Spring naar bijdragen

Gelovigen leven langer


Aanbevolen berichten

Het gaat niet zo zeer om het geloof, maar om het objectief bekijken/bestuderen van een vraagstuk.

Wanneer dat vanuit een bepaalde hoek wordt bekeken komen daar vaak (subjectieve) meningen bij. Bewust of onbewust. Ze beginnen dan vaak al met een bepaalde 'insteek'

Ze schrijven bijvoorbeeld dat zaken als eenzaamheid, zelfmoord, depressie etc. bij gelovigen in Jezus volledig afwezig zijn. Dit klopt natuurlijk absoluut niet. We blijven mensen, of wij nu gelovig (Christen) zijn of niet. Wat dus ook wil zeggen met menselijke gevoelens en dus ook gevoel soms van eenzaamheid of depressie. Mensen die in de bijbel geloven zullen er misschien anders mee om gaan dan anderen. Maar 'vrijwel volledig afwezig' is klopt uiteraard niet.

Inderdaad een onderzoek doen met allerlei 'neutrale' mensen lijkt mij beter dan enkel Christenen vanuit een bepaald (hetzelfde) beginpunt; voor een onderzoek toch. Of zij moeten de gave hebben het allemaal objectief te kunnen bestuderen. Maar dat lees ik in deze tekst niet.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Als de gekozen uitgangspunten valide zijn (dat moet dan wel bevestigd worden door een review) en de onderzoeksmethode valide is (moet ook bevestigd worden) dan kunnen er hele valide conclusies uit het onderzoek getrokken worden. Dat het artikeltje allesbehalve neutraal is klopt, Manna-vandaag staat niet bekend om zijn grote objectiviteit in zijn (haar?) nieuwsartikelen. Maar dat zegt nog niets over de kwaliteit van het onderzoek. Statistisch gezien zou het best kunnen dat het percentage eenzaamheid, zelfmoord en depressie etc. bij gelovigen lager is maar ik beschik niet over die informatie.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Nu hebben dit soort christelijke clubjes nogal eens de neiging om een interview met 3 personen een 'onderzoek' te noemen. Wat betreft zelfmoorden, eenzaamheid en depressie dit betreft inderdaad zelden christenen in de ogen van sommige christenen. Namelijk; zelfmoord is bij die mensen sowieso al voortgekomen uit het opgeven van het christelijk geloof, iemand die christen is pleegt geen zelfmoord, dus geen christen. Eenzaamheid; toegeven vanuit het christelijk geloof dat het in de eigen gelederen voorkomt is bij sommige christelijke groeperingen ook niet mogelijk, omdat 'christenen' er altijd voor elkaar zijn etc.. etc ... Voor depressies geldt hetzelfde het wijst bij sommige christenen op het eigen falen binnen de eigen gelederen. En dus komt het niet voor, want eigen falen toegeven is geen optie voor sommige christelijke groepen en dus komt het gewoon niet voor.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Interessanter zou dan zijn om dat onderzoek eens uit te breiden naar gelovigen van álle grote wereldgodsdiensten. Zou een jood misschien langer leven dan een boeddhist, omdat de jood immers meer van de Waarheid zou kennen? En een christen wellicht weer meer dan een jood? Pikant zou dan zijn als bijvoorbeeld zou blijken dan hindoeïsten over het algemeen gelukkiger zouden zijn dan christenen, of atheïsten wellicht weer gelukkiger dan boeddhisten.

En als dat te veel is, dan zou het interessant zijn om het onderzoek uit te breiden naar álle grotere stromingen binnen het christendom. Bijvoorbeeld gereformeerden vergelijken met evangelischen, of katholieken met orthodoxen. Of nog pikanter: zeer orthodoxe christenen vergelijken met zeer vrijzinnige christenen. En als je die dan wilt vergelijken met atheïsten, dan ook met álle bekendere vormen van atheïsme.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid