Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

Als je kerk 'hervormd', 'gereformeerd' of 'luthers' is, ben je waarschijnlijk onderdeel van de PKN. Ik zie in de PKN steeds meer een trend dat de nadruk meer op de plaatselijke gemeente komt te liggen. De gemeente bepaalt zelf haar identiteit. Hier in de stad zijn bijv. een aantal PKN kerken met allemaal een andere signatuur: de één wat vrijzinnig, de ander behoudend. Ik denk dat - ik weet het niet zeker - kerkgangers ook zelf kiezen bij welke PKN-gemeente ze willen kerken. Zo krijg je dat je per gemeente steeds duidelijker een identiteit hebt. Al zal het ook voorkomen dat orthodoxen lijden onder een vrijzinnige voorganger, of andersom. :P

@ Miekje: ik denk dat je 'leervrijheid' moet zien als een negatief begrip. Ik ben zelf ook lid van de GKv. De visie binnen onze kerken is vaak dat er binnen de PKN te veel vrijheid is, dat 'alles kan'. Bijvoorbeeld dingen als het homohuwelijk en ambten voor vrouwen. Als je iets verder kijkt zie je dat het binnen de PKN erg verschilt. Een behoudende gemeente zal bijvoorbeeld geen homohuwelijken inzegenen (maar kan wel weer een vrouwelijke predikant of ambtsdragers hebben). Ironisch genoeg (historisch gezien) heeft de gemeente binnen het verband van de PKN veel meer vrijheid en heeft het landelijk verband weinig in te brengen (correct me if I'm wrong).

Link naar bericht
Deel via andere websites

bedankt Ursa, ik had idd door dat zij leervrijheid zien als een negatief begrip, ik merk een bepaalde gekleurdheid in de info die ik van ze krijg, wat op zich natuurlijk heel begrijpelijk is. het was me alleen niet duidelijk wat het inhield, en ik vroeg me daarnaast af of ik het dan ook negatief vind.

Iig heb ik nu een idee wat het inhoudt, en al vind ik het feit dat een dominee mag zeggen dat God niet bestaat wel een negatief iets, vrouwen in het ambt en homohuwelijk vind ik dan nog niet persé negatief. maar daar heb ik binnenkort weer gesprek over met de dominee ;)

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 3 weeks later...

Kenmerkend voor de PKN is dat ze de eenheid zoekt en niet de verschillen. De Hervormde kerk (één van de drie voorgangers van de PKN) is de protestantse kerk zo als die in de 17e eeuw is ontstaan. Alle kerken met gereformeerd of hersteld in de naam, zijn kerken die zich afgescheiden hebben vanwege verschillen in de leer. Bij het ontstaan van de PKN hebben de Geferomeerde Kerken en de Lutherse kerk samen met de Hervormde kerken besloten dat de eenheid belangrijker is dan de verschillen.

Klaas Hendrikse is heel lang getolereerd, omdat hij alleen preekte voor eigen parochie. Pas toen hij zijn boekje uitbracht, begon het te rommelen. Dat het nooit tot een procedure is gekomen, kwam vooral doordat hij tegen zijn pensioen aan zat en de procedure langer zou lopen. Misschien dat hij naar de letter een goede theoloog is, maar naar zijn gemeentes toe (Zierikzee en Middelburg) is hij ronduit anti-christelijk. Tegenover elk christelijk perspectief zet hij een anti-christelijk non-perspectief. Gods liefde bestaat niet, dus moeten wij maar lief zijn voor elkaar. Er is geen leven na de dood, dus moeten wij het leven nu vieren.

Link naar bericht
Deel via andere websites
[bijbel=]Er is geen leven na de dood, dus moeten wij het leven nu vieren.[/bijbel]

Dat verkondigen aardig wat mensen hier ook hoor

Dan vraag ik me wel af of die mensen het nieuwe testament hebben gelezen en waar ze dat op baseren ;)

Link naar bericht
Deel via andere websites
@Davy964

Dat staat ook in het oude testament, niet in het nieuwe.

Dat doet er even niet toe, in het nieuwe testament staat het wel degelijk, naar mijn interpretatie. Daarom vroeg ik me af of ze daarin gelezen hebben.Maar die discussie is ergens anders gaande ;)

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid