Spring naar bijdragen
Michiel

Verscheurd

Aanbevolen berichten

Verscheurd is bedoeld om het gesprek te voeren over homoseksualiteit en het christelijk geloof.

Het is de Nederlandse vertaling van 'Torn' van Justin Lee uit 2012. De situatie in de Verenigde Staten is niet altijd één op één vergelijkbaar met Nederland maar er zijn genoeg overeenkomsten om wat hij schrijft op je in te laten werken en te overwegen.

Het is informatief maar ook een persoonlijk verhaal en hoewel sober beschreven heel indringend als het gaat om de worsteling van Justin met zijn homoseksualiteit en het verlangen gelijktijdig christen zijn. Justin's geloof is overeind gebleven ondanks zijn soms grote moeite met God's grondpersoneel. Hij wil ondanks dat of juist daarom dat het gesprek gevoerd wordt en is één van oprichters van het Gay Christian Network. Het bijzondere van GCN is dat zowel christenen die niets verkeerds zien in een homoseksuele relatie, als degene die homoseksuele relaties afkeuren en een celibatair leven voorstaan van harte welkom zijn. Ze worden simpelweg onderscheiden als groep A en B.

Het boek begint met hoofdstuk 'De strijd van de eeuw' met als thema 'Dames en heren! Koop nu uw kaartjes voor het Gevecht van de Eeuw! De homo’s tegen de christenen! Wie bepaalt de toekomst van onze cultuur?' . Hier wordt duidelijk stelling genomen tegen het idee dat het een gevecht zou moeten zijn. Wat Justin benadrukt is dat je homoseksueel of heteroseksueel bent of je nu celibatair leeft of niet, het is onderdeel van je zijn. Zijn oproep is om als kerken in eerste plaats christen te zijn en geen (hypocriete) politieke activitisten. Van daar uit begint zijn persoonlijke verhaal van een gewone jongen afkomstig uit een conservatieve baptistische gemeente op de Biblebelt.

Het verhaal dat hij vertelt, vertoont vaak overeenkomsten met de verhalen van mijn homoseksuele vrienden en het is geen blij verhaal. Allereerst de strijd om geen homo te willen zijn omdat dat zondig is volgens de opvattingen van de kerk. Zelfs het tegen beter weten in een relatie aangaan met een meisje. Dan het uit de kast komen, de goedbedoelde adviezen van kerkleden maar vooral het gevoel er niet te mogen zijn. Het bekende de zondaar liefhebben maar de zonde haten klinkt voorbeeldig en barmhartig in de oren van veel christenen maar voor iemand die homo is, klinkt het vooral als er niet mogen zijn. De destructieve gevolgen daarvan zijn, in Justin's geval, onder andere een diepe depressie en het dagdromen over het plegen van zelfmoord.

Justin waarschuwt ook nadrukkelijk tegen de ex-homobewegingen die beweren van homo's door therapie hetero's te kunnen maken. Zijn eigen ervaringen wijzen iets heel anders uit. Deze organisaties spelen in Nederland gelukkig een veel kleinere rol dan in de VS. In dit verband besteedt hij ook een hoofdstuk aan de oorzaak van homoseksualiteit. Dit is vooral informatief omdat het ingaat op aannames als dat het een keuze zou zijn of dat het door een slechte opvoeding of traumatische jeugd veroorzaakt zou worden. Verder laat hij zien waarom de sterkste aanwijzingen voor biologische oorzaken pleiten.

Niet onbelangrijk is het hoofdstuk dat Justin besteedt aan zijn studie van de Bijbel. Hij komt er eerlijk voor uit dat hij op basis van diezelfde Bijbel zowel een onderbouwing kan geven waarom homo's wel een relatie mogen aangaan als dat ze celibatair zouden moeten leven. Voor zichzelf is hij bij het eerste uitgekomen maar hij veroordeelt de tweede visie niet. Hij vraagt aandacht van de kerken die zeggen dat men dan maar celibatair moet leven. Hierbij doelt hij vooral op die kerken die hier geen  handvatten voor geven en verder niet omzien naar deze homo's. Ook in de Nederlandse kerken is dit een veel voorkomende situatie.

Kort samengevat dit boek stemt tot nadenken en is een aanrader voor iedere christen. De overgangen tussen de informatieve en de persoonlijk getinte hoofdstukken zijn soms wat abrupt. Maar de boodschap is indringend en belangrijk. Vroeger of later krijg je in familie-, vrienden- en of kerkelijke kring met dit vraagstuk te maken en dan is het goed om je te realiseren wat het voor iemand betekent wat je op zo'n moment zegt en doet. Een aanrader!

Naar aanleiding van 'Verscheurd' door Justin Lee verschenen bij ARK Media, ISBN 9789033800528, Prijs € 19,95.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid