Spring naar bijdragen

Benedictus in Madrid - Dag 3: Wees niet tevreden met minder


Aanbevolen berichten

De dag dat Benedictus hoge eisen stelde aan de seminaristen, voornemens bleek een gediscrimineerde half-joodse heilige uit te roepen tot Kerkleraar en twee miljoen jongeren opriep alleen met het allerbeste genoegen te nemen.

Tijdens een Mis in de kathedraal van Madrid zei paus Benedictus XVI zaterdagochtend in zijn homilie tegen de honderden aanwezige seminaristen dat zij het bewijs zijn "dat Christus jonge discipelen blijft roepen en van hen zijn apostelen blijft maken". Zo "houdt Hij de missie van de Kerk en het aanbod van het Evangelie aan de wereld levend".

'Wij moeten heilig zijn'

Dat vraagt nogal wat van de priesters, benadrukte Benedictus: "De heiligheid van de Kerk is bovenal de objectieve heiligheid van de persoon van Christus, van zijn Evangelie en zijn sacramenten (...). Wij moeten heiligen zijn, om geen tegenstelling te creëren tussen het teken dat wij zijn en de werkelijkheid die waarvoor wij willen staan. (...) Gemodelleerd te worden naar Christus, beste seminaristen, betekent steeds meer geïdentificeerd worden met Hem, die voor ons welzijn dienaar, priester en slachtoffer werd."

Pauselijke verrassing

Aan het eind van de Mis had de paus een verrassing in petto: hij maakte "met grote vreugde" bekend van plan te zijn de heilige Johannes van Avila uit te roepen tot 34e Kerkleraar, als voorbeeld voor alle bisschoppen, priesters en seminaristen. Johannes is een van de patroonheiligen van deze Wereldjongerendagen. De paus zei te hopen dat de "woorden en het voorbeeld van deze uitmuntende pastor alle priesters en zij die uitkijken naar de dag van hun priesterwijding zullen verlichten". De 'apostel van Andalusië' voerde onder meer een intensieve correspondentie met bekende heiligen als Teresa van Avila en Ignatius van Loyola, de stichter van de jezuïeten.

Noodweer

Tijdens de massaal bezochte avondwake - er waren naar schatting twee miljoen pelgrims - op het vliegveld van Madrid ging de paus in op de vraag hoe een jongere trouw kan zijn aan het geloof en tegelijkertijd hoge idealen kan nastreven in de hedendaagse maatschappij. In zijn toespraak - die 20 minuten werd onderbroken vanwege een plotseling opkomend noodweer - verwees Benedictus voor het antwoord op die vraag naar het Johannesevangelie, waar Christus zegt: "Zoals de Vader mij heeft liefgehad, zo heb ik jullie liefgehad; blijf in mijn liefde."

'Het geloof verheft jullie idealen'

"God houdt van ons", hield de paus de menigte voor. "Dit is de grote waarheid van ons leven; het is wat al het andere zinvol maakt. Wij zijn niet het product van blind toeval of absurditeit; ons leven ontstaat als een deel van een liefdevol plan van God. In zijn liefde blijven betekent dan een leven leiden dat is geworteld in het geloof, aangezien geloof meer is dan alleen het accepteren van bepaalde abstracte waarheden: het is een intieme relatie met Christus, die ons in staat stelt onze harten te openen voor dit mysterie van liefde, en om te leven als mannen en vrouwen die zich ervan bewust zijn dat God hen liefheeft."

"Als jullie in de liefde van Christus blijven, geworteld in het geloof, dan zullen jullie zelfs temidden van tegenslag en lijden de bron van waar geluk en ware vreugde ontmoeten. Het geloof gaat niet tegen jullie hoogste idealen in; integendeel, het verheft en perfectioneert die idealen."

'Moedig en nederig spreken'

"Beste jonge mensen, neem geen genoegen met iets anders dan Waarheid en Liefde, wees niet tevreden met minder dan Christus. Hoewel de ons omringende dominante cultuur van relativisme het zoeken naar waarheid heeft opgegeven, ook al is die de hoogste roeping van de mens, moeten wij vandaag de dag moedig en nederig spreken over de universele betekenis van Christus als Redder van de mensheid en bron van hoop voor onze levens."

Christus, zei Benedictus, "is goed bekend met het mysterie van menselijk lijden en toont zijn liefdevolle aanwezigheid in hen die lijden. Zij op hun beurt, verenigd met Christus' lijden, delen van nabij in zijn werk van verlossing. Daarbij zal onze belangeloze aandacht voor de zieken en de vergeten mensen altijd een nederig en warm getuigenis zijn van Gods genadevolle achting".

'Wees niet bang'

Ook sprak hij de jongeren moed in: "Beste vrienden, moge geen tegenslag jullie verlammen. Wees niet bang, noch voor de wereld, noch voor de toekomst, noch voor jullie zwakheid. De Heer heeft jullie toegestaan op dit moment in de geschiedenis te leven zodat door jullie geloof zijn naam zal blijven weerklinken over de hele wereld."

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid