Spring naar bijdragen

Hoe God terugkomt in Jorwert


Aanbevolen berichten

Gast Anon_phpbb

Vandaag in EenVandaag:

Er wordt een nieuw klooster gebouwd in het Friese Jorwert. Eind oktober hoopt men de deuren te openen. Dit nieuwe klooster wil een centrum vormen, op protestantse leest geschoeid, waar mensen zich in alle rust kunnen terugtrekken om op adem te komen.

En tegelijk een plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten in liturgie en gesprek, studie en werk, plezier en recreatie. De doelstelling is om nieuwe wegen te zoeken voor het evangelie en op deze wijze een aandeel te leveren aan persoonlijke, maatschappelijke en kerkelijke vernieuwing. EenVandaag spreekt met initiatiefnemer ds. Hinne Wagenaar en met Henk Kroes, oud-voorzitter van de Vereniging De Friesche Elf Steden en tegenwoordig voorzitter van de Stifting Nijkleaster.

Bron:

http://www.eenvandaag.nl/binnenland/40658/hoe_god_terugkomt_in_jorwert

Op de website van Stichting Nijkleaster zijn de volgende uitgangspunten te vinden:

Mission Statement van Nijkleaster

• Wij willen gestalte geven aan een klooster in Friesland om het evangelie van Jezus Christus handen en voeten te geven in de context van Friesland en de hele wereld.

• In dit klooster staat het gemeenschappelijk leven rondom het evangelie centraal. Het is een huis van liturgie en ontmoeting, van werk en plezier, van creativiteit en studie, van inkeer en gebed, van aandacht voor God, mens én schepping.

• Het klooster is open en oecumenisch van intentie maar protestants van opzet. Mannen en vrouwen van een veelheid aan kerken en tradities zijn van harte welkom. Wij willen geworteld zijn in de Friese cultuur en geschiedenis en tegelijk betrokken zijn op de wereldwijde oecumene.

• Wij zoeken naar persoonlijke, kerkelijke en maatschappelijke vernieuwing. ‘Liturgie en actie', ‘spiritualiteit en maatschappelijke engagement', ‘ora et labora' horen intrinsiek bij elkaar. Wij streven naar gerechtigheid, vrede en de heelheid van de schepping. Wij zoeken daarmee naar gezondheid en heelwording van de hele schepping: mens, natuur en maatschappij.

• Nijkleaster wil een plaats van ontmoeting zijn. Er zijn in principe, naast de locale kerkelijke gemeente, 3 groepen mensen die het klooster bevolken. Dat is in de eerste plaats de (semi)permanente stafleden die als langdurige of kortlopende vrijwilligers in het klooster wonen. Daarnaast zijn er de gasten die een weekprogramma (eventueel weekend) volgen. Tenslotte is er plaats voor passanten die een plaats voor overnachting zoeken. In speciale situaties kunnen enkele mensen aanvragen om voor een bepaalde tijd ‘beschermd' te mogen wonen in het klooster.

• Nijkleaster heeft gastvrijheid hoog in het vaandel. Het is echter geen hotel of luxe conferentieoord. Het is een pelgrimsoord en pleisterplaats met eenvoudige maar goede gemeenschappelijke faciliteiten. De bewoners zorgen voor het vaste ritme door de dag en de week. Iedereen die in het klooster verblijft heeft deel aan dit vaste ritme. Daarbinnen zijn de gasten verantwoordelijke voor hun eigen tijd en programma. In sommige situaties zullen er speciale programmaweken georganiseerd worden. Elke zomer zullen themaweken voor jonge mensen georganiseerd worden.

Bron: http://www.nijkleaster.nl/home_naar%20een%20nieuw%20klooster%20in%20friesland.htm

Klinkt als een erg goed initiatief. Misschien kunnen dit soort initiatieven inderdaad voor een vernieuwing zorgen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Bij het lezen van de titel komt bij mij de vraag op of God dan ooit is vertrokken uit Jorwert.

Maar wel een mooi initiatief! Ondanks dat het in mijn beleving niet voldoet aan een klooster maar meer een retraitehuis oid.

gebaseerd op het boek van Geert Mak:

*Hoe God verdween uit Jorwerd*

http://www.bol.com/nl/p/hoe-god-verdwee ... escription

A, dat verklaart. Hartelijk dank!

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb
Bij het lezen van de titel komt bij mij de vraag op of God dan ooit is vertrokken uit Jorwert.

Maar wel een mooi initiatief! Ondanks dat het in mijn beleving niet voldoet aan een klooster maar meer een retraitehuis oid.

Volgens mij wordt het inderdaad ook meer een retraitehuis dan een traditioneel klooster.

In de reportage ging het ook over hoe druk de tegenwoordige maatschappij is en hoeveel informatie er op ons af komt. Veel mensen verlangen dan naar een plaats om te onthaasten.

Het lijkt me wel goed dat het christendom zich focust op deze maatschappelijke behoefte.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid