Spring naar bijdragen

Gaitema

Members
 • Aantal bijdragen

  4373
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Alles door Gaitema geplaatst

 1. moderatie: Topic verplaatst, want op de plek waar het stond was het niet op zijn plaats. Hoe denken jullie hierover? Bron: Heilige geest (1) - Peter van 't Riet - 2015 Geloven joden in de heilige geest? Vraag : Geloven joden ook in de Heilige Geest, de Roeach HaKodesj? Antwoord : Joden geloven niet in de heilige geest. Zij geloven alleen in de Eeuwige, de God van Israël. Naar joodse opvatting is de heilige geest niet een van de personen van het goddelijke wezen (zoals christenen eeuwenlang hebben geloofd). De geest van God is een beeld voor "God aan het werk". Het is een metafoor voor Gods scheppende bemoeienis met de wereld. Het Hebreeuwse woord 'roeach' kun je vertalen met 'adem', 'wind', 'bries'. De wind kun je niet zien, maar je ziet wel zijn uitwerking op de wereld, doordat hij alles in beweging zet. Dat zit ook achter het beeld van de (heilige) geest. Het drukt uit dat je God niet kunt zien, maar wel Zijn uitwerking op de (mensen)wereld. Verder is er nog iets van belang om te weten. In het Hebreeuws is 'roeach' een woord dat zowel mannelijk als vrouwelijk is. Dat is niet zo bij de vertalingen ervan: het Griekse woord 'pneuma' is onzijdig, het Latijnse woord 'spiritus' is mannelijk, evenals het Nederlandse woord 'geest'. Zo zie je dat in de loop van de vertalingen de betekenis van het Hebreeuwse begrip is veranderd van een goddelijk verschijnsel in een goddelijke persoon. Dergelijke veranderingen hebben zich overigens bij heel veel Hebreeuwse woorden voorgedaan. Het zou goed zijn als christenen zich daar meer in gingen verdiepen
 2. Gaitema

  Eindtijd

  Soms als het over de eindtijd gaat, komen er visies voorbij die me wereldvreemd zijn. Ik maak zelfs mee dat ik een dominee opvattingen hoor uiten die totaal anders zijn, dan de opvattingen die ik van kinds af aan ken. Ik vraag me daarom af welke visies op de eindtijd er nu eigenlijk zijn. Bij deze de vraag naar het toekomstbeeld over Jezus' wederkomst, onder diverse christenen. Zowel de katholieke, protestantse en evangelische opvattingen interesseren mij.
 3. Gaitema

  Eindtijd

  Watsman Nee heb ik wel een keer iets van gehoord. Yun had wel een ontmoeting met zo iemand, maar ik weet niet of hij dat nou was. De antichrist gaat uit de hoek van de vrij metselaars komen. Het is pure satanisme wat die lui bedrijven. Hij was de enige die toen de gevangenis uitliep, maar in de bijbel lees je het ook. 🙂
 4. Gaitema

  Eindtijd

  Broeder Yun ja. Mijn mobiel veranderde zijn naam in Hun 🤪 In het boek staat over zijn vader, die militair was. Hij werd op een dag doodziek. Kanker. Alles aan bezittingen ging op aan de behandelingen en het hielp niks. Wanhopig vroeg de moeder van Yun zich af, hoe het verder moest. Eens was ze christen geweest door een Noorse evangelist. Maar door het communisme is het bij haar in de vergetelheid geraakt. Maar Jezus openbaarde zich op een dag aan haar en zei: "Ik ben Jezus en ga jouw man genezen." Daarop viel ze vol ontzag voor God op de knieën en smeekte huilend Jezus om vergeving, dat ze Hem vergeten was. Daarop stond haar man ook kiplekker uit bed en ze riep toen heel het dorp bij elkaar om te laten zien wat Jezus met haar man gedaan heeft. Daarop starte ze een bijeenkomst om de Heer te aanbidden en dat was tevens de eerste huiskerksamenkomst. Haar zoon Yun ging later (de jaren 80) het land door als evangelist en begon overal huiskerken te stichten. Vele mensen genazen. Wonderen gebeurden. Deze trokken er op hun beurt er weer op uit en stichten ook weer gemeentes. Zo heeft hij ook hele martelingen in de gevangenis moeten doorstaan. Een keer werd hij helemaal kapot geslagen. Hij lag letterlijk verbrijzeld in de gevangenis. Ook waren zijn nagels uit zijn handen getrokken, waarbij hij het bewustzijn verloor. Echter Jezus greep in. Al de botten heelden en hij moest de gevangenis uit van Jezus. Wonderwel stonden alle deuren gewoon open, tot aan de hoofdpoort buiten toe. Voor het gezicht van de soldaten liep hij naar buiten en ze zagen hem niet. God had hun ogen verblind. En dergelijke verhalen kom je in het boek veel tegen.
 5. Gaitema

  Eindtijd

  Het lijkt me niet aan ons om daar over te oordelen. Waarschijnlijk zal die Boeddhist ook wel het één en ander van ons vinden. Er zijn tegenwoordig ook hindoes en boeddhisten die christenen vervolgen. Waarschijnlijk zien vele boeddhisten Jezus als een verlichte meester in de lijn van Ghandi, boeddha etc.. Maar hen ontbeert het zicht op Hem dat Hij meer is... Dank je voor de eerlijkheid. Trouwens, ik heb thuis de boek over de grondlegger van de Chinese huiskerkbeweging. Het boek: De Hemelse man over broeder Hun. Ken je dat? Je zou het denken 🤣
 6. Gaitema

  Eindtijd

  Toch staat het in de bijbel, wat ik zeg. Ik geloof dat het een lagere gradatie op geestelijk niveau is. Wie er verder in gaat zal een ontmoeting met Jezus krijgen. Ooit wel eens afgevraagd waarom er voor de jaren 80 amper christenen in China waren en nu wel? Werden er toen minder mensen gered? Is dat eerlijk? Waren zij toen slechter? O Twenthe. Ja, dat houd ik niet meer bij.
 7. Gaitema

  Eindtijd

  Er is maar één weg, dat is absoluut waar. Echter is het wel weer zo dat de bijbel ook zegt dat er volken zijn die de wet niet kennen, maar toch doen wat goed is. Hun geweten klaagt hen aan of pleit hen vrij. Ze getuigen daarmee dat Gods Geest in hun harten schrijft. Maar ik houd het erop dat met Jezus er veel meer van die wijsheid te verkrijgen is én dat je alleen maar gered kan worden door geloof in Jezus. Folkert ken ik niet 😁 Oké, dan zitten we aardig op één lijn.
 8. Gaitema

  Eindtijd

  Ichtus in Wierden inmiddels met ds. Harold Velten. Ze kerken nu in een voormalige hervormde kerk. Ja, Mohammed is mogelijk zelfs erger. Al wordt er dan weer niet tot hem gebeden.
 9. Gaitema

  Eindtijd

  Ik ben het wel met je kritiek eens, maar "des ondanks" tref ik onder hen toch echte christenen aan.
 10. Gaitema

  Eindtijd

  Zo moet je dan maar denken 😁
 11. Gaitema

  Eindtijd

  Een katholieke vriend van me is door het bidden ervan van een Demoon bevrijdt die hij steeds zag. Ik heb tien gelezen wat hij dan bad en eerlijk gezegd, ik heb er niks van gezegd, maar begrijpen die ik het niet. Want ik zag gebeden tot Maria. En daar heb jij naar mijn idee toch eigenlijk niks aan. Heb je wel eens met een echte katholieke christen gesproken? Een vriend van me is dat.
 12. Gaitema

  Eindtijd

  Ik ben een beetje realistisch, ik vertrouw het Vaticaans niet. Vrij metselaars zijn daar mogelijk aanwezig om het gruwel der ver woesting te brengen. Veel dwalingen komen van daar. Maar van onder af gezien heb je nog wel wat echte christenen. Die vast op Jezus vertrouwen.
 13. Gaitema

  Eindtijd

  Nou nou, ga je weer over op de persoonlijke aanval? Maria kan voor velen een afgod zijn ja. Net als heiligen, kerkvaders, dominees, oudsten, profeten, engelen, auto's, huizen, tuinen, ja zelfs je eigen partner voor sommigen. Ik kende iemand die na zijn bekering moest breken met zijn blondine, die niks van zijn geloof moest hebben.
 14. Gaitema

  Eindtijd

  Er zijn mogelijk juist in het Vaticaans dergelijke geestelijken (vrij metselaars) die dat doen.
 15. Gaitema

  Eindtijd

  Jij ook, ik duik mijn nest in! Als ik tot Maria of Boeddha bidt, geloof ik er in.
 16. Gaitema

  Eindtijd

  Het gebeurde bij een voorganger van een razend snel groeiende baptistengemeente, naar het model van de gemeente in Drachten. Echter vind ik dat je te snel conclusies trekt. afgoden bestaan voor wie er in geloven. Je trekt er demonen mee aan. Porno, geld en popsterren zijn ook afgoden. Alles wat door de mens boven of naast God wordt gesteld, is een afgod.
 17. Gaitema

  Eindtijd

  Maar is dat de religie die de Anti Christ in de toekomst brengt of kijk je nu naar wat het tot nu toe brengt?
 18. Gaitema

  Eindtijd

  Ik ook niet.
 19. Gaitema

  Eindtijd

  In de laatste dagen zullen mensen juist dromen en visioenen krijgen. Staat gewoon in de bijbel. Ja in eerste instantie wel. Maar juist dan kom je bij iets anders uit dan de RKK. Namelijk de religie en het wereldsysteem van de Anti Christ. De boeken van Daniel kan je er wel bij naast leggen trouwens. Ga ik nog eens voor je opzoeken
 20. Gaitema

  Eindtijd

  Ik weet niet of dit stuk alleen over de eindtijd gaat. Het kon ook voor christen en in die tijd waarschuwen voor verleidingen waar zij mee te maken hadden. Geld, de Romeinse idealen, wereldgelijkvormig christendom (dwalingen). In de eindtijd betreft denk ik dat dat anti christ de zichtbare kerk juist gaat vervolgen, maar de New Age achtige kerken niet. De valse religie. Ik denk dat elementen in de RKK daar voorlopers van zijn, maar ook in andere kerken. Je hebt nu vooral het gevaar van het preterisme, vrijzinnigheid en de welvaartsevangelie. Maar ook gewoon de New Age.
 21. Gaitema

  Eindtijd

  Er kwam eens een vrouw tot geloof en ging kerken bij de baptisten van Notter (nu wierden). De voorganger kreeg echter een droom over een Boeddhabeeldje. Hij confronteerde haar met die droom. Ze zei hem dat ze na de bekering een Boeddhabeeldje in een la had gestopt. Hij zei haar dat zij die moest weg doen. Dat heeft ze toen gedaan. Wie Boeddha ook is, hij is een afgod voor velen geworden. In Nederland komt hij ook in ontkerstende huiskamers terecht.
 22. Gaitema

  Eindtijd

  Toen had je nog niet de RKK. Wel invloed vanuit Rome dat de christenen vervolgde. Rome ligt in op 7 heuvels. De beker lijkt me zonden. De hoer symboliseert vaak de valse verleiding. De wolf in schaapskleren. Dat lijkt me dan eerder de valse kerk en de tweede vrouw zou dat het zo goed kunnen zijn. De wateren waar de eerste hier op zit is misschien wel het beeld van dat het wereldwijd macht heeft. Exacte invulling weet ik niet. Ik moet het niet in huis hebben 😉
 23. Gaitema

  Eindtijd

  Ik weet niet veel van hem, maar al die Boeddhabeelden moet God niets van hebben nee
 24. Gaitema

  Eindtijd

  Ik weet zelf weinig van Boeddha. Ik begreep wel dat hij veel goeds zei, dat inderdaad ook in de bijbel te vinden is. Maar de Boeddha aanbidding houdt God niet van.
 25. Gaitema

  Eindtijd

  Onderzoekt alles en behoud het goede, staat ook in de bijbel.
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid