Spring naar bijdragen

Geen geloof -> enkeltje hel?


Aanbevolen berichten

Quote:

[...]

De bevruchting is naar mijn idee ook maar een willekeurig moment. En als God dat zo'n belangrijk moment vind, kun je dan ook even uitleggen waarom rond de 90% van de bevruchtingen uitloopt op een miskraam?

Dat 'leven' begint met celdelingen is alleen al biologisch een feit. Waarom een bepaald percentage bevruchtingen uitloopt in miskramen, is meer een vraag voor de wetenschap.

Quote:

[...]

Ik ben een atheist ik heb dus GEEN boodschap aan dit soort uitspraken.

Daar kan ik ook niets aan doen (aan beide delen van bovenstaande zin). De realiteit verandert er uiteraard niet door. Want ook het Rijk Gods is een realiteit.

Quote:

[...]

Ik zie alleen een heleboel christenen die een heleboel pretenderen maar verder geen haar beter zijn dan de rest. (...)Ik kan ook wel vage beloftes doen over de Atheistische Heilsstaat.

Bedoeling en realisatie kunnen van elkaar afwijken.

Een atheïstische heilsstaat is een contradictio in terminis, wellicht een voorafbeelding van de hel (als we dan toch weer on topic moeten komen?)

Quote:

[...]

De eerste 4 geboden zeggen me uiteraard niet zoveel enh

[...]

Dat doet aan het feit dat het geboden zijn niets af.

Quote:
Ik geloof dat niet, maar ik zou je geloven als je met BEWIJS voor je stelling kwam.

Zonder God leef je alleen in de realiteiten 'hier' en 'nu' maar als je niet gelooft in God kan ik mijn stelling natuurlijk niet bewijzen, als ik al zou weten hoe dat zou moeten. Het 'daar' en 'straks' zijn echter net zulke realiteiten, zul je te Zijner tijd constateren, ongeacht of je erin gelooft of niet. Hopelijk laat het 'straks' nog lang op zich wachten en valt het 'daar' positief uit. Dat wens ik iedereen toe.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 184
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Quote:

Wezenlijk is de katholieke moraal humanistisch, het is dan ook geen toeval dat het humanisme uit het katholicisme voortkomt.

Dit lijkt me een vrij boute uitspraak. Ik denk dat het humanisme overal en nergens zijn oorsprong heeft en ook in de katholieke kerk. Het is een beetje te bassaal om 1 uitvinder aan te wijzen.

En veranderende moraal bij alle mensen en alle christenen lijkt me vrij evident. Slavernij is bijvoorbeeld maar een concept waarover christenen door de eeuwen heen anders zijn gaan denken. Ik denk dat bijvoorbeeld naastenliefde altijd belangrijk werd geacht, maar de definitie van wat je naaste precies is varieerde wel degelijk.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Quote:

[...]

Dit lijkt me een vrij boute uitspraak.

Dat snap ik. Je kan natuurlijk talloze bronnen aanwijzen, maar feit is wel dat het modern humanisme duidelijk haar directe wortels vindt bij de Moderne Devotie, en vervolgens bij mensen als More en Erasmus. Maar dat vind ik eerlijk gezegd niet zo spannend. Boeiender vind ik te kijken naar de inhoudelijke kant. En dan zie je dat de katholieke moraal-theologie wezenlijk humanistisch is.

Dat de moraal, ook de humanistische, altijd in beweging is, moge waar zijn, en ik zal dat natuurlijk niet bestrijden, maar wat wezenlijk is aan het katholieke denken over moraal is wel het centraal stellen van de mens. Dat daar weer een fikse portie Grieks denken in zit lijkt me overigens duidelijk. Het katholicisme, en daarmee het christendom tot Luther c.s. zich er mee gingen bemoeien, is nu juist de synthese van joods geloof met Griekse filosofie.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

Ken jij uberhaupt mensen die niet geloven? Niemand doet goed, zelfs niet 1? Wat krijgen we hier. Ik ken mensen die niet geloven die veel betere daden doen dan mensen die zondags of zaterdags in de kerk zitten.

Nou en? Jouw ideeën over goede daden zijn niet per sé de juiste en zeker niet per sé de ideeën die je in het acterhoofd moet houden om dit stuk te begrijpen. Wat jij niet kunt, wat wij als mensen niet kunnen is het hart van mensen aanzien. Als het bij goede daden om méér dan slechts de handeling gaat, namelijk ook om de intentie, om het hart erachter, dan kun je bij beoordeling van daden niet volstaan met kijken naar wat mensen doen.

God ziet alles, weet alles, kent het diepst van onze ziel en de meest donkere kanten daarvan en Hem houden we niet voor de gek met vrome praatjes. Als Hij in Zijn Woord laat optekenen dat de mens slecht is, dan vind ik dat iets betrouwbaarder dan als jij beweert dat dat onzin is.

Quote:

De Bijbel (oude testament) zijn Joodse geschriften en dit is een psalm, dus God heeft dit niet gezegd.

Dat zegt niemand.

Quote:

God heeft ons allemaal gemaakt, en zal heus niet zeggen dat niemand goed is.

Dat zeg ik je niet na.

Quote:

Alsof alleen gelovigen goede dingen doen :S
big-smile.gif

Dat heeft hier niets (direct) mee te maken en is niet wat gesteld wordt in de tekst.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Bedoeling en realisatie kunnen van elkaar afwijken.

Een atheïstische heilsstaat is een contradictio in terminis, wellicht een voorafbeelding van de hel (als we dan toch weer
on topic
moeten komen?)

De Atheistische Heilsstaat is geen contradictio in terminus. Er is geen enkele aanwijzing dat atheisten geen prettig samenleving kunnen vormen. Ik ken echter maar weinig atheisten die beweren dat een atheistische heilsstaat mogelijk is, en persoonlijk prefereer ik eerlijkheid boven het vele geschreeuw en het weinige wol wat je bij veel christenen ziet.

Uiteindelijk ben jij degene die door de mand valt. Het atheisme gaat voor een hel op aarde zorgen als het de ruimte krijgt. Tuurlijk, jezelf onterecht omhoog halen aan een andere groep zonder zelf iets waar te maken is christelijk genoeg.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

en persoonlijk prefereer ik eerlijkheid boven het vele geschreeuw en het weinige wol wat je bij veel christenen ziet.

Toen WOII was afgelopen, zaten er nog altijd Japanners in de oerwouden verscholen, klaar voor de strijd. Ze wisten nog niet dat de oorlog was afgelopen, dat ze uit het oerwoud konden komen en weer naar huis konden gaan.

Zo zijn er nog velen die leven alsof de geestelijke heilstaat er nog niet is, maar deze is er al lang. Mensen zullen de heilstaat ervaren als ze uit de 'oerwouden' komen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]Toen WOII was afgelopen, zaten er nog altijd Japanners in de oerwouden verscholen, klaar voor de strijd. Ze wisten nog niet dat de oorlog was afgelopen, dat ze uit het oerwoud konden komen en weer naar huis konden gaan.

Zo zijn er nog velen die leven alsof de geestelijke heilstaat er nog niet is, maar deze is er al lang. Mensen zullen de heilstaat ervaren als ze uit de 'oerwouden' komen.

Je moet geloven dat de heilsstaat er is om hem te kunnen zien. Je moet geloven in de werking van de suikerpilletjes om van de hoofdpijn af te komen. Je moet met iets beters aankomen dan met een placebo om een punt te maken vrees ik.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Je doet er wel eens gekscherend over, maar het lijkt erg sterk op elkaar. De werking van een placebo lijkt sterk op de werking van geloof (in het klein). Het gaat alleen nog iets verder. Door een placebo worden mensen niet genezen van kanker en staan mensen niet op uit de dood, maar door de kracht van God gebeurt het 'menselijk (gezien) onmogelijke'.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid