Spring naar bijdragen

zendeling

Members
 • Aantal bijdragen

  968
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over zendeling

 • Rang
  CrediGup

Profile Information

 • Geslacht
  Niet bekendmaken
 • Locatie
  Randstad
 • Religie
  gelooft niet in aparte religies, wel in het nut van mystiek, tantra en yoga
 • Interesse
  o.a. historische tantrisch-mystieke Jezus in Q-lite en Markus https://jesussaying.wordpress.com/2013/06/06/the-original-part-of-the-sayings-gospel-q-the-sayings-of-the-tantric-jesus/

Recente profielbezoeken

Het blok recente bezoekers is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. Insgelijks en ook een fijne dag gewenst.
 2. Vanwaar deze stropop? https://nl.wikipedia.org/wiki/Stropopredenering
 3. zendeling

  Wat is waarheid?

  De boeken en onderzoeken en zelfs Wikipedia staan vol met de bewijzen, maar je klampt je liever vast aan je religieuze fantasie en dogmatiek, boomer. Hij snapt kennelijk niet wat met het woord boomer wordt bedoeld, maar vertoont alle kenmerken van de boomer-mentaliteit. Jezus komt met de weg naar de waarheid, vervolgens kwam het Christendom met de weg naar de volle zakken van priesters en bisschoppen. Jezus verwerd tot een christelijke icoon.
 4. zendeling

  De toekomst van het Christendom in Nederland

  Ik denk dat de enige oplossing zal zijn dat men de wekelijkse bijeenkomsten verplaatst naar huiskamers en dat het allemaal intiemer wordt en meer toegepast op praktische zaken. Bijvoorbeeld zal er werk gemaakt moeten worden van lokale meditatielessenen eventueel groepsmeditaties en kleine lokale sociale dienstverleningprojecten in de algemene samenleving. Daardoor krijg je meer lokale gemeenschappen waarin nieuwe leden gemakkelijker kunnen ervaren wat het is Jezus in je dagelijkse leven te integreren.
 5. zendeling

  Wat is waarheid?

  Helaas voor jou is het juist omgekeerd: bij het misbruik van de oorspronkelijke leringen van Jezus door vroege christenen stonden de verwrongen denkbeelden van de eigen syncretische ideologie voorop en werd de waarachtigheid van de leringen enorm geweld aan gedaan. Dat proberen om te keren is niets nieuws, dat zie je al bij de apologetische geschriften van de christelijke aartsvaders, bijvoorbeeld bij hun kritiek op de geschriften die in de kerk van Marcion werden gebruikt. Die leugenachtige mentaliteit loopt rechtstreeks door naar het CDA en CU, die bereid zijn samen te werken met foute partijen die de ellende in Nederland in stand houden en vergroten.
 6. zendeling

  Wat is waarheid?

  Dus, hoewel de wetenschappers moeite hebben om de exacte tekst van Q vast te leggen, men is het er aardig over eens (dissidente uitzonderingen daargelaten) dat de tekst gebruikt is door de auteurs van eMattheus en eLucas, mogelijk ook door aMarkus. Dit is geen keiharde waarheid zoals bij wiskunde of natuurkunde, maar het komt wel aardig in die richting. Desalniettemin zou ik aanhangers van de Farrer hypothese of de Griesbach hypothese geen leugenaars willen noemen.
 7. zendeling

  Wat is waarheid?

  Hier bedoeld als 'men'. De paralellen zijn overduidelijk. Je ziet ook in Brabant dat CDA'ers met FvD samen willen besturen. Dat verbaast mij niets, ze zitten beiden in het opportunistische kamp dat waarheidsvinding onbelangrijk vindt.
 8. zendeling

  Wat is waarheid?

  Dat doet mij toch teveel denken aan figuren zoals Putin, Trump en Baudet met hun alternatieve "waarheden", wetenschappers of onderzoekers zouden ook maar meningen hebben.
 9. zendeling

  Wat is waarheid?

  Waarheid is het tegenovergestelde van valsheid of leugenachtigheid. Als ik jou 4 euro uitleen en jij zegt een week later dat je er maar 3 hebt geleend, dan is dat valsheid of onwaarachtigheid. Of als jij weet dat de leringen van Jezus in de tekst van Q te vinden zijn, maar je blijft beweren dat dit slechts een verzinsel is en dat Jezus op een andere manier gesproken heeft zoals bijvoorbeeld in de verhalende evangelies, dan is dat geen waarheid. Dat is natuurlijk slechts de wereldse waarheid. Spirituele waarheid of werkelijkheid is iets anders, die is niet uit te drukken in woorden.
 10. In de Bijbel staan allerlei voorschriften vermeld waartegen je niet zou mogen "zondigen". In spirituele zin betekent zondigen enkel dat je een ander (kan ook een dier zijn of een boom) geestelijk, spiritueel of materieel onnodig schade berokkent.
 11. Dat zijn geen spirituele waarden en normen, maar die welke in de christelijke Bijbel worden omschreven.
 12. Ja, dat kan, dat is onderdeel van de mystieke beoefening. Het leven komt volgens mij voort uit (Kosmisch) bewustzijn en onze wezenlijke aard is niet zondigheid of lijden, maar gelukzaligheid. We schermen ons via de beperking van ons ego af van die realisatie.
 13. Je gebruikt een drogreden door dingen aan elkaar te koppelen die geen oorzakelijk verband hebben. Mensen opzadelen met een besef van schuld of zonde is een heel negatieve daad, welke mensen negatief hersenspoelt. Net zoals boeddhisten die mensen wijsmaken dat het leven op lijden berust. in de leringen van Jezus staat 1 keer een uitspraak van Jezus die de volgelingen collectief als "slecht" benoemt (... en toch geeft God jullie giften o.i.d.). Maar dat klinkt net even minder erg dan de hele mensheid als "geboren in zonde" te brandmerken. Elk mens heeft in aanleg goede en slechte eigenschappen en ja, mensen begaan wel eens zondige daden, maar dat is heel wat anders dan in de grond de hele mensheid op zo'n manier negatief te brandmerken. in de spirituele beoefening geldt de wet 'zo je denkt, zo zul je worden'. Dus ga geen mensen aanpraten dat ze van zichzelf moeten denken dat ze een zondaar zijn, dat is het paard achter de wagen spannen.
 14. Dat verschil dat je hier zoekt klopt misschien voor wat betreft het Boeddhisme, maar ook in andere (niet-christelijke) systemen is de Leraar (net zoals Jezus dus) de bron. De enige echte Leraar is namelijk altijd God zelf en in dergelijke systemen wordt de aardse expressie in de vorm van de Leraar dan ook als ware hij God zelve behandeld. Met het cosmetische verschil dat Jezus als Zoon wordt aangesproken en die andere Leraren als Vader (net als de Paus). Dat begrijp ik overigens niet goed, hoe kun je Jezus nu Zoon noemen en de Paus Vader?
 15. Ik ben er niet druk (meer) mee bezig en Jezus is ook niet de Meester met wie ik mij bijzonder verbonden voel. Dat lijkt misschien wel zo omdat ik hier op een christelijk forum post en er daarom steeds aan moet refereren. Dat ik er in het verleden veel tijd in heb moeten steken is mede veroorzaakt door de vroege christenen, die de originele tekst verkwanseld hebben om hun eigen leer ervoor in de plaats te stellen. Ik ga mijn eigen ideeen niet vermengen met de leringen van Jezus, zoals de christenen wél gedaan hebben! Het is natuurlijk wel een hele kunst om de zuivere leringen scherp te duiden, daar de christenen dat verzuimd hebben, maar het staat eenieder vrij om met een betere duiding te komen. Aan christenen kun je dat niet toevertrouwen, want die vermengen het met hun eigen, syncretische leer en hebben het vermogen verloren de tekst te begrijpen zoals die bedoeld is door Jezus. Jezus leert nergens dat je enkel zijn weg, zijn missie moet volgen om tot God te komen, een dergelijk dogma is tekenend voor de christelijke kerk die helaas vaak van de dogma's en de bangmakerij aan elkaar hangt. Jezus leert ook nergens dat we "zondaars" zijn en dat er een christelijk geloof nodig zou zijn om dat "recht te zetten". Die hele zondaarsfilosofie past natuurlijk goed bij het afhankelijk maken van mensen aan de kerk met zijn bisschoppen. Tjarko heeft het Nieuwe Testament en de kerk die haar schreef om diverse redenen verworpen en ik ga daar grotendeels in mee. Ik zal het geen valse weg of leer noemen, want dan zou ik dezelfde fout maken als de christenen. Zelfs binnen het christendom en de islam is spirituele ontwikkeling heel goed mogelijk, maar dat kan alleen binnen de universele praxis die in álle spirituele wegen van de wereld voorkomt en niet via religieuze irrationele truukjes. Naast de grote religies zijn er ook paden of stromingen waar de mystieke praxis overheerst en waar irrationele religieuze zaken niet voorkomen. Die hebben mijn persoonlijke voorkeur en die hadden ook bij de historische Jezus de voorkeur, wat duidelijk blijkt uit aard en inhoud van zijn leringen. Maar ik kom hier niet om te pleiten voor het verlaten van het christelijke pad en het omarmen van de oorspronkelijke missie van Jezus. Die missie heeft misschien enkele decennia een bijpassende praxis gehad, maar die is nooit doorontwikkeld en een vroege dood gestorven. Ik denk niet dat je die praxis weer tot leven kunt wekken. De taal van de mystieke praxis kent overigens slechts dialecten, geen talen. Religies kennen talen en de meeste mensen spreken en verstaan er maar een.
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid