Spring naar bijdragen

PiB

Members
 • Aantal bijdragen

  1193
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

  Nooit

Over PiB

 • Rang
  CrediBakvis

Contact Methods

 • MSN
  pib31415@hotmail.com
 1. PiB

  Op zondag werken?

  Quote: Op vrijdag 25 januari 2008 17:26:31 schreef MarinusCopy het volgende: Ik vind het zelf niet heel nodig dat de winkels op alle zondagen open zijn, maar het moet niet van ovheidswege opgelegd worden omdat het in een of ander heilig boek staat. We hebben hier in theorie een scheiding van kerk en staat en die mag wat mij betreft ook praktijk worden. Religie en geloof zijn persoonlijke dingen en daar val je anderen niet mee lastig. Wat als de moslims de vrijdag heilig willen hebben en de joden de zaterdag. Wat als we alle heilige dagen van iedere religie in dit land zouden gaan heiligen? In de strikt seculiere staat Turkije is zondag ook de door de staat opgelegde rustdag. Dat een staat de zondag als vrije dag oplegt, heeft dus niet zo veel meer te maken met een heilig boek, meer met een goede gewoonte. Bovendien zijn koopzondagen niet bepaald goed voor de kleine middenstand. Zij hebben niet het geld of de mankracht om op zondag open te zijn, in tegenstelling tot de grote winkels zoals Mediamarkt of V&D. De vrije zondag is dus in zekere zin ook bevorderlijk voor eerlijke concurrentie.
 2. PiB

  Wat bevindelijk Gereformeerden...

  Quote: Op zondag 16 december 2007 14:14:37 schreef Pius_XII het volgende: - De vrijzinnigen. Dit zijn vaak de meer idealistische, intelligente jongeren. Ze vinden over het algemeen dat de Bevindelijk Gereformeerde leer intellectueel gezien niet te verdedigen valt, en bovendien zitten ze vaak redelijk vol met teleurstellingen voor wat betreft de praexis in hun kerken. Deze vallen op hun beurt uiteen in twee groepen, al zijn de grenzen daartussen niet altijd even helder: 1. De meer linksig-seculiere jongere die weliswaar nog naar een meer vrijzinnige kerk gaat, uit gewoonte of om de banden met het geloof nog niet helemaal door te snijden, maar die in praktijk denkt en redeneert als een atheist. 2. De oboema's die, net zoals bijvoorbeeld de Beatles in de jaren '60, ook een soort heel symbolisch geloof vermengen met van allerlei dikwijls verkeerd begrepen rituelen uit het oosten. Ik denk dat je de plank hier toch net even mist. Wat betreft de hoger opgeleide jongeren op Refoweb gaat bovenstaande heel aardig op, maar je vergeet dat de Refowebbevolking bepaald geen doorsnede is van de reformatorische wereld. De sfeer en de inhoud op RW wordt grotendeels bepaald door een beperkt clubje mensen met wat mislukt elitair-progressieve denkbeelden. (Ik weet dat niet goed in woorden te vangen; linksig-seculier kan ik een heel eind in meegaan, ware het niet dat ik seculier in de meeste gevallen nog lang niet van toepassing acht.) Op RW zijn er wel degelijk een aantal mensen dat de wat meer orthodoxe leer nog durft te verdedigen, maar zij weten niet echt een blok te vormen. In de echte wereld ligt dat anders. Ik volg zelf hoger onderwijs, dus ik kom de goed opgeleide (hbo, maar zeker ook universiteit) refo's wat vaker tegen dan het gemiddelde gemeentelid. Wat mij opvalt, is dat een groot deel van die jongeren gewoon valt onder het kopje 'gehoorzaam'. Vaak (meestal GG, GGiN en soms OGG) kunnen ze niet meer meegaan met de totale leer, maar proberen ze wel nog zo veel mogelijk daarvan mee te nemen. Sommigen kiezen bewust om in hun oude gemeente te blijven, ondanks de problemen met de leer, anderen zoeken een wat lichtere maar toch niet al te lichte kerk (GB, CGK, soms HHK) op. Dat groepje progressieven is in de echte wereld dus vele malen kleiner dan op RW. Ze bestaan dus wel degelijk, maar het merendeel van de hoogopgeleide refojongeren probeert gewoon redelijk rechtzinnig te blijven - voor zover dat houdbaar is.
 3. PiB

  Anticonceptie en maatschappij

  Quote: Op maandag 17 december 2007 19:31:11 schreef wateengedoe2 het volgende: De bouncerate hier is wel errug hoog ... Te lange post, of ligt iedereen nu compleet aangedaan, op apegapen, voor pampus onder z'n bureau; van verbazing en ontzetting van z'n stoel af gevallen? Ik hoop dat er nog wel wat gepost gaat worden - ik voel me nu net Remi met z'n vriendjes hier Ik heb het eigenlijk wel weer gezien. Als ik zo dat vorige topic nog eens doorlees, krijg ik, vriendelijk gezegd, niet echt zin om nog in discussie te gaan.
 4. PiB

  is orale seks zondig of niet?

  Quote: Op zondag 16 december 2007 17:51:22 schreef Pius_XII het volgende: Ter illustratie een citaat dat specifiek over orale sex gaan: "Moreover, he [Moses] has rightly detested the weasel [Lev. 11:29]. For he means, 'Thou shall not be like to those whom we hear of as committing wickedness with the mouth with the body through uncleanness [orally consummated sex]; nor shall thou be joined to those impure women who commit iniquity with the mouth with the body through uncleanness'" (Letter of Barnabas 10:8 [A.D. 74]). bron Hieruit blijkt dat vroege Christen weldegelijk er vanuit gingen dat orale sex niet de bedoeling was. We hebben het dan al over de periode 70 tot 132. Bovendien citeert hij een stuk uit Leviticus, wat daar kennelijk over gaat en als moreel gebod nog geen zeggingskracht had verloren. Augustinus sprak er idem dito afkeurend over. Ik zie in Leviticus 11 niks over orale seks staan. Er staat hooguit iets over necrobestialiteit (of hoe je seks met dooie dieren noemt) en verder worden er nog wat andere reinheidswetten genoemd. Bovendien, zolang meneer Barnabas geen (bijbelse) argumenten voor geeft, hoef je je daar als protestant natuurlijk niet al te druk om te maken Quote: Op zondag 16 december 2007 17:22:19 schreef Pius_XII het volgende: We weten in ieder geval dat de vroege Christenen die qua taal en tijd véél dichter bij de bron zaten, er over eens waren dat het niet de bedoeling was. Ik quote van die byzantijnen site: "Clement of Alexandria "To have coitus other than to procreate children is to do injury to nature" (ibid. 2:10:95:3)." Daar houden katholieken zich ook niet aan (want seks tijdens onvruchtbare perioden is toegestaan). Ofwel, pot en ketel.
 5. PiB

  is orale seks zondig of niet?

  Quote: Op zondag 16 december 2007 16:41:38 schreef wateengedoe2 het volgende: [...] Je wilde een onderbouwing waarom periodieke onthouding fundamenteel wat anders is dan seks zonder geslachtsgemeenschap (waaronder orale seks die de man doet klaarkomen, als in diezelfde vrijpartij een coitus met zaadlozing er voor hem niet meer inzit). Dat heb ik gegeven. Lijkt mij een aardig concreet antwoord, maar wat is er volgens jou dan niet concreet aan? Ah, dus het een is wel natuurlijk en het ander niet?
 6. PiB

  is orale seks zondig of niet?

  Quote: Op zondag 16 december 2007 16:20:28 schreef wateengedoe2 het volgende: [...] Ik heb wel een argument waarom periodieke onthouding fundamenteel anders is dan seks zonder geslachtsgemeenschap. [...] Da's waar, en de eerste 2 posts ofzo gaan ook meer over de betrouwbaarheid van NFP. Dus ff knipplakken, inderdaad weinig tot geen moeite -> "Het valt af omdat alle kunstmatige voorbehoedsmiddelen de potentiële vruchtbaarheid loskoppelen van de seks. Het is natuurlijk, dat een vrouw niet in alle periodes van haar leven even vruchtbaar is (ze is onvruchtbaar gedurende periodes in haar cyclus, als ze al zwanger is en na haar overgang). Het is niet natuurlijk als een vrouw of man hetzij zichzelf (tijdelijk) onvruchtbaar maakt (pil, sterilisatie), hetzij seks heeft op zo'n manier dat er letterlijk een barrière is tussen het zaad en haar lichaam (seks zonder geslachtsgemeenschap, anale seks, of vaginale seks met pessarium, condoom of vrouwencondoom)." Dat is een concrete copy+paste, maar geen concreet antwoord.
 7. PiB

  is orale seks zondig of niet?

  Quote: Op zondag 16 december 2007 15:37:44 schreef wateengedoe2 het volgende: [...] Mijn toetsenbord begint inmiddels aardig te slijten ; bovendien is het hier offtopic, dus ik verwijs - nogmaals - naar mijn posts in dit topic. Het is heel erg ontopic, want de vraag is of orale seks en wat daar allemaal bij komt kijken geoorloofd is. Als je iets afwijst op basis van argument A, en iets anders accepteer je wel, ondanks argument A, dan ben je gewoon inconsequent en kunnen we je standpunt gewoon lekker negeren. Maar goed, ik heb geen zin om dat hele topic door te lezen, dus plaats maar eens een concrete copy+paste. Kleine moeite als je het antwoord toch al eens gepost hebt, niet waar
 8. PiB

  is orale seks zondig of niet?

  Quote: Op zondag 16 december 2007 09:47:36 schreef wateengedoe2 het volgende: [...] maar dat het een beetje moeilijk is om zwanger te raken van een zaadlozing in je mond. Als je seks hebt tijdens een onvruchtbare periode is het ook niet mogelijk om zwanger te worden. Waarom mag dat dan weer wel?
 9. PiB

  christelijk kinderspel

  Quote: Op maandag 10 december 2007 23:05:51 schreef Iriacynthe het volgende: eigenlijk is veel van dat spul afschuwelijke kitsch maar ja, bepaalde (vooral oudere) mensen lijken er toch iets aan te hebben. Klopt als een zwerende vinger (we blijven in de Lourdes-sfeer ). Meer precies noemt men die bepaalde (vooral oudere) mensen ook wel koopmannen, handelaars of sjacheraars.
 10. PiB

  Mag je in het leger

  Quote: Op maandag 10 december 2007 20:23:12 schreef Videl het volgende: Ik plaats het topic maar even hier, ik vond het hier het beste bij passen omdat de meesten van jullie je antwoord op deze vraag waarschijnlijk uit de bijbel zullen halen. Na het lezen in het abortus topic ging ik me wat afvragen. In het abortus topic komt steeds terug dat God beslist over het geven en nemen van leven. (Abortus mag niet want God geeft het leven en wie ben jij om het weg te halen etc.) Hetzelfde bij euthanasie. Dat bepaald God wel. (dit is overigens niet beledigend bedoeld, ik schrijf het gewoon even heel kort op.) Hoe zit het dan met soldaten? Mogen zij in een oorlog mensen neerschieten? Ik heb op internet weleens zo'n fanatieke Amerikaanse mevrouw gezien die met borden bij de begrafenissen van soldaten ging staan dat ze niet in de hemel kwamen ofzo. Is dat ook omdat zij vindt dat die soldaten het recht niet hebben omdat te doen omdat dat aan God is? Wat vinden jullie daarvan? (Het stond mij bij dat de sgp wel vóór de doodstraf is. Maar hoe zit dat dan? Dit is een bijvraag, heb liever eerst antwoord op het bovenstaande ) Militairen worden (bij ons dan) in de eerste plaats gestuurd om vrede te brengen (waarom dat met zoveel wapens gepaard moet gaan. Anyway...) en niet om mensen neer te schieten. Maar als ze met de dood bedreigd worden kan ik me voorstellen dat ze terug schieten. Mag dat? Moet je jezelf dood laten schieten omdat het niet aan jou is om te bepalen of je tegenstander dood moet? Of mag je jezelf beschermen? Of zijn dit weer twee andere dingen? (mocht m'n titel de lading niet dekken, verander hem dan maar. Ik wist niks beters ) Even heel kort (o.a. door de bocht ). Het grote verschil tussen abortus en het leger of de doodstraf is dat in het eerste geval een individu handelt en in het tweede geval de staat. Zoals ergens door Paulus is geschreven, mag alleen de staat het zwaard hanteren, omdat de staat (in theorie, praktijk gaat altijd mank) haar macht van God heeft gekregen.
 11. PiB

  is orale seks zondig of niet?

  Quote: Op maandag 10 december 2007 11:20:19 schreef martha het volgende: [...] in de streng reformatorische kringen mag men alleen sek wanneer men het doel heeft zich voort te planten. dus het ligt aan de stroming die je volgt. Onzin. En voor je nu gaat roepen dat dat wel zo is, mag je eerst met argumenten komen.
 12. PiB

  'bitchy' gedrag bij vrouwen

  Quote: Op zaterdag 08 december 2007 19:37:27 schreef Luxuria het volgende: Kunnen mannen niet bitchy zijn ofzo? Nichten.
 13. PiB

  is orale seks zondig of niet?

  Quote: Op zaterdag 08 december 2007 18:36:18 schreef wateengedoe2 het volgende: en die zegt dat het wel zondig is - tenzij het binnen het huwelijk plaatsvindt én daarbij voor vruchtbaarheid openstaande seks niet in de weg staat. Het is dus niet zondig volgens je kluppie. Anders kun je alles wel zondig noemen. "[insert gedrag] is zondig, tenzij [insert juist gebruik]."
 14. PiB

  is orale seks zondig of niet?

  Quote: Op donderdag 06 december 2007 23:45:37 schreef Luxuria het volgende: [...] Ik vind het niet zo vreemd, het is niet beschaafd vind ik. Het heeft iets denigrerends. ik ben bang dat je dan ook anders tegen iemand aan gaat kijken .. Het is niet echt onschuldig en schattig , meer beetje hoerig. Alsof penetratie zo onschuldig en schattig is
 15. PiB

  Gedenkwaardige posts

  Muhaha! Thijs is op dreef
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid