Spring naar bijdragen

Wekelijks naar de kerk is goed voor de bloeddruk


Aanbevolen berichten

Mocht je twijfelen weer eens vaker naar de kerk te gaan, dan geeft een recent gepubliceerde studie je nog een extra reden, namelijk: je gezondheid.

Noorweegse onderzoekers vonden in een onderzoek onder 120.000 inwoners van de provincie Nord-Trondelag, een duidelijke relatie tussen de tijd die in de kerk werd doorgebracht en de bloeddruk van zowel mannen als vrouwen.

Zelfs na controle voor een aantal andere factoren die mogelijk een lage bloeddruk konden verklaren, bleek duidelijk dat hoe vaker de deelnemers naar de kerk gingen, hoe lager hun bloeddruk was.

De Scandinavische onderzoekers vonden dezelfde resultaten als in eerder Amerikaans onderzoek. Dit hadden zij echter niet verwacht, aangezien van de Amerikaanse deelnemers 40% wekelijks naar de kerk ging, terwijl dat in de Noorweegse provincie maar 4% is. Eerder lieten onderzoeken onder de inwoners van Nord-Trondelag al een verband zien tussen gevoel voor humor en gezondheid, en bleken positieve effecten van sociaal-culturele betrokkenheid op de gezondheid.

De onderzoekers willen wel opmerken dat de studie weliswaar iets zegt over de groep mensen die naar de kerk gaat, maar dat het niet zeker te zeggen is of de kerkgang de lagere bloeddruk veroorzaakt, of dat de gezondheid misschien ook invloed heeft op de kerkgang.

Zelf zeggen de onderzoekers ‘heel verbaasd’ te zijn over de gevonden resultaten. Maar eigenlijk lijkt het voor de hand liggend dat een wekelijks moment van rust en bezinning, een lagere bloeddruk oplevert.

Bronnen: Medisch Dossier, The international Journal of Psychiatry in Medicine

Foto: Kenny Louie, Flickr.com

Bron: http://www.hetkanwel.net/2012/04/26/wekelijks-naar-de-kerk-is-goed-voor-de-bloeddruk/

Link naar bericht
Deel via andere websites
Oke, dus:

- Lachen is gezond.

- Naar de kerk gaan is gezond.

Christenen die met een stalen gezicht elke week in de kerk zitten leven lang. Maar christenen die ook lol hebben in hun leven, leven het langst. |=

Mee eens. Dit soort onderzoeken zeggen mij niet zoveel. Ik geloof dat de uitkomst van het onderzoek waar is, maar niet vanwege het onderzoek, maar vanwege hetgeen in de Bijbel staat. Uit de Bijbel kan je al opmaken dat vrolijkheid en kerkbezoek goed voor je zijn (Spr. 17:22, Heb. 10:25).

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid