Spring naar bijdragen

dingo

Members
 • Aantal bijdragen

  7851
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over dingo

 • Rang
  Eeuwige dank verschuldigd!

Recente profielbezoeken

1205 profielweergaven
 1. dingo

  Ouders als voorbeeld

  Hij had wel een celstraf mogen krijgen, dit is gewoon kindermishandeling. En het maakt mij geen biet uit of het iemand is die zijn kind teksten uit de Bijbel, de Koran, Dawkin of Das Kapital laat overschrijven. In alle gevallen is zo'n straf geven kindermishandeling.
 2. dingo

  Sabbath

  Het zal je niet verbazen dat ik het hier ook niet met je eens bent. Wat ik betoog is dat van de door mij genoemde teksten door mondelinge overlevering bekend is dat christenen al vroeg op zondag het Avondmaal/de Eucharistie vierde. Dat was bepaald geen vrije dag want die kende het Romeinse rijk de eerste eeuwen na Christus nog niet. Dat is ook geen andere mondelinge overlevering dan die mede basis geweest is voor het vaststellen van de bijbelse canon. Ik geloof ook de bijbel het door God gegeven/geïnspireerde en samengestelde boek is. Daar heeft Hij een menselijke instelling als een concilie en mondelinge overlevering voor gebruikt. Waarom zou ik dan voor wat betreft de zondag niet op Gods leiding vertrouwen? Dat nog afgezien van andere historische bronnen die ook aangeven dat op zondag christenen al bijeenkwamen, ver voor de instelling als dag van de zon door een keizer. Dat ik reageer is omdat er rechtstreeks om een reactie gevraagd werd, niet omdat ik verwacht dat ik een Judaïst kan overtuigen. Of dat ik denk dat na 22 pagina's nog nieuwe inzichten zullen komen. Geloof dus wat je wil geloven maar probeer niet iets aan een ander op te leggen op basis van een uitleg van de bijbel van +/- 1850 jaar na Christus en +/- 1500 jaar na het samenstellen van de bijbelse canon. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat die uitleg beter is dan een andere (oudere) uitleg, simpelweg omdat het allebei menselijke interpretatie van tekst is. En voor nu ben ik ook wel weer klaar met deze discussie.
 3. dingo

  Sabbath

  Als het op het bewaren van zijn woord/schrift aankomt vertrouw je wel dat God menselijke inzettingen gebruikt (heeft). Ook op de mondelinge overlevering over de getrouwheid van die geschriften die daar de basis voor was/is. Maar andere mondelinge overleveringen uit diezelfde bronnen over de uitleg van dezelfde schrift zijn ineens onbetrouwbaar. De logica hiervan ontgaat mij. Kennelijk ben je heel erg overtuigd van de noodzaak van de sabbat dus hou je er dus vooral aan, van mij hoef je niet in het oordeel te komen.
 4. dingo

  Sabbath

  De schrift is niet anders dan een verzameling boeken die door een concilie (menselijk dus) is samengesteld op basis van mondelinge en schriftelijke bronnen. Kennelijk vertrouw je daarbij wel op een menselijke inzetting (behalve als het qua leer niet uitkomt). Overigens hou je je ook aan de andere Joodse wetten zoals besnijdenis, gescheiden keuken voor zuivel en vlees, keppeltje en de rest van de Joodse wetten en inzettingen?
 5. dingo

  Sabbath

  Zo wordt dat inderdaad door Judaïsten uitgelegd maar ook die hebben maling aan de mondelinge overlevering. Maar ook hier geldt wat Paulus schrijft over het eten van heidens offervlees als je daadwerkelijk geloofd dat je zondigt door niet de sabbat te houden dan veroordeel je jezelf als je de sabbat niet houdt.
 6. dingo

  Sabbath

  Ik snap hieruit dat mondelinge overlevering jou niets zegt, dat zij zo. Maar zelfs als we het hier niet over eens zijn blijft Kol. 2:16 Laat niemand u iets voorschrijven op het gebied van eten en drinken of het vieren van feestdagen, nieuwe maan en sabbat. 17 Dit alles is slechts een schaduw van wat komt – de werkelijkheid is Christus. Dus onze vriendelijke Judaïsten hebben mij niets voor te schrijven over de sabbat en JG niets over Kerst.
 7. dingo

  Sabbath

  Handelingen 20:7 7 Op de eerste dag van de week kwamen we bijeen voor het breken van het brood. Paulus, die van plan was om de volgende dag verder te reizen, hield een toespraak voor de leerlingen die tot midden in de nacht duurde. 1 Korintiërs 16:2 laat ieder van u elke eerste dag van de week naar vermogen iets opzijleggen. Dan hoeft er bij mijn komst geen geld meer te worden ingezameld. Openbaringen 1:10 Op de dag van de Heer raakte ik in vervoering. Ik hoorde achter me een luide stem, die klonk als een bazuin 11 en die tegen me zei: ‘Schrijf alles wat je ziet in een boek en stuur dat naar de zeven gemeenten, naar Efeze, Smyrna, Pergamum, Tyatira, Sardes, Filadelfia en Laodicea.’
 8. dingo

  Sabbath

  Er staat duidelijk dat Paulus Timotheus besneed om hem mee te kunnen nemen naar de synagoge dus niet omdat hij die besnijdenis nog nodig vond maar omwille van de Joden. Hij bestraft zelfs Petrus omdat die uit angst voor de Joden niet meer aan één tafel met de heidenen durfde te eten. Het NT vertelt inderdaad niets over de sabbat maar wel over de eerste dag waarmee er duidelijk onderscheid is dat voor de gelovigen uit de heidenen in ieder geval de sabbat niet geldt. Voor de rest lees Galaten nog eens na over hoe Paulus denkt over Judaïsten.
 9. dingo

  Sabbath

  Sorry Bastiaan ik had haast en heb het per ongeluk omgedraaid, ik bedoelde dat je 2 Petrus 3 niet af kan doen als waarschuwing tegen Kolossenzen. Petrus prijst heel duidelijk de prediking van Paulus aan en daarmee zou een dergelijke waarschuwing heel onlogisch zijn.
 10. dingo

  Sabbath

  Mijn invalshoek mag duidelijk zijn, Petrus beveelt de geschriften van Paulus aan. Wil je dit serieus nemen dan kun je deze tekst in Kol. niet wegzetten als waarschuwing. Integendeel in Galaten waarschuwt Paulus juist al voor Judaïsten. Thinkfree lijkt in die categorie te vallen als ik zo zijn ideeën over de sabbat lees.
 11. dingo

  Vraag maar raak

  Dat is een reactie op mensen die zeggen "gewoon" bijbel te lezen maar vervolgens de context waarin iets geschreven is of niet kennen of negeren omdat hun eigen uitleg ze beter uit komt. Grote delen van de bijbel zijn niet "gewoon" en niet "simpel" (en dat geldt niet alleen voor de geschriften van Paulus).
 12. dingo

  Oproep aan de meelezende gasten

  Om vervolgens dat interessante topic te zien verdwijnen in een zee van bullshit berichten van mensen die alleen willen zenden maar niet ontvangen? Ik kan mijn tijd wel beter gebruiken. Daarmee is dit ook mijn laatste reactie op dit onderwerp.
 13. dingo

  Oproep aan de meelezende gasten

  Inderdaad, ik heb zelden zoveel bullshit gepost zien worden als in afgelopen tijd. En aangezien hier niet op gemodereerd wordt, is mijn behoefte om mee te doen aan de discussie nul komma nul. En nu lees ik nog mee maar omdat er niet veel veranderd komt daar op enig moment ook een eind aan.
 14. dingo

  Het hiernamaals

  Dus God is wel een God van doden? Lees Genesis nog eens, God bestond al voor het begrip tijd. Sterker nog Hij heeft de tijd zelf geschapen zoals je in Prediker kan lezen.
 15. dingo

  Het hiernamaals

  Dan vraag ik me af hoe je uitlegt dat Jezus zegt dat God een God van levenden is en niet van doden.
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid