Spring naar bijdragen

In welk boek ben je nu bezig? [2]


Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 447
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Quote:

wauw ken je em?

Ja. Heb het een keer gelezen op aanraden van een vriend. smile.gif En sowieso ken ik veel boeken (soms omdat ik ze gelezen heb, soms gewoon van naam dankzij diverse obsessieve vrienden een een obsessieve zwager waar het op het verzamelen en lezen van boeken aankomt). knipoog_dicht.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

hoofdpersoon heeft nogal de neiging om taalgebruik letterlijk uit te leggen.

Vanwege die autistische stoornis smile.gif (asperger)

Quote:

[...]

Ja. Heb het een keer gelezen op aanraden van een vriend.
smile.gif
En sowieso ken ik veel boeken (soms omdat ik ze gelezen heb, soms gewoon van naam dankzij diverse obsessieve vrienden een een obsessieve zwager waar het op het verzamelen en lezen van boeken aankomt).
knipoog_dicht.gif

Gheheknipoog_dicht.gif

Ben er nog niet heel ver in ,maar ben erg benieuwd yes.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

Ik heb van haar nog steeds "De kleine vriend" in de kast staan. Ben ik nooit doorheen gekomen
verbaasd.gif
Ken je die?

The Secret History is stukken leesbaarder en amusanter dan De Kleine Vriend. Beiden zijn behoorlijk pretentieus, maar het eerste boek kan dat beter hebben dan het tweede.

Dit alles is natuurlijk slechts mijn mening en hoeft geenzins toonaangevend voor anderen te zijn. Tenzij ze smaak hebben natuurlijk.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Chris Hedges - Ik geloof niet in atheïsten

Smullen van zijn schrijven tegen alle fundi's, of het nou christenen of atheïsten zijn. Beide geloven in een utopie. De een zet daarin God centraal de andere de Rede. Fijn om te lezen ook een aanrader
smile.gif

Die zag ik vandaag staan in de Selexyz, leek me wel interessant ja. Klopt het dat het een antwoord is op "Ik geloof niet in God" of iets dergelijks? Ben de schrijver even kwijt, maar beide boeken stonden zo ongeveer naast elkaar in de kast, met min of meer dezelfde kaft.

Momenteel lees ik:

Terry Pratchett - Hogfather

Een alternatief Kerstsprookje engel.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 5 weeks later...

De etnische zuivering van Palestina / Ilan Pappe

Link

Beschrijving

In 2008 het zestig jaar geleden dat David Ben-Gurion de Staat Israël uitriep. Een gebeurtenis die niet ongemerkt voorbij zal gaan. Ondertussen laait de discussie over de geschiedenis van Israël op. Een belangrijke stem in deze discussie is die van Ilan Pappe.

"Niemand erkent de misdaden van 1948. Terwijl dat simpelweg een etnische zuivering was, volgens iedere definitie daarvan. Als de ene etnische groep de andere verdrijft, is dat etnische zuivering."

"Iedereen wist het. Maar Europa bleef stil, om wat het de Joden zelf had aangedaan."

In zijn geruchtmakende boek De etnische zuivering van Palestina verwijst hij de mythen over de stichting van de staat Israël naar de prullenmand. Onverbloemd toont hij hoe de joden zich in 1948 schuldig hebben gemaakt aan etnische zuiveringen. Pappe beschrijft hoe een jaar lang elf adviseurs van Ben Gurion samenkwamen om te bespreken hoe de Arabieren verdreven konden worden. Zeer terughoudend beschrijft hij de gruwelijkheden. Hierbij laat hij oorspronkelijke documenten en oral history voor zich spreken. Tot slot toont Pappe aan dat de internationale gemeenschap wist van de misdaden, maar bewust niet ingreep.

Ilan Pappe (1954) is professor Politicologie aan de Universiteit van Haifa en een van de meest vooraanstaande Nieuwe Historici uit Israël.

Recensie(s)NBD|Biblion recensie:

Pappe, hoogleraar politicologie aan de universiteit van Haifa, behoort tot de zogenoemde moderne historici, die met hun onderzoek een totaal ander licht werpen op de gebeurtenissen voor en na de stichting van de staat Israel dan volgens de heersende opvattingen daaromtrent in Israel en ook elders - vooral in het westen - gedacht wordt. Pappe beschrijft met verbijstering hoe het misdrijf van de etnische zuivering van het land 'Palestina' - zuivering van de Palestijnse bevolking - heeft kunnen plaatsvinden. Hoe de botsingen met plaatselijke Palestijnse milities Israel de context en rechtvaardiging leverden om de ideologie van een etnisch gezuiverd Palestina ingang te doen vinden. Het is zijn 'J'accuse' tegen de politici die de etnische zuivering ontwierpen en tegen de generaals die haar uitvoerden. Hij wil dit misdrijf tegen de menselijkheid uit de vergetelheid halen. Hij benadrukt vooral de planmatige manier waarop het gebied in een etnisch homogene ruimte is veranderd, en hij belicht de ideologische achtergronden van deze zuivering die in 1948 begon en nog steeds doorgaat. Zonder de erkenning van die zuivering zijn alle pogingen om het Israelisch-Palestijnse conflict op te lossen, tot mislukken gedoemd. Met chronologie van gebeurtenissen, kaarten, bibliografie en register.

(NBD|Biblion recensie, Prof.dr. A. Wessels)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Brieven uit de hel - C.S. Lewis (elke avond een brief: echt zo'n boek dat elke keer weer nieuwe dingen laat zien als je het leest!)

Een stem in de wind - Francine Rivers

Genesis

En verder heb ik vandaag Onbeschaamd (ook Francine Rivers) uitgelezen.

Er ligt hier nog:

Levend bewijs - Craig Parshall, cadeautje van de boekhandel, maar ik kan er absoluut niet inkomen.

De bemiddelaar - Dee Henderson

Verder hoor ik op dit moment gewoon Medical Genetics te lezen (totaal niet boeiendknipoog_dicht.gif)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Mijn weg naar het licht van H.J. Hegger.

Wat?! Gaat hij dan eindelijk terug naar het Licht van de Una Sancta? party.gif

Momenteel lees ik 'Die Heilerin' van Hermann Multhaupt, een historische vrouwenroman. Best wel boeiend. Vrij in het begin meteen een verhandeling over de koningskaars; vier en een halve bladzij allerlei wetenswaardigheden over deze plant, die verder helemaal niks met het verhaal heeft te doen. (Je moet toch wát doen, om een boek te vullen... toch?)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Klaas Schilder
sjoerule.gif

Dit werkje: "Lof der Zotheid & de Dordtse Leerregels" kende ik, provinciaal die ik ben, overigens nog niet van Erasmus
devil.gif

Ja, ik ben bang dat als ik uitleg dat ik ze allebei tegelijk lees en ze dus daarom zo opschrijf jij een grapje weet te maken over een boek in iedere hand en scheel lezen. puh2.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Voor de volledigheid, ook de PLO deed aan etnische zuivering, ook Hamas doet aan etnische zuivering, ook de Al Aqsa-brigade doet aan etnische zuivering. Alleen allemaal net iets minder succesvol dan Israël.

Zou jij ook de lijst kunnen toevoegen aan de toenmalige Nederlandse verzetstrijders.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid