Spring naar bijdragen
Morphogenesis

Doordachte albums

Aanbevolen berichten

Ik zat laatst de cd Octavarium te luisteren van Dream Theater en ben eens info gaan zoeken over dit album.

Toen bleek dat het album geen gewoon album is, maar in mijn ogen een zwaar geniaal album is, los gezien van hoe de muziek klinkt.

Ik citeer van Wikipedia:

Ook volgend op een eerder patroon is het begin van de CD. Dit is namelijk dezelfde toon als waarmee Train of Thought werd afgesloten. Het album eindigt ook in dezelfde toon, waarmee de cirkel doorlopen is.

Elk nummer van het album is in een ander mineur geschreven, startend met F, dan G, A, B, C, D, E en terugkomend bij F.

De muzikale connecties tussen de nummers en het titelnummer zelf hebben als thema continuïteit, wat erop duidt dat het een conceptalbum is.

Het openingsnummer begint met stap 6, het laatste nummer eindigt met stap 5. Ook zo is de cirkel doorlopen.

Het album bevat meerdere verwijzingen naar de gulden snede, met name de cijfers 5 en 8 in het boekje bij de CD. De gulden snede is en wordt veelvuldig gebruikt in kunst door de jaren heen en komt ook voor in de natuur.

De getallen 5 en 8 verwijzen ook (net zoals de voorkant van het boekje met het perpetua mobile) naar vicieuze cirkels; een octaaf op een piano (een octaaf is zelf een vicieuze cirkel doordat het van C tot C gaat en het volgende octaaf weer van C tot C gaat) heeft 5 zwarte en 8 witte toetsen.

De titel, Octavarium, bevat 5 lettergrepen maar refereert aan het cijfer 8. Het bestaat uit 5 klinkers en 5 medeklinkers.

De cijfers 5 en 8 komen ook voor in een octaaf op een piano, deze bestaat uit 8 witte en 5 zwarte toetsen. Zo'n octaaf is afgebeeld op de achterkant van het CD-boekje.

De voor- en achterkant van het CD-boekje laat een Newtonpendel zien met 8 pendels en 5 vogels. De volgorde van de pendels en vogels representeren een octaaf op een piano.

Sinds het begin van Dream Theater zijn er 8 bandleden geweest, het huidige aantal leden is 5.

Octavarium is het achtste studioalbum en op het moment dat Octavarium uitkwam had Dream Theater vijf livealbums gemaakt.

Op pagina 5 staan 2 dominostenen met respectievelijk 5 (2 en 3) en 8 (3 en 5) ogen. 2, 3, 5 8 zijn opeenvolgende nummers in de rij van Fibonacci.

Op pagina 7 is een spin getekend (met 8 poten), die gevangen zit in een achthoekig labyrint. Het labyrint bestaat uit 5 lagen en bevat 8 doorgangen tussen de lagen. Acht gangen lopen dood.

Op pagina 11 staat een octopus (met 8 armen), 5 vissen en een achthoekig stopbord.

Op pagina 13 is een bouwplan van een pentagram getekend in een achthoek. De schaal van de plattegrond staat aangegeven als 5:8.

Op de binnenkant van het boekje staat 2 keer dezelfde jongen afgebeeld met een bliktelefoon.

Bij de eerste afbeelding staan er 8 nummers naast de jongen, bij de tweede afbeelding de namen van de 5 bandleden.

Op de eerste afbeelding zijn er 5 vingers van de jongen te zien, op de tweede zijn dat er 3. Samen levert dat 8 op.

Het boekje heeft 8 pagina's.

In het opruimgedeelte van de CD staat een 8-bal van een poolbiljart.

Het titelnummer is opgebouwd uit 5 delen en is het 8ste nummer van de CD.

Op de CD staat een afbeelding van een ster in een achthoek, zoals hierboven beschreven ook voorkomt op pagina 13. Hieromheen staan muzieksleutels in een kwintencirkel.

Het nummer Panic Attack, nummer 5 op de CD, duurt 8:13 minuten. 5, 8 en 13 zijn opeenvolgende nummers in de rij van Fibonacci. De maatsoort is 5/8.

Octavarium is het laatste album wat is opgenomen in de Hit Factory. De eerste was Songs in the key of life van Stevie wonder.

Wie kent nog meer van dit soort doordachte albums? smile.gif

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Okee, dat is gewoon ziekpuh2.gif

Maarja, wel geniaal als je dat zo gaat verzinnen inderdaad, wauw zeg. Dan klopt echt álles. En het antwoord op die vraag blijf je me voorlopig nog schuldig.. Zulke doordachte albums ken ik niet echt volgens mij..

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid