Spring naar bijdragen

Eén en al verbeelding


Aanbevolen berichten

Uit de film Charlie and the Chocolate Factory

De chocoladefabriek van Willie Wonka lijkt wetenschappelijk gezin vrij onzinnig te zijn. Je schijnt namelijk echt geen geklopte room te krijgen door op de uiers van een koe te slaan.
Toch klinkt het niet onlogisch. De fabriek draait namelijk op verbeeldingskracht en haar eigen, unieke logica. In deze film roept Mike Teavee dan ook steeds hoe onmogelijk al die machines zijn, maar Willy Wonka verstaat hem zogenaamd niet. Hij verstaat alleen de fantasie.
Het is een beetje wat veel christenen én niet-christenen ook doen bij de zoveelste discussie over of Genesis nu letterlijk genomen moet worden of niet. Niet echt  interessant; veel boeiender is de verbeelding die in het verhaal zit, de prachtige verhaaltrant, de diepere lagen.

Sommigen zeggen dat het christelijk geloof slechts uit fantasie bestaat. Maar mijn hemel, wat een prachtige, diepgaande, verrukkelijke fantasie is het dan! Alles wat je in de schepping terugvindt, kom je tegen in het christelijke verhaal.
Schoonheid en wreedheid, orde en chaos, kunst en kitsch, hemel en hel, verrukking en afschuw; het is alsof de natuur zo verheven wordt tot het goddelijke en het goddelijke uiteindelijk Mens wordt.
Met enkel wetenschap zul je God nooit begrijpen. Hij uit zich juist bewust in het paradoxale, in kunst en literatuur, om je verbeelding aan het werk te zetten.
Hij maakt het je juist zo moeilijk om wel of niet in Hem te geloven, juist om je verstand aan te scherpen en je te laten zien hoe je van alles wat geen zonde is, altijd iets goeds en moois kan maken.
Niet voor niets wordt ook de wetenschap zelf voortgedreven door verbeelding, door ongeremde menselijke nieuwsgierigheid.
Een nieuwsgierigheid die van alle tijden en culturen is.

Sommigen zeggen dat de schepping eerder tégen God lijkt te getuigen dan vóór Hem. Onzinnige evolutionaire overblijfselen, de schijnbare totale willekeur waarin rampen gebeuren, schijnbaar rare ontwerpfouten, de pret kan niet op als je er zin in hebt.
Maar toch kijken dagelijks misschien wel duizenden mensen verwonderend naar een gewone zonsondergang. Of naar het magnifieke vuurwerk op de zon zelf via geavanceerde telescopen.
Toch vinden misschien wel miljoenen mensen de meest verschrikkelijke natuurrampen of dierlijke wreedheden wel prachtig om te zien.
Toch maken veel kunstenaars, schrijvers en artiesten juist door en van het lijden de meest prachtige verhalen en werken.
De schepping weet je niet zelden nog meer te inspireren en in vervoering te brengen dan de mooiste kunstwerken of muziekstukken.
Zei Jezus zelf niet al dat de lelies op het veld mooier gekleed gingen dan koning Salomo?
De natuur, het universum lijken juist speciaal ontworpen om bediscussieerd, bewonderd en verder ontdekt te worden. Waarom bijvoorbeeld het universum zo onbevattelijk groot is? Misschien alleen al om ons, en misschien nog vele buitenaardse beschavingen, iets te verwonderen te geven.
Het is één en al verbeelding, één en al kunst, net als God zelf. Vergeet dat nooit als je weer over Hem discussieert en Hem probeert te ontleden.

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites

Nee, maar het is wel zo dat veel christenen (en ook veel niet-christenen!) het leed dat zij of anderen overkomt een plaats weten te geven. Dat ze toch, op één of andere wijze, er iets goeds uit weten te halen.

Sommigen ervaren het zelfs als iets wat ze nieuwe dingen heeft doen leren of ervaren.

En vrijwel alle films, boeken en andere kunstuitingen gaan over hoe de protagonisten een (zware) lijdensweg begaan en het lijden uiteindelijk overwinnen.

Mensen huiveren dus voor het lijden en vinden het natuurlijk verschrikkelijk om te lijden, maar op één of andere manier vinden ze haar wel mooi, of heel fascinerend.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid