Spring naar bijdragen

zendeling

Members
 • Aantal bijdragen

  770
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over zendeling

 • Rang
  CrediGup

Profile Information

 • Geslacht
  Niet bekendmaken
 • Locatie
  Randstad
 • Religie
  gelooft niet in aparte religies, wel in het nut van mystiek, tantra en yoga
 • Interesse
  o.a. historische tantrisch-mystieke Jezus in Q-lite en Markus https://jesussaying.wordpress.com/2013/06/06/the-original-part-of-the-sayings-gospel-q-the-sayings-of-the-tantric-jesus/

Recente profielbezoeken

Het blok recente bezoekers is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. Voor een niet-christen zijn dit soort teksten volkomen abacadabra en daar zijn er heel wat van in de wereld.😉
 2. Natuurlijk zijn deze christelijke politieke partijen SGP en ChristenUnie veel vaker fout bezig, maar het wordt weer eens bevestigd nu ze besloten hebben tot het massaal afschieten van gezonde edelherten in de Oostvaardersplassen. https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/nieuws/2018/09/provincie-flevoland-grote-grazers-oostvaardersplassen-terug-naar-1100-dieren De paarden en runderen worden nu ook op onnatuurlijke wijze jaar in jaar uit uit hun familiegroepen weggevoerd naar elders, maar voor gezonde edelherten wordt het een keiharde vroege dood. Jaar na jaar opnieuw wrede moordpartijen onder deze groepsdieren. Het enige doel is om de dieren niet op natuurlijke wijze te laten sterven, want dat levert akelige beelden op. Beelden die in Afrika en Azie helemaal prima zijn maar hier niet "passend" worden gevonden, want stel je toch eens voor dat wolven, jakhalzen, raven, gieren en lynxen zich hier ooit weer eens zoudan gaan thuisvoelen zoals ze dat duizenden jaren lang deden. Je moet er niet aan denken, dus hou je de natuurverbindingen tussen al die natuurgebieden ook krampachtig tegen met je vrome gezicht. Afgezien daarvan is hun moordlust (ze zijn ook pro-jacht) stuitend voor mensen die beweren God te willen dienen. Je mag zelfs je ergste vijanden niet haten, maar oh wat moet ik me inspannen om deze onmenselijke mensen nog lief te hebben.
 3. Ik las daarnet in een stuk over aartsbisschop Eijk dat er zelfs roomse christenen zijn die bij het sluiten van hun kerkgebouw maar besluiten te gaan kerken bij een KPN-kerk. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/aartsbisschop-wim-eijk-voorziet-over-10-jaar-hooguit-15-praktiserende-katholieke-kerken-in-bisdom-utrecht-~b0a92f07/
 4. Bij de Correspondent mag dat wel, je mag artikelen gratis delen met derden. Ze krijgen dan wel meteen je naam te zien omdat dit er dan boven staat. 😛 Nou is deze kapelaan Eli Stok overgestapt van het gereformeerde Christendom naar het roomse Christendom, niet echt een heel grote stap lijkt me. Maar wat vinden jullie er persoonlijk van als mensen overstappen van het Christendom naar de Islam of naar een vorm van Hindoeisme of Boeddhisme? Bijvoorbeeld als je broer of zus dat zouden doen.
 5. zendeling

  Nicea en de Apostolische Geloofsbelijdenis

  Ze zouden eigenlijk Nederlanders er een dijk omheen moeten laten leggen en dan de boel droogleggen zodat je er gewoon heen kunt lopen. Ik vind ze prachtig zulke heel oude kerkruines, op Kreta zag ik er ook zo eentje.
 6. zendeling

  Nicea en de Apostolische Geloofsbelijdenis

  Plek van het Eerste Concilie van Nicea (325 AD) mogelijk ontdekt in het Iznik meer bij Bursa (Turkije)? https://www.rt.com/news/437896-archeologists-christianity-site-underwater/
 7. En als je (zoals ik) overtuigd bent dat Jezus enkel tantra onderwees en dat zelfs het Taoisme met tantra is begonnen, waarom zou je dan nog behoefte hebben aan een religie? Maar een beetje op mijzelf een traditie bij elkaar prutsen zou mij ook niet bevredigen. Ik heb wel een club nodig die een gemeenschap vormt en speciale feestdagen viert en wekelijkse gemeenschappelijke spirituele beoefeningen kent (ik spreek bewust niet van geloofsbeoefening) en vaste wetten of voorschriften volgt en een gedegen Schrift heeft. Het grote verschil met andere mensen op dit forum is dat zij de luxe hebben dat overal om hen heen christenen rondlopen waar ze eventueel mee in gesprek kunnen gaan of te rade gaan over hun geloof. Ik woon in een grote Nederlandse stad, maar ken maar heel weinig mensen die ook aan deze tantra-beoefening doen. Voor wat grotere bijeenkomsten moet ik zelfs naar het buitenland afreizen, iets wat ik vroeger graag deed maar om diverse redenen niet meer op kan brengen. Misschien dat de eerste volgelingen van Jezus dit gevoel ook gehad hebben in de eeste tientallen jaren na Jezus, dat je omringd wordt door mensen die andere tradities hebben en anders in het leven staan.
 8. Tantra-yoga is geen religie, maar meer een methode voor spirituele ontwikkeling/groei. Je vindt het wel bij boeddhisten, jains of "hindoes", maar ook daarbuiten wel. Mijn stroming zit niet bij een religie. Ik zat 10 jaar geleden al op een christelijk forum te posten omdat ik ook toen al belangstelling had voor de tantrische leringen van Yeshua/Jezus en dat ergens wilde delen. Maar 20 jaar geleden had ik nog niet kunnen bevroeden dat christenen bereid zouden zijn naar zulke ideeen te luisteren, de programma's van de EO zijn enorm veranderd (mijn referentiekader want ik ken nauwelijks christenen anders dan via de media).
 9. Hadden jullie zo'n 10 of 20 jaar geleden ooit kunnen bevroeden dat jullie op een dag samen met een tantrische yogi op 1 en hetzelfde forum zouden meedoen? Of dat er ooit een vlees- of suikertax in de lucht zou komen te hangen en er weer wolven in Nederland zouden rondlopen? De tijden veranderen snel, het is soms moeilijk te bevatten hóe snel!😊
 10. De missionarissen (m/v) uit mijn eigen "club" moeten het helemaal zelf zien te rooien via donaties. Meer zoals bij de boeddhisten dus. Ik was in mijn jongere jaren, geboren in een geloofsafvallig nest, atheist neigend naar agnost. Toen ik rond mijn vijftiende filosofieles kreeg neigde ik ernaar de filosofen met een soort godsbesef interessanter te vinden zoals Schopenhauer en ik meen Kierkegaard. Maar echt neigen naar een geestelijke dimensie begon pas rond mijn achttiende, toen ik dat zelf beredeneerde als het meest bevredigende en complete wereldbeeld. Mijn afkeer van de primitievere oorsprong van religie bleef ondertussen onverminderd bestaan. Op mijn twintigste leerde ik bij toeval mijn tantra-yoga meester kennen en begon ik dat te beoefenen en van daaruit begon ik het levensbeschouwelijke landschap ook steeds beter te begrijpen. Zijn filosofie bleek geheel toevallig perfect bij mijn eigen wereldbeeld te passen. Alles wat werkzaam is en waarachtig leidend naar vooruitgang is voor mij nu tantra en alles wat bijgelovig, contraproductief of onwerkzaam is, is nu voor mij 'vedisch' ("theoretisch zonder echte basis in de werkelijkheid"). In die zin bestaan er voor mij geen grenzen meer tussen de levensbeschouwingen, enkel meer of minder tantrische manieren van leven.
 11. zendeling

  Demiurg, alias Jahweh

  Ik kan het niet laten hier iets over te zeggen. De "Demiurg" van de christelijke gnostici lijkt heel erg op de "Prakrti" uit de Tantra. God als Vader bestaat volgens de tantra-filosofie namelijk uit een Beschouwer (Parama Purusha ook wel eens Shiva genoemd of Heilige Geest) en een Schepper en Onderhouder (Prakrti). God als Beschouwer en God als Schepper en Bestuurder van het universum zijn de twee kanten van dezelfde ene God. Er zijn dus niet als het ware twee onderdelen van God, maar het zijn twee aspecten van een en dezelfde God die in Zijn schepping beiden altijd samen aanwezig zijn. Hij ziet of beschouwt alles én hij is werkzaam achter alles. De niet-gnostici christenen scheiden deze twee aspecten niet echt. Veel protestanten denken dat als er natuurrampen zijn of er wordt een gehandicapt kind geboren, dat God dit bewust zo gewild heeft om de zonden te bestraffen of iets dergelijks. Maar in de Tantra worden als negatief ervaren dingen zoals ongelukken of handicaps gezien als de manier waarop Prakrti het universum bestuurt en dat gaat via actie en reactie, ook dus via de wet van karma. Hetzelfde geldt voor als positief ervaren dingen die mensen gelukkig maken. Prakrti is een kant van God die alleen maar de wetten van actie en reactie uitvoert, die is niet wreed, maar gewoon natuurlijk. Maar daarboven uit steekt de God van de Liefde die al zijn schepselen naar Zich toe wil trekken en lief heeft als Zijn kinderen, Zijn eigen schepselen. Zijn achterliggende doel is dus steeds om Zijn kinderen te bevrijden van alle beperkingen en narigheid. Maar het universum moet ook via wetten bestuurd worden en door dit proces van moeilijkheden ervaren groeien mensen in de geest. Of de Demiurg echt helemaal samenvalt met Prakrti betwijfel ik, maar daarvoor ken ik de filosofie van de gnostici niet voldoende. De oudste schrijver(s) van de Paulus brieven dacht(en) zelf ook gnostisch, maar de kerk heeft haar eigen brieven en interpolaties in de oudere brieven toegevoegd om zich juist tegen de gnostiek af te zetten. Je moet dus uitkijken in welk deel je van de Paulus-brieven collectie je nu eigenlijk leest, het is niet geschreven door 1 en dezelfde persoon met dezelfde manier van denken.
 12. zendeling

  Alleen christen wanneer je alle dogma's aanvaard?

  Het was het topic over Q-lite waar ik in eerste instantie door moderatie meerdere malen heen was "verbannen" omdat men het lastig vond dat hetzelfde thema steeds in verschillende topics opdook. Nota bene was ik het zelf niet eens geweest die het topic opende (je kent het verschijnsel waarbij ineens een hele zijdiscussie een eigen topic krijgt toebedeeld via moderatie). Uiteindelijk werd het topic op slot gegooid waardoor mij feitelijk de mond werd gesnoerd. Inmiddels heb ik het zeer naar mijn zin op een ander (engelstalig) levensbeschouwelijk forum met een veel bredere opzet. Toch heb ik hier ook het nodige geleerd, waarvoor dank aan iedereen.
 13. zendeling

  Alleen christen wanneer je alle dogma's aanvaard?

  Dat beperkende ervaar ik ook op dit forum. Maar ik accepteer wel dat dit bepaald wordt door de mensen die dit forum zo gewenst hebben, ik ben hier ondanks mijn passie voor de historische Jesjoea slechts te gast als niet-christen. In mijn eigen traditie ben je helemaal niet welkom als je niet geinitieerd bent en deel hebt aan de praktijken van de gemeenschap. Wat me wel tegenstaat is dat je hier met enige regelmaat weggedrukt wordt uit bepaalde topics en dat dan zelfs het enige topic dat je als gegoten zit op slot gegooid wordt. Dat voelt als intolerantie en ongastvrijheid. Dat lijkt mij zeker niet passen bij de weg van de historische Jezus, maar dit is dan ook een christelijk forum, dus ik heb het te accepteren.
 14. zendeling

  Jehovah's getuigen en jaartallen

  Goedgelovige mensen willen dit soort dingen horen, want het geeft ze een goed gevoel. een gevoel van hoop dat ze ooit gelukkig gemaakt zullen worden en beloond voor hun zware leven. En al die anderen, die hadden maar moeten luisteren en zich ook bij dezelfde beweging aan moeten sluiten, staks zijn ze lekkerrrr te laat!😡
 15. zendeling

  Jehovah's getuigen en jaartallen

  Ik vraag mij af of de Zevendedagsadventisten en de Apostolischen zich aanvankelijk ook bezig hielden met dergelijke "voorspellende" theorien, omdat ze in de negentiende eeuw in dezelfde restaurationistische millianistische hoek zaten. Jammer dat die hier niet op het forum te vinden zijn.
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid