgens mij van de Verlichting. Maar afijn, dat is een andere discussie. Neemt niet weg dat seculariteit iets goeds is. Of zou je willen dat de staat het ene geloof voortrekt op het andere?
 14. Appie B

  Wat is de basis van de menselijke moraal?

  En dus geen enkele:
 15. Appie B

  Wat is de basis van de menselijke moraal?

  @Willempie Volg je het zelf allemaal nog wel? Ik ken ze niet. Noem eens een paar voorbeelden? https://winq.nl/articles/227514/in-welke-landen-is-homoseksualiteit-strafbaar/# En dan kom je weer met: Waarom kom je dan überhaupt met die lijst?
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid