Spring naar bijdragen

Nederland een van de minst religieuze landen ter wereld


Aanbevolen berichten

Artikel: http://www.itv.com/news/2015-04-13/uk-a ... y-reveals/

Bron enquêteresultaten: http://www.wingia.com/en/services/end_o ... ults/8/46/

lJv6RZL.png

link naar plaatje: http://i.imgur.com/lJv6RZL.png

Alleen Japan, Tsjechië en Zweden zijn minder religieus. Hong Kong staat gelijk met Nederland qua religiositeit.

Ongeveer 1 op de 4 Nederlanders is dus religieus. Zelf vind ik dat nog best veel, hoewel ik nu bedenk dat we natuurlijk vrij veel moslims hebben. En ik ga weinig met ouderen om, die doorgaans nog religieus zijn.

De grootste groep 'geen religieus persoon' is nogal vaag. Ik denk dat veel mensen denken dat atheïst gelijk staat aan zeker weten of claimen dat goden niet bestaan.'Overtuigd atheïst' is echter niet echt een gebruikelijke term, maar goed. De groep 'niet-religieuzen' zijn dan vooral mensen die er simpelweg niet over nadenken, en ietsisten..?

edit:

De resultaten:

26% gelovig

51% niet gelovig

15% overtuigd atheïst

8% overig (Do not know/No response)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik denk dat wat je hier ziet wel klopt: we hebben 3 groepen: mensen die echt Atheïst zijn, dat lijkt een grote groep, maar dat valt, zo blijkt uit onderzoeken vies tegen. DAn heb je een groep die aardig overtuigd is van het bestaan van God en daar wat mee doet. De religieuzen. Dat zijn overigens nog steeds vooral christenen. Een groot deel van de mensen van voor de babyboomgeneratie is nog gelovig en daarnaast onder andere leeftijdscataghorieën nog stees een deel. Opvallend genoeg lijkt de afname van het aantal gelovigen tegenwoordig vooral te komen door het overlijden van die oudere groep. In de cohorten eronder neemt het steeds af: tot de generatie van de kinderen van de babyboomers en daaronder: dan blijft het stabiel.

De grootste groep, zo'n 60 procent is ietsist. Ze geloven niet in een helder te definieëren God, maar wel in hogere machten en zingeving. Het religieuze besef uit de samenleving is dus niet verdwenen, maar wel individueel en vaag geworden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Alleen Japan, Tsjechië en Zweden zijn minder religieus. Hong Kong staat gelijk met Nederland qua religiositeit.

Die claim over Japan is ontzettend omstreden. Ik heb de indruk dat het mede voort komt uit een projectie van westerse kijk op religiositeit op een Aziatisch land. Japanse religie is syncretisch, geïntegreerd in de cultuur en kent niet echt lidmaatschap aan denominaties. Het is heb ik de indruk juist een best religieus land. http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Japan

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid