Spring naar bijdragen

Vermakelijk kwaad


Aanbevolen berichten

Saving Private Ryan als online game (waarschuwing: heftige beelden)

Ik zal kort uitleggen wat je in dit filmpje ziet. Het is de beruchte openingsscène van de film Saving Private Ryan, doch echter getoond als een online spel dat door enkele gamers voor het plezier wordt gespeeld. Daartoe is er een zicht vanuit de eerste persoon over de scene heen gelegd en zijn er typische game-attributen zichtbaar, alsof je in feite de scene vanuit de ogen van een meevechtende soldaat ziet en de andere soldaten andere players zijn.

De reden dat dit filmpje zo geniaal is, is dat het zo perfect laat zien hoeveel kwaad en leed wij omarmen als het als entertainment wordt gebracht. Een boek genaamd Daar is hij weer geeft daarvan ook een schitterend voorbeeld: Hitler ontwaakt op een veld in Berlijn in deze tijd, en omdat iedereen denkt dat hij een fantastische imitator is, kan hij echt alles zeggen en heeft hij veel fans. Hijzelf denkt uiteraard dat ze hem écht volgen.

Eigenlijk best wel griezelig, als je daarover nadenkt. Zodra mensen een verzachtend excuus vinden, zoals dat het maar acteerwerk is, of dat het maar een game is en dus niet echt, storten ze zich soms probleemloos in de meest verschrikkelijke wandaden, puur voor het vermaak. Gelukkig beperken de meesten zich tot dergelijke substituten, maar wat als een dergelijk substituut toch geen substituut blijkt te zijn, maar vermomde werkelijkheid?

Ook op dit forum is er soms discussie over songteksten in bepaalde muziekgenres. Daarin wordt de duivel dan nog weleens aangeroepen, of worden vreselijke wandaden verheerlijkt. Sommigen zeggen, en niet onterecht ook, dat het vaak beeldspraak betreft, dat het niet werkelijk zo bedoeld is, dat het zo een vorm van kunst is. Maar ja, die dingen worden wel toch maar zo gezegd. En ook niet altijd even duidelijk aangeduid als beeldspraak.

Nu wil ik niet oproepen tot het bannen van games of muziek; dat moet je maar met je eigen geweten bespreken. Maar het is wel opvallend hoeveel er mogelijk is, zodra het laagje entertainment er overheen is gelegd. Een laagje in de vorm van een game. Of in de vorm van vermeend acteertalent. Of misschien zelfs in de vorm van cynisme. Interessanter is dan de vraag waaróm dat laagje het kwaad en leed eigenlijk ineens vermakelijk maakt.

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites

Zelfde met humor. Als je het maar in een grap verpakt kun je wegkomen met werkelijk de grofste beledigingen. Is de grap niet goed genoeg dan ben je levenslang veroordeeld tot grote lomperik. Nico Dijkshoorn heeft ooit een column geschreven over Patty Brard. Daarin haar zo belachelijk gemaakt dat ze in een cafe zijn 'kop eraf wilde trekken'. Daar is nog een leuk filmpje van op Youtube. Verweer van Nico was dat hij in zijn column wilde aantonen dat mensen door haar gedrag alles klakkeloos aannamen wat er geschreven werd ook al waren dat volledige onwaarheden. Is dat verantwoord?

Met voetbal zie je dit fenomeen ook. Een gestrekte sliding op het been levert je in de echte wereld een strafblad op. Onder het mom van entertainment kun je elkaar praktisch de hersens inslaan. Nu ben ik zelf bijvoorbeeld een grote fan van MMA. Zelfde verhaal, maar in mijn omgeving blijft iedereen het zien als middeleeuwse bloederige praktijken.

Goed wat ik mij nu afvraag is waarom hier dan onder het mom van een column een gewelddadig filmpje getoond kan worden. Interessante kwestie... :+ Is dat een vrijbrief voor meer geweld op dit forum? Of is dat afhankelijk van de geslaagdheid van deze column... :Y

Link naar bericht
Deel via andere websites

Meestal zal het geen probleem zijn, maar het blijft wel vreemd:

Echte oorlog: "Wat verschrikkelijk, al die afgehakte armen en al die doden!"

Nepoorlog: "Yes, nog meer afgehakte armen en nog meer doden!"

Echte Hitler: "Dit land heeft een echte leider nodig en alle joden moeten dood!"

Reactie: "Verschrikkelijk, hij hoort niet thuis in onze beschaving!"

Nephitler: "Dit land heeft een echte leider nodig en alle joden moeten dood!"

"Reachtie: "Geweldig hoe hij op zo'n mooie provocerende wijze zegt waar het op staat!"

Blijkbaar vinden mensen dergelijke gruwelijkheden erg vermakelijk, of gewoon niet zo ernstig, als ze maar niet als echte gruwelijkheden gepresenteerd worden. Dus in een spel, of bij een schepsel dat geen mens is, of niet als mens wordt gezien. En de vraag is dan of dat onderscheid altijd wel zo gemaakt kan worden, of nep wel altijd zo nep is. En hoe het komt dat we zo gemakkelijk een excuus vinden om toch gruweldaden te kunnen plegen. Want of je nu een echt arm afhakt of een digitale arm, je hakt toch een arm af.

De gevolgen van het echt afhakken weerhouden je ervan om een echt arm bij een echt mens af te hakken, maar als die gevolgen er niet zijn, dan houdt blijkbaar niets je meer tegen. Dat kan best een enge gedachte zijn, omdat veel echte gruweldaden juist worden gepleegd vanuit de gedachte dat ze toch niet echt zouden zijn, dat men toch niet met echte mensen te maken zou hebben. Zou een SS'er een jood nog zo gruwelijk mishandelen, als hij in hem een echt, volwaardig mens zoals hijzelf zou zien, als hij zou geloven dat hij een écht iemand tegenover zich heeft?

Link naar bericht
Deel via andere websites
Ah, je maakt even een dooddoener op n veel hoger detailniveau en denkt dan te kunnen concluderen dat er geen probleem is?

Het is ook geen probleem. Voorbeeld, er is geen enkel bewijs dat gewelddadige games aanzetten tot het plegen van geweld.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Nee?

http://psycnet.apa.org/psycinfo/2006-23323-000

http://www.elsevier.com/locate/jado Journal of Adolescence Journal of Adolescence 27 (2004) 5–22 Theeffectsofviolentvideogamehabitsonadolescenthostility, aggressive behaviors, and school performance Douglas A. Gentile a, *, Paul J. Lynch b , Jennifer Ruh Linder c , David A. Walsh

The effect of video game violence on physiological desensitization to real-life violence ☆

Nicholas L. Carnagey a,,Craig A. Anderson bBrad J. Bushman c

En vele anderen hebben daar toch echt n andere mening over. En geweldadige films dito.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Het ging er mij dan ook niet zozeer om of gewelddadige games wel of niet zouden aanzetten tot gewelddadig gedrag. Het ging er mij meer om dat we ons blijkbaar wel heel goed kunnen vermaken met wreed en gewelddadig gedrag, zodra het toch geen gevolgen zou hebben. Bij een game hoeft dat geen probleem te zijn, zoals al gezegd, maar wat als die scheidslijn niet zo duidelijk is, zoals in het boek Daar is hij weer zo mooi uiteengesponnen wordt? En al is die scheidslijn duidelijk, moet je dan echt blij zijn met een geest die het geweldig vindt om dood en verderf te zaaien als vermakelijk entertainment, of de meest grove opmerkingen te maken bij wijze van humor?

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 3 weeks later...
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid