Spring naar bijdragen

Flevo 2010 is één groot feest


Aanbevolen berichten

[preview]Lange rijen voor de kassa, overvolle pendelbussen en een recreatieterrein vol tenten, caravans en andere slaapbouwsels. Dit jaar was recreatieterrein Bussloo voor de derde keer de place to be voor de festivalgangers van het christelijke Xnoizz Flevo Festival. [/preview] Zij genoten volop van drie dagen vol muziek, seminars, theater en vooral veel gezelligheid. Zondag sloot het festival samen met duizenden dagjesgasten af met de Outburst, een openluchtdienst op het hoofdpodium.

Festivalsfeer

Donderdagmiddag gaan de eerste programma's van start. De meeste bezoekers zijn dan nog druk bezig met het opzetten van hun tentje of staan in de rij om een toegangsbandje te bemachtigen. Ondanks dat de wachttijd oploopt tot twee uur zijn de meeste mensen in een prima stemming. Ja, het duurt lang en volgens hen zou het makkelijker zijn om de bandje op te sturen. Maar met drie dagen feest in het vooruitzicht is de sfeer moeilijk te verpesten. Dit ís Flevo!

Dansen met NewWorldSon

Eigenlijk is het hele festival een groot hoogtepunt. Om alle leuke dingen op te noemen is onbegonnen werk. Topper van de avond is NewWorldSon. Een aantal jaar geleden klein op het festival gekomen, maar inmiddels uitgegroeid tot één van de favorieten van de festivalgangers. De band weet duizenden mensen aan het dansen te krijgen met hun aanstekelijk muziek.

Halleluja, ik heb ADHD

Wie wil kan op elk moment van de dag ergens aanschuiven bij een programma naar keuze. Zo is er deze donderavond op het Tempelplein 'Halleluja, ik heb ADHD' te volgen waarbij twee jongerenwerkers vertellen over hoe zijn hun ADHD gebruiken in hun werk. De tent is bomvol mensen die het enthousiaste verhaal aanhoren. Ook in het theater staat een voorstelling met het gedreun van de Music & More en Mainstage op de achtergrond. Terwijl een deel van de bezoekers aftaait richting camping schuift een ander deel van het publiek door naar één van de podia die tot voorbij middernacht fijne muziek aanbieden. Ook de silent disco, een disco waarbij iedere bezoeker een hoofdtelefoon draagt, is een groot feest. Veel te snel moet het programma stoppen.

In alles zit muziek

Op dag twee ontwaakt Flevo langzaamaan. De rij voor de douche groeit met de minuut en menigeen verkiest een frisse duik in het meer boven de douche. De acrobatentouren die festivalgangers moeten uithalen om zichzelf op een vierkante meter uit te kleden en te douchen zonder dat alles nat wordt, zijn niet om over naar huis te schrijven. Het is schitterend weer en het strand op het festivalterrein is een fantastische plek om lekker te genieten van de muziek die vandaag geprogrammeerd staat. Voor de vroege vogels is rond negen uur de eerste viering in de dorpskerk. De nachtbrakers kunnen vanavond weer tot twee uur door. 's Middags staat het Noord Ierse Rend Collective Experiment op het podium. Deze band gebruikt van alles om muziek te maken. Eén van de zangers staat samen met de percussionist te trommelen op een bluswaterton. Een paar minuten later staat een deel van de band met hun iPhone op de podiumrand. Op de telefoons staan programmaatjes waarmee muziekinstrumenten worden nagebootst en samen spelen en zingen ze een worshipnummer. Vanaf het strand komen steeds meer mensen aangelopen om deze relatief onbekende band van dichterbij te bekijken.

Voor de fans

De mainstage staat de hele avond vol en afsluiter Stellar Kart doet het goed bij het wat jongere publiek. Deze punkrockers waren al meerdere keren in Nederland en hebben in een paar jaar tijd een hoop fans gekregen. Er wordt gejuicht, er wordt gegild, én er wordt stilletjes meegezongen met 'You got me and Jesus', dat menig hart raakt. Tegelijkertijd speelt in de Music and More het Nederlandse Slechtvalk, een blackmetalband compleet met middeleeuwse outfit. Het publiek beukt 'vriendschappelijk' op elkaar in. Voor de liefhebber, om het zo maar te zeggen.

Wake-up call door Leeland

Zaterdag ziet de gemiddelde kampeerder er nog duffer uit. 's Ochtends wordt de medewerkerscamping gewekt door de klanken van Leeland. Deze Amerikaanse band heeft een kleine set neergezet op het terrein en geeft een klein concertje te midden van de tenten. Niet veel later staat zanger Leeland Mooring samen met de pianist in de gezellige tent de Belofte voor een intiem concert. Eigenlijk is het geen concert te noemen maar een moment van aanbidding samen met de aanwezigen. De zanger is zichtbaar geraakt terwijl hij met passie verteld over Gods liefde. De rest van de dag is er een hoop te beleven op het terrein en de sfeer is opperbest. Naast de kampeerders zijn er vandaag veel dagjesmensen die komen voor de programmering van de slotavond.

Slotavond

De band Kutless is voor het eerst in Nederland, tot groot plezier van de fans. Helaas krijgen zij maar een half uurtje de tijd op het hoofdpodium. Gelukkig spelen ze later op de avond nog een akoestische set in de Music & More tent. De rest van de hoofdpodiumprogrammering is ook het wachten meer dan waard. De Nederlandse band Trinity brengt met hun Peruaanse roots een fantastisch optreden. De band geniet zichtbaar van hun concert en het publiek even zo. NewWorldSon wist de voetjes van de vloer te krijgen, maar Trinity maakt er een nog groter feest van. Ook The Afters en Anberlin geven een toffe show weg vol energie en mooie liedjes. Afsluiter van de avond is Leeland, dat een krachtig aanbiddingsconcert geeft. Na vier jaar wachten kwam deze band in juni voor het eerst naar Nederland op de EO-Jongerendag. Nu doen ze het nog een keer fijntjes over op Flevo.

Zingen met 14.000 man

Zondagochtend vroeg gaan de eerste tenten tegen de vlakte. Overal staan mensen spullen in te pakken. Rond half tien begint de uittocht naar de Outburst, de openluchtdienst die traditioneel de afsluiter van het festival is. Met 14.000 man samen zingen en bidden tot de eer van God is een bijzondere ervaring. Tijdens de preek is het stil, hier en daar zoekt iemand nog een plekje om te zitten. Na afloop stroomt het terrein leeg. Flevo 2010 zit er weer op. Wat overblijft is een omgeploegd veld en lege programmatenten. De afbouwploeg kan met haar werk beginnen. Over een week getuigen alleen de uitgesleten sporen in het gras nog van het festival dat hier neerstreek.

Joëlle Kole | ChristelijkeConcertAgenda.nl

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 3 years later...
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid