Spring naar bijdragen

Orgel komt niet in bijbel voor


Aanbevolen berichten

Ik heb niets tegen kerkorgels, integendeel, maar om nu te zeggen dat ze zo’n speciale voorliefde van de Allerhoogste genieten… U protesteert: het orgel heeft toch maar een mooi plekje in Psalm 150! ‘Looft Hem met de trommel en de fluit; looft Hem met snarenspel en orgel!’ De oude psalmberijming zong: ‘Laat zich ’t orgel overal bij het juichend vreugdgeschal, tot des Heren glorie paren.’ Conclusie: de Bijbel beveelt ons het orgelspel van harte aan! Het spijt me, dit is een misverstand. Er staat in Psalm 150 een woord waarvan de betekenis onduidelijk is. Toen de Hebreeuwse tekst eeuwen geleden in het Grieks werd vertaald, wist men niet wat men met dit woord aan moest. Om die reden noteerde men maar het Griekse woord organon, een soort verzamelnaam voor ‘muziekinstrumenten’. Orgels zoals wij die kennen waren er in die tijd nog niet en alleen al daarom kun je met zekerheid vaststellen dat men aan van alles heeft gedacht, maar niet aan ons kerkorgel.

Toen honderden jaren later Hieronymus bij de bewerking van de Latijnse Vulgaat dit woord in Psalm 150 tegenkwam, had het woord organon echter inmiddels wel de betekenis gekregen van iets dat op onze huidige orgels lijkt. En zo is dan het orgel in Psalm 150 terechtgekomen, hoewel de psalmdichter misschien aan een harp of een fluit heeft gedacht. Dat is dan ook de reden waarom in de nieuwste vertalingen geen orgel te vinden is maar wel een fluit. Triest voor organisten en andere orgelliefhebbers, maar de letterlijke Bijbeltekst heeft nu eenmaal voorrang boven onze muzikale voorliefdes…

Bron: A.F. Troost/ CIP

Link naar bericht
Deel via andere websites

Het orgel is een instrument dat verschillende andere muziekinstrumenten nabootst, zoals de trompet, de fluit, de cello, etc. Echter natuurlijk wel met die specifieke orgelklank. Zo had men binnen de kerk een heel orkest beschikbaar, waarvoor toch maar één of twee mensen nodig waren. Ook kon men zo veel variatie in de muziek aanbrengen, van bulderende donderslagen tot lieflijke lenteregens. Kortom, het orgel komt niet letterlijk in Psalm 150 voor, maar het omvat als het ware gewoon de hele psalm. ;)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Waarom is dit een punt, eigenlijk?

Omdat in een psalm een lijstje instrumenten staat, vallen dan alle andere instr. die later zijn uitgevonden automatisch af..?

Lijkt mij dat het om de inhoud gaat, en niet welke apparatuur je daarvoor gebruikt. Beetje vergezocht, sorry.

Trouwens, gewoon in elke kerk zo'n klankenkast uit Japan. Weet je alles.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid