Spring naar bijdragen

Sjofar

Members
 • Aantal bijdragen

  369
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

1 Volger

Over Sjofar

 • Rang
  CrediGup

Profile Information

 • Geslacht
  Man
 • Locatie
  België

Recente profielbezoeken

316 profielweergaven
 1. Sjofar

  Wat te doen?

  Ik begrijp vooral van je bericht dat jij van een heel andere cultuur komt dan zij. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar door die verschillen in cultuur, zullen jullie afspraken moeten maken. Jij hebt je mening gegeven, en als ze zegt dat ze zich eraan zal houden, moet ze dat in principe doen en moet jij haar daarin vertrouwen. Als jij echter ook een stap in haar cultuur zet, zie je dat het voor haar een hele verandering is in haar leven om zich volledig aan jouw ethiek aan te passen. Hoe groter de verandering in regels, hoe moeilijker je je eraan kan houden. Daarom zal je een soort middenweg moeten vinden. Qua uitgaan kan je bijvoorbeeld zeggen dat dit mag, zolang ze bijvoorbeeld niet dronken wordt, bepaalde clubs niet ingaat of niet flirterig met jongens omgaat. Qua blootheid kan je zeggen dat een ietwat kortere kledingstijl wel mag, zolang het bijvoorbeeld tot net boven de knieën komt. Ik noem maar wat voorbeelden wat betreft afspraken en het kan natuurlijk ook anders, zolang ze ergens in het midden liggen. Uit afspraken die voor haar 'niet te doen' zijn, komt voort dat ze bijvoorbeeld uit protest tijdens een ruzie iets gaat doen wat jij liever niet hebt. Die drempel verlaag je enorm als de afspraken dichter liggen bij wat ze al gewoon was. De middenweg gaat voor jullie beiden regelmatig verkeerd aanvoelen (in jouw geval zal je vaak ergens nee tegen willen zeggen, terwijl zij het goedkeurt), wat door jullie cultuur komt. Belangrijk is dat je probeert in de Bijbel over Gods wil te lezen, los van je cultuur (dit gaat nooit helemaal lukken, maar streef ernaar). Als je dit samen doet, leer je ook veel van elkaar en van elkaars visie op wat er geschreven staat. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
 2. Sjofar

  Is masturberen een zonde?

  Die beschrijvingen die je noemt, gaan over geslachtsgemeenschap. Ze gaan inderdaad niet over masturbatie, maar ze laten zien hoe het wél de bedoeling was. Masturbatie is een uitvinding náást de seks hoe God het heeft bedoeld. Als je lichaam een tempel van God is, wil je ook doen met je lichaam wat God eer aandoet. Als je dan ook met masturbatie God eer aan zou doen, dan is het toch wel vreemd waarom in de Bijbel dit 'middel tot lof' niet zou staan. Masturbatie is namelijk een stuk makkelijker dan vele andere zaken die wél tot Gods eer zijn. Waarom staat er dan nooit vermeld hoe iemand masturbeert, als dat iets zou zijn tot Gods eer (vermeldingen van geslachtsgemeenschap worden namelijk wél gemaakt)? Ook lijkt mij duidelijk dat mensen die masturberen niet volledig vrij meer zijn in hun daden (het is een soort verslaving geworden, regelmatig samengaand met pornoverslaving), ze kunnen ook geen reine gedachten meer houden, ze geven dus ook toe aan de lusten van het vlees, ze denken dan ook meestal aan een vrouw of man die niet van hem of haar is, enzovoort. Al die zaken zijn in strijd met de Bijbel, en aangezien het vaste elementen zijn van masturbatie, zie ik dat masturbatie niet in het Bijbels plaatje past.
 3. Sjofar

  Is masturberen een zonde?

  Maar als je uit de Bijbel duidelijk kan opmaken dat seks voor man en vrouw is bedoeld (ga nu alsjeblieft niet in op de hetero voorstelling), dan concludeer ik dat masturbatie (seks in je eentje), niet de bedoeling is.
 4. Sjofar

  Is masturberen een zonde?

  Het is inderdaad belangrijk om onderscheid te maken tussen wat wel en wat niet van God komt. Denk je nu echt dat alles wat niet mag ook letterlijk in de Bijbel staat, als het ook gewoon is af te leiden van de rest in de Bijbel? Het is toch ook niet zo dat je iemand met bijvoorbeeld een stoelpoot mag slaan, simpelweg omdat er niet letterlijk in de Bijbel staat: 'Gij zult uw naaste niet met een stoelpoot kwetsen'? Nee, je kan uit andere gedeelten in de Bijbel wel opmaken waarom zoiets niet goed is. Het draait ook om interpretatie van de Bijbel. Het gebruik van 'm.i.' hierbij, maakt het dan ook niet 'cruciaal'.
 5. Sjofar

  Is masturberen een zonde?

  In de Bijbel staat inderdaad niets over masturberen zelf, maar er staat wel hoe het wél moet, waar masturbatie m.i. niet bijpast. De Bijbel spreekt bijvoorbeeld wel over seks dat dient voor binnen een huwelijk (dat ze één vlees zullen worden), over het bedwingen van lusten van het vlees. Ja, ik vind die hiërarchie hoe die nu is ook enkel iets dat mensen van het geloof afhoudt.
 6. Sjofar

  Is masturberen een zonde?

  De conclusie is anders dan datgene waarop je je mening baseert. Ik baseer me inderdaad niet op de katholieke catechismus, maar dat betekent niet dat we niet soms ook tot dezelfde conclusies kunnen komen. Oké, maar nu ga je eigenlijk nog niet in op mijn stelling. Als Robert Frans net als ik uitkom op dat je masturbatie beter niet doet, dan kan je toch moeilijk nog aankomen met 'kijk naar het misbruik in de katholieke kerk'. Ik neem toch aan dat je je mening over masturbatie ook niet laat afhangen van het misbruik in de katholieke kerk? Of wel? De goddeloze wereld is namelijk geen haar beter, integendeel. De Bijbel is daarentegen juist tegen dat misbruik.
 7. Sjofar

  Is masturberen een zonde?

  En wat als ik vanuit evangelisch christelijk oogpunt (ik zeg niet dat binnen deze stroming geen misbruik voorkomt, maar je lijkt me te vallen voor dergelijke clichés), zou komen tot een gelijkaardige conclusie als Robert Frans, wat betreft hoe seks bedoeld is (dan wel vanuit alleen de Bijbel gezien)? Ben je dan nog overtuigd van een Bijbel vol gevaarlijke, seksueel misbruik uitlokkende inhoud, of komen we dan nu aan de echte reden achter jouw mening?
 8. Sjofar

  3 dagen en 3 nachten

  De zevende dag is, net als het getal zeven op zich, natuurlijk ook heel belangrijk. Dat ontken ik zeker niet. De achtste dag staat voor overtreffen van de natuur, en heeft dus een andere symbolische betekenis. Ook de achtste dag is in de Bijbel een belangrijke dag, en ik kan het echt niet voor je verminderen omdat de zevende dag ook al belangrijk is... Over de sjabbat: dit is oorspronkelijk enkel een rustdag. Pesach is het feest dat de uittocht uit Egypte herdenkt. Als je de uittocht uit Egypte op de sjabbat herdenkt, is dat mooi (en dat wordt ook zeker gedaan), maar dat is niet waar die dag om draait. De achtste dag krijgt inderdaad een andere aandacht dan de zevende, waarop de sjabbat is. Dit betekent nog niet dat de zevende dag 'beter' is dan de achtste (en ik zeg ook niet dat de achtste dag beter is dan de zevende - er staat gewoon in de Bijbel dat de achtste dag voor andere belangrijke zaken werd gebruikt). Het is dus een ANDERE dag, die dus ook voor andere doelen is gebruikt. Ik heb het ook niet over de achtste dag van de week, maar gewoon over de achtste dag (na iets). Zo komt het dat de besnijdenis kan plaatsvinden én op de achtste dag, én op de sjabbat (!), terwijl het toch één en dezelfde dag is. En het komt dus door de betekenis van het 'overtreffen' en het gebruik van de achtste dag in de Bijbel, dat ook onze redding daar aan wordt gekoppeld; symbolisch. Dit vergelijken is nu echt niet iets dat o zo belangrijk is in mijn geloof, hoor. Ik kan me gewoon wel voorstellen dat mensen de vergelijking maken.
 9. Sjofar

  3 dagen en 3 nachten

  Ik zie de achtste dag ook niet als iets wekelijks. Sommigen zien dat echter wel zo. Ik wilde met de genoemde teksten laten zien wanneer de achtste dag genoemd werd, zoals je had gevraagd. Het gaat slechts om de invulling van de symbolische waarde van de achtste dag sinds de aankondiging van het Koninkrijk. Zoals je misschien in deze discussie al hebt gelezen, zijn daar verschillende meningen over. Maar als je dicht blijft bij de betekenis die de achtste dag had in het Oude Testament, dan zie ik hoe God de band herstelt met de mens. Toch staat er in de Bijbel beschreven wat de achtste dag betekende; een bijzondere dag waarop Gods nabijheid centraal stond.
 10. Sjofar

  Is masturberen een zonde?

  Nu schuif je de hele uitleg van @Robert Frans aan de kant door het misbruik in de katholieke kerk te noemen. Ik zie echter niet in waarom dit relevant zou zijn om te vermelden...
 11. Sjofar

  Is masturberen een zonde?

  Je moet gewoon je lichaam gebruiken waar het voor bedoeld is door God. In de Bijbel kan je die bedoelingen lezen. Ik zou niet weten waar je daaruit op zou kunnen maken dat ademen een zonde is... Je mag iemand wel gewoon een mooie vrouw of man vinden. Dat betekent niet dat je in je hoofd aan het denken bent: 'ik wil wel seks met haar/hem' of 'ik begeer haar/hem'. Ik hoop dat je dat verschil ook wel ziet.
 12. Sjofar

  Is masturberen een zonde?

  Maar vergeet ook niet dat Jezus zegt (Mat. 5:27-28): 'U hebt gehoord dat tegen het voorgeslacht gezegd is: U zult geen overspel plegen. Maar Ik zeg u dat al wie naar een vrouw kijkt om haar te begeren, in zijn hart al overspel met haar gepleegd heeft.' Dit houdt m.i. niet alleen in dat je niet naar een andere vrouw mag kijken als je getrouwd bent, maar ook dat je in het algemeen alleen maar over een vrouw mag fantaseren als die van jou is. Anders is de seks niet binnen je huwelijk alleen. Wat David deed bij Batseba, was eigenlijk het uitvoeren van het overspel dat hij al in zijn hart had gepleegd. En nog wat aanvullingen: Seks is volgens de Bijbel iets voor binnen het huwelijk. Je zou dus al kunnen twijfelen of masturbatie überhaupt wel mag. Ik denk echter dat het zolang het slechts een lichamelijke nood is zonder dat je met je hoofd bij een vrouw bent die niet van jou is, dat het dan nog geen probleem is. Al is het moeilijk daarover te oordelen omdat er niks letterlijk over in de Bijbel staat. Paulus spreekt over zelfbeheersing wat betreft zaken van het vlees. Als christen, is je lichaam een tempel van God en zou je je altijd moeten afvragen: 'Gebruik ik mijn lichaam tot Gods eer?' Verliefdheid bestaat niet voor niets. Je moet gewoon de seks voor binnen het huwelijk houden. En wat die 'gefrustreerde broeders' ermee te maken hebben, begrijp ik niet...
 13. Sjofar

  Is masturberen een zonde?

  Als mensen het kunnen zonder fantasieën (en dus ook zonder porno), zie ik geen probleem. Voor vrijwel iedereen is dit echter op deze manier niet te doen, dus dan zeg ik: doe het niet. Het is waar dat de Bijbel niet rechtstreeks spreekt over masturbatie. Je kan echter wel conclusies trekken op basis van andere zaken. Zo is de Bijbel er bijvoorbeeld wel duidelijk over dat je niet begerig mag kijken naar een vrouw die niet van jou is. Hier maak ik dan ook uit op dat de fantasieën (die vaak aangewakkerd worden door porno) onmogelijk goedgekeurd kunnen worden volgens de Bijbel. Als je kan masturberen zonder fantasieën, dan zie ik nog geen probleem (het gaat ten slotte ook om een soort lichamelijke behoefte), maar ik heb het idee dat weinigen dat kunnen.
 14. Sjofar

  3 dagen en 3 nachten

  Het getal 7 kan je zien als het getal dat onze natuurlijke werkelijkheid weergeeft. Het getal acht staat daarboven, het overstijgt het. Naast het getal 7 is het getal 8 binnen het jodendom dan ook belangrijk. Enkele voorbeelden van de achtste dag in de Bijbel: Leviticus 9:1 - Het gebeurde op de achtste dag dat Mozes Aäron en zijn zonen bij zich riep, met de oudsten van Israël. Op deze dag verscheen de heerlijkheid van God aan het volk (zie ook vers 23). Genesis 17:12 - Elk kind bij u van acht dagen oud, al wie mannelijk is, moet besneden worden, al uw generaties door: degene die in uw huis geboren is én degene die van enige vreemdeling voor geld gekocht is, die niet tot uw nageslacht behoort. De besnijdenis hoorde bij het oude verbond tussen God en de mensen. Jezus heeft voor het nieuwe verbond gezorgd. Leviticus 23:36 en 39 - Zeven dagen lang moet u de HEERE vuuroffers aanbieden. Op de achtste dag moet u een heilige samenkomst houden en de HEERE een vuuroffer aanbieden. Het is een bijzondere samenkomst. U mag geen enkel dienstwerk doen. [...] Maar vanaf de vijftiende dag van de zevende maand, wanneer u de opbrengst van het land ingezameld hebt, moet u het feest van de HEERE zeven dagen lang vieren. Op de eerste dag is het rustdag en op de achtste dag is het rustdag. Exodus 22:30 - U moet hetzelfde doen met uw runderen en uw kleinvee; zeven dagen mogen ze bij hun moeder blijven, op de achtste dag moet u ze Mij geven. De achtste dag is dus een dag waarop je dicht tot God kan naderen.
 15. Sjofar

  Is masturberen een zonde?

  Ik zie het als zonde als er fantasieën bij komen kijken (eventueel met porno, maar kan ook zonder).
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid