Spring naar bijdragen

Robert Frans

Members
 • Aantal bijdragen

  24551
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over Robert Frans

 • Rang
  Credible Leviathan
 • Verjaardag 10/18/1981

Profile Information

 • Geslacht
  Man
 • Religie
  Katholiek
 • Interesse
  Liturgie en traditie, spiritualiteit, filosofie, de schepping, het mysterie

Recente profielbezoeken

2300 profielweergaven
 1. Robert Frans

  Het vereren van de Heilige Maagd Maria

  Klopt, want zonder het Offer had zij niet verlost kunnen zijn van de erfzonde. Zij was en is net zo afhankelijk van Christus als wij. Het enige verschil is dat zij de volmaakte vruchten van het Offer op voorhand al ontvangen had. Haar zondeloosheid was daarom beslist geen eigen verdienste.
 2. Robert Frans

  Het vereren van de Heilige Maagd Maria

  Maria is niet zondeloos omdat zij zonder erfzonde geboren zou zijn, maar omdat zij direct na haar conceptie door God van de erfzonde verlost werd. Dat is althans wat de katholieke Kerk leert.
 3. Robert Frans

  De hel

  Heel veel eigen invulling hier, op basis van de WTG-theologie. Het is ook mogelijk dat het lichaam in dit geval intact bleef. De Schrift zegt daar niets over. Twee dingen: 1. Lazarus was nog niet in de hemel, maar in het dodenrijk ofwel het voorgeborchte, omdat het Offer nog niet gebracht was en de hemelpoort dus nog gesloten was voor de overleden rechtvaardigen. 2. Zou hij wél in de hemel zijn geweest, dan had hij vol vertrouwen en liefde de opdracht om weer terug te keren dankbaar aanvaard. In de hemel is immers totale, volmaakte overgave aan Gods wil en volgt men het Lam waar Hij ook gaat of staat.
 4. Robert Frans

  't Stamcafé (Praatvaria)

  Is dat bij jou zoveel anders dan? Je bent er immers vrij snel bij om bepaalde heilshandelingen of leringen "tribaal," "menselijk," "veel te beperkt" of "een illusie" te noemen, ook als je vrij de keuze hebt om de betreffende handelingen nu juist níét als zodanig op te vatten. God kan niet mens of menselijk zijn, niet zichzelf opofferen uit liefde, het kwade niet bestraffen en geen absoluut essentiële geboden meegeven, of zelfs ook maar een absoluut geldende waarheid over Hemzelf die door iedereen gekend kan (en moet) worden. Hanteer jij dan niet ook een vrij specifieke "God-etiquêtte," waar God zich niet buiten kan bewegen en dat dus net zo leidend is voor wat jij gelooft?
 5. Robert Frans

  Aanwezigheidaspect, niet morgen maar nu

  We spreken hier over God, ofwel Jahwe, ofwel Jehovah, ofwel Elohim, ofwel de Heer. Niet over Jadabaoth. Als je over de gnostiek wil discussieren (wat overigens iets anders is dan enkel Wikipedia-pagina's spammen, dank u), dan doe je dat in Levensbeschouwing. Niet hier.
 6. Robert Frans

  Het vereren van de Heilige Maagd Maria

  Engelen worden evenals niet aanbeden binnen de Kerk. De discussie over dode versus levende hemelbewoners en over aanbidding versus verering is hier echter al vaker gevoerd, ook in dit topic, en ga ik daarom niet opnieuw doen. Het wordt dan enkel een vruchteloze herhaling van zetten. Ik raad je dus van harte aan om dit topic nog eens rustig door te lezen.
 7. Robert Frans

  Het vereren van de Heilige Maagd Maria

  Volgens mij is dat hier al meerdere malen uitgelegd. Maria is niet dood, net zoals de heiligen dat ook niet zijn, maar zij leeft nu ten volle in de hemel.
 8. Robert Frans

  De hel

  In de hel is er maar één beul en dat is de helbewoner zelf.
 9. Robert Frans

  Is de Statenvertaling nog van deze tijd?

  Ik vrees dat sommigen het misschien gewoon een, wel, iets te pijnlijke vertaling vinden...
 10. Robert Frans

  Het probleem kindermisbruik

  Allereerst: mooi en dapper dat je het geprobeerd hebt. Dat verdiend wat mij betreft een groot compliment en jouw ervaringen zijn mijns inziens dan ook erg waardevol in dit soort discussies. Ik kan dan ook goed begrijpen dat het inderdaad niet zaligmakend is. Het blijft hele nare, complexe en gevoelige materie en ik had dan ook al begrepen dat zo'n cirkel vooral bedoeld was ter preventie en niet ter genezing. Maar het is misschien wel het begin van iets wat in de buurt komt van een betere oplossing. Mijn reactie was dan ook vooral gericht op het geheel buitensluiten van een pedo. Als een misbruikende JG uitgesloten wordt, dan is de kans vrij aanzienlijk dat hij zijn hele sociale netwerk kwijtraakt. De meeste JG hebben namelijk voornamelijk tot vrijwel uitsluitend mede-JG als familie en vrienden en ook JG buiten die naastenkring worden geacht hem volstrekt te negeren. Nu zal een pedo die niet-JG is natuurlijk ook veel van zijn netwerk kwijtraken, want bijna niemand zal vriendschap willen onderhouden met een pedo, maar bij de JG is die uitsluiting ook echt geformaliseerd en vrijwel onvoorwaardelijk. En dat kan wel degelijk gevaarlijk zijn, omdat zo iemand dan geheel uit het zicht raakt en in het verborgene zijn verderfelijke gang kan gaan. Daarom moet er mijns inziens wel iets zijn waardoor hij voor zover mogelijk zichtbaar en kenbaar blijft.
 11. Robert Frans

  Het probleem kindermisbruik

  Klopt, maar aangezien dit topic over kindermisbruik gaat, leek het mij gepast om nu inderdaad even in te zoomen op pedo's. En ik heb het idee dat kindermisbruik en pedofilie in het algemeen zo'n heftig en beladen onderwerp is, dat als we het kunnen accepteren dat zij die kring mensen om zich heen nodig hebben en die deskundige hulp, het met andere misdadigers (in wording) dan ook "wel goed zal komen."
 12. Robert Frans

  Het probleem kindermisbruik

  Klopt, ik beschouw dit dan ook als een aanvulling op mijn schrijven. Daarom schreef ik ook dat het WTG bij gebrek daaraan externe deskundigheid zou moeten aannemen hiervoor. Je kunt dit inderdaad niet zomaar door elke ouderling laten afhandelen.
 13. Robert Frans

  Het probleem kindermisbruik

  Eigenlijk kun je je afvragen of het wel verstandig is om misbruikers helemaal van het sociale netwerk af te snijden. Natuurlijk is dat het eerste wat je dan wil doen, maar pedo's blijken echter juist zeer gebaat te zijn bij een kring van professionele en niet-professionele buddies om zich heen. Die hem (of haar) nauwlettend in de gaten houden, direct aanspreken op alarmerende uitspraken en gedragingen en die de pedo helpen om zijn verderfelijke neigingen onder controle te houden en een normaal leven te leiden. En die ook in contact staan met politie en justitie voor als de pedo werkelijk wederom een gevaar dreigt te worden. Nu denk ik niet dat iedereen zo'n kring zou moeten willen vormen; je hebt daar mensen voor nodig die daarvoor toegerust zijn, die stevig in de schoenen staan en zich niet laten intimideren of teveel shockeren. En ik denk ook niet dat je van JG kunt verwachten dat zij deze taak op zich nemen bij een JG-pedo. Maar het totaal doodzwijgen en negeren van zo iemand kan denk ik wel desastreuze gevolgen hebben. Als iemand immers onzichtbaar blijft, dan zie je dus mogelijk ook niet tijdig recidiverend gedrag aankomen en blijft hij buiten een radar waar hij nu juist volop in beeld zou moeten blijven. Allicht niet, maar ik denk dat bij dit soort complexe, zeer gevoelige zaken je wel een zekere mate van professionele deskundigheid moet kunnen verwachten van ouderlingen op zowel juridisch als psychologisch niveau, met voldoende kennis over zowel de kinderpsychologie als de psyche van de gemiddelde pedo. Een deskundigheid die verder gaat dan enkel de interne opleidingen binnen het WTG. Je kunt dit soort kwesties niet zomaar door een leek laten afhandelen, hoe goed de bedoelingen van zo'n ouderling dan ook moge zijn. Het WTG moet denk ik dan ook open kunnen staan voor het inschakelen van externe deskundigen waar die deskundigheid in een gemeente ontbreekt, of daar direct naar verwijzen als zo'n misbruik zaak aandient.
 14. Robert Frans

  Het probleem kindermisbruik

  Nieuwsgierig vraagje: wat ik begrepen had, wordt bij een uitsluitend nooit de reden van de uitsluiting aan de gemeente gemeld. Er wordt alleen gezegd: "N. is niet langer één van Jehovah's Getuigen," waarna men dan dus direct in de negeerstand gaat. Geldt dat dan ook bij uitgesloten misbruikers? Want ik kan me zo voorstellen dat het dan misschien wél heel verstandig is om de gemeente te waarschuwen voor diegene, of in elk geval degenen met kinderen. Ze moeten hem dan misschien sowieso al negeren, maar de misbruiker kan later hersteld worden. En als een misbruiker verhuist en naar een andere koninkrijkszaal gaat, wordt die gemeente dan ook gewaarschuwd?
 15. Robert Frans

  Het oorspronkelijk christendom bestaat niet

  Lijkt mij niet zo handig hoor, die koks vallen voortdurend in de Geest en komen zo niet eens aan pannenkoekenbakken terecht.
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid