Spring naar bijdragen

Wat voor monnik/non ben jij?


Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 52
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Okee, ik ben voor 38% jezuïet en actief religieus, voor 19% bedelorde en voor 6% contemplatief religieus.

Kortom, ik streef naar discipline en heb plichtsbesef, maar daarbij strek ik me uit naar diegene die in nood verkeren. Zoveel geestelijk als lichamelijk. Mooi. yes.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Actieve religieuzen 50 procent

Dit bent ú

Voor u betekent het religieuze leven 'de handen uit de mouwen steken'. De orden en congregaties van actieve religieuzen ontstonden in de 19de en 20ste eeuw en waren het religieuze antwoord op de nieuwe noden van de tijd. Vaak werd getracht om de situatie van de nieuwe armen in de volkswijken te verbeteren. Veel orden en congregaties van actieve religieuzen richtten zich ook op de missie. In het Nederland van nu krijgen de 'moderne noden' alle aandacht. U bekommert zich als actief religieus om bijvoorbeeld daklozen en asielzoekers, maar ook om mensen die naar spiritualiteit zoeken.

Gewone mensen

Tussen 1800 en 1900 ontstaan er in West-Europa zo'n 500 nieuwe religieuze instituten van zusters en broeders die zich in navolging van St. Vincentius de Paul (1581-1660) het lot van de armen aantrekken. De ander die gebrek lijdt is het centrale gegeven in hun leven. De noden die zij in hun tijd aantreffen zijn niet abstract, maar heel concreet. En dat geldt nog steeds: de actieve religieuzen trekken zich vooral het lot aan van de mensen die over de rand van de samenleving dreigen te vallen. Vaak zijn ze dan ook gesticht door 'gewone' mensen die hier en nu iets aan het lot van de armen willen doen: een dorpspastoor, een man of vrouw uit de parochie.

Veel devotie!

U kunt bij de website van de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) terecht voor een overzicht van de kloosters die u op de Open Kloosterdag kunt bezoeken. Mocht u geïnspireerd raken door wat u ziet: menig klooster beschikt over een gastenverblijf, waar mensen een weekeinde of soms nog langere tijd kunnen verblijven, en mee kunnen leven op het ritme van het klooster. En soms kan er nog meer. Steeds meer ordes en congregaties experimenteren met 'participanten', leken die zich vanuit hun dagelijkse bestaan verbonden weten met een kloostergemeenschap. Veel actie en devotie!

Meer informatie

Lees het artikel over de actieve religieuzen in de speciale brochure die ter gelegenheid van de Open Kloosterdag is verschenen, ook beschikbaar als webpagina Zie verder de volgende

jezuiten 31 procent

bedelorde 13 procent

contemplatieve 6 procent

Link naar bericht
Deel via andere websites

Het aardige is dus dat ik afgelopen week in een klooster ben geweest, één dag bij de Trappistinnen en drie dagen bij de Trappisten. Het verrasde me dus niet dat ik volgens de test tot de contemplatieven zou behoren. Mijns inziens heeft de Kerk zowel bidders als werkers nodig en vullen de vele verschillende kloosterordes, geestelijken en leken elkaar dus op juiste wijze aan.

Ook de contemplatieven zijn dus nodig. En zij spreken mij persoonlijk het meest aan. Het was heerlijk om in die week de dag enkel te vullen met de zeven á acht getijden (ook de nachtwake om half 4 of 4 uur 's nachts ja knipoog_dicht.gif), elke dag de Eucharistie, de drie maaltijden en verder in je eigen kamertje, in het kapelletje of gewoon buiten in de bosrijke omgeving. Dat was volledig aan jou, zolang je maar stil was, je aan de regels hield en genoegen nam met wat daar te doen was. Ik heb er ook heel veel geschreven en gelezen.

De sfeer van rust en stilte in zo'n contemplatief, meer gesloten klooster is niet te omschrijven. Alles wat je doet, van tanden poetsen tot meehelpen met afwassen en tafeldekken samen met de andere gasten tot de Schrift bestuderen, lijkt wel bijzondere betekenis te hebben. Alles lijkt wel in dienst te staan van het hogere, de eer aan God. En alles is er eenvoudig, van kamer tot de in stilte genuttigde maaltijden (behalve het middagmaal).

Het was heel inspirerend om eens mee te maken hoe eenvoudig dingen kunnen zijn. Je hoeft helemaal niet zoveel te zeggen, je hebt ook absoluut geen moeilijke discussies nodig voor geloofsverdieping, en er zijn al helemaal geen hele corveeschema's nodig om mensen aan het afwassen en tafeldekken te zetten. Zonder enig overleg ging iedereen als vanzelf hetgene doen wat hem of haar het beste lag en altijd ging dat goed. Elke dag weer. Echt alles ging vlekkeloos, zonder haast, zonder stress.

Zo'n week in stilte kan ik iedereen dus warm aanbevelen. Het is dan wel zaak om een orde te zoeken waar die stilte ook gegarandeerd wordt en er dus niet de hele dag door gesproken kan worden met de andere gasten. Bij de Benedictijnen, en dus de Trappisten, heb je goede kans. Bovendien is Trappistenbier helemaal zo smerig nog niet. knipoog_dicht.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Contemplatieve religeuzen met 38%

Actieve religieuze met 31%

Bedelorden 25%

Jezuieten 6%

Contemplatieve religieuzen 38%

Bedelorden 31%

Actieve religieuzen 25%

Jezuieten 6%

Volgens mij lijken onze lijstjes erg op elkaar Thorgrem. Zullen we maar stoppen met over politiek praten en monnik worden? widegrin.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Je kan het net als Muskens zien als een alternatief voor het bejaardenhuis.
knipoog_dicht.gif

Dat zou kunnen. Lijkt me niet zo verkeerd om als je een jaar of 60 bent en je hebt alles wel gezien en je vrouw verloren om je laatste 25/30 jaar zo te volbrengen.

Ik begin komend schooljaar wel aan een cursus mystiek volgens de orde van de karmelieten. Deze orde staat ook open voor leken (gewone mensen) die niet in een kloostergemeenschap leven. Dat gaat me nu nog een stap te ver, ik kom slechts om de mystieke kant van het geloof te verdiepen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

44% Actief religieus

31% Jezuïet

19% Bedelorde

6% Contemplatief religieus

Ik verbaasde me eerst: ik actief religieus? verbaasd.gif Ik ben niet iemand die op een sinaasappelkistje op de markt gaat staan. Maar het is wel waar dat het in praktijk brengen van je geloof door andere te helpen voor mij een kernpunt is.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid