Spring naar bijdragen

Andere Jas

Members
 • Aantal bijdragen

  11434
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over Andere Jas

 • Rang
  CrediOrca

Profile Information

 • Religie
  gereformeerd
 • Interesse
  Ik hou niet van muziek

Recente profielbezoeken

Het blok recente bezoekers is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. Andere Jas

  Seks voor huwelijk stoppen

  Je haalt twee voorbeelden aan om aan te tonen dat de samenhang tussen huwelijk seks en kinderen krijgen niet wordt verondersteld in de Bijbel. Dat is, los van de betekenis van situaties die jij aanhaalt, statistisch niet echt overtuigend. Wat ik bedoel te zeggen is dat de primaire samenlevingsvorm van mensen uit de tijd van de Bijbel een was van een huishouden. Een huisgezin met een vader als hoofd en een vrouw, kinderen, knechten en slaven. Deze samenlevingsvorm had een meer verbondsachtig kader en veronderstelde de samenhang tussen huwelijk, seks en kinderen krijgen. Dit van de tafel vegen met een ad hominem, 'de eer van heteroseksuele mannen veiligstellen', is veel te makkelijk en veel te cynisch. Dat is misschien dan wel een 'ontwikkelde' visie op seksualiteit, maar vrij recent en eentje die ons vandaag de dag alleen maar heeft geleid tot seks als een consumptiegoed in de neo-liberale samenleving en eerlijk gezegd vrij recent is. En ook de categorieën hetero- en homoseksualiteit zijn vrij recent Plus dat ik denk dat de zelfs in het seculiere denken het gelijk van de bronzen tijdperk wordt aangetoond door evolutionaire (neuro) wetenschappen en psychologie en het sociaal constructivisme aantoont als utopische luchtfietserij. Daarentegen is de veronderstelling dat iets pas ontwikkeld is als het begrepen wordt niet geldig, je gaat er dan vanuit dat het de seksualiteit onontwikkeld was, en eigenlijk eis je pas dat je kan autorijden als je de mechanica en chemische processen van een auto begrijpt. Ik zie echt niet in waarom het ongeldig is om te stellen dat in de Bijbel er een samenhang wordt verondersteld tussen seks en kinderen krijgen. De betekenis van de teksten wordt veel duidelijker dan uitgaan dat het om eer van heteroseksuele mannen gaat.
 2. Andere Jas

  Seks voor huwelijk stoppen

  Allereerst is er niks mis, onredelijks of absurds aan het uit de weg gaan van een aanleiding tot ongewenste situaties. Ten tweede is dit geen zaak van denken, je maakt het gebeuren veelste mentaal. Mensen zijn geen hersens op stokjes. Lichamelijkheid en context zijn net zo doorslaggevend in situaties als gedachten, ook de reden waarom ik vasten erij betrek. Ten derde, moslims hebben hier helemaal niks te maken. Ik denk niet dat we de kant op moeten gaan om alles wat er niks mee te maken heeft erbij te betrekken. Nou ja, een zwangerschap is wel iets anders dan omgaan met andermans kinderen van half negen tot drie. Veel seksuele voorlichting in Nederland is erop gericht om zwangerschap te voorkomen, terwijl juist de Bijbel veronderstelt dat seks en kinderen krijgen samengaan. In die zin is het wel in de lijn van de Bijbel om te wachten met seks voor het huwelijk, maar da's een andere discussie. Iig succes!
 3. Andere Jas

  Seks voor huwelijk stoppen

  @JR23, ik heb niet allemaal doorgelezen wat andere mensen allemaal hebben gezegd. Wat ik denk dat handig is, is duidelijk formuleren waaorm je wilt stopen en onder woorden brengen wat jullie dat zal opleveren. En of dat meer de moeite waard is dan gewoon te trouwen (wat ik sowieso altijd aanraad, los van of het handig is of niet). Breng dit onder woorden om zeker te weten dat jullie op dezelfde lijn zitten. Ik ben benieuwd wat het aandeel van je vriend is om te stoppen, want jij stelt de vraag hier op het forum en je vriend niet, mannen zijn meer geneigd om seks te initieren, dus welke acties heeft hij ondernomen. Daarna, probeer eens een dag van vasten en gebed om Gods hulp te vragen. Vasten is een Bijbelse methode om bij een beslissing te laten zien dat je het meent. En ga eens na hoe het gebeurt dat je seks hebt. Als het is dat je een film zit te kijken en een fles wijn daarbij drinkt met zijn tweeën waardoor je wat losser wordt en van het een komt het ander, dan moet je bijvoorbeeld geen wijn meer drinken om het te voorkomen, bijvoorbeeld. Zijn er dingen die je kan doen om te voorkomen dat het een tot het ander leidt. Er zijn altijd dingen die gewoonweg niet helpen als je wilt stoppen. En ik zou er heel erg voor op passen dat je kinderen onbewust begint te beschouwen als ongewenst bijproduct van seks. Dat helpt jou en je eventuele kinderen totaal niet. Succes!
 4. Andere Jas

  Theologie studeren naast studie

  @sanderf, wat je sowieso kan doen is een minor volgen aan een theologische universiteit, als je eigen opleiding ruimte biedt om een minor ergens anders te volgen. Ik heb zelf aan de theologische universiteit in Kampen gestudeerd en ik weet dat die regelmatig studenten vanuit andere studies over de vloer hadden. Het tempo en niveau liggen dan wel hoog en het is in ieder geval handig om een degelijke bijbelkennis te hebben en wat voorkennis te hebben. Die voorkennis kan je zelf bij elkaar lezen als hobby, door bijvoorbeeld de Institutie van Calvijn, de Redelijke godsdienst van Wilhelmus a Brakel of zelfs de Stad Van God van Augustinus te lezen (daarvoor zijn die werken ongeveer bedoeld). Hier kan je ook een overzicht vinden van een aantal dingen bij Amerikaanse seminaries. Dogmatiek , Bijbelse theologie en kerkgeschiedenis zijn meestal niet het grootste probleem, maar de bijbelwetenschappen, zoals de bronnentheorie en manuscripten, zijn lastiger, zeker om als minor-student in te komen. En Jehova's Getuigen zijn geen christenen, net als Mormonen.
 5. Andere Jas

  Terugkomst/introductie

  Dag allemaal, ik dacht dat ik maar weer eens op dit forum wilde kijken. Rond 2010 ben ik gestopt met actief posten, ik zie dat ik rond 2013 nog een poging heb gedaan om hier weer bezig te zijn, en nu doe ik dat weer. Ik merk dat social media, waar alle fora onder geleden hebben, wel leuk is, maar voor lopende discussies niet heel erg handig. Ik hoop hier weer eens wat leuk te kunnen discussiëren en mijzelf en anderen te vermaken. Meedoen op een forum vond ik altijd een leuke manier om elkaars gedachten te scherpen en nieuwe ideeën op te doen of uit te proberen, ik hoop daaraan bij te dragen Ik verwacht dat er veel is veranderd, veel mensen en veel dynamiek, digitaal en sociaal.
 6. Andere Jas

  Alternatief vasten: waarin vast jij?

  En zo werd internet de nieuwe hoek van de straat waar mensen luidkeels verkondigen hoe zij vasten.
 7. Andere Jas

  Credible.nl 10 jaar

  Gefeliciteerd! En al tien jaar de -smiley, ik word daar wel een beetje blij van
 8. Andere Jas

  Café art. 31 KO

  Welja, zullen we dan ook maar gewoon een pot extra koffie zetten voor de aanwezige synodalen die her en der rondlopen op dit forum?
 9. Andere Jas

  Café art. 31 KO

  Amice! Ah! Dat woord in combinatie met dat je eigenlijk al wist dat ik GKv-ert was laat volgens mij een kwartje vallen betreffende een hogerejaars die ooit eens iemand ontmoet heeft die mij via dit forum kende. Als het waar is ga ik weer eens verwonderen over het kleine gereformeerde wereldje, als het niet waar is hou ik de schijn op voor een eventueel stoer verhaal later
 10. Andere Jas

  Gods Tempel

  Juist omdat je lichaam een tempel moet je roken, een echte tempel wordt ook bewierookt.
 11. Andere Jas

  Café art. 31 KO

  Ik heb een complete CNTreeks en een complete Korte Verklaring plus wat werken van Schilder, ik gluur af en toe mee bij Een in Waarheid, ik fiets twee keer per zondag met een stapel kerkboeken onder mijn arm desondanks we een beamer in de kerk hebben hangen, ik lees nu een boekje van Douma over ontwikkelingen in de GKv en als klap op de vuurpijl ben ik lid van een studentencorps dat lid is van VGS-Nederland. En ik ben verzot op pepermunt. Ik ben zó GKv dat de voorzitter van de synode ds. Niemeijer er ongemakkelijk van wordt als wij in één ruimte zitten.
 12. Andere Jas

  Café art. 31 KO

  Mijn GKv-alert ging af, dus ik moest wel even kijken...
 13. Andere Jas

  geaardheid, hoe veranderen

  Maar wel een beetje kaal als liefde geen inhoud heeft behalve zichzelf. verklaar je nader Andere Jas... Liefde is nooit een doel in zichzelf geweest maar zowel middel als doel. Ook in de bijbel wordt liefde ingezet met een doel tot ogen. 'Alzo lief heeft God de wereld lief gehad...' en dan verder vanuit die liefde. De liefde in de eerste brief aan Korinthe is ook niet het doel, maar het middel om lichaam en tempel van Christus te zijn met het oog op de voleinding, volharden in gebed en leer tot de wederkomst. Liefde brengt mensen ergens heen, eerst bij elkaar en dan verder. Zo ook in het huwelijk, het brengt je bij elkaar en die liefde brengt kinderen, kinderen aan wie alles wordt doorgegeven, van het geloof tot het familiebezit. Het is onze 2012 armoede dat we zo individualistisch zijn dat we niet verder kijken dan gewoon een persoon en daar eigenlijk helemaal niks mee willen behalve een gecastreerde vorm van liefde, liefde die niks voortbrengt, bij kweken. Daarom is deze liefde ook zo tegennatuurlijk omdat de liefde uit de natuur van de mens iets voort wilt brengen, van iets abstracts als het voortbestaan van het menselijk ras tot iets heel concreets als een familiebedrijf.
 14. Andere Jas

  Halloween

  Collectieve kinderachtigheid, onnederlands en een armzalig substituut voor Hervormingsdag. De enige manier die ik ook meekrijg om Halloween te vieren zijn geen kinderen aan de deur, maar mensen die verkleed uit gaan. Sowieso neigt Halloween tegenwoordig meer naar Walpurgisnacht dan naar Allerheiligen.
 15. Andere Jas

  Welk boek lees je?

  Ja, het is wel in het Nederlands, maar het is wel een Prismapocket uit 1963. Ik ben nu op blz. 100 en de kaft gaat denk ik sneuvelen voordat ik het boekje uitheb. Grappig is trouwens wel dat Kierkegaard ook denkt dat het christendom niet verdedigd kan worden met woorden, da's een gedachte die ik ook eerder tegenkwam bij D.M. Lloyd-Jones die denkt dat je niet over het evangelie kan npraten, je kan alleen het evangelie prediken. Lekker tegendraads tegen alle modernistische instant-apologeten.
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid