Spring naar bijdragen

FAQ Evolutie


Aanbevolen berichten

FAQ Evolutie

Inleiding

Omdat er vaak topics komen over de evolutietheorie, hebben we besloten een aparte FAQ over dit onderwerp te maken. Hierin zal in beknopte uitleg uitgelegd worden wat de evolutietheorie is. Daarnaast worden verschillende links gegeven die op een objectieve, toegankelijke manier informatie verschaffen over de evolutietheorie. Let wel: Credible.nl staat neutraal ten opzichte van de evolutietheorie.

- Wat is evolutie?

Kort gezegd is de evolutietheorie de afstammingsleer: ze leert van elke soort de ontwikkeling die deze in de tijd dat de aarde bestaat heeft doorgemaakt.

- Wie hebben het bedacht?

De evolutietheorie is bedacht door Charles Darwin, en Alfred Russel Wallace. Darwin heeft boek geschreven waarin hij zijn verklaring van het ontstaan van diersoorten, en hun ontwikkeling. Zowel Darwin als Wallace hadden een eigen evolutietheorie, die allebei erg op elkaar leken. Omdat de theorie van Darwin wat meer ontwikkeld was als die van Wallace, publiceerde Darwin zijn theorie eerder dan Wallace.

- Wat is 'natuurlijke selectie'?

Natuurlijke selectie zorgt dat soorten (mensen, dieren, planten) zich aanpassen aan de omgeving waar ze in zitten, waardoor ze er beter kunnen overleven. De organismen die het best aangepast zijn, zullen de meeste nakomelingen krijgen en geven hun genen door.

- Waarom een theorie?

Een wetenschappelijke theorie is een model om een onderdeel van de werkelijkheid te verklaren. In dit geval de ontwikkeling van het leven op aarde. Het model is het denkkader waar wetenschappers mee werken. Het voorspelt gebeurtenissen en effecten. Als een theorie vaak bevestigd wordt bevordert dat de betrouwbaarheid van de theorie. Er zijn echter binnen de wetenschap ook critici die zeggen dat zulke modellen onbewijsbaar zijn of onbewijsbare elementen bevatten.

- Waar kan ik meer lezen?

Het wordt aangeraden om onderstaande links door te nemen voor je je mengt in een discussie over evolutie, zodat iedereen op ongeveer dezelfde lijn zit.

Evolutie in een notendop:

http://steurh.home.xs4all.nl/Evolutie/evonoot.html

http://www.bioplek.org/6ath/6ath_evolutie.html

http://www.evolutietheorie.ugent.be/node/474 (filmpje)

Enkele begrippen:

http://educatie-en-school.infonu.nl/sam ... lutie.html

Pagina met verschillende onderwerpen die behandeld worden:

http://biologiepagina.nl/6/Evolutie/inleiding.htm http://www.bioplek.org/6ath/6ath_evolutie.html

- Kun je als christen geloven in de ET?

Ja. Er zijn gelovigen die de evolutietheorie aannemelijk achten als het gaat om de ontwikkeling van leven op aarde. Zij geloven dat God evolutie gebruikt heeft om de schepping te vormen zoals die is. Er zijn ook christenen die geloven in een historische vertelling van Genesis. Op Credible willen we ruimte geven aan die verschillende groepen en doen we dus geen uitspraak over wat wij denken wat waar is.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast
Deze discussie is nu afgesloten voor verdere antwoorden.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid