Spring naar bijdragen

Cloud

Members
 • Aantal bijdragen

  999
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

  Nooit

Over Cloud

 • Rang
  CrediGup

Contact Methods

 • MSN
  cloud.credible@hotmail.com

Profile Information

 • Interesse
  Wat is er eigenlijk niet interessant?
 • Beroep
  Student
 1. Cloud

  De 'twaalven' in 1 Kor. 15 vers 5

  Nunc heeft gelijk. Mattias werd pas gekozen na de Hemelvaart van Jezus en kon dus nog niet tot de twaalven gerekend worden. Verder weten we ook dat Thomas (de twijfelaar) er niet bij was. Strikt taalkundig had Paulus dus moeten spreken over 10 discipelen. Hoe dan ook denk ik dat Arti zelf het antwoord al geeft. Het woord twaalfen duidt de discipelen aan net zoals een elftal een voetbalteam aanduidt. Toevallig las ik hetzelfde bezwaar vorige week in een boek van Maarten 't Hart. Een probleem voor de betrouwbaarheid van de bijbel vind ik het zelf niet.
 2. Cloud

  Atheistenbord langs de snelweg A4

  Ik ben het met Dannyr eens. Zeker ook met de ophef over die folder. Ik vind het verder zelfs positief dat atheïsten een bord langs de snelweg plaatsen. Laten mensen maar geprikkeld worden tot nadenken, want nu hangt half Nederland een vorm van nietszeggend ietsisme aan.
 3. Cloud

  Atoombommen op Japan

  Quote: Op maandag 10 augustus 2009 00:34:29 schreef Kurt het volgende: Meer nog omdat ik niet weet of ze wel of niet gegooid hadden moeten worden, maar die optie was er niet. Oops... Kan het helaas niet meer veranderen.
 4. Cloud

  Atoombommen op Japan

  Stelling: De Verenigde Staten hadden geen atoombommen op Japan mogen werpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Achtergrond: Begin augustus 1945 werpen de Verenigde Staten, verspreid over drie dagen, twee atoombommen op twee verschillende Japanse steden: Hiroshima en Nagasaki. Er sterven direct tienduizenden mensen en de radioactieve straling blijft jarenlang slachtoffers eisen. Onder deze mensen bevinden zich ongetwijfeld baby's, zwangere vrouwen en spelende kinderen. 15 augustus 1945 capituleert Japan; een week na de atoombom op Nagasaki. Nagasaki na inslag
 5. Cloud

  Seks voor het huwelijk?

  Quote: Op zondag 09 augustus 2009 15:04:49 schreef Kurt het volgende: Het is gewoon een keuze geweest waar je nu niet zo blij mee bent. Niets meer, niets minder. Niets meer, niets minder? Misschien als het over de aankoop van een paar schoenen gaat of zo... Ik kan Stephanie wel begrijpen wanneer ze zegt spijt te hebben. Als God er niks mee te maken zou hebben dan is spijt ook nergens voor nodig. Nu God naar mijn mening zelf de bedenker van seks is, is het wellicht niet vreemd wanneer je je vervelend voelt nadat je buiten de bedoelingen van deze Bedenker bent omgegaan. Wanneer je bijvoorbeeld voor seks koos omdat het nu eenmaal goed voelde. Stephanie, mocht je het idee hebben dat God er volledig buiten staat dan is het advies van Kurt zo gek nog niet. Mocht God er wel bij betrokken zijn dan is de zin 'niets meer, niets minder' wellicht te kort door de bocht.
 6. Cloud

  De mate van orthodoxie...

  Quote: Op maandag 03 augustus 2009 20:23:38 schreef Michiel het volgende: [...]Cloud bezigt de terminologie "echte verdieping" de vraag is dan wat echte verdieping is. In mijn post bedoel ik met 'échte verdieping' een verdieping met een open mindset. Wanneer je een open mindset hebt, staat de uitslag voor jezelf niet van te voren vast. Je bent bereid het tegendeel te accepteren wanneer dit nodig is. De Heidelbergse Catechismus uit je hoofd leren vind ik daarom geen echte vorm van verdieping. (Niet dat het daarmee een verkeerde zaak is.) Eén voor één de artikelen langslopen en uitzoeken wat het voor jou betekent, wat je er mee kun en of je het er mee eens bent, vind ik wel verdieping. Een open mindset in combinatie met verdieping leidt bij sommigen tot vrijzinnigheid.
 7. Cloud

  De mate van orthodoxie...

  Grote vraag is natuurlijk wanneer we iemand orthodox* kunnen noemen. We maken immers al 2000 jaar ruzie over de juiste leer... Het gaat offtopic om daar nu op in te gaan. Ook pasbekeerden kunnen orthodox zijn. Het gros van de gelovigen zal zich nooit daadwerkelijk verdiepen in de leer, maar neemt het aan van anderen. Ze zullen nooit zelfstandig ergens over na kunnen (en durven) denken. Is dat erg? Ik vind soms van wel. Geloven is weliswaar niet alleen een zaak van het verstand, maar ik vind het een goede zaak als mensen zich verdiepen in hun geloof. Velen doen dat niet, omdat ze bang zijn dat ze gaan twijfelen. Kerkelijke gezagsdragers stimuleren het naar mijn mening ook te weinig, want stel je voor dat men opeens anders gaat denken! Vooral in charismatische kringen kan het er erg aan toe gaan. Daar wordt al gauw gedacht dat mensen met een afwijkende mening een geest van kritiek hebben (zelf meegemaakt). Het liefste zetten ze je soms in een kring en gaan ze bidden tot je omvalt. Naar mijn mening heeft het pas echt zin om je ergens in te verdiepen als je een 'open mindset' hebt. Met andere woorden: staan je uitgangspunten al van te voren vast of durf je ze ter discussie te stellen. Durf je ook je leerstellingen te veranderen als je iets tegenkomt dat in strijd is met je eigen overtuigingen of zet je simpelweg oogkleppen op ? Heb je geen 'open mindset', maar neem je alleen iets aan als je het in je eigen leer kunt plaatsen dan leidt verdieping uiteraard tot meer orthodoxie. (Ook tot cognitieve dissonatie [rationele tegenspraak], maar velen zijn er meester in deze dissonantie te negeren.) Heb je wel een 'open mindset' dan kunnen er grofweg twee dingen gebeuren wanneer je je verdiept in de leer. Je kunt je steeds dieper gaan wortelen in de juiste leer (een voorbeeld naar mijn mening is Chesterton) of je kunt steeds verder 'ontwortelen' van de juiste leer (naar mijn mening bijvoorbeeld Kuitert). Met andere woorden: échte verdieping kan zowel leiden tot orthodoxie als tot vrijzinnigheid**. Verdieping kan tot orthodoxie leiden, maar dat hoeft niet. * Orthodox = zuiver in de leer (rechtzinnig) ** Vrijzinnig = heterodox, van het leerstellig geloof afwijkend
 8. Cloud

  De mate van orthodoxie...

  Interessante stelling. Wat bedoel je precies met orthodox? Met een orthodoxe houding? or·tho·dox volgens Dikke van Dale bijv. naamw. (1650) 1 stipt vasthoudend aan de overgeleverde kerkleer resp. overeenkomstig alle voorschriften van het geloof synoniem: rechtzinnig antoniem: heterodox 2 (bij uitbreiding) zuiver in de leer 3 van, volgens de leer van de oosterse kerken
 9. Cloud

  Doe Derek eens ontmaskeren?

  Quote: Op maandag 06 juli 2009 19:51:41 schreef Ol Moth het volgende: [...] Ze is VAN hem genezen. Niet door hem genezen. Nee die dubbelzinnigheid in mijn woorden zag ik niet toen ik het typte. Sorry als het niet duidelijk overkwam. VAN hem genezen is inderdaad logischer gezien de context.
 10. Cloud

  Passen de kerken zich teveel aan?

  Quote: Op maandag 06 juli 2009 22:33:25 schreef Barbapapa het volgende: [...]Paulus sprak wel met regeringsleiders, maar niet over politiek, maar over geloof. Ik geloof dat dat de enige reden mag zijn om met politici te spreken: over geloof, niet over politiek. Ook Johannes de Doper bemoeide zich niet met de politiek van Herodes, maar was wel kritisch over zijn privéleven. Ik hecht veel waarde aan de scheiding tussen kerk en staat, maar naar mijn mening is het echt niet verkeerd om je als christen met de politiek bezig te houden. Wat dacht je van Daniël? Een door en door politicus die het echt niet alleen over geloof had. Of wat dacht je van Mozes? Pure politiek aan het hof van de farao.
 11. Cloud

  Seks voor het huwelijk?

  Quote: Op maandag 06 juli 2009 21:59:44 schreef Caesarion het volgende: [...] Als het goed is ga je alleen een relatie aan als je denkt dat ze (in mijn geval) de ware is, anders ga je toch geen relatie aan? Bij het aangaan van een relatie krijg je natuurlijk eerst verkering. Hartstikke mooi want zo kun je erachter komen of je de rest van je leven met elkaar wilt delen. Wanneer je erachter komt dat het helaas niet zo is dan kun je het altijd nog uitmaken toch? De ware is niet een perfect persoon die ideaal bij je past. Voor mij is de ware de persoon met wie je de rest van je leven wilt delen; in voor en tegenspoed. Zelf denk ik dat de meesten daarachter komen in hun verkeringstijd. Zo ging het in ieder geval bij mij. Ik hoop dat ik je een beetje goed begrepen heb.
 12. Cloud

  Passen de kerken zich teveel aan?

  Quote: Op maandag 06 juli 2009 09:11:43 schreef Maccabeus het volgende: Nou is mijn stelling: Ook in Nederland passen de kerken zich teveel aan aan de cultuur en laten ze te weinig een profetische waarschuwing horen. Wat vinden jullie daarvan? Allereerst zullen er ongetwijfeld kerken zijn die zich niets aantrekken van de cultuur om zich heen en tal van profetieën verkondigen. Laten we dus maar proberen te kijken naar 'de kerk' in zijn algemeenheid. Zelf vind ik het een gezonde zaak wanneer kerken zich door de cultuur laten beïnvloeden. Let wel; tot op zekere hoogte. Het hele lastige van dit probleem is dat je moet nadenken over waarin je als kerk mag veranderen en waarin niet. Met twitterende dominees is bijvoorbeeld niks mis. Mijns inziens mogen vrouwen ook broeken dragen. Ik heb ook niks tegen vrouwen in leidinggevende posities. In al die gevallen mogen kerken zich wat mij betreft laten beïnvloeden door de cultuur. Ten aanzien van andere zaken ben ik het niet eens. Zo ben ik grosso modo geen voorstander van het homohuwelijk of van abortus. Wanneer kerken hierin meegaan vind ik dat ze zich teveel laten beïnvloeden door de cultuur om zich heen en hun eigen identiteit verliezen. Daar gaat het dus in wezen om: Wat behoort tot de identiteit van de kerk? Hoe bepalen we dat? Naar mijn mening bepaal je dat door als christenen met elkaar in gesprek te gaan. Een open houding naar elkaar hebben en gericht blijven op God. Ik heb overigens totaal niet de illusie dat ik met het bovenstaande even heb aangetoond wat er wel en niet toe doet. Al met al ben ik van mening dat de kerk in haar algemeenheid teveel beïnvloed is door de cultuur. De term 'profetische waarschuwing' spreekt mij verder niet echt aan. Pas als ik weet wat daar precies mee bedoeld wordt, kan ik erop ingaan. Hoe dan ook: Ik behoor ook tot de kerk en ook ik ben ongetwijfeld teveel beïnvloed door de cultuur om mij heen. Zaak om eerlijk naar mijzelf te kijken en er wat aan te doen.
 13. Cloud

  Doe Derek eens ontmaskeren?

  Ik ben eigenlijk heel benieuwd wat je moeder had. Als echt 'bewezen' kan worden dat ze genezen is, zou dit mijn mening doen veranderen.
 14. Cloud

  Seks voor het huwelijk?

  Quote: Op maandag 06 juli 2009 18:04:34 schreef rickky het volgende: Figuurlijk zou je kunnen zeggen als: Dat God seks bedoeld heeft voor 2 mensen. Zodra jezelf weet dat je bij diegene hoort, en er zelf ook overtuigd van bent. Maar je doet het voordat je gaat trouwen vind ik anders, dan wanneer 2 mensen elkaar net kennen en dan seks hebben. Ik denk dat God dat ook zo ziet. Maar dan word het moeilijk wat is de waarheid? Dat zijn van die redenen waarom ik begin te twijfelen. Ik ken zelf aardig wat stelletjes die met elkaar naar bed gaan omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze later met elkaar gaan trouwen. Is dit verkeerd? Het lijkt me in ieder geval beter dan zomaar met iemand het bed in duiken, maar dat maakt het nog niet goed toch? Mijns inziens is het beter om te wachten totdat je getrouwd bent (een huwelijk hebt gesloten). Ik heb hier een aantal redenen voor en die zal ik je geven: - Deze overtuiging vind ik het meeste in overeenstemming met de bijbel; - het laat je groeien in geduld en zelfbeheersing; - je houdt jezelf wat sneller voor de gek als je verliefd bent. Ik ken een aantal mensen die zeker wisten dat ze met elkaar zouden trouwen, maar die nu uit elkaar zijn. Er zijn uiteraard ook redenen te verzinnen waarom je het wel zou doen, maar ik vind die minder overtuigend. In praktijk kun je natuurlijk nog zoveel redenen hebben, het is haast een feit dat 90% het uiteindelijk toch doet. Wel denk ik dat je je nooit moet verschuilen achter woorden als 'het overkwam me', 'het gebeurde gewoon', 'het is niet tegen te houden'. Met dat soort woorden ontken je je eigen verantwoordelijkheid. Je maakt altijd een keuze of je wel of geen seks hebt gehad. Naar mijn mening heb jij ervoor gekozen om het wel te hebben. Deze keuze staat natuurlijk los van de vraag of het nu wel of niet goed is! Quote: Hoe kan ik nu God opzoeken? Bidden, 1,2of 3 keer en daarna vergeet ik het gewoon. En ik weet gewoon niet hoe ik moet bidden.(klinkt raar maar is zo.) Ik moet een manier verzinnen, waarop ik contact kan leggen met God. Welke manieren gebruiken jullie? En hebben jullie daar zelf ook echt wat aan? Ik vind het idee van Nath eigenlijk heel goed; schrijf gewoon eens een brief. Vraag ook aan je vriendin dit te doen en praat er samen over. Als je gaat schrijven, moet je wel echt schrijven wat je voelt. Als je dat niet doet, kun je net zo goed een mooi fantasyverhaal voor God gaan schrijven. Een vertrouwenspersoon opzoeken om erover te praten kan misschien ook een hoop helpen. Zoek dan wel iemand die je echt vertrouwd, want voor hetzelfde geld krijg je een emmer met veroordeling over je heen in een zogenaamd christelijk sausje.
 15. Cloud

  Seks voor het huwelijk?

  Quote: Op maandag 06 juli 2009 13:08:04 schreef rickky het volgende: Dat is dus het probleem. Vind God seks goed? Is het letterlijk geen seks voor het huwelijk? Wat zou figuurlijk geen seks voor het huwelijk inhouden dan? Hoe dan ook: Seks voor het huwelijk is een lastig onderwerp. In ieder geval kunnen we de vraag óf je seks hebt gehad voor het huwelijk overslaan. Nu komt natuurlijk de lastige vraag wat God daar nu van vindt. Ik ga niet voor God spreken, maar ik heb wel een overtuiging over hoe ik denk wat God ervan vindt. Die overtuiging is persoonlijk en ik heb ook geen directe bijbelteksten waarop ik alles even makkelijk ga baseren. Maar goed, naar mijn overtuiging heeft God geslachtsgemeenschap bedoeld voor binnen het huwelijk. Naar mijn mening heb je dus verkeerd gehandeld. Het is dus eigenlijk zonde. (Waarom kost het me zo enorm veel moeite dat te zeggen?) In ieder geval kan ik je aanraden God weer op te zoeken. In het ergste geval wordt hij woest en stuurt hij je weg, maar dan weet je ook dat je nooit meer naar God toe hoeft te gaan. In het beste geval is hij ontzettend blij je weer te zien en rent hij op je af om je te omhelzen. (Dat laatste komt me overigens bekend voor...)
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid