Spring naar bijdragen

Van mening veranderen


Aanbevolen berichten

Ik vraag me af hoe jullie hierover denken:

Als ik terugkijk op mijn leven zie ik dat ik vaak van mening ben veranderd, over kleine dingen, maar ook over belangrijke zaken.

Hebben jullie dat ook wel eens en hoe vinden jullie dat? Betekend dat dan ook gelijk dat je fundament 'meeverandert', en hoe komt het dat je over bepaalde dingen anders gaat denken; wat overtuigd jullie?

Groetjes

Link naar bericht
Deel via andere websites

ja sinds ik ben gaan geloven, gewoon me ben beginnen bezig houden met God, gevraagd dat hij me wil leiden. Ben ik heel erg veranderd..

ik denk anders, ben me meer bewust van mezelf, denk bij alles wat ik doe of het goed is en ben me ook daar bewust van. Ik ben vegetarier geworden, ik ben nu zoveel sterker tegen milievervuiling en onrecht, ik wil geen auto meer, drink nooit alochol, streef ernaar zo sober mogelijk te leven terwijl ik vroeger daar niet echt zo aan dacht... ik dacht gewoon niet verder na, nu wel. ik kocht wel vaak kledij, deed mijn geld op aan stomme onnodige materiele dingen, soms kon ik nog iets gemeen zeggen over iemand.

maar ik ben echt heel erg veranderd. Zelf merk je dat niet, omdat je in een proces zit maar als mensen je erover doen nadenken dan begin je te merken dat het wel sterk is.

Wat mij overtuigde weet ik niet, ik vroeg aan God me te leiden en ik veronderstel dat hij dat heeft gedaan en nog steeds doet.

Mijn persoonlijkheid is dus wel sterk veranderd, al zal er wel een basis blijven enzo. ik ben op een bepaald emanier opgegroeid bij bepaalde mensen en invloeden en dat had zijn invloed op mij maar daar ben ik van losgegroeid en los van verder geivolueerd, tot iemand die toch redelijk anders is dan haar omgeving. En dat is vaak heel moeilijk, maar het is zo.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ben je in elk geval vasthoudend als het je lukt handsup.gif

Maar het fundament hoeft door een meningsverandering niet perséte wijzigen. Om even in de huiselijke termen te blijven: als je je huiskamer compleet verbouwt, gaat die kamer veranderen, maar het fundament waar het huis op staat, blijft hetzelfde.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Heerlijk, dat draaien. Oneerlijk zijn is wat minder. Maar Balkenende is zorgwekkend inderdaad, die verandert nooit van mening. Ik wel. Als ik naar het verleden kijk, zie ik dat ik sinds ik geloof ontzettend vaak van mening ben veranderd, overigens zit daar als je de kortetermijnconjunctuur negeert wel een duidelijke richting in (onder andere van libertaire socialist richting conservatief-christelijke nog-steeds-socialist). Ook discussies op internetfora hebben enorm bijgedragen aan mijn meningsvorming, en ik betrap me er regelmatig op dat ik in juli verdedig wat ik in februari nog keihard bestreed. Kwestie van voortschrijdend inzicht.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Kwestie van voortschrijdend inzicht.

widegrin.gif


Samengevoegd:

Ik vind het een erg interessant onderwerp omdat het misschien suggereerd dat je mening niet zo standvastig is als je misschien zelf graag zou willen, en ik vraag me dan inderdaad ook af; wat is waarheid?

Als je in je leven een mening hebt opgebouwd, onderbouwd en ervan overtuigd bent geraakt, en na een poos (door idd dat voortschrijdend inzicht puh2.gif ) verander je van mening, wat is dan precies voor jou de waarheid?

P.s; dit is altijd weer een leuk voorbeeld om te argumenteren dat waarheid is wat je ervan maakt, omdat je je eigen waarheid ook niet altijd een heel leven kunt vasthouden big-smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Soms denk ik dat ik door mijn mening te herzien, niet van gedachten verander, maar meer terug ga naar hoe ik ooit over iets dacht. Bij zo'n "herziening" krijg ik altijd een blij gevoel van herkenning. Alsof dat is zoals ik wil zijn. Ik merk namelijk dat naarmate ik ouder wordt, steeds pessimistischer tegen dingen aan ben gaan kijken, en dat ik ook steeds meer probeer halsstarrig aan bepaalde dingen vast te houden, terwijl ik denk dat ik vroeger veel minder zelf een mening had, waardoor ik wel veel meer met van alles in aanraking kwam en alles ook een stuk mooier ervaarde (denk ik), doordat ik er geen mening over had.

idea8.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ik vind het een erg interessant onderwerp omdat het misschien suggereerd dat je mening niet zo standvastig is als je misschien zelf graag zou willen, en ik vraag me dan inderdaad ook af; wat is waarheid?

Je legt de link tussen een mening hebben en een fundament. Waarom leg je die link daar tussen? Een fundament is stevig, de basis blijft gelijk, enkel hetgeen jij daar bovenop plaats verandert wel eens door verloop van tijd. Waarom vind je het minder standvastig als je van mening veranderd? Geeft juist het wijzigen van je mening niet aan dat je leert en niet stilstaat?

Quote:
Als je in je leven een mening hebt opgebouwd, onderbouwd en ervan overtuigd bent geraakt, en na een poos (door idd dat voortschrijdend inzicht
puh2.gif
) verander je van mening, wat is dan precies voor jou de waarheid?

Dat gaat natuurlijk om het onderwerp waar jij over van mening wijzigt. Fundament is Christus en daarop kan je bouwen en over verschillende zaken kan je daar je mening veranderen. Dit kan in contact met andere gelovigen komt die een andere visie laten zien, maar ook doordat je jezelf verdiept in dat fundament. Je verandert pas van Waarheid als je het fundament verandert dus bijvoorbeeld van Christus naar Mohammed.

Quote:
P.s; dit is altijd weer een leuk voorbeeld om te argumenteren dat waarheid is wat je ervan maakt, omdat je je eigen waarheid ook niet altijd een heel leven kunt vasthouden
big-smile.gif

Waarheid kan je niet maken, iets is waar of niet. En je kan een heel leven lang opzoek zijn naar de Waarheid.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik vind het erg leuk dat er zoveel (snelle) reacties op mijn post zijn gekomen, had ik niet verwacht knipoog_dicht.gif

Ik stelde deze vraag eigenlijk ook met de bedoeling om te weten te komen of jullie wel eens op een heel belangrijke beslissing terug zijn gekomen en daardoor bijvoorbeeld een heel ander beeld van God hebben gekregen.

In dat geval is het dus inderdaad wel zo dat je veranderde mening je fundament veranderd. stuutje.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ik vind het erg leuk dat er zoveel (snelle) reacties op mijn post zijn gekomen, had ik niet verwacht
knipoog_dicht.gif

Ik stelde deze vraag eigenlijk ook met de bedoeling om te weten te komen of jullie wel eens op een heel belangrijke beslissing terug zijn gekomen en daardoor bijvoorbeeld een heel ander beeld van God hebben gekregen.

In dat geval is het dus inderdaad wel zo dat je veranderde mening je fundament veranderd.
stuutje.gif

Je fundament blijft gelijk, je beeld van God kan veranderen doordat je jezelf meer bekwaamt in het geloof. Je fundament blijft je geloof in God en het verlossingswerk van Christus. Hij is de rots waarop je bouwt en daarin kan je over onderwerpen je mening wijzigen. Als je het fundament gaat aanpassen is het niet meer het fundament van Christus en stap je van het Christendom af.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik ben zelf ook wel vaak van menig veranderd ja, oa omdat ik een paar maanden geleden mijn fundament veranderd heb (van niets naar Jezus, zeg maarknipoog_dicht.gif) en ook door voortschrijdend inzicht, of doordat ik ineens toegang krijg tot een boel informatie waarvan ik eerst het bestaan niet wist.

En ik vind het juist geen teken van zwakte als je van mening veranderd. Dat is -zoals al eerder gezegd- juist een teken van dat je nog steeds leert. Juist als je niet van mening veranderd zou je je moeten afvragen of je niet een beetje met oogkleppen op de wereld inkijkt. Dat je bijvoorbeeld gewoon niet naar anderen willuisteren met een andere mening, en al helemaal niet naar de onderbouwing van die mening. En dat is trots, want veel mensen vinden het moeilijk om dan toe te geven dat ze het fout hadden, en dus hun mening aan te passen. En juist dus als je nooit van mening veranderd ben je zwak, omdat je toegeeft aan je trots. En mensen die zich aangesproken voelen hoeven zich niet veroordeeld te voelen, want ik weet, hier heb ik zelf ook last van, dus veroordeel ik mezelf ook zeg maar...

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 2 weeks later...

Ik zie ook vaak dat mensen van mening veranderen als ze iets heftigs meemaken. Dan weten ze eerst heel goed wat anderen moeten doen, maar als ze zelf in de knoei komen weten ze het opeens niet meer zo zeker. Zo'n verandering van mening is alleen maar goed, denk ik.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid