Spring naar bijdragen

Alex Tromp

Members
 • Aantal bijdragen

  2173
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

  Nooit

Alles door Alex Tromp geplaatst

 1. Vandaag op nieuws.nl: Roomsen hebben foute Pinksteropvatting 25-05-2004 Uit Pinksteronderzoek van de NCRV-gids blijkt dinsdag dat 46 procent van de Rooms-katholieken denkt dat Pinksteren het feest van de opstanding van Jezus is. Een kleinere groep, 44 procent, weet dat het om de uitstorting van de Heilige Geest gaat. Bijna een kwart van de ondervraagden weet niet wat het symbool is dat bij Pinksteren hoort. Van het totale aantal ondervraagden weet de meerderheid (47 procent) dat het Pinksterfeest gaat om de uitstorting van de Heilige Geest. Volgens 41 procent draait het feest om de opstanding van Jezus. Behalve tussen kerkelijke gezindte, is er ook onderscheid aan te brengen bij het opleidingsniveau. Zo weten een meerderheid van de hoger opgeleide mensen, in tegenstelling tot de lager opgeleiden, ter ere waarvan het Pinksterfeest wordt gevierd. Ook het symbool dat bij het Pinksterfeest hoort, was onderdeel van de vragenlijst. Mensen konden kiezen uit de pinksterbloem, maretak, het ei en het vuur. Terwijl 23 procent van de ondervraagden niet weet welk symbool er bij Pinksteren hoort, weet 34 procent dat dit het vuur is. Ook de mensen die kerkelijk gezind zijn, kennen het bijbehorende symbool. Het overgrote deel van de mensen die niet kerkelijk gezind is, weet het niet. Het inruilen van Pinksterdag voor bijvoorbeeld een Islamitische feestdag, wordt door negentig procent van de ondervraagden afgewezen. In totaal is bij één procent van de ondervraagden het hoofd van het huishouden Islamitisch. Van de ondervraagden hangt 51 procent een ander geloof aan, veertig procent heeft helemaal geen kerkelijke gezindte en het overige deel weet het niet of wil er niet voor uitkomen. Aan het onderzoek hebben 547 mensen meegewerkt. De enquête werd uitgevoerd door onderzoeksbureau TNS NIPO. **************************************** Ik vond dit een wazig bericht. Wordt de RK nou eerst genoemd omdat ze als DE kerk worden gezien of omdat er al een onbetrouwbaar beeld is van deze kerk? Ik denk zelf dat ze een beetje 'de pik' op de kerk hebben en daarom de RK pakken, want het onderzoek is veelomvattender
 2. Alex Tromp

  Eurovisie songfestival

  Hebben jullie de heisa om het songfestival nog een beetje meegekregen? Ik kan er erg om lachen moet ik zeggen, vooral om de verontwaardiging die er ontstaan is over de uitschakeling van Nederland. Volgens mij moet je juist zo gek mogelijk doen om te kunnen winnen, die Oost-Europeanen hebben echt een hele andere (vooral slechtere afgaand op het laatst bandje Russische popmuziek wat ik enige tijd geleden moest/mocht aanhoren) muzieksmaak. Maar goed, verder vermaak kwam van het bekijken van de websites van een paar van de deelnemers af. De glamrockers van het Noorse WigWam zien er nog belachelijker uit dan The Darkness en Moldaviës trots Zdob si Zdub heeft op haar site de opmerkelijke ondertitel '450 sheep - make love not war'..... Ik weet niet wat ik me daar bij moet voorstellen, maar ik vrees het ergste....
 3. Alex Tromp

  Occulte zaken

  Ik heb een tijdje geleden het occulte zakwoordenboek gekocht, en het is wel makkelijk om erbij te hebben, maar als ik het lees heb ik wel zoiets van 'hierdoor ga je er toch niet voor uitkijken?' Het staat er echt zonder enige indruk te maken. Daardoor ga je occulte zaken toch niet mijden? Een tijdje geleden las ik ook een paar artikelen over waarom acupunctuur occult is. Ik heb als ex-heiden ooit een acupuncturist als schoonvader gehad en die behandelingen werken beter dan elk pilletje dat ik ooit gehad heb. Die man was ook fysiotherapeut en schopte elke traditionele Chinees die aan acupunctuur doet liever de deur uit dan ze erbij te houden. Maar goed, die artikelen blonken vooral uit door hun onwaarheden en verschrikkelijk slechte en niet kloppende bewijsvoering tegen acupunctuur. Wat hebben we aan dit soort artikelen? Dit is gewoon misleiding van Christenen. De boodschap is heel duidelijk dat je je er niet mee in moet laten, maar dat kun je op die manier beter in 1 zin weergeven. Weet iemand artikelen of boeken op dit gebied die wel duidelijk zijn en ook kloppen?
 4. Alex Tromp

  Bijbelscholen

  Ik heb zin om naast mijn werk een deeltijd studie op te gaan pakken en ik ben serieus aan het overwegen om theologie te gaan doen. Ik wil vooral veel kennis over het geloof opdoen, predikant worden o.i.d. voel ik momenteel niet zoveel voor. Hebben jullie ervaringen/kennen jullie verhalen over scholen? (en welke liggen op goede reisafstand per OV van Lelystad? Ook wel belangrijk voor mij..)
 5. Alex Tromp

  'Pret' met snelle deeltjes

  Deze zomer wordt na heel veel vertraging (voor 3,5 miljard krijg je blijkbaar ook heeeeeel veel vertraging ) in Zwitserland bij CERN de Large Hadron Collider (LHC) oftewel de elementaire deeltjesversneller voor het eerst opgestart. De LHC moet met lichtsnelheid protonen op elkaar gaan laten botsen zodat natuurkundigen hele nieuwe dingen kunnen gaan ontdekken (hopelijk). Het ding is werkelijk gigantisch, een ondergrondse tunnel van 27 km waarin een koperstreng ligt om de protonen te geleiden die m.b.v. 33.000 ton supervloeibaar helium tot 2,9 K gekoeld wordt om het koper supergeleidend te maken. Het botsen van protonen is dus nogal bijzonder, zeker als je 3,5 miljard betaalt voor het kunnen bestuderen ervan. Een van de dingen die zo'n botsing doet is het verstoren van de ruimtetijd. Vraag me niet wat dat precies is, maar er zijn een paar Russen die met wat wazige 'hoekjes' van de natuurkunde nu tot hele zorgwekkende berekeningen komen. Zij vrezen een van de volgende opties nadat er op de startknop van de LHC wordt gedrukt: 1. De eerste tijdreizigers verschijnen ergens binnen de ring van 27 km door het verstoren van de ruimtetijd 2. Er ontstaat een zwart gat dat vanuit Zwitserland de aarde en vervolgens ons zonnestelsel consumeert 3. Er wordt een subatomair deeltje gecreerd dat het gehele universum vernietigt. De halve 'wereld' om mij heen roept dat het allemaal wel los zal lopen, maar ik vraag me ondertussen toch stiekem af of ik niet nog wat belangrijke dingen moet doen voordat ze op het startknopje drukken. Wat zijn jullie plannen voor deze zomer en denken jullie dat het nog de moeite is om vooruit te kijken naar de herfst?
 6. Alex Tromp

  bekeren via creationisme

  Heeft iemand al gesprekken met buitenkerkelijken gehad over creationisme? Hoe is dit gegaan? Ik merk dat het onderwerp dankzij de uitspraken van Maria van der Hoeve op dit gebied erg actueel is, met name in wetenschappelijke kringen.
 7. Alex Tromp

  Wat willen niet-Christen horen?

  Wat willen niet Christenen nou eigenlijk horen over Christus of wat vertel je ze als ze niks over Christus willen horen? De slogan 'Er is Hoop' heeft veel inhoud voor Christenen, maar bij niet-Christenen spreekt het vaak niet aan. Waar begin je dan over?
 8. Alex Tromp

  Baby boom

  Kijken jullie (soms zoals in mijn geval) of je partner (meestal zoals in mijn geval) naar het programma Baby Boom? Aanvankelijk was het nog wel interessant, maar nu krijgen de 'blikvangers' weer de meeste aandacht en heeft het weer niks met de situatie van de meeste mensen te maken. Heb echt medelijden met (het kindje van) Anoeska en Quintus, ze gaan door zoals ze al deden en lijken geen besef te hebben dat een leven met een baby toch echt om een aangepaste levensstijl vraagt en om de een of andere vage reden heeft ze het voor elkaar gekregen om te mogen bevallen met een ruggenprik. Als we het dan toch over Cadel Evans hebben... En dan is er natuurlijk nog het christlijke stel dat gretig embryo's verkwist. Heb het gisteravond niet gezien, maar hoorde van mijn vrouw dat zulke verdraaiingen en dwaalleer uitspraken niet vaak op TV zijn...
 9. Alex Tromp

  Baby boom

  Quote: Op vrijdag 01 augustus 2008 20:16:10 schreef Luxuria het volgende: hij heeft je gemaild dat je je met je eigen zaken moest bemoeien? Hij heeft inderdaad gemaild, maar het kwam er eigenlijk op neer dat ik me nog veel meer in hen moest verdiepen.
 10. Alex Tromp

  Baby boom

  Zonder op de details in te gaan kan ik uit betrouwbare bron lezen dat Quintus (van Anoeska) ook stukjes op credible leest
 11. Alex Tromp

  de SuperPabo

  Ik hoorde een recentelijk afgestudeerde juf nogal sneerend over dit idee praten dat het alleen maar een stunt zou zijn om meer mannen het onderwijs in te trekken. Maar een beetje academische vorming voor docenten of wie dan ook is nooit weg natuurlijk.
 12. Alex Tromp

  Jezus in het OT

  Quote: vergrieksen. Helleniseren dus.
 13. Alex Tromp

  Hij heeft mij aangeraakt

  Quote: Op woensdag 30 juli 2008 12:47:52 schreef mohamed het volgende: Ik vind het mooi dat je God gevonden hebt, alleen denk ik dat je je geloof in de toekomst te kort doet als je meent dat God Zich bezighoudt met borstverkleiningen. Want? God kent immers ieder individu en houdt zich met elk persoonlijk bezig, dus waarom niet? Het gaat er ook meer om dat Hij het mogelijk maakt dat zij de operatie ondergaat dan de operatie zelf, alhoewel ik de chirurg van dienst absoluut een gezegende sturing van zijn handen toewens. Quote: Iemand wiens benen afgezet zijn zou graag weer willen lopen, toch zijn hun gebeden vanuit jouw oogpunt dan nooit verhoord. Dat zegt zij niet, en dat is er op geen enkele manier uit af te leiden.
 14. Alex Tromp

  Een Protestants scenario...

  Quote: Op vrijdag 25 juli 2008 16:33:50 schreef Pius_XII het volgende: Oecomenische discussies lijken zich vaak af te spelen t.o. van katholieke leerstellingen, waar Protestanten het dan niet mee eens zijn. Dat zijn dan tenminste nog echt protestanten die weten waar het om gaat lijkt mij. Voor de rest is er denk ik wel zo'n beetje vergeten dat het doel van de reformatie en alle denominaties die daar uit voort zijn gekomen was om de RKK te hervormen. De RKK graaft zich echter ook in haar eigen loopgraven in en gezien de grote diversiteit van de tegenwoordige denominanties lijkt het me geen succesvolle weg om iedereen weer terug te laten gaan naar de RKK waar enkele zaken gewijzigd worden. Dan verlies je een heleboel breedte in het Christendom die heden ten dage gepraktiseerd wordt. Bovendien zit je met nogal wat cultuurverschillen als je Rooms, Protestants en Charismatisch naast elkaar zet. Daarbij zit je ook nog eens met volledig zelfstandige kerkorganisaties die naast elkaar bestaan en die inmiddels hun eigen traditie van soms honderden jaren hebben ontwikkeld. Het leergezag in Rome is ook alleen actief op het gebied van Rooms Katholieke leer en niets daarbuiten. Samen met de vroege ontkenningen van de oosterse en koptische kerken van dit centrale leergezag kun je dat dus al snel naar de prullenmand verwijzen. Tel daarbij nog eens de beroepspauzen van Middeleeuwen (er zijn bijvoorbeeld nogal wat de Medici's die 'paus' als carrierekeuze hadden) die een juridische en geen theologische vorming hadden. Maar het heikele punt is volgens mij de opvolging van Petrus door Linus als Paus. Jezus heeft over zijn opvolging niks gezegd, dus waarom kan dit niet naar eer en geweten op de best mogelijke manier voor het moment ingevuld worden? De huidige Paus is voor mij geen geestelijk leider, maar als ik de tekst erken waarin Petrus de sleutels en gezag worden gegeven, zeg ik daarmee nog niet per se iets over het pauselijk gezag in het algemeen. De zendingsopdracht betekent immers dat er over de hele aarde discipelen zouden komen die op verantwoorde wijze als herder over gelovigen zouden kunnen optreden. Om de paus dan te reduceren tot de functionaris die huwelijken kan ontbinden doet de waarheid ook geen eer aan. Ik denk niet dat het mogelijk is vanuit Protestants noch welk ander perspectief, maar dat het ook niet wenselijk is. Er wordt in deze kwestie nog steeds gedacht in vereniging binnen een (Rooms) katholieke kerk, maar dat is organisatietechnisch onmogelijk, daar wordt geen mens beter van. De kern van hechte, kerkelijke gemeenschap ligt immers in kleine groepjes van maximaal 13 mensen zoals in het geval van Jezus zelf.
 15. Alex Tromp

  Drama treft Nederlanders in Kenia

  Quote: Op dinsdag 29 juli 2008 22:57:18 schreef Dwarrel het volgende: is niet achterlijk. als je verteld dat je vrijwilligerswerk in buitenland doet ben je helemaal je-van-het. als je verteld dat je het in nederland doet is het vaak maar zo-zo. Ver weg voor hulpverlening wekt bewondering; het kost immers een bak geld om er alleen maar te komen je moet je minimaal laten vaccineren om de basisgevaren tegen te laten gaan. Ben het niet eens met het 'zo-zo' als reactie als je in Nederland aan de gang gaat, dat is in ieder geval niet mijn ervaring. En zeker niet toen ik via de UVV in een verzorgingshuis aan de slag ging, maar de betreffende UVV afdeling bleek een bolwerk van oude zeuren en een iets te opdringerige vrijwilligerscoordinator annex Herbalife dealer. Ben maar niet blijven hangen tot ze de UVV grotendeels hadden kunnen verjongen.
 16. Alex Tromp

  Baby boom

  Quote: Op dinsdag 29 juli 2008 21:48:12 schreef Diana het volgende: Maar ik denk wel dat ik zo'n laf figuur zal zijn die een ruggenprik wil als ik niet meer weet waar ik het zoeken moet van de pijn of van de stress/ zenuwen. Dat is mijn hele punt, ze is nooit op dat punt aangekomen.... Samengevoegd: Quote: Op dinsdag 29 juli 2008 19:38:16 schreef Josminator het volgende: Is het nemen van kinderen niet altijd vragen om stront? De eerste twee jaar althans? In minimaal 4 verschillende kleuren.... Samengevoegd: Quote: Op dinsdag 29 juli 2008 19:57:21 schreef Luxuria het volgende: @Alex tromp; Dus omdat ze op tv zijn mag jij met stront smijten? Jij ziet er blijkbaar ook geen enkele reden in om niet te reageren op dingen die je niet aanstaan, so go figure... Quote: Ik vraag me trouwens af; Als je in je omgeving net zo'n stel ziet, praat je er dan niet over op deze manier? Wij staan andere jonge ouders waar mogelijk met raad door de omstandigheden iets minder daad te hulp. De toon is wat anders, maar tussen dat TV fenomeen en bevriende ouder stellen zit nogal een verschil. Quote: Wat gebeurt er in Mediterrane landen onder de jeugd? En hoe weet je precies dat dat komt door het niet exact naleven van de drie r'en? Dat gaat veel verder dan de jeugd, de hele cultuur, bevolking en sfeer stralen daar een gebrek aan RRR uit.
 17. Alex Tromp

  Mobiel internet

  Heb dinsdag mijn HTC touch dual opgehaald en sinds gisteren ook gebruiker van mobiel internet. Wie maakt er ook gebruik van mobiel internet en wat zijn leuke/handige mobiele sites? Is er een applicatie waarmee je je dataverkeer kan bijhouden? Ik kan binnen mijn abo 50MB per maand verstoken, hou het toch liever even in de gaten.
 18. Alex Tromp

  Baby boom

  Quote: Op dinsdag 29 juli 2008 00:10:24 schreef Luxuria het volgende: Ja.. en? Ze wou dus waarschijnlijk wel graag kinderen, maar zag nog steeds vreselijk tegen de bevalling op. Moet je dan geen kinderen 'nemen' omdat de bevalling je zo erg lijkt? Nee, je moet alleen niet zeuren over een onvermijdelijke implicatie. Quote: In veel andere (warme) landen gaan kinderen overal mee naar toe, slapen ze gewoon op wat voor bed er ook maar is, zijn die kinderen dan allemaal onhandelbaar ofzo? Als ik zo eens kijk wat er in Mediterrane en Afrikaanse landen onder de jeugd gebeurt dan durf ik toch wel te zeggen dat het zijn weerslag heeft. Quote: niet zo mee bemoeien. Met mensen die meedoen aan een programma waarvan van tevoren bekend is dat kijkers er juist heel interactief mee kunnen omgaan. Om Bert Visscher nog maar eens aan te halen 'soms vraag je ook gewoon om stront'
 19. Alex Tromp

  Jerusalem's Enemies

  Nou dat schopt kont zeg, de combinatie 'Adrie', een stilstaand plaatje op youtube en geen tekst.....
 20. Alex Tromp

  Fototopic [Algemeen]

  Eentje maar? Moet je hier eens een bak water in de tuin gooien, heb je de keuze uit minstens 20... Maar mooie slak en mooie foto's zo gekleurd heb ik ze hier nog niet gezien.
 21. Alex Tromp

  Baby boom

  Quote: Op maandag 28 juli 2008 13:19:40 schreef hopeloos het volgende: Waar haal je dit trouwens vandaan? Zeg je dit alleen maar omdat ze het leuk vinden om hun kindje overal mee naar toe te nemen? Minimaal 2 van de 3 R'en ontbreken bij hen. Samengevoegd: Quote: Op maandag 28 juli 2008 13:19:40 schreef hopeloos het volgende: Wat ik in het verhaal van haar heb gehoord, is dat ze vreselijk tegen de bevalling opzag Ze was niet echt per ongeluk zwanger of zo....
 22. Alex Tromp

  Baby boom

  Quote: Op maandag 28 juli 2008 10:19:43 schreef hopeloos het volgende: Maar ze had wel een whiplash.... Misschien dat het daar iets mee te maken had? Ik kan voorstellen dat je je met zoiets extra zorgen maakt over de bevalling Mogelijk, maar dan ga je toch niet vooral roepen dat het allemaal zo lekker pijnloos kan op die manier.
 23. Alex Tromp

  Eeuwig brandend licht

  Quote: Op maandag 28 juli 2008 11:30:37 schreef Sacerdos het volgende: Perfekte uitleg;Alleen het gebruik van de paarskaarsis bij de protestanten verkeerd. Ja, een paaRskaars is zeker verkeerd....
 24. Alex Tromp

  Eeuwig brandend licht

  Ik was gisteren in de Esnoga (Portugees Israelitische Synagoge) in Amsterdam. Het Ter Namid (eeuwig brandend licht, de kandelaar arm het dichtst bij de Ark) werd daar duidelijk opgemerkt en ik herinnerde me ineens dat in Rooms Katholieke kerken ook vaak een Godslamp voor het altaar hangt. Ik vind het een mooi stuk symboliek, maar komt het ook wel eens voor in protestantse kerken?
 25. Alex Tromp

  Apple iPhone & iPad

  Quote: Op maandag 28 juli 2008 08:51:39 schreef PascalPas het volgende: Onder 'design' wordt meer het gebruikersgemak van de vormgeving verstaan. Niet meer, maar in gelijke mate. De iPod was immers ook een exercitie in vormgeving van de MP3 (eh AAC ) speler en de zeker gezien de iPod Touch 'staat de iPhone volledig in deze traditie' Quote: PDA's en smartphones waarvan er 13 in een dozijn zitten. Dat klopt en het is uiteindelijk gereedschap, dus hoe meer in een dozijn, hoe beter wat mij betreft. Apple holt dat principe flink uit met dit soort exercities dus eigenlijk verdienen ze straf (zegt iemand die de Palm IIIe nog een paar jaar in gebruik heeft gehad)
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid