Spring naar bijdragen

Eli7

Members
 • Aantal bijdragen

  12231
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over Eli7

 • Rang
  CrediOrca
 • Verjaardag 08/11/1986

Profile Information

 • Locatie
  Onder de Dom

Recente profielbezoeken

Het blok recente bezoekers is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. Eli7

  Miljoenen mensen verdwenen, 2e kans?

  "Het laatste oordeel", "eindtijd". Voldoen die niet? Het lijkt er toch sterk op dat het daarna voorbij is. Als het gaat over het gedeelte in Mattheüs dan staat er dat 'daarna' het einde zal komen. De vraag is hoe je dat einde moet interpreteren, sowieso wordt er daarna nog vrolijk verder gegaan met een nieuwe Hemel en Aarde. Je zou vooral kunnen zeggen dat er een einde komt aan de wereld zoals wij die nu kennen. Verder zul je over het laatste oordeel verrassend weinig tegenkomen in de Bijbel. Wat ik heb kunnen vinden is dat het één keer wordt genoemd in Hebreeën (in de NBV iig) en daar is eigenlijk totaal niet duidelijk wat er dan verder mee bedoeld zal zijn. Een veel gebruikelijkere term is die van de dag van het oordeel die inderdaad heel goed te koppelen is aan het einde van deze wereld. Maar net zoals God niet genoeg heeft aan één eeuwigheid maar meerdere eeuwigheden noemt en zelfs een eeuwigheid der eeuwigheden (wat zou dat überhaupt betekenen?), kun je ook heel goed verschillende einden aannemen of verschillende oordelen. Wel is het zo dat wij eigenlijk alleen iets weten over het einde van deze wereld en het oordeel dat daarop volgt. En zelfs wat er daarover gezegd wordt is niet bijzonder duidelijk voor maar één interpretatie vatbaar. Interessant punt bijvoorbeeld: als de nakomelingen van David voor eeuwig op de troon van David zouden zitten, maar die troon toch echt na een paar honderd jaar leeg was, hoe lang zal een eeuwigheid in de hel dan duren? Niet dat ik het proefondervindelijk uit zou willen zoeken, maar woorden als 'einde', 'eeuwigheid' en 'laatste' zijn vaak minder absoluut dan wij ze nu vaak begrijpen. Hoewel aan de andere kant ook niet uit te sluiten valt dat ze wel zo absoluut zijn, beide opties zijn mogelijk.
 2. Eli7

  Miljoenen mensen verdwenen, 2e kans?

  Er staat nergens geschreven dat er dan geen tweede kans meer zou zijn, dus waarom niet? Zoals ik het bekijk lijkt God maar niet op te houden om de mensheid steeds maar weer nieuwe kansen te geven, het zou mij dan ook helemaal niet verbazen als die mogelijkheid er na de gebeurtenis van de tekst dat de ene persoon wordt weggenomen en de ander achterblijft er ook nog steeds zal zijn.
 3. Eli7

  Flavor Festival: Have a little faith in me

  Hier kan ik alleen maar h00fdschuddend op reageren...
 4. Eli7

  De strijd tegen Zwarte Piet

  Helemaal niks mis met deze instelling zou ik zeggen. Een beetje extra vrijgevigheid zou weinig mensen kwaad doen denk ik zo. Daarbij is Django Unchained een heerlijke film om naar te kijken.
 5. Eli7

  Feminsme, religie, atheisme en overgevoeligheid...

  Maar daar is toch een prima woord voor dat de lading dekt: anti-theïsten. Dat zou wellicht een goed dekkende term kunnen zijn, alleen bekt hij niet zo lekker. Ik ken in ieder geval weinig mensen die er graag voor zouden willen uitkomen dat ze anti-theïst zijn. Ben je bijvoorbeeld al een anti-theïst wanneer je vindt dat godsdienst uit de publieke ruimte moet worden geweerd? Of zouden anti-theïsme en laïcisme geen overlapping met elkaar moeten hebben? Ben je een anti-theïst wanneer je vindt dat het beter is wanneer kinderen in hun opvoeding niet met/dmv religie worden beïnvloed/geïndoctrineerd? Makkelijker is het om een omschrijving te geven. De 'grenzen' tussen de verschillende groepen zijn redelijk vaag ook niet overal hetzelfde. Zo vindt de één dat een agnost ook een atheïst is en de ander weer niet. Omschrijven wat je bedoelt is op een gegeven moment echt makkelijker.
 6. Eli7

  Feminsme, religie, atheisme en overgevoeligheid...

  Want vroeger betekende het wat anders? De eerste mensen die zichzelf atheïst noemden, waren in ieder geval atheïst uit overtuiging. Dat ze atheïst waren betekende dat ze er van overtuigd waren dat God niet bestond. Daarin zou je een zekere betekenisinflatie kunnen zien, want de betekenis van atheïsme die je van wiki haalt omvat inderdaad een veel grotere groep mensen. Sorry dat ik zo doorga, maar als ik het woord gelovigen gebruik dan krijg ik ook standaard een aantal mensen op mijn dak, waarbij ik dan statistische gegevens moet overhandigen om mijn algemene beeld te onderbouwen. Terwijl ik ze dat bij mede-gelovigen vreemd genoeg nooit zie vragen Maar goed, aan welke kenmerken voldoen 'jouw' atheïsten? Zie voor een voorbeeld wat ik eerder in dit topic schreef over dat er atheïsten zijn die bijvoorbeeld vinden dat geloof actief bestreden moeten worden. Ik probeer dan duidelijk te omschrijven wat ik bedoel, aangezien het woord atheïst redelijk weinigzeggend is.
 7. Eli7

  Wat is God?

  Sommige pasbekeerden vinden inderdaad dat zij het veel beter weten dan andere gelovigen die al jarenlang gelovigen, dat noemen ze ook wel eens (over)enthousiasme. De ongelovige uit de Bijbel zou je denk ik het beste kunnen omschrijven als iemand die zich aan 'God noch gebod' wenst te conformeren maar alleen handelt naar wat hem zelf goeddunkt.
 8. Eli7

  Fooi

  Je haalt een onderzoek aan dat redelijk specifiek over een Amerikaanse situatie gaat, waarbij je je kunt afvragen of het verschil in fooi geven niet eerder te maken heeft met waar je woont in Amerika dan met welk geloof je hebt. Zo komen Joden als de beste fooigevers uit het onderzoek, terwijl tegelijkertijd de meeste Joden ook in het Noordoosten van de VS wonen. En aan de andere kant wonen relatief veel christenen in de Amerikaanse bible belt in voornamelijk het binnenland van de VS. Dus ja, wat zegt dit onderzoek eigenlijk? Overigens vind ik het inderdaad een beetje jammer dat er christenen zijn die geen fooi geven, maar een nep 10-dollarbiljet met een christelijke boodschap op de achterkant... Maar wellicht maken christenen hun lagere fooien wel goed door meer vrijwilligerswerk? link
 9. Eli7

  Feminsme, religie, atheisme en overgevoeligheid...

  Wat Bonjour ook al zei (wat ik er meen uit te begrijpen): als je al een naam gaat geven als er iets afwezig is, dan heb je de meest nietszeggende soort term die je maar bedenken kunt. Om weer op baby's verder te gaan, die worden ook a-wetenschappelijk, a-wiskundig, a-volwassen, niet-ajaxied, niet-pratend en en nog als veel meer dingen niet geboren. Het kan een zeer interessante opmerking zijn om te zeggen dat iemand geen ajaxied is. Maar die opmerking is vrijwel geheel zinledig als die persoon totaal geen interesse heeft in voetbal, of wellicht niet eens weet wat voetbal is. Zeggen dat iemand geen ajaxied is, is alleen zinvol wanneer het daadwerkelijk een deel van de identiteit van een persoon weergeeft. Zo is de zin 'zijn vader is altijd een groot ajax-fan geweest, maar zelf is hij geen ajaxied' een zin die informatie geeft. Dat iemand geen ajaxied is, is in deze context daadwerkelijke informatie. Zeggen dat een pasgeboren baby in Tanzania geen ajaxied is, is überhaupt geen informatie. Dus als je een atheïst zo graag wilt omschrijven als een persoon waarbij geloof in een opperwezen oid afwezig is, dan zegt de term atheïst net zoveel als niets. De term atheïst krijgt pas betekenis wanneer het een bewuste keuze is van een persoon om niet in een opperwezen te geloven. Als jij ons van deze betekenis van de term atheïsme wilt overtuigen, dan boek je wellicht een semantische overwinning. Maar goed, wat is een semantische overwinning? Waarom zou ik überhaupt een overwinning willen behalen als we het hebben over de betekenis van een woord? De term atheïsme kan vrij nietszeggend zijn inderdaad. Waar we het over hebben is impliciet atheïsme. Personen zoals deze Ajacied hebben gewoon niet echt over het geloof nagedacht. Maar aangezien dat ook betekent dat er geen geloof in God aanwezig is, is hij gewoon atheïst. Expliciete atheïsten hebben er wel bewust over nagedacht en hebben geen geloof in God. In dat geval zegt het dus wat meer over de persoon zelf. Maar beide vallen onder de noemer atheïsme.Daarom zegt het ook zo weinig als je praat over 'de atheïst'. Wat ze gemeen hebben is dat er geen geloof aanwezig is. Of dat een bewuste keuze is, zou je aan de persoon zelf moeten vragen. Laat ik het zo zeggen dat de term ´atheïst' dan aan een redelijke betekenisinflatie onderhevig is geweest. En uiteraard kun je niet spreken over 'de atheïst', net zoals je ook niet kunt spreken over 'de ajaxied' of 'de christen'. Ik heb echter ook niet het idee dat dat zo vaak gebeurt. Ik spreek liever over bepaalde atheïsten die aan bepaalde verdere kenmerken voldoen. En dan is het 'wie de schoen passe, trekke hem aan'.
 10. Eli7

  Heeft de Duivel koninkrijken op aarde?

  Bovendien is de stelling dat God alle macht zou hebben ook redelijk onzin. Als God mij de macht geeft om zelf keuzes te maken, dan heeft God kennelijk al afstand gedaan van een deel van Zijn macht en heeft Hij dus niet meer alle macht. De stelling dat God niet alle macht heeft is hiermee volledig in overeenstemming met de Christelijke traditie (uitgezonderd een klein groepje dat de vrije wil van de mens ontkent).
 11. Eli7

  Feminsme, religie, atheisme en overgevoeligheid...

  Op die manier is een koe ook een atheïst...? Nee, Captain Obvious. Hoewel een Bonobo is dan misschien al weer een twijfelgeval. Vooralsnog denk ik dat deze term alleen op de homo sapiens van toepassing is. Wat Bonjour ook al zei (wat ik er meen uit te begrijpen): als je al een naam gaat geven als er iets afwezig is, dan heb je de meest nietszeggende soort term die je maar bedenken kunt. Om weer op baby's verder te gaan, die worden ook a-wetenschappelijk, a-wiskundig, a-volwassen, niet-ajaxied, niet-pratend en en nog als veel meer dingen niet geboren. Het kan een zeer interessante opmerking zijn om te zeggen dat iemand geen ajaxied is. Maar die opmerking is vrijwel geheel zinledig als die persoon totaal geen interesse heeft in voetbal, of wellicht niet eens weet wat voetbal is. Zeggen dat iemand geen ajaxied is, is alleen zinvol wanneer het daadwerkelijk een deel van de identiteit van een persoon weergeeft. Zo is de zin 'zijn vader is altijd een groot ajax-fan geweest, maar zelf is hij geen ajaxied' een zin die informatie geeft. Dat iemand geen ajaxied is, is in deze context daadwerkelijke informatie. Zeggen dat een pasgeboren baby in Tanzania geen ajaxied is, is überhaupt geen informatie. Dus als je een atheïst zo graag wilt omschrijven als een persoon waarbij geloof in een opperwezen oid afwezig is, dan zegt de term atheïst net zoveel als niets. De term atheïst krijgt pas betekenis wanneer het een bewuste keuze is van een persoon om niet in een opperwezen te geloven. Als jij ons van deze betekenis van de term atheïsme wilt overtuigen, dan boek je wellicht een semantische overwinning. Maar goed, wat is een semantische overwinning?
 12. Eli7

  Feminsme, religie, atheisme en overgevoeligheid...

  Als iemand niet in God gelooft, betekent dat niet automatisch dat die persoon een atheïst is. Voor deze ajax-fan kan heel goed gelden dat hij überhaupt geen standpunt heeft ten aanzien van geloven in God of het bovennatuurlijke. Hij gelooft niet in God, hij gelooft niet dat er geen God is en hij denkt ook niet dat je het nooit zeker kunt weten omtrent God. Hij is er gewoon niet mee bezig, hij vindt Ajax een stuk interessanter. Wellicht de beste naam die je daaraan zou kunnen geven is non-theïst. En ik denk dat Nederland veel meer non-theïsten of ietsisten (mensen die wel denken dat er meer is, zonder dat per se een naam te geven) bevat dan daadwerkelijke atheïsten. Ik zie het verschil niet zo. Als iemand niet gelooft in God doordat hij er gewoon niet mee bezig is, dan is dat nog altijd een afwezigheid van geloof in God, en dus atheïsme. Op die manier is een koe ook een atheïst...?
 13. Eli7

  Feminsme, religie, atheisme en overgevoeligheid...

  Ja met je eens, maar je geeft dan wel aan te geloven in Jezus het ontstaan van het christendom. Maar jouw buurman die Ajaxfan is en het een zorg zal zijn wat iemand gelooft (hij gelooft niet in een god) is ook atheist al zal hij meer verwantschap met voetbalsupporters ervaren. Als iemand niet in God gelooft, betekent dat niet automatisch dat die persoon een atheïst is. Voor deze ajax-fan kan heel goed gelden dat hij überhaupt geen standpunt heeft ten aanzien van geloven in God of het bovennatuurlijke. Hij gelooft niet in God, hij gelooft niet dat er geen God is en hij denkt ook niet dat je het nooit zeker kunt weten omtrent God. Hij is er gewoon niet mee bezig, hij vindt Ajax een stuk interessanter. Wellicht de beste naam die je daaraan zou kunnen geven is non-theïst. En ik denk dat Nederland veel meer non-theïsten of ietsisten (mensen die wel denken dat er meer is, zonder dat per se een naam te geven) bevat dan daadwerkelijke atheïsten.
 14. Eli7

  Feminsme, religie, atheisme en overgevoeligheid...

  Je zou ook kunnen zeggen dat christen alleen maar een naam is voor mensen die in Jezus geloven, niet meer en niet minder. Dat kan, heel erg letterlijk gezien is dat misschien ook wel zo (hoewel dit fenomenen als cultuurchristenen grotendeels buiten beschouwing laat), het ontkent echter het enorme scala aan betekenissen die er aan het woord christen worden en zijn gegeven. Voor veel christenen is het bijvoorbeeld niet genoeg dat je alleen maar zegt dat je in Jezus gelooft, maar moet zoiets ook duidelijk uit je daden blijken. Anderen stellen eisen omtrent doop of over bekering. Visies over wat een christen is lopen nogal wijd uiteen. Het enige wat je kunt zeggen is dat een geloof in Jezus (op wat voor manier dan ook) de grootste gemene deler is van alle christenen. Voor atheïsten geldt in mijn ogen hetzelfde. Het niet geloven in een opperwezen oid is de grootste gemene deler van alle atheïsten. Vervolgens zijn de onderlinge verschillen tussen al deze atheïsten over hoe dit verder ingevuld moet werden best wel weer groot. Dit loopt van de felle anti-theïst tot de atheïst achter de voordeur. Bepaalde atheïstische stromingen hebben ook zeer specifieke ideeën gehad omtrent mensvisie en maatschappijvisie. Vaak zie je ook dat atheïsme samengaat met een redelijk specifieke naturalistische visie op de werkelijkheid. En ook dat is allemaal atheïsme. Als atheïst zul je moeten erkennen dat er heel veel andere atheïsten zijn die aan hun atheïsme heel andere conclusies verbinden dan jij zou willen doen. En anders geef je je clubje een eigen naam, iets wat je ziet bij de vrijdenkers. De vrijdenkers zou je kunnen omschrijven als een specifieke groep atheïsten, net zoals je de communisten als een specifieke groep binnen het atheïsme zou kunnen omschrijven. Ook heb je nog de laïcisten die een zeer sterke scheiding tussen staat en kerk/religie/geloof voorstaan. Als je atheïst zegt, roep je beelden van dit alles naar boven, want dit alles behoort tot het atheïsme als grote en brede stroming.
 15. Eli7

  Heeft de Duivel koninkrijken op aarde?

  Wat is jouw definitie van het hebben van alle macht?
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid