Spring naar bijdragen

Post-autistische Economie (PAE)


Aanbevolen berichten

Hier kan ik maar één ding op zeggen: AMEN! Bedankt voor het delen.

Graag gedaan Anja, meer info is een muisklik verwijderd. Over waarom een aantal beter twee keer nadenkt vooraleer de bevolking de stuipen op het lijf te jagen. Simpeler gesteld, er ligt een berg oplossingen op de tafel, het wordt niet eens bekeken.

Het begrip acceptabele oplossingen (origineel: satisficing solutions) komt voort uit de psychologie van de mens. Zodra een keuzemogelijkheid is gevonden met een acceptabele uitkomst, zal het besluitvormingsproces worden afgebroken. Latere alternatieven zullen niet meer worden beoordeeld en uitgesloten worden van het besluitvormingsproces. De kans bestaat dat een van de aldus verworpen alternatieven een gunstiger uitkomst zou hebben opgeleverd.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Besluitvormingstheorie

Link naar bericht
Deel via andere websites
Hier kan ik maar één ding op zeggen: AMEN! Bedankt voor het delen.

In relatie tot de PAE kunnen we hierin een en ander oplichten.

(1) de mens kan onmogelijk alle alternatieven voor een beslissing kennen

(2) de alternatieven die hij kent, kan hij niet alle simultaan vergelijken.

(3) als gevolg van de eerste twee axioma’s zal men niet het optimale alternatief kiezen

(4) de mens beschikt over een set routineacties

(5) deze routineacties bestaan alle los van elkaar

(6) elk probleem wordt simultaan met het bestaande doel en middelen beschouwd

(7) als gevolg van 4 en 5 zal 2 pas in werking treden als routineacties niet meer volstaan

In het kort, als het doel meer bezit en monetaire winst is, dan ontstaan er elders in het economische circuit tekorten. Dit is logisch binnen het soort spel dat we spelen met alle neveneffecten die daarbij komen kijken. Binnen de PAE baseren we ons op economische grondbeginselen, zo stelt de 'neutraliteit van geld' dat er binnen een economie principieel nooit een tekort aan geld kan zijn. En zo het er staat, geld werkt als een sluier:

Neutraliteit van geld houdt in dat wijzigingen in de geldhoeveelheid geen invloed hebben op reële grootheden, zoals het reële inkomen en de werkgelegenheid, maar alleen op monetaire grootheden zoals het prijspeil, Neutraliteit van geld houdt in dat "geld een sluier" is en dat geld- en goederensfeer volledig van elkaar zijn gescheiden.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Neutraliteit_van_geld

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid