Spring naar bijdragen
Redactie

Credible verslag EOJD

Aanbevolen berichten

“Een uit de hand gelopen kerkdienst, maar dan in een voetbalstadion en in de vorm van de MTV-awards†- Manuel Venderbos over de EO-jongerendag

Klokslag half twee en het is duidelijk dat op de EO-jongerendag 2014 flink gefeest gaat worden. En dat mag ook: deze editie van de EO-jongerendag was de 40e op rij, een prestatie om trots op te zijn. Het thema van de dag is ONE: samen één zijn in je geloof, je verbonden voelen met elkaar. Met dit in het achterhoofd, in combinatie met de vrolijke BEAM-band en energieke artiesten in het vooruitzicht zit de sfeer er goed in.

Toch begint de dag anders dan verwacht. Jurjen van Houwelingen, de spreker van deze editie, lijkt ons eerst bewust te willen maken van de andere, minder prettige kant van ONE, namelijk niet één zijn maar alleen. Hij laat een fotootje zien van zijn dochtertje Noëmi, die vlak na haar geboorte ernstig ziek is geworden. Nooit voelde hij zich zo alleen, zo vertelt hij. Maar al gauw wordt de boodschap duidelijk: Jezus is bij ons door het lijden heen. Hij legt de link met de Sameritaanse vrouw bij de waterput (Johannes 4:1-42) waar Jezus op haar eenzaamste moment contact met haar zoekt. Wanneer wij bij de waterput zitten, aldus Jurjen, is Jezus altijd daar om ons te helpen.

Na deze korte preek duurt het niet lang of de eerste artiest staat op het podium: de Noord-Ierse band Rend Collective. Een band met grote idealen (zo zijn ze ambassadeur van Compassion) maar vooral ook met groot talent. De frontman met zijn unieke stemgeluid en de eigenaardige instrumenten maken het een grote show, die wat ons betreft wel wat langer mocht doorzetten.

Do the wobble
Maar lang hoefden we niet te treuren, want van onze perstribune zagen we de jongens van Family Force 5 al richting het podium lopen. Deze Amerikaanse rockband is een oude bekende van ons en nadat ze twee keer op het Flevo Festival hebben opgetreden zijn ze duidelijk blij om weer in Nederland te zijn. De kersverse frontman is achter het drumstel vandaan gekropen en verstaat zijn vak als geen ander. Overigens verbaast dat ook niet, want hij heeft het altijd al geroepen: “Ik ben een danser, geen drummer!†En wij kunnen niet anders dan hem volledig gelijk geven.

Na de pauze, waar Family Force 5 overigens weer ruim een half uur heeft staan rocken alvorens handtekeningen uit te delen, pakt Jurjen van Houwelingen de draad weer op. Weer komt het thema ONE duidelijk naar voren. Hij benadrukt in zijn preek het belang van de kerk, van de eenheid tussen gelovigen die elkaar kunnen steunen in moeilijke tijden.

Hoogtepunt
Hoewel de dag al nauwelijks meer stuk kon, bereikte het haar hoogtepunt toen Matt Redman aangekondigd werd. Het mag duidelijk zijn dat dit de favoriet is van veel EO-jongerendaggangers! Natuurlijk wordt de vergelijking tussen het koningslied en Redmans 10000 reasons nog een keer getrokken, waarna hij duidelijk laat horen wat een echt goed nummer is.

Maar niet alleen Matt Redman zet het Gelderdome op zijn kop ook Jorge Mhondera laat zich van zijn beste kant horen. Eigenlijk misschien wel net zo goed als Matt zelf. Het hield hier niet op, want als laatste waren daar nog de Newsboys en zij maakte de dag echt af! Vooral het nummer God’s not dead naar de gelijknamige film zorgde dat het dak er nog één keer van af ging. En toen konden we er niet meer om heen, de veertigste EO-jongerendag was ten einde. Als ONE gaat iedereen weer huiswaarts.

Volgens ons was het een zeer geslaagde dag en avond. Wel vragen we ons af of iedereen dat kan zeggen gezien de nieuwe podium opzet waarbij je of veel of enkel vanaf de grote schermen mee kon kijken. Volgend jaar hopen we er weer bij te zijn en voor jullie verslag te doen.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid