Spring naar bijdragen

Kerkloze christenen?


Gast Anon_phpbb

Aanbevolen berichten

Ja maar, beste mensen, waar ligt de grens dan?

Bij het opnoemen van de overbekende problemen, als iemand aan geeft "geen idee" te hebben?

Bij het uiten van sarcasme als iemand beweert "er niets van te begrijpen" wat niet geloofwaardig is?

Bij het gerbuik van bepaalde woorden?

Ik weet het niet meer...

Ik mag toch hopen dat de grens tussen onderbouwde kritiek en ongefundeerde laster duidelijk voor je is? Als die grens onduidelijk is, des te meer reden om er vandaan te blijven.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 215
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Gast Anon_phpbb
Dankjewel voor die reaktie.

Ik zal het ter harte nemen, want mijn stijl is... lastig... soms..

Eigenlijk ben ik gewoon te emotioneel.

it takes one, to know one.

Je wil niet weten hoeveel gedonder, bans, etc., ik hier al gehad heb :)

En ik snap je passie. Je hebt eigenlijk pas net God ontdekt! Dat is bijzonder, dat wil je van de daken schreeuwen, en zonder al te veel nuance ook. Dat is niet gek, dat is niet verkeerd, en je moet dat ook zeker niet kwijt willen raken. Maar je moet wel ontdekken dat het allemaal zo zwart/wit niet is. Dat je broeders en zusters kan vinden waar je ze niet direct verwacht had. Dat je mensen beter een beeld van liefde kan voorhouden, dan met de botte bijl op ze in te hakken.

Emoties zijn goed. Liefde is een emotie. Maar als christen is het ook je opdracht je emoties onder het bestuur van je wil te plaatsen en zo te richten op God en de mensen om je heen. Liefde voor je naasten, liefde voor je vijanden, en medelijden voor wie lijden. Het is niet verkeerd om emotioneel te zijn, maar laat het vooral liefde zijn dat je drijft.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gezien de vele posts over het wel/niet naar de kerk gaan... Ik herinner me een vers dat zegt dat je niet net als de scheinheiligen ofzo naar de kerk moet gaan of op de hoek van de straat moet bidden, maar dat je dit thuis moet doen. Weet ff niet waar het precies staat.

Nee, die gaat over de synagoge (kerken waren er nog niet). Maar dat is het punt ook eigenlijk niet, het gaat ook niet over het bidden daar, maar gaat over aan iedereen te laten zien hoe vroom je loopt te vasten, te bidden, aalmoes geeft en wat voor fantastische vrome gelovige je wel niet bent.

Vergelijk het met opzichtig geld geven aan een goed doel. Niet om het goede doel, maar zodat iedereen kan zien hoe gul en goed je wel niet bent.

MAT 6 1 Let op dat jullie de gerechtigheid niet beoefenen voor de ogen van de mensen, alleen om door hen gezien te worden. Dan beloont jullie Vader in de hemel je niet. 2 Dus wanneer je aalmoezen geeft, bazuin dat dan niet rond, zoals de huichelaars doen in de synagoge en op straat om door de mensen geprezen te worden. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen. 3 Maar als je aalmoezen geeft, laat dan je linkerhand niet weten wat je rechterhand doet. 4 Zo blijft je aalmoes in het verborgene, en jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen.

5 En wanneer jullie bidden, doe dan niet als de huichelaars die graag in de synagoge en op elke straathoek staan te bidden, zodat iedereen hen ziet. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen. 6 Maar als jullie bidden, trek je dan in je huis terug, sluit de deur en bid tot je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Maar uiteraard is een kerkgebouw ook prima. Je kan een hele georganiseerde kerk hebben, maar als je elke week met 5 vrienden samenkomt en samen uit Gods Woord te lezen en te zingen tot Gods eer enz... is dat ook prima.

Zo gaat dat er in Iran meestal aan toe. Aangezien de Iraanse overheid christenen wel toelaat als ze onopvallend te werk gaan. 5 a 7 personen vinden ze gedoogbaar.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Leuk of niet, maar het christendom is een verbondsgeloof. Een verbond dat, zoals het oude verbond, niet met individuen wordt aangegaan, maar met een volk. Dat volk benoemt de Bijbel als de kerk.

:#:+

Mijn handen jeuken!

Zal eens een keer nieuw zijn ;)

Een dominee bij ons preekte eens over het beeld van de kudde met de 99 schapen en die ene schaap dat dwalende was. Het beeld wat hij er uit haalde boeide me.

Hij zei namelijk dat we als gemeente samen als de 99 schapen altijd zullen werken aan de opbouw van onze gemeente, maar dat God op zoek gaat naar die ene, die verloren is, maar wel bij de kudde hoort.

In onze gemeente hebben ze onder andere een enquette opgesteld. Dat naar alle leden van onze kerk gestuurd en vervolgens zijn ze na de bulk terug gekregen te hebben mensen gaan bellen, die niet er één terug gestuurd hebben. Gewoon door positieve makkelijk vlot pratende persoonlijkheden die hen uit belangstelling opbellen om naar de beweegredenen te vragen. De reacties waren verrassend. Diepe gesprekken zijn er over de telefoon gevoerd.

Gespreksavonden worden er georganiseerd om deze doelgroep te berijken. Speciaal gemikt op de groep twintigers, dertigers en veertigers die er vooral gemist worden. Mijn leeftijdsgroep dus.

Verrassend en wel: enkelingen komen er echt op af die eigenlijk nog zelden de kerk bezochten. Ze geven aan dat ze behoefte hebben aan goed onderwijs in de kerk, dat ze het algemeen geaccepteerde praatje dat er in preken gehouden wordt niet als verrijkend ervaren en moeite hebben met de individualisatie.

Een andere jonge jongen van rond de twintig die af en toe nog naar de kerk gaat geeft aan moeite te hebben met "het losse zand gehalte" van de kerkleden. De gemeente zou te groot zijn. Als losse zand aan elkaar hangen. Hij bezoekt steeds vaker een kleine Nederlands gereformeerde kerk waar nog een groepje leeftijdgenoten zijn om mee op te trekken.

Ook hebben twee randkerkelijken zich spontaan aangemeld om mee te helpen met het organiseren van kerkdiensten voor deze doelgroep.

Een andere dominee zei dat dit iets is van deze tijd. Jaren lang is er veel aandacht geweest voor de vorm. De preken moesten kort en laagdrempelig en de diensten moesten vooral leuk zijn, maar in deze tijd komt er steeds meer weer behoefte aan preken waar je wel iets aan hebt om je tanden in te zetten, als je naar huis gaat.

Er zijn dus wel degelijk mensen die een gemeente als ideaal zien, maar op de één of andere manier nog niet hun draai in hebben kunnen vinden. Ze zijn eigenlijk de kerk niet half verlaten vanwege de overtuiging dat dit ideaal zou zijn, maar omdat ze met de huidige kerk worstelen.

Eens hoorde ik de vergelijking met de Emmaüsgangers. Jezus ging dus naast hen lopen. De Emmaüsgangers waren eigenlijk van de eersten die de groep volgelingen van Jezus verlieten toen ze vernamen dat Hij gekruizigd werd. Zeg maar, de eerste kerkverlaters. Maar Jezus kwam in eigen Persoon juist hen achter na! Hij is juist aan hen behoorlijk vlot na de opstanding verschenen!

Dat terwijl ze niet direct zicht op Hem hadden. Hoewel Jezus in eigen persoon tegen hen sprak, hadden ze noch niet door dat Hij het was. Ze vonden het verwonderlijk dat Hij niet wist wat er gaande was, niet gehoord had van het sterven van Jezus, tot aan het breken van het brood toe!

God gaat op zoek naar die ene! Hij ging voor ze dwars door de dood.

Link naar bericht
Deel via andere websites
De oudste kennis die we van de kerk hebben komt uit de Bijbel. Daar is evident sprake van een centrale leiding (m.n. de apostelen), verschillende functies, verschillend gezag, een behoorlijke organisatiegraad, eenheid van doctrine etc. Maar alles rudimentair in vergelijking met de hedendaagse katholieke, orthodoxe, gereformeerde, angelicaanse, lutherse en evangelische kerken.

Wat Bijbels duidelijk is, is dat de Kerk er was lang, heel lang voor de Bijbel. En dat er nooit sprake is geweest van eenlingen, zonder de minste theologische, filosofische en retorische scholing EN zonder drie jaar direct onderwijs door Christus, die vanuit de Bijbel hun eigen geloof in elkaar boetseerden naar hun eigen beeld en gelijkenis, die vervolgens wel tot het christendom behoorden.

Leuk of niet, maar het christendom is een verbondsgeloof. Een verbond dat, zoals het oude verbond, niet met individuen wordt aangegaan, maar met een volk. Dat volk benoemt de Bijbel als de kerk.

En tot post moderne zelfverheffers in opkomst kwamen, was er geen christen te vinden die dat bestreed. Lees bijvoorbeeld Calvijn, lees bijvoorbeeld de Heidelbergse, etc. etc.

Wat een onzin. Dat je het katholieke braaksel van de RKK als bemiddelaar tussen mens en God voor waar aanneemt moet je zelf weten, maar maak het niet anderen wijs. Het is mij wel duidelijk dat dit forum een katholiek gedrocht is. Heb je uberhaupt wel een opleiding gevolgd? Ik kan me niet indenken dat je vrijwillig in een braaksel van satanische leugens gaat zwemmen. Heb je wel door dat de RKK eigenlijk een anti-christelijke sekte is met de grote sinterklaas als sekteleider? Heb je wel door dat de RKK vanuit bijbels oogpunt geen bestaansrecht heeft? Ongetwijfeld heb je dat wel door, daarom mogen er op deze site geen bijbelteksten geplaatst worden, mits ze in een verdraaide context gequote worden die de sektarische leerstellingen van de grote hoer van Babylon vertegenwoordigen. Ik kan me wel voorstellen dat je een zuur arrogant peertje bent geworden. Vast een bijwerking van je celibaat ;) . Ik vind het grappig hoe je uit de hoogte doet, alsof jij als simpel diakentje van een grote sekte een oordeel kunt vellen over de expertise van een gerenomeerde natuurwetenschapper. Ga lekker kerkje spelen, maak je Satan vast heel blij mee. :* Vrede en alles goeds. Vaarwel katholiek kutforum :* . Had gelijk gezegd dat dit een katholiek forum was ipv een christelijk forum, dan was ik hier niet gekomen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
De oudste kennis die we van de kerk hebben komt uit de Bijbel. Daar is evident sprake van een centrale leiding (m.n. de apostelen), verschillende functies, verschillend gezag, een behoorlijke organisatiegraad, eenheid van doctrine etc. Maar alles rudimentair in vergelijking met de hedendaagse katholieke, orthodoxe, gereformeerde, angelicaanse, lutherse en evangelische kerken.

Wat Bijbels duidelijk is, is dat de Kerk er was lang, heel lang voor de Bijbel. En dat er nooit sprake is geweest van eenlingen, zonder de minste theologische, filosofische en retorische scholing EN zonder drie jaar direct onderwijs door Christus, die vanuit de Bijbel hun eigen geloof in elkaar boetseerden naar hun eigen beeld en gelijkenis, die vervolgens wel tot het christendom behoorden.

Leuk of niet, maar het christendom is een verbondsgeloof. Een verbond dat, zoals het oude verbond, niet met individuen wordt aangegaan, maar met een volk. Dat volk benoemt de Bijbel als de kerk.

En tot post moderne zelfverheffers in opkomst kwamen, was er geen christen te vinden die dat bestreed. Lees bijvoorbeeld Calvijn, lees bijvoorbeeld de Heidelbergse, etc. etc.

Had gelijk gezegd dat dit een katholiek forum was ipv een christelijk forum, dan was ik hier niet gekomen.

Als dat zo is, dan maak ik er als PKNer een oucumenische forum van. Lang leven Babilon! :B

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gezien de vele posts over het wel/niet naar de kerk gaan... Ik herinner me een vers dat zegt dat je niet net als de scheinheiligen ofzo naar de kerk moet gaan of op de hoek van de straat moet bidden, maar dat je dit thuis moet doen. Weet ff niet waar het precies staat.

Dat gaat over de Farizeeërs die op de hoeken van de straten publiekelijk staan te bidden in heel hun hotummetotum om door het volk gezien te worden.

Wanneer je bid, ga dan je binnenkamer in. Sluit de deuren en doe de ramen dicht, zodat alleen God kan horen wat je zegt. Laat je linkerhand niet weten wat je rechterhand doet.

Schreeuw het niet van de daken.

Echter de apostelen getuigden er wel publiekelijk van, maar puur tot eer van God en vanuit het bewustzijn dat Jezus ook wat anders zei:

"laat je licht schijnen voor iedereen! Je steekt toch immers geen lamp aan om het onder de korenmaat te zetten? Nee, je plaatst het op ene verhoging, op een kandelaar, zodat het iedereen verlicht! Jullie zijn het zout van de aarde, maar als het zout zijn smaak verliest, waartoe dient het dan nog?"

Het mooie van een forum is: dat je niet gezien hoeft te worden. Je kan met elkaar van de gedachten wisselen. Het gaat niet om je te bewijzen, het gaat niet om eigen eer. Ten minste, als het goed is :D

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

B1007 liet de keerzijde van een forum zien. De vuilspuiterij en haat van iemand die zichzelf christen noemt en denkt anoniem te zijn. De crew heeft zijn publieke tekst weggehaald, terecht, maar ik kreeg ook in prive zijn vuiligheid over me heen. Een ernstig misleid persoon.

Link naar bericht
Deel via andere websites
B1007 liet de keerzijde van een forum zien. De vuilspuiterij en haat van iemand die zichzelf christen noemt en denkt anoniem te zijn. De crew heeft zijn publieke tekst weggehaald, terecht, maar ik kreeg ook in prive zijn vuiligheid over me heen. Een ernstig misleid persoon.

Verdrietig om te horen. Laten we zijn hoofdstuk afsluiten. Met een IP-ban achter de kiezen zien we hem voorlopig niet meer terug.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Leuk of niet, maar het christendom is een verbondsgeloof. Een verbond dat, zoals het oude verbond, niet met individuen wordt aangegaan, maar met een volk. Dat volk benoemt de Bijbel als de kerk.

:#:+

Mijn handen jeuken!

Zal eens een keer nieuw zijn ;)

---- Je verhaal-----

Leuke reactie.

Interessante bijdrage.

Heb daar wel voeling mee.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Voor ons is het allemaal gloednieuw en actueel eigenlijk.

We proberen wat en zoeken naar de manier om Jezus in het geheel te betrekken.

Ik weet niet goed hoe het te verwoorden, maar dat zo ongeveer.

Opbouwen van relaties, ook een vaak gehoorde uitspraak.

Maar hoe maak je het waar?

Bidden. Hopen. Koppen bij elkaar steken.

Lezen, zoeken, praten, helpen, liefde tonen.

Ooit was de kerk hier allemaal heel sterk in. De overheid nam het over.

Nu moeten we het opnieuw weer leren.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Mijn ouders verplichtten mij tot mijn 18e mee te gaan naar de kerk, elke zondag. Dat was anderhalf jaar geleden, en sindsdien ben ik hooguit 10 keer naar de kerk geweest. Het is 1 van de beste dingen die me ooit is overkomen.

Als ik erop terug kijk hoe enthousiast ik als 8 jarig jongetje met armen in de lucht op school mee stond te zingen in de weekopening, dan beangstigd mij dat. Stel je voor dat mij niet het christendom was aangeleerd, maar een of andere sekte. Het niveau van manipulatie vind ik schrikbarend hoog op zo'n school, ondanks dat ik nog steeds christen ben.

Wat ik zo goed vind aan mijn periode van kerkloosheid is dat ik eindelijk realistisch kan nadenken, en zelf elke keuze kan maken. Mijn geloof staat hierdoor op een extreem laag pitje, en dat is precies wat het nodig had.

Ik leef op het moment dus als christen zonder kerk, om mijzelf er van te overtuigen dat het christendom juist is.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik geloof in een groot gedeelte van het Christendom op het moment, maar ik neem het niet meer zomaar aan.

En dat blijf ik doen, ik zal nooit afstappen van geloven. Ik geloof in causaliteit, alles heeft een oorzaak en een gevolg, en alles 'is' voor een reden, het is geen toeval.

Maar wat mij momenteel afstoot van het Christendom is het liegen en de hypocrici van veel christenen en voorgangers. Daarbij ook de vele verschillende stromingen binnen het Christendom, waar een aanhanger van de ene stroming de andere niet kan uitstaan. Waar mensen de kerk uitgedonderd worden vanwege een andere kijk op zaken.

Toch twijfel ik ook daar weer aan, aangezien ik ontzettend veel familie en kennissen heb die het Christendom als absolute waarheid nemen, wie ben ik dan om daar anders over te spreken of erover te twijfelen?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Bedankt voor je antwoord :) Ik herken dit erg:

\]

Maar wat mij momenteel afstoot van het Christendom is het liegen en de hypocrici van veel christenen en voorgangers.

totdat ik me besef dat ik zelf niets beter ben, wat ook wel weer frustrerend is. Waar veel mensen samenkomen gaan dingen mis. Maar ook: niemand is perfect, en in feite is iedereen wel ergens hypocriet in misschien? Ik vraag me wel eens af of het nut heeft om mensen dit kwalijk te nemen. Ik dacht heel lang dat Christenen echt anders waren, dat we aardig tegen elkaar doen, en dat we echt om elkaar geven. Ik ben er achter gekomen dat christenen gewoon mensen zijn, dat vond ik best een teleurstelling op dat moment.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik denk dat iedereen inderdaad wel een bepaald niveau van hypocrici heeft, dat neem ik ze ook niet kwalijk. Maar er zijn ook christelijke artiesten en voorgangers die het geloof misbruiken om hun eigen zakken te vullen. Ik noem geen namen, maar de christelijke muziek-industrie is net zo zakelijk en hard als de reguliere muziek-business.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Tja, als alle christenen echt als Christus zouden zijn en die natuurlijke onvoorwaardelijke liefde tot God en tot elkaar zouden hebben, zou Christus dan nog op aarde hoeven komen? Zou Paulus dan hebben hoeven waarschuwen voor de zonde, tot tranen aan toe? Zou Christus dan hebben hoeven bidden om eenheid tussen zijn volgelingen?

Het Evangelie zegt eigenlijk dit: Christus brengt ons een prachtig en gelukbrengend Evangelie, maar de overgrote meerderheid van alle volgelingen van Hem op aarde trekt zich daar nauwelijks iets van aan, een kleine minderheid doet dat wel maar is zo onuitstaanbaar vervelend dat ze die overgrote meerderheid met de rest van de mensheid afstoot en de resterende paar volgelingen zijn de heiligen waar niemand naar omkijkt, maar God blijft zijn Kerk toch liefhebben en blijft haar trouwer dan wij ooit zullen zijn hier.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Dat neemt niet weg dat ik het wel herken. Dat je hoopt dat mensen in de kerk anders zijn, omdat ze bijna constant bloot staan aan het Evangelie, of al verder zijn in hun reis met Jezus. In dezen is het van belang niet arrogant te zijn en te oordelen over hen die al veel langer christen zijn dan jou.

Uiteindelijk begint de gemeente die je graag zou willen zien bij jezelf. Ben ik een voorbeeldige christen? Bij lange na niet. Gemiddeld 1x per zondag in de kerk te vinden, geeft amper aan goede doelen, heeft moeite om belangeloos iets voor anderen te doen en ga zo nog maar even door.

Wel had ik deze ochtend een inspirerende dienst. |P

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid