Spring naar bijdragen

zendeling

Members
 • Aantal bijdragen

  789
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over zendeling

 • Rang
  CrediGup

Profile Information

 • Geslacht
  Niet bekendmaken
 • Locatie
  Randstad
 • Religie
  gelooft niet in aparte religies, wel in het nut van mystiek, tantra en yoga
 • Interesse
  o.a. historische tantrisch-mystieke Jezus in Q-lite en Markus https://jesussaying.wordpress.com/2013/06/06/the-original-part-of-the-sayings-gospel-q-the-sayings-of-the-tantric-jesus/

Recente profielbezoeken

Het blok recente bezoekers is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. zendeling

  Het oorspronkelijk christendom bestaat niet

  Mythische religieuze teksten zijn geen leugens, het zijn kunstzinnige verbeeldingen die bedoeld zijn om je te inspireren tot een bepaalde denkwijze leidend tot geestelijke verheffing. God laat veel dingen toe die jij misschien minder leuk vindt. Denk aan de holocaust, godsdienstvervolgingen, het haatvolle deel van de orthodoxe Islam, rechts-extremisme enz. enz. Dat heeft allemaal een functie in het grote spel van Zijn schepping. Bovendien bedient God met het Christendom een deel van de mensheid met mythische vormen van religie dat nog niet toe is aan echte mystieke beoefening en ook behoefte heeft aan een zekere mate van geestelijke verheffing. Dat de missie van Jesjoea mislukt is, maakt mij persoonlijk niet blij, want hij probeerde het wel op een hoger niveau op poten te zetten, maar moest helaas onverwacht zijn missie vroegtijdig afbreken, waarna meer mythisch-religieus ingestelde mensen het roer overnamen en het tot een religie is verworden. Gelukkig is de echte geest van Jesjoea met enige moeite nog terug te halen uit het NT, al lijkt dat heel weinig op het Christendom. Het Christendom is meer een Hellenistisch-Romeins-Joods product, dat Jesjoea op mythische wijze misvormde tot haar hoofd-ikoon (met de mythische apostelen als bij-ikonen). Maar zelfs binnen dat gebrekkige frame is nog mystiek mogelijk, al moet je de meeste teksten in het NT dan wel met een korreltje zout nemen. Maar goed, voor jou is in dit leven het Jehovah geloof geschikter. Voor elk potje is een passend dexeltje. Iedere levensbeschouwing heeft zo zijn waarde en functie. Lukas 8: 10 ... opdat kijkende zij niets zullen waarnemen; en horende zij niets zullen begrijpen.
 2. zendeling

  Het oorspronkelijk christendom bestaat niet

  Maar ik weet vrij zeker dat de meeste mensen hier deze namaakkerstboom voor een echte historische oorsprong aanzien inclusief de apostolische mythe, de mythe dat Jezus christelijke discipelen de wereld instuurde en de illusie/mythe dat het canonieke evangelieverhaal meerdere op elkaar gelijkende bronnen kende in plaats van een enkele auteur (die het verhaal grotendeels zelf verzon). Het geloof in deze christelijke ontstaansillusie is erg hardnekkig onder christenen, ook al hebben deskundige theologen die namaakboom allang bij het grofvuil gezet. Het oorspronkelijke christendom bestaat wel, maar het heeft niets te maken met de historische Yeshua (de man heeft nooit Jezus geheten totdat christenen hem zo gingen noemen) en is eigenlijk een godsdienst die je los van Jesjoea moet zien, iets dat syncretisch is gegroeid met de historische Jesjoea als een in de eerste eeuwen sterk misvormd icoon dat nauwelijks nog herkenbaar is als het origineel. Christenen doen wel pogingen om door te dringen in de oorsprong, maar blijven steken in het spelen met de eigen verzonnen christelijke mythes. Vooral bij Zevende dagsadventisten en Jehova Getuigen is dat zeer boeiend om te zien (maar ook wel tragisch, want ze bedoelen het heel goed, maar komen historisch gezien nergens).
 3. zendeling

  Gnosis (theologische verklaring door Ds F.J. Pop)

  Het woord gnosis komt in Q-lite (de historische woorden van Jesjoea) slechts éénmaal voor in een belangrijk mystiek gezegde en is door een van de schrijvers van Mattheus weggelaten uit eMattheus (gelukkig niet door aLucas). Uit het gezegde wordt duidelijk dat met het woord 'gnosis' niet bedoeld wordt kennis die via de zintuigen binnenkomt, maar via een (direct) innerlijk weten of kennen. Het woord 'gnosis' is verwant aan het Nederlandse woord 'kennis' en het Sanskriet 'jinana'. De enige manier om gnosis te realiseren is via eenwording met God of de Heilige Geest (ze zogenaamde Yoga) omdat alle gnosis enkel binnen Hem besloten ligt. Alles wat via de zintuigen of redenering of herinnering binnenkomt is geen echte gnosis, maar tweedehands kennis.
 4. zendeling

  Het esoterische christendom (Johannes 10:34-36)

  je kunt alleen in Q-lite lezen wat Jezus werkelijk onderwees, wat de evangelisten allemaal schrijven bestaat uit hun eigen projecties. Je mag je erdoor laten inspireren, maar het komt toch uit de menselijke fantasie en niet van de Heer zelf en dat mag je niet vergeten!
 5. Het leed dat deze fundamentalisten aanrichten is aanzienlijk en daar moet mijns inziensh hard tegen opgetreden worden. Iedereen is vrij om zijn eigen levensbeschouwing vorm te geven en te onderhouden, maar niet als publiekelijke uitingen als dit ingaat tegen onze grondwet en de mensenrechten en jonge mensen ernstig beschadigt! Het fundamentalisme uit de Islam is aan het overslaan naar de overblijfselen van het westerse Christendom.
 6. zendeling

  Kerken blijven hard slinken.

  Idd, de heiligen blijven over en de rest kan heilig worden in een modernere stroming naar keuze. 😀
 7. zendeling

  Kerken blijven hard slinken.

  De laatste cijfers (via Trouw): https://www.trouw.nl/religie-en-filosofie/nog-nooit-verloren-kerken-zo-snel-hun-leden~afa92e6f/ De twee onderzoeksbureau's zijn het niet eens over de precieze cijfers en betekenis.
 8. zendeling

  Bijna Dood Ervaringen

  Het is hier idd nogal stoffig en een levensbeschouwelijke uithoek. Ik voel me op 'Religious Forums' als een vis in het water vergeleken met hier, terwijl er ook daar niemand van mijn eigen stroming aanwezig is.
 9. zendeling

  Het oorspronkelijk christendom bestaat niet

  Op de goede weg?? Hij accepteert wetenschap enkel en alleen als het niet in strijd is met zijn religieuze fundamentalisme. Ik vrees dat zulke mensen onverbeterlijk zijn, die volharden in hun dwalingen.
 10. zendeling

  Meeste Nederlanders niet religieus

  Dan ben je een soort fundamentalist. Je hebt de vrees dat je je spiritueel alleen maar kunt ontwikkelen of bevrijden op deze ene planeet in dit universum via een door een kerk samengesteld boek en/of via een enkele goeroe (in jouw geval Jezus). Daarbuiten zou God niet te vinden zijn of kun je al te gemakkelijk "verloren gaan". Het is een geloof van de angst, het vastklampen aan een fundamentalistische reli-ideologie.
 11. zendeling

  Is de Statenvertaling nog van deze tijd?

  De fouten die her en der gemaakt worden door een tekst te herinterpreteren via een nieuwe vertaling staan in geen enkele verhouding met wat er veel eerder met die teksten is uitgespookt toen ze werden herschreven en bewerkt in de eerste en tweede eeuw. Dit geldt vooral voor het zogenaamde Nieuwe Testament. Want nog steeds gaan er Christenen van uit dat die schrijvers en bewerkers onder een soort magische heilige betovering hebben geschreven waardoor er een zogenaamd "perfecte heilige" tekst onstond waar vooral niets meer aan verbeterd mag worden. Heel voorstelbaar deze manier van denken, want als je aan die poot gaat zagen stort je hele bouwwerk in en gaat het alle kanten op. Het is een tragische doodlopende weg waarin het Christendom terecht is gekomen door de besluiten uit de tweede en derde eeuw. Ze hebben de dynamiek er uit weggesloopt en het tot een dood dogmatisch geloof gemaakt met een houtje-touwtje verzameling teksten waar te weinig samenhang in zit. Trajecto: Helemaal niet on-topic..., maar: Waarom lees je mijn PB die er voor je klaarstaat niet? Je erop wijzen via email helpt ook al niet. Wat moet iemand van het team doen om je te bereiken?
 12. zendeling

  Meeste Nederlanders niet religieus

  Hangt er vanaf hoe je het begrip religie beschouwt. Mijn idee is dat de Nederlanders steeds spiritueler worden en ik vind dat een goede zaak. In een kerk is het moeilijker om je spiritualiteit sneller te ontwikkelen. De meeste mensen daar mediteren niet, ze eten vlees, ze drinken alcohol of ze verdiepen zich niet in echte spirituele filosofie. Na zo'n vertrek uit een kerk of moskee kan het een tijd duren voordat men de goede weg inslaat, soms gebeurt het zelfs een generatie later, maar de beweging is (niet altijd natuurlijk) de goede kant op. Wie dus zegt niet meer bij een religie te behoren kan juist spiritueler in het leven zijn gaan staan. Een spirituele beweging is ook lang niet altijd een religie, dat vergeten dat soort onderzoekers, ze kijken vanuit een bepaalde kokervisie en stellen hun vragen verkeerd. Dat zei die Alain Verheij (theoloog) volgens mij ook ongeveer. Spirituele ontwikkeling was vroeger iets voor een kleine elite van vrijgestelde geestelijken, dat is tegenwoordig steeds minder zo gelukkig. Dat komt omdat het gedeelde geestelijke niveau in de samenleving doorstijgt. Vanuit de fundamentalistisch-religieuze of exoterische hoek wordt er natuurlijk altijd hevig gefronst als spiritualiteit wordt bezien buiten de eigen fundamentalistische opvattingen (denk aan de JG's), maar dat komt voort uit onwetendheid over waar het nu werkelijk om draait.
 13. Het was altijd al erg, maar neemt nog steeds toe. Die onvrijheid en neiging om mensen de mond te snoeren is kenmerkend voor dit forum. Geen wonder dat steeds weer opnieuw mensen het voor gezien houden.
 14. zendeling

  Het oorspronkelijk christendom bestaat niet

  Ik kan daar helemaal niets mee, met "Godgegeven eeuwige waarheden", dat klinkt (en is ook) heel dwingend en doet me ogenblikkelijk denken aan de afschuwelijke mishandelingen, martelingen en executies tijdens de 80-jarige oorlog waar die mentaliteit tot gruwelijke consequenties leidde. Waarom zie je dit soort oorlogen nooit tussen boeddhisten en hindoes? Waar zou God's voorkeur liggen? De oorsprong van het Christendom is heel difuus en alle idealistische pogingen ze te vinden falen dan ook. Gelukkig staat daar wel als een eenzame verdwaalde held de allesliefhebbende Yeshua half verborgen tussen de coulissen te schitteren in al zijn a-religieuze mystieke eenvoud.
 15. zendeling

  Het oorspronkelijk christendom bestaat niet

  Ik denk dat religies en andere geestelijke tradities altijd heel organisch en flexibel zijn geweest totdat ze in een canon en een Koran werden bevroren door Abrahamitische machthebbers. Dat is de tragiek van het christelijke geloof zoals je dat niet vindt bij boeddhisme en de vele andere hindoeistische stromingen die die flexibiliteit en gelaagdheid en relatieve moderniseringsopenheid nooit verlaten hebben. De Bahai probeert dan weer met een truuk ("latere openbaringen door Bahaullah vervangen deels de oudere religies die deels ongeldig werden door veroudering") na het openbreken toch weer die starheid vast te houden ("voor 1000 jaar na Bahaullah ligt alles weer vast"). Dat zelfinzicht ontbreekt dus helaas bij de Abrahamitische godsdiensten. Jezus zou daar zeker iets over gezegd hebben als hij het voorzien had. Je ziet die starheid ook terug in het dogma dat een historische Paulus uit de eerste eeuw die brieven wel zou hebben geschreven terwijl alles wijst naar de ontkenning ervan. In India snappen ze het verschil tussen echte geschiedenis en dingen die geschreven werden als geestelijke instructie (die worden ook verschillend benoemd met aparte Sanskriet-termen), hier ontbreekt dat. Het is natuurlijk een hele moeilijke stap voor westerlingen om onder ogen te moeten zien dat ze hierin primitiever zijn. Gelukkig is dit wel een tijd van enorme progressie op dat vlak, maar zulke paradigmaverschuivingen verlopen toch heel stroperig en moeizaam. modbreak Trajecto: Het zijn veronderstellingen -- je begint ook met "ik denk". In dit gedeelte van het forum mag het, al kan men aanstoot nemen aan de laatste alinea. Orthodox bezien gaat het bij Bijbel en kerk echter om Godgegeven eeuwige waarheden en is wat je zegt niet echt aanvaardbaar.
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid