Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

Oud-bisschop Tiny Muskens is in de nacht van dinsdag op woensdag in zijn woonplaats Teteringen op 77-jarige leeftijd overleden.

Het bisdom van Breda heeft dat woensdag bekendgemaakt. Muskens was van 1994 tot 2007 bisschop van Breda. Muskens zal dinsdag na een uitvaartmis in de H. Antoniuskathedraal in Breda worden begraven in Elshout. De laatste jaren woonde hij het kloosterbejaardenoord Zuiderhout in Teteringen. Hij sloot zich aan bij de benedictijnen.

Brood stelen

Tiny Muskens werd vooral bekend door zijn uitspraak dat een arme een brood mag stelen. ''Ik wil de woordvoerder van de onderkant van de samenleving zijn", zei hij in 1996.

Als bisschop werd hij het sociale gezicht van de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk, totdat in 1999 twee herseninfarcten zijn functioneren gingen beïnvloeden.

Jubileum

Vorig jaar mei vierde Muskens in dezelfde kathedraal nog zijn 50-jarige jubileum als priester. Hij werd op 16 juni 1962 gewijd tot priester door bisschop Bekkers in het bisdom 's Hertogenbosch. Muskens werd op 23 juli 1994 door paus Johannes Paulus II benoemd tot de negende bisschop van Breda. Als wapenspreuk koos hij 'Shalom' (Vrede).

In 2007 werd hij opgevolgd door bisschop Hans van den Hende.

Condooms

De oud-bisschop stond ook als pleitbezorger van de afschaffing van het celibaat. Ook zei hij in 1999 als een van de weinige kerkleiders in de wereld al dat de aids-epidemie in Afrika vraagt om het uitdelen van condooms. Maar hij legde zich later echter neer bij een verklaring van de Nederlandse bisschoppen, waarin condoomgebruik wordt afgewezen.

Werklust

Huidig bisschop Jan Liesen van Breda noemt in een reactie zijn voorganger een man van grote werklust. Muskens had volgens hem een grote belangstelling voor sociale zaken en de wereldkerk. Muskens was goed in sterke uitspraken maar dat typeerde hem niet, denkt Liesen. Liesen beaamde woensdag dat Muskens geliefd was en een groot netwerk had in de katholieke kerk in Nederland. ''Velen kenden hem en konden op hem rekenen.''

Interreligieuze dialoog

De Nederlandse bisschoppen hebben woensdag bedroefd gereageerd op het overlijden van Muskens. Ze zijn hem dankbaar voor zijn grote inzet voor de kerk. In het bijzonder noemen ze onder meer zijn verdiensten voor de interreligieuze dialoog. ''Hierbij kwam zijn grote kennis van andere godsdiensten zeer goed van pas.'' Verder zijn ze Muskens erkentelijk voor zijn werk als rector van het Pauselijk Nederlands College in Rome dat hij omvormde tot een internationaal college waar priesters uit de hele wereld komen. Als rector zorgde hij bovendien dat de Friezenkerk aan de rand van het Sint Pietersplein in Rome sinds 1989 wordt gebruikt als pelgrimskerk. Sinds die tijd is het een geliefde ontmoetingsplaats in Vaticaanstad voor de Nederlandse pelgrims die jaarlijks met tienduizenden naar Rome toe gaan.

Hartelijk

De kritisch rooms-katholieken van de Mariënburgvereniging hebben Muskens woensdag geprezen om zijn hartelijkheid, sterk sociale oog en zijn gedurfde optreden in het maatschappelijke debat. Anders dan de huidige generatie bisschoppen mengde Muskens zich nog wel eens in het maatschappelijke debat over sociale kwesties en sprak hij met politici. ''Dat gebeurt niet meer'', constateerde voorzitter Henk Baars woensdag desgevraagd.

Bron

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid