Spring naar bijdragen

Bijbelse tijden herleven: sprinkhanenplaag Egypte


Aanbevolen berichten

Bijbelse tijden herleven: sprinkhanenplaag Egypte

gepubliceerd dinsdag 5 maart 2013 09:30 door Jeffrey Schipper

sprinkanenplaag_egypte1.jpg

Bijbelse tijden lijken te herleven in Egypte. In de tijd van Mozes bezorgden sprinkhanen Egypte één van de tien plagen. Momenteel zwerven ruim 30 miljoen sprinkhanen door datzelfde land. Omdat ze met name actief zijn op en rondom boerderijen wordt gevreesd voor honger en economische malaise.

Ook RTL-verslaggever Roel Geeraerdts sprak over een "Bijbelse sprinkhanenplaag" die Egypte teistert. Israëlische en Arabische media noemen het een plaag van 'bijbelse proporties'. In Gods Woord kwam het land in aanraking met de sprinkhanen omdat farao weigerde het Israëlische volk te bevrijden om met Mozes weg te trekken.

Volgens de Bijbel strekte Mozes 'zijn staf uit over het land Egypte, en de HEERE bracht die hele dag en die hele nacht een oostenwind in het land. En het gebeurde, toen het morgen geworden was, dat de oostenwind de sprinkhanen meevoerde' (Exodus 10:13).

De grote zwerm sprinkhanen bereikte het zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro. Dat ging tegen de voorspellingen van 'deskundigen' in. Met allerlei middelen probeerden Egyptische strijdkrachten de sprinkhanen tegen te gaan. "Ik heb families in door de sprinkhanenplaag geteisterde gebieden opgeroepen om geen vuurbranden te veroorzaken om zo de beesten weg te jagen," zei de Egyptische minister Dr. Salah Abd Al Mamon van Landbouw. "Dit zou alleen maar leiden tot grotere schade en grootschalige branden die levens kunnen kosten."

De minister voorspelt dat door de sterke wind de sprinkhanen hun weg zullen vinden naar Saoedi-Arabië. Ook Israël bereidt zich voor op de sprinkhanen. In Exodus 10:14-15 staat verder: 'Nooit eerder is er zo'n zwerm sprinkhanen geweest, en hierna zal er nooit weer zo een zijn, want zij bedekten de oppervlakte van heel het land, zodat het land erdoor verduisterd werd. Zij vraten al het gewas van het land op en al de vruchten van de bomen die de hagel had overgelaten. Er bleef niets groens aan de bomen en aan het gewas van het veld in heel het land Egypte.'

Over enkele weken wordt in Israël de uittocht van het joodse volk uit Egypte herdacht. Terwijl in het 'Beloofde land' voorbereidingen worden getroffen voor die herdenking, roept het ministerie van landbouw op tot waakzaamheid.

Lees het Bijbelgedeelte over de achtste plaag: Exodus 10:1-20.

Beluister een audio-fragment van de NOS over de sprinkhanenplaag in Egypte:

Laatste bron: CIP

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb
De Egyptische sprinkhaan is het gehele jaar door actief. Het is één van de zogenaamde treksprinkhanen; indien de omstandigheden gunstig zijn, kan de soort gaan zwermen.

En dan heb je een plaag.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb
Ik herinner me alleen al in mijn korte leven talloze sprinkhanenplagen in die regio.

Inderdaad alleen de hoeveelheid sprinkhanen verschilt dan per keer.

Natuurlijk. Maar de term "van Bijbelse proporties" komt regelmatig voorbij. Het is gewoon een lekker klinkend cliche.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 3 weeks later...
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid