Spring naar bijdragen

Hobble-Frank

Members
 • Aantal bijdragen

  44
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Profile Information

 • Geslacht
  Man
 • Locatie
  Moritzburg
 • Religie
  Prisca Theologia

Recente profielbezoeken

Het blok recente bezoekers is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. Hobble-Frank

  Goed rentmeesterschap is dat een Bijbelse principe?

  Nogmaals lees het stuk van de paus. Hij wijst er terecht op dat de problemen waar we nu mee kampen veroorzaakt worden door een relatief kleine groep mensen die relatief veel consumeren. Er zijn heel veel arme mensen en er komen ook steeds meer bij. Dat is misschien niet verstandig maar al die arme mensen hebben helemaal het geld niet om veel te consumeren. Dat doen wij in de westerse wereld. Ik heb gezegd dat het verlangen naar materiële zaken universeel is, de mens eigen. Dat verlangen overstijgt de levensbeschouwing maar ik zie dat zeker niet gescheiden. Integendeel, de meeste religieuze levensbeschouwingen die ik ken waarschuwen er juist continu tegen. Ook kerkelijk leiders doen dat. Zie het stuk van de paus. Tsja, simplisme hè ... Om een voorbeeld te noemen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Eugenetica Een probleem van de wetenschap is dat ze de neiging heeft de mens te ontmenselijken met alle gevolgen van dien. Dat is niet specifiek atheïstisch (hoewel ik het in het geval van bv het Communisme wel zou kunnen onderbouwen, maar daar heb ik geen zin in) maar een religieuze levensbeschouwing kan als rem werken.
 2. Hobble-Frank

  Goed rentmeesterschap is dat een Bijbelse principe?

  Het lijkt mij eerder dat elk mens, ongeacht zijn levensbeschouwing, zo lang mogelijk in goede gezondheid wil leven. Dat is simpelweg de menselijke natuur. Maar je simplistische denktrant volgend zouden we zo maar kunnen concluderen, kijkend ook naar historische gebeurtenissen, dat de atheïstische, wetenschappelijke moraal weinig respect heeft voor het leven en alleen maar gericht is op het zo snel mogelijk euthaniseren van zo veel mogelijk zieltjes. Wil jij dat als atheïst? De bevolkingsgroei en stijgende welvaart in de westerse wereld werd in gang gezet door de industriële revolutie. De industriële revolutie begon in Engeland maar werd echt niet veroorzaakt door om een wonder biddende gemeentes van de Kerk van Engeland dus ik zie niet in waarom je specifiek het Christendom weer moet aanhalen. Het zou misschien verstandig zijn als je deze wiki over bevolkingsgroei eens leest: https://en.wikipedia.org/wiki/Population_growth Het grootste probleem is de menselijke hang naar materialisme. Dat verlangen naar materiële zaken heeft helemaal niets te maken met levensbeschouwing. Het onvermogen van de mens goed te kunnen inschatten welke gevolgen zijn doen en laten in de (verre) toekomst heeft, zorgt ook voor grote problemen. Gisteren las ik bv dit: https://www.nu.nl/weekend/5268488/met-huidige-insectensterfte-er-generatie-alleen-nog-dode-natuur.html Worden die insecten dood gebeden door Christenen?
 3. Hobble-Frank

  Goed rentmeesterschap is dat een Bijbelse principe?

  Als je het stuk van de paus zou lezen zou je misschien tot de conclusie kunnen komen dat je mening op vooringenomenheid is gebaseerd. De paus wijst er namelijk op dat de grootste vervuilers de westerse, geïndustrialiseerde landen zijn en in deze westerse landen is er niet echt sprake van een groei van consumenten. Hét probleem is dat een relatief kleine groep mensen (in de westerse landen dus), relatief extreem veel consumeert en vervuilt. Maar we kunnen jouw simplisme ook omdraaien en de schuld aan bv de wetenschap geven. Als de wetenschap namelijk niet steeds zo haar best deed om de mens steeds langer te laten leven zouden er ook nu niet zo veel mensen zijn en steeds meer bijkomen. Het is natuurlijk een nobel streven om wereldwijd iedere nieuwgeborene in leven te houden en vervolgens de onsterfelijkheid te geven maar als je dat doet zonder rekening te houden met lokale mores en zonder na te denken over welke gevolgen dit heeft op middellange en lange termijn dan is dat niet erg slim. Maar ik geef toe dat dit een wat simplistische voorstelling is van mij.
 4. Hobble-Frank

  Goed rentmeesterschap is dat een Bijbelse principe?

  Zeer lezenswaardig en een goede boodschap inderdaad, hoewel hij demografische groei als factor imho wat wegredeneert. Maar bijzondere man deze paus. Je zou er bijna katholiek door worden. Het klassieke Jodendom is toch net als het Christendom antropocentrisch? Beide waarschuwen wel continu voor (overdadig) materialisme. Het chassidische Jodendom is feitelijk panentheïstisch. De goddelijke vonken zijn daar overal in de schepping te vinden, van de kleinste steen tot een glaasje water. Alles moet met eerbied en aandacht behandeld worden om deze goddelijke vonken te bevrijden.
 5. Hobble-Frank

  Gifgas Douma te Syrië begin van Derde Wereldoorlog?

  Van Weinreb heb ik aardig wat gelezen inclusief zijn meesterwerk De Bijbel als Schepping. Het is hét boek dat me eigenlijk met andere ogen naar het OT deed kijken. Weinreb maakt oude mystieke bronnen toegankelijk voor de hedendaagse, niet-Joodse mens maar heeft natuurlijk wel zijn eigen draai aan e.e.a. gegeven en heel veel van zijn werk is herhaling op herhaling van zijn moralistische boodschap. Joodse Mystiek van Sjef Laenen heb ik ook in de kast staan en is een uitstekende introductie. De site van de Hebreeuwse academie blijft nog wel even denk ik. Kreeg onlangs nog een mail van ze over een congres ergens in België dus ze zijn nog aardig actief. Meer van Laenen (en ook Weinreb) is trouwens hier te vinden: http://www.quintessentia.org Deze site is ook nog interessant voor de geïnteresseerden (in vooral Weinreb): https://www.lodebar.net/doku.php
 6. Hobble-Frank

  Gifgas Douma te Syrië begin van Derde Wereldoorlog?

  Ik weet het. Erg jammer en treurig voor de betrokkenen natuurlijk. Als je iets op de site wilt lezen raad ik de publicaties onder het kopje "studies" aan.
 7. Hobble-Frank

  Gifgas Douma te Syrië begin van Derde Wereldoorlog?

  Inderdaad, de rabbijnse literatuur met misjna, tosefta, talmoed, halacha, midrasj, kabbala is indrukwekkend. Ik heb me enige tijd in de Joodse mystiek verdiept maar uiteindelijk vond ik het te overweldigend (en vond ik ook ergens anders antwoorden). Ik had/heb er wel wat aan om met andere ogen naar het OT te kijken maar voor een echt goed begrip en een echt doorgronden van zowel het OT als de literatuur er omheen moet je Hebreeuws kennen. In vertalingen mis je toch te veel ben ik van mening. Ik kijk nog wel eens met een schuin oog naar de Pritzker editie van de Zohar (12 delen) maar heb me tot nu toe kunnen inhouden om tot aanschaf over te gaan. Een website die ik wel lees/volg is: https://bethhamidrash.org
 8. Hobble-Frank

  Duiveluitdrijving in de 21e eeuw

  Gaitema, bekijk het positief. Het is goed te weten dat hier een pedante grammaticus rondloopt die onze taalfouten verbetert. Kunnen we onze grammatica- en spellingcheckers uitzetten. Top.
 9. Hobble-Frank

  Jezus en Thomas

  Ken je de apocriefe Handelingen van Thomas? Dat gaat over Thomas in India. Ik zal er hier verder niet over uitweiden maar het bevat het prachtige "Lied van de parel" dat ongetwijfeld HJW erg zal aanspreken omdat het over het herinneren van waar je vandaan komt gaat.
 10. Hobble-Frank

  Duiveluitdrijving in de 21e eeuw

  Seneca zei ooit: "Wie met zichzelf kan lachen is nooit belachelijk". Een beetje zelfspot kan geen kwaad. Maar ik geef toe, het was een flauw grapje van mij.
 11. Hobble-Frank

  Hypocrieten in de kerk.

  Als jij tevreden en gelukkig bent in je leven met die houding dan is dat prima. Ik heb er verder geen last van en verkies een andere weg.
 12. Hobble-Frank

  Hypocrieten in de kerk.

  Het gaat om "verbeter de wereld, begin bij jezelf". Ik zou daar nog een wijsheid van Thomas a Kempis aan willen toevoegen:
 13. Hobble-Frank

  Duiveluitdrijving in de 21e eeuw

  't Is een inkoppertje maar ik denk dat het wegpitten waren. Daar vallen demonen namelijk van in slaap.
 14. Hobble-Frank

  Muziek topic

  Combineer The Beach Boys met een gospelkoor en je krijgt dit:
 15. Hobble-Frank

  Jehovah's getuigen

  Waar komt die behoefte tot verkettering van andersdenkenden in bepaalde stromingen in het Christendom toch vandaan? Nietzsche zei dat de laatste Christen stierf aan het kruis en daar had hij gelijk in want er wordt al ruzie gemaakt vanaf het begin. Uit een preek uit eind 1e eeuw(!): "Maar wanneer ze zien dat we niet liefhebben die ons haten, zelfs niet die ons liefhebben, dan lachen ze ons uit ...". Ware woorden en ik kan me niet voorstellen dat er veel mensen zich aangetrokken voelen tot het zwart/wit beeld van sommigen hier.
×