Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

Als ik kijk naar de generatie van m'n ouders kijk, en naar de seculiere mens van nu, dan zie ik eigenlijk één groot verschil.

Het is niet dat men vroeger braver was, mijn vader zegt altijd dat men vroeger veel meer rottigheid uitvrat dan nu. Nee, het belangrijkste verschil is dat het tegenwoordig lijkt te ontbreken aan idealisme.

De ouderen lijken verdwaast in het duister te tasten, en de jongeren kan het niet zoveel schelen.

Dit zie ik dus wat terug op dit forum en in de maatschappij. Vroegáh (in de jaren '60) was het atheisme in de praktijk toch een min of meer samenhangend, en bovendien 'positief' gesteld gedachtengoed, dat ook met veel meer dingen samenhing dan het 'niet-geloven in God'. Vaak ook ging het samen met een sociaaldemocratisch/socialistisch geluid en visie op de samenleving. Het waren de tijden dat het modernisme in elk geval nog een volksgeloof was, buiten, maar ook zeker binnen de Kerk.

Nu lijken de atheisten vooral toch te benadrukken hoe pluriform ze zijn en het enige wat ze delen in levensbeschouwelijke zin is dat ze niet geloven in (de judeo-Christelijke) God.

Enfin, Alistair McGrath heeft deze these al eens mooi samengevat in een boek waaruit ik straks een stukje zal linken .

Maar wat ik me dan afvraag; hoe kijken atheisten hier zelf tegenaan? Constateren jullie ook een gebrek aan idealisme? Is dit goed? Is dat te betreuren?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik ga het nog een keer uitleggen. puh2.gif

Atheïsme heeft niets met idealisme te maken. Het enige wat atheïsme bevat is het niet geloven in een godheid / godheden.

En dan nu het idealisme gedeelte. Ik weet niet wat ik er precies van moet denken. Seculier humanisme zou je kunnen zien als het atheïsme waar jij over spreekt. Bevat dat geen idealen? Ik denk van wel. Dat het niet spreekt is misschien omdat het geen hot topic meer is, wat het eerst (de vorige generatie) dus wel was.

En ja, wat kan je voor idealen hebben tegenwoordig? Ik heb mijn stem bij de EEN campagne en zou het liefst in die richting mijn idealen hebben liggen. De acht milleniumdoelen, is dat geen ideaal? smile.gif Maar om het uit te voeren, dat is lastig.

Ik mis geen idealen. Ik leef mijn leven en hoop later - niet in een ver ooit, maar wanneer ik meer vrijheid en middelen heb dan nu - meer te doen voor mensen die het minder breed hebben dan ik. Ik zie het nog wel. 'k Zit nu nog in mijn studententijd en moet dus eerst mezelf settelen. Daarna zie ik wel wat ik kan doen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Door de ontkerkelijking heeft het seculier humanisme wellicht te weinig gehad om tegen op te boksen de laatste decennia.. en daardoor een beetje is gaan liggen.. door de plotselinge terugkeer van de kerk in het kabinet is het beestje nu wat verdwaasd wakker geschrokken, maar veel kracht heeft het nog niet gekregen.

Ofzo.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid