Spring naar bijdragen

Let’s start a fire!


Aanbevolen berichten

Zomaar een dorpsplein in december in Enschede. Op het midden van het plein staat een glazen huis. Op de achtergrond torent een prachtige kerktoren boven de massa uit. Serious Request is gestart. Er komt een beweging tot stand die zijn weerga niet kent. Bijna 500.000 Nederlanders brengen een bezoek aan het glazen huis en bijna 12 miljoen Nederlanders volgen Serious Request via radio en televisie.

Sky on Fire

Deze opname (http://www.youtube.com/embed/wrZpqNTl6W0) van ‘Sky on Fire’ van Ilse de Lange en de Handsome Poets staat dit jaar voor mij symbool voor Serious Request. Het lied gaat over een vuur wat zich verspreidt. Een nieuwe beweging die ontstaat. Serious Request is hier een voorbeeld van. Een beweging waaraan iedereen deel wil nemen. Een beweging waarbij geld wordt ingezameld voor het goede doel. Een beweging waarbij nuchtere en zuinige Nederlanders opeens veranderen in ruimhartig gevende wereldverbeteraars.

Let’s start a fire in Handelingen

Bewegingen zijn niet alleen van deze tijd. Ook in de Bijbel startte een beweging. Centraal daarbij staat Handelingen 1:8:

‘Maar wanneer de Heilige Geest over jullie komt, zullen jullie kracht ontvangen en van mij getuigen in Jeruzalem, in heel Judea en Samaria, tot aan de uiteinden van de aarde.’

Nadat het vuur van de Heilige Geest is neergedaald vindt er bij de discipelen een verandering plaats. Centrale rol hierin speelt Petrus. Petrus, de man die zich schaamde en loog over het optrekken met Jezus, treed naar voren en spreekt de toegestroomde massa toe. Er komen 3.000 mensen tot geloof. Petrus en Johannes blijven spreken en in Handelingen 4:4 lezen we dat ‘velen zich bekeerden, zodat het aantal gelovigen aangroeide tot ongeveer vijfduizend’. Jeruzalem had in die tijd ongeveer 25.000 inwoners. Dit betekent dat 1 op de 5 inwoners tot geloof is gekomen. Er start een beweging die zijn weerga niet kent. Van Jeruzalem breidt deze beweging zich steeds sneller uit.  Onder meer in Samaria komen mensen tot geloof (Hand. 8:15-17). En deze beweging werd niet beperkt door landgrenzen. In Caesarea, aan de grens van  Israël, ontstaat een gemeente (Hand. 10:45). En zelfs over de grens, in Korinthe, komen mensen tot geloof (Hand. 19:2). Het evangelie spreidt zich als een golf over de wereld uit.

Let’s start a fire in 2013

Bewegingen zijn van deze tijd. We zien het in december tijdens Serious Request. We hebben het afgelopen jaren gezien in de Arabische wereld. Kleine groepjes demonstranten komen in opstand tegen heersende machthebbers. De protesten verspreiden zich als een golf uit over de Arabische wereld. Iedereen wilde erbij horen. Met de macht van het volk werden dictators afgezet.

Hoe kunnen wij anno 2013, met behulp van deze Heilige Geest, weer een nieuwe beweging starten waarbij mensen tot geloof komen? Waarbij het evangelie weer nieuwswaardig is? Ik ben benieuwd naar jullie gedachten. Kom, ‘Let’s start a fire. As new kids coming to the town. Let’s get together, we take over now!'

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid