Spring naar bijdragen

zendeling

Members
 • Aantal bijdragen

  780
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over zendeling

 • Rang
  CrediGup

Profile Information

 • Geslacht
  Niet bekendmaken
 • Locatie
  Randstad
 • Religie
  gelooft niet in aparte religies, wel in het nut van mystiek, tantra en yoga
 • Interesse
  o.a. historische tantrisch-mystieke Jezus in Q-lite en Markus https://jesussaying.wordpress.com/2013/06/06/the-original-part-of-the-sayings-gospel-q-the-sayings-of-the-tantric-jesus/

Recente profielbezoeken

Het blok recente bezoekers is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. zendeling

  Meeste Nederlanders niet religieus

  Dan ben je een soort fundamentalist. Je hebt de vrees dat je je spiritueel alleen maar kunt ontwikkelen of bevrijden op deze ene planeet in dit universum via een door een kerk samengesteld boek en/of via een enkele goeroe (in jouw geval Jezus). Daarbuiten zou God niet te vinden zijn of kun je al te gemakkelijk "verloren gaan". Het is een geloof van de angst, het vastklampen aan een fundamentalistische reli-ideologie.
 2. zendeling

  Is de Statenvertaling nog van deze tijd?

  De fouten die her en der gemaakt worden door een tekst te herinterpreteren via een nieuwe vertaling staan in geen enkele verhouding met wat er veel eerder met die teksten is uitgespookt toen ze werden herschreven en bewerkt in de eerste en tweede eeuw. Dit geldt vooral voor het zogenaamde Nieuwe Testament. Want nog steeds gaan er Christenen van uit dat die schrijvers en bewerkers onder een soort magische heilige betovering hebben geschreven waardoor er een zogenaamd "perfecte heilige" tekst onstond waar vooral niets meer aan verbeterd mag worden. Heel voorstelbaar deze manier van denken, want als je aan die poot gaat zagen stort je hele bouwwerk in en gaat het alle kanten op. Het is een tragische doodlopende weg waarin het Christendom terecht is gekomen door de besluiten uit de tweede en derde eeuw. Ze hebben de dynamiek er uit weggesloopt en het tot een dood dogmatisch geloof gemaakt met een houtje-touwtje verzameling teksten waar te weinig samenhang in zit. Trajecto: Helemaal niet on-topic..., maar: Waarom lees je mijn PB die er voor je klaarstaat niet? Je erop wijzen via email helpt ook al niet. Wat moet iemand van het team doen om je te bereiken?
 3. zendeling

  Meeste Nederlanders niet religieus

  Hangt er vanaf hoe je het begrip religie beschouwt. Mijn idee is dat de Nederlanders steeds spiritueler worden en ik vind dat een goede zaak. In een kerk is het moeilijker om je spiritualiteit sneller te ontwikkelen. De meeste mensen daar mediteren niet, ze eten vlees, ze drinken alcohol of ze verdiepen zich niet in echte spirituele filosofie. Na zo'n vertrek uit een kerk of moskee kan het een tijd duren voordat men de goede weg inslaat, soms gebeurt het zelfs een generatie later, maar de beweging is (niet altijd natuurlijk) de goede kant op. Wie dus zegt niet meer bij een religie te behoren kan juist spiritueler in het leven zijn gaan staan. Een spirituele beweging is ook lang niet altijd een religie, dat vergeten dat soort onderzoekers, ze kijken vanuit een bepaalde kokervisie en stellen hun vragen verkeerd. Dat zei die Alain Verheij (theoloog) volgens mij ook ongeveer. Spirituele ontwikkeling was vroeger iets voor een kleine elite van vrijgestelde geestelijken, dat is tegenwoordig steeds minder zo gelukkig. Dat komt omdat het gedeelde geestelijke niveau in de samenleving doorstijgt. Vanuit de fundamentalistisch-religieuze of exoterische hoek wordt er natuurlijk altijd hevig gefronst als spiritualiteit wordt bezien buiten de eigen fundamentalistische opvattingen (denk aan de JG's), maar dat komt voort uit onwetendheid over waar het nu werkelijk om draait.
 4. Het was altijd al erg, maar neemt nog steeds toe. Die onvrijheid en neiging om mensen de mond te snoeren is kenmerkend voor dit forum. Geen wonder dat steeds weer opnieuw mensen het voor gezien houden.
 5. zendeling

  Het oorspronkelijk christendom bestaat niet

  Ik kan daar helemaal niets mee, met "Godgegeven eeuwige waarheden", dat klinkt (en is ook) heel dwingend en doet me ogenblikkelijk denken aan de afschuwelijke mishandelingen, martelingen en executies tijdens de 80-jarige oorlog waar die mentaliteit tot gruwelijke consequenties leidde. Waarom zie je dit soort oorlogen nooit tussen boeddhisten en hindoes? Waar zou God's voorkeur liggen? De oorsprong van het Christendom is heel difuus en alle idealistische pogingen ze te vinden falen dan ook. Gelukkig staat daar wel als een eenzame verdwaalde held de allesliefhebbende Yeshua half verborgen tussen de coulissen te schitteren in al zijn a-religieuze mystieke eenvoud.
 6. zendeling

  Het oorspronkelijk christendom bestaat niet

  Ik denk dat religies en andere geestelijke tradities altijd heel organisch en flexibel zijn geweest totdat ze in een canon en een Koran werden bevroren door Abrahamitische machthebbers. Dat is de tragiek van het christelijke geloof zoals je dat niet vindt bij boeddhisme en de vele andere hindoeistische stromingen die die flexibiliteit en gelaagdheid en relatieve moderniseringsopenheid nooit verlaten hebben. De Bahai probeert dan weer met een truuk ("latere openbaringen door Bahaullah vervangen deels de oudere religies die deels ongeldig werden door veroudering") na het openbreken toch weer die starheid vast te houden ("voor 1000 jaar na Bahaullah ligt alles weer vast"). Dat zelfinzicht ontbreekt dus helaas bij de Abrahamitische godsdiensten. Jezus zou daar zeker iets over gezegd hebben als hij het voorzien had. Je ziet die starheid ook terug in het dogma dat een historische Paulus uit de eerste eeuw die brieven wel zou hebben geschreven terwijl alles wijst naar de ontkenning ervan. In India snappen ze het verschil tussen echte geschiedenis en dingen die geschreven werden als geestelijke instructie (die worden ook verschillend benoemd met aparte Sanskriet-termen), hier ontbreekt dat. Het is natuurlijk een hele moeilijke stap voor westerlingen om onder ogen te moeten zien dat ze hierin primitiever zijn. Gelukkig is dit wel een tijd van enorme progressie op dat vlak, maar zulke paradigmaverschuivingen verlopen toch heel stroperig en moeizaam. modbreak Trajecto: Het zijn veronderstellingen -- je begint ook met "ik denk". In dit gedeelte van het forum mag het, al kan men aanstoot nemen aan de laatste alinea. Orthodox bezien gaat het bij Bijbel en kerk echter om Godgegeven eeuwige waarheden en is wat je zegt niet echt aanvaardbaar.
 7. zendeling

  Het oorspronkelijk christendom bestaat niet

  Hoe zouden mijn voorouders Christen geworden zijn? Waarschijnlijk onder druk van de plaatselijke machthebbers die zich bekeerden al of niet onder duk van hun meerderen. Ben toch wel blij dat mijn ouders dat geloof tijdens hun jeugd vaarwel gezegd hebben.
 8. zendeling

  Het oorspronkelijk christendom bestaat niet

  Ik gok toch dat de Ebionieten of Nazaeeers het dichtste bij de missie van Jezus stonden, maar ik durf er geen gif op in te nemen omdat we geen overgeleverde geschriften meer van ze hebben. De orthodoxie vanaf de tweede eeuw is een merkwaardige syncretische coctail. Het Christendom is vooral een mythisch bedenksel, maar wel een met heel waardevolle elementen die tegen Dharma aanschurken. En om Dharma draait het natuurlijk allemaal, dat wist Jezus ook wel.
 9. zendeling

  Het oorspronkelijk christendom bestaat niet

  Het oorspronkelijke Christendom bestaat niet omdat het beeld van de eigen religie vooral een fantasierijke schepping is van de Kerk van Rome uit de tweede eeuw Handelingen en het meeste in de evangelieverhalen en zelfs de zogenaamde brieven van "Paulus" (Simon Magus) zijn voortgesproten uit de religieuze verzindrift, dus wat er nu écht allemaal aan de basis heeft gestaan van de Kerk van Rome kunnen we enkel met veel moeite en veel onzekerheid reconstrueren. Dat de Ebionieten/Nazareeers vegetarisch leefden en vrijwillig bezitsarm leefden geeft al te denken evenals al die apocriefe evangelien en Q-lite die weggedrukt werden uit de Kerk van Rome. Het Christendom is een kunstmatig product van de Kerk zelf en daar hoort ook de projectie van het zogenaamde begin bij, er klopt helemaal niets van. Wat de Jehova Getuigen en de Zevende Dagsadventisten en trouwens alle Protestanten denken te doen heeft dan ook niets te maken met de werkelijke oorsprong rond de tijd van de missie van Jesjoea, het is gewoon een plastic kerstboom waar de ballen en de piek uitgesloopt zijn, maar het blijft een namaakboom.
 10. zendeling

  Lakelandopwekking

  Er is een enorme honger naar charismatische belevingen bij de mensen. Zo'n standaard kerkbezoek is tamelijk saai en onbevredigend. Tenzij er veel aan zang en aanbidding gedaan wordt. Wel grappig zulke hocuspocus charlatans, heel Amerikaans.
 11. Voor een niet-christen zijn dit soort teksten volkomen abacadabra en daar zijn er heel wat van in de wereld.😉
 12. Natuurlijk zijn deze christelijke politieke partijen SGP en ChristenUnie veel vaker fout bezig, maar het wordt weer eens bevestigd nu ze besloten hebben tot het massaal afschieten van gezonde edelherten in de Oostvaardersplassen. https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/nieuws/2018/09/provincie-flevoland-grote-grazers-oostvaardersplassen-terug-naar-1100-dieren De paarden en runderen worden nu ook op onnatuurlijke wijze jaar in jaar uit uit hun familiegroepen weggevoerd naar elders, maar voor gezonde edelherten wordt het een keiharde vroege dood. Jaar na jaar opnieuw wrede moordpartijen onder deze groepsdieren. Het enige doel is om de dieren niet op natuurlijke wijze te laten sterven, want dat levert akelige beelden op. Beelden die in Afrika en Azie helemaal prima zijn maar hier niet "passend" worden gevonden, want stel je toch eens voor dat wolven, jakhalzen, raven, gieren en lynxen zich hier ooit weer eens zoudan gaan thuisvoelen zoals ze dat duizenden jaren lang deden. Je moet er niet aan denken, dus hou je de natuurverbindingen tussen al die natuurgebieden ook krampachtig tegen met je vrome gezicht. Afgezien daarvan is hun moordlust (ze zijn ook pro-jacht) stuitend voor mensen die beweren God te willen dienen. Je mag zelfs je ergste vijanden niet haten, maar oh wat moet ik me inspannen om deze onmenselijke mensen nog lief te hebben.
 13. Ik las daarnet in een stuk over aartsbisschop Eijk dat er zelfs roomse christenen zijn die bij het sluiten van hun kerkgebouw maar besluiten te gaan kerken bij een KPN-kerk. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/aartsbisschop-wim-eijk-voorziet-over-10-jaar-hooguit-15-praktiserende-katholieke-kerken-in-bisdom-utrecht-~b0a92f07/
 14. Bij de Correspondent mag dat wel, je mag artikelen gratis delen met derden. Ze krijgen dan wel meteen je naam te zien omdat dit er dan boven staat. 😛 Nou is deze kapelaan Eli Stok overgestapt van het gereformeerde Christendom naar het roomse Christendom, niet echt een heel grote stap lijkt me. Maar wat vinden jullie er persoonlijk van als mensen overstappen van het Christendom naar de Islam of naar een vorm van Hindoeisme of Boeddhisme? Bijvoorbeeld als je broer of zus dat zouden doen.
 15. zendeling

  Nicea en de Apostolische Geloofsbelijdenis

  Ze zouden eigenlijk Nederlanders er een dijk omheen moeten laten leggen en dan de boel droogleggen zodat je er gewoon heen kunt lopen. Ik vind ze prachtig zulke heel oude kerkruines, op Kreta zag ik er ook zo eentje.
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid